Ιστορικά στοιχεία.
Οι πληθυσμοί που καλλιεργούνται σήμερα στην Ελλάδα ανήκουν στην οικογένεια Cucurbitaceae και στο γένος Cucumis.
Ταξινόμηση ως προς το είδος εν έχει γίνει ακόμη. Κατά πάσα πιθανότητα ανήκουν στο είδος melo (πεπόνι) και όχι στο είδος sativus (αγγούρι).
Καταγωγή των φυτών:
Η καταγωγή των φυτών δεν είναι γνωστή. Η καλλιέργεια τους περιορίζεται σε λίγες περιοχές της Ελλάδας, όπως την Κρήτη και τη Χίο, και γίνεται υπαίθρια εδώ και πολλά χρόνια από τους τοπικούς παραγωγούς.
Τα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια των φυτών γίνεται και υπό κάλυψη, δηλαδή μέσα στα θερμοκήπια, αλλά και πάλι σε περιορισμένη κλίμακα.
Οι πληθυσμοί που καλλιεργούνται είναι γνωστοί ως ¨κλωσούδια¨ και ¨ατζούρια¨ ή αλλιώς ¨ξυλάγγουρα¨λόγο της σκληρώτητας που εμφανίζει ο καρπός.
Η καλλιέργεια των πληθυσμών αυτών δεν είναι διαδεδομένη λόγο της μη ύπαρξης πιστοποιημένου σπόρου, με συνέπεια την ύπαρξη μεγάλης παραλλακτικότητας.
Χρήση του καρπού.
Ο καρπός καταναλώνεται σε άγουρο στάδιο όπως το αγγούρι. Τρώγεται σε σαλάτα όπου μπορεί κάλλιστα να υποκαταστήσει το αγγούρι, είτε μόνος του με την προσθήκη αλατιού.
Συνήθως διατίθεται στις ντόπιες αγορές ή χρησιμοποιείται σε οικιακή βάση.
Οι ποσότητες που πωλούνται στις αγορές δεν είναι μεγάλες και αυτό γιατί η καλλιέργεια δεν είναι συστηματική και γιατί το προϊόν δεν είναι γνωστό στο μεγαλύτερο μέρος του καταναλωτικού κοινού.
Ο σπόρος δεν υπάρχει στο εμπόριο. Οι παραγωγοί, κάθε χρόνο, κρατάνε μία ποσότητα σπόρου για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.
Η ποσότητα αυτή προέρχεται από καρπούς που αφήνονται να ωριμάσουν πάνω στο φυτό και δεν συγκομίζονται στο ίδιο στάδιο όπως οι καρποί που προορίζονται για το εμπόριο.
Αντράκλα με ατζούρι, κρεμμύδι και κάπαρη.
Υλικά:
•► 1 ματσάκι αντράκλα
•► 1 ξερό κρεμμύδι σε λεπτά φετάκια
•► 1 μεγάλο ατζούρι κομμένο σε φέτες
•► 2 κουταλιές της σούπας κάπαρη
•► dressing: 2 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι και 3 λάδι
Εκτέλεση:
Καθαρίζετε και πλένετε την αντράκλα. Κρατάτε τα τρυφερά κλαδάκια και πετάτε τα υπόλοιπα. Κόβετε σε κομμάτια μήκους 2-3 εκ.
Τα βάζετε σε σουρωτήρι και τα ξεπλένετε, για να φύγουν τα μαύρα σποράκια της αντράκλας που βρίσκονται στη κορυφή του κάθε βλασταριού.
Βάλτε όλα τα υλικά σε μεγάλο μπολ. Προσθέστε αλάτι, πράσινο πιπέρι και το χτυπημένο λαδόξιδο.
Ανακατέψτε απαλά όλα τα υλικά και σερβίρετε. Μπορείτε αν θέλετε να την αφήσετε να τραβήξει μισή ώρα το πολύ, μετά θα μαραθούν τα φύλλα της.
Συμπληρώστε με τυρί ροκφόρ, ανθότυρο ή μανούρι,
Συνοδεύει όλα τα ψητά και συνοδεύεται με παγωμένη μπύρα ή τσίπουρο, ρακή ή ούζο.
•► 1 ματσάκι αντράκλα
•► 1 ξερό κρεμμύδι σε λεπτά φετάκια
•► 1 μεγάλο ατζούρι κομμένο σε φέτες
•► 2 κουταλιές της σούπας κάπαρη
•► dressing: 2 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι και 3 λάδι
Εκτέλεση:
Καθαρίζετε και πλένετε την αντράκλα. Κρατάτε τα τρυφερά κλαδάκια και πετάτε τα υπόλοιπα. Κόβετε σε κομμάτια μήκους 2-3 εκ.
Τα βάζετε σε σουρωτήρι και τα ξεπλένετε, για να φύγουν τα μαύρα σποράκια της αντράκλας που βρίσκονται στη κορυφή του κάθε βλασταριού.
Βάλτε όλα τα υλικά σε μεγάλο μπολ. Προσθέστε αλάτι, πράσινο πιπέρι και το χτυπημένο λαδόξιδο.
Ανακατέψτε απαλά όλα τα υλικά και σερβίρετε. Μπορείτε αν θέλετε να την αφήσετε να τραβήξει μισή ώρα το πολύ, μετά θα μαραθούν τα φύλλα της.
Συμπληρώστε με τυρί ροκφόρ, ανθότυρο ή μανούρι,
Συνοδεύει όλα τα ψητά και συνοδεύεται με παγωμένη μπύρα ή τσίπουρο, ρακή ή ούζο.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου