Μια κρύα σάλτσα πράσινων λαχανικών, για πολλές διαφορετικές χρήσεις.
Δροσιστικό χορταστικό πρωινό και απογευματινό και βραδινό και για όλες τις ώρες που χρειαζόμαστε ένα γευστικό και πλήρες γεύμα, ελαφρύ και υγιεινό.
Ξεροψημένες φέτες ψωμιού, ντοματάκια κομμένα σε φέτες, και μια σάλτσα πράσινων λαχανικών, που πάει με όλα, ακόμη και με μακαρονάδες ή με ριζότο.
Υλικά:
•► Μερικά φύλλα μια χούφτα είναι αρκετά για ένα μικρό βαζάκι (από 1 πράσινο λαχανικό της αρεσκείας σας πλυμένα και καλά στεγνωμένα, χωρίς τα σκληρά του σημεία.
•► 1-2 σκελίδες σκόρδο (χωρίς το φύτρο)
•► 3 κ.σ. κουκουνάρι
•► Περίπου 3/4 φλ. τσαγιού φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα (ή παρμεζάνα ανάμεικτη με πεκορίνο)
•► Περίπου 1/2 με 3/4 φλ. τσαγιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, συνήθως αγουρέλαιο.
•► Αλάτι
•► καγιέν
•► Στάλες πετιμέζι ή μέλι ή ζάχαρη καστανή
Όπως βλέπετε τα υλικά είναι τα ίδια με την κλασσική σάλτσα πέστο αλλά δεν έχει βασιλικό, μα άλλα πράσινα λαχανικά.
Οι αγαπημένες μου επιλογές είναι φύλλα από σπανάκι, ραδίκι, ρόκα, σέλινο, δυόσμο, βασιλικό φύλλα από παντζάρι κλπ
Χρειάζεται να κάνετε δοκιμές γιατί κάποια από αυτά έχουν ιδιαίτερες γεύσεις (πικρές π.χ.) που πιθανόν να μην σας αρέσουν, ενώ είναι υγιεινό το πικρό στην διατροφή, συνήθως το αποφεύγουν.
Πρέπει να δουλέψουμε τα υλικά στο γουδί, για καλύτερο αποτέλεσμα. Όμως, εναλλακτικά, για μεγαλύτερη ευκολία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το μίνι μίξερ.
Εκτέλεση:
Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά το λαχανικό που επιλέξαμε, εδώ είναι φύλλα από ραδίκι ήμερο. Χωρίζουμε τα φύλλα του. Δεν πρέπει να αφήσουμε καθόλου κοτσάνι.
Επίσης είναι πολύ βασικό το τυρί να είναι φρεσκοτριμμένο. Χτυπάμε λίγα λίγα τα φύλλα με το σκόρδο στο γουδί. Αφού τα πολτοποιήσουμε όλα, τότε προσθέτουμε το κουκουνάρι.
Στη συνέχεια, εναλλάξ, προσθέτουμε το τυρί και το ελαιόλαδο. Προς το τέλος δοκιμάζουμε για να αλάτι και το καγιέν.
Διατηρούμε την σάλτσα για αρκετό καιρό στο ψυγείο μέσα σε γυάλινο βάζο, φροντίζοντας να καλύπτονται όλα τα υλικά από ελαιόλαδο.
Αν θέλουμε να προσθέσουμε σάλτσα πράσινων λαχανικών σε κάποιο φαγητό, πρώτα αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά και μετά βάζουμε την σάλτσα. Αλλιώς θα ψηθεί το τυρί και θα χωρίσει (θα κόψει) το λάδι.
Σερβίρισμα:
Σε μέτριες φέτες από φρεσκοψημένο και τραγανό ψωμί, απλώνουμε μια στρώση σάλτσα πράσινων λαχανικών και γαρνίρουμε με ντοματάκια κομμένα σε φέτες συμπληρώνοντας εναλλακτικά και λίγες φετούλες ραπανάκι ή αβοκάντο.
Ελάχιστες σταγόνες λάδι και λίγες σταγόνες πετιμέζι κάνουν την διαφορά ανάλογα με την όρεξη μας.
•► Μερικά φύλλα μια χούφτα είναι αρκετά για ένα μικρό βαζάκι (από 1 πράσινο λαχανικό της αρεσκείας σας πλυμένα και καλά στεγνωμένα, χωρίς τα σκληρά του σημεία.
•► 1-2 σκελίδες σκόρδο (χωρίς το φύτρο)
•► 3 κ.σ. κουκουνάρι
•► Περίπου 3/4 φλ. τσαγιού φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα (ή παρμεζάνα ανάμεικτη με πεκορίνο)
•► Περίπου 1/2 με 3/4 φλ. τσαγιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, συνήθως αγουρέλαιο.
•► Αλάτι
•► καγιέν
•► Στάλες πετιμέζι ή μέλι ή ζάχαρη καστανή
Όπως βλέπετε τα υλικά είναι τα ίδια με την κλασσική σάλτσα πέστο αλλά δεν έχει βασιλικό, μα άλλα πράσινα λαχανικά.
Οι αγαπημένες μου επιλογές είναι φύλλα από σπανάκι, ραδίκι, ρόκα, σέλινο, δυόσμο, βασιλικό φύλλα από παντζάρι κλπ
Χρειάζεται να κάνετε δοκιμές γιατί κάποια από αυτά έχουν ιδιαίτερες γεύσεις (πικρές π.χ.) που πιθανόν να μην σας αρέσουν, ενώ είναι υγιεινό το πικρό στην διατροφή, συνήθως το αποφεύγουν.
Πρέπει να δουλέψουμε τα υλικά στο γουδί, για καλύτερο αποτέλεσμα. Όμως, εναλλακτικά, για μεγαλύτερη ευκολία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το μίνι μίξερ.
Εκτέλεση:
Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά το λαχανικό που επιλέξαμε, εδώ είναι φύλλα από ραδίκι ήμερο. Χωρίζουμε τα φύλλα του. Δεν πρέπει να αφήσουμε καθόλου κοτσάνι.
Επίσης είναι πολύ βασικό το τυρί να είναι φρεσκοτριμμένο. Χτυπάμε λίγα λίγα τα φύλλα με το σκόρδο στο γουδί. Αφού τα πολτοποιήσουμε όλα, τότε προσθέτουμε το κουκουνάρι.
Στη συνέχεια, εναλλάξ, προσθέτουμε το τυρί και το ελαιόλαδο. Προς το τέλος δοκιμάζουμε για να αλάτι και το καγιέν.
Διατηρούμε την σάλτσα για αρκετό καιρό στο ψυγείο μέσα σε γυάλινο βάζο, φροντίζοντας να καλύπτονται όλα τα υλικά από ελαιόλαδο.
Αν θέλουμε να προσθέσουμε σάλτσα πράσινων λαχανικών σε κάποιο φαγητό, πρώτα αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά και μετά βάζουμε την σάλτσα. Αλλιώς θα ψηθεί το τυρί και θα χωρίσει (θα κόψει) το λάδι.
Σερβίρισμα:
Σε μέτριες φέτες από φρεσκοψημένο και τραγανό ψωμί, απλώνουμε μια στρώση σάλτσα πράσινων λαχανικών και γαρνίρουμε με ντοματάκια κομμένα σε φέτες συμπληρώνοντας εναλλακτικά και λίγες φετούλες ραπανάκι ή αβοκάντο.
Ελάχιστες σταγόνες λάδι και λίγες σταγόνες πετιμέζι κάνουν την διαφορά ανάλογα με την όρεξη μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου