Ένα λαχταριστό και αφράτο γαλακτομπούρεκο σε μια απλή και εύκολη εκτέλεση.
Υλικά: [ Για 10-12 μερίδες ( ταψί Νο 36 ) ]
●► ½ κιλό φύλλο κρούστας
●► 2 ½ λίτρα φρέσκο γάλα
●► 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
●► 600 γρ. ζάχαρη
●► 5 κρόκους αυγών χτυπημένους
●► Το ξύσμα από 1 λεμόνι
●►50 γρ. Βιτάμ με βούτυρο για την κρέμα
●► 150 γρ. Βιτάμ με βούτυρο λιωμένο αλλά κρύο για τα φύλλα κρούστας
Για το σιρόπι
●►1 κιλό ζάχαρη
●►2 ποτήρια νερό
●►1 μπαστουνάκι κανέλας
●►2 κουτ. σούπας γλυκόζη
Εκτέλεση:
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε σταδιακά το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη και το ξύσμα του λεμονιού, ανακατεύοντας ασταμάτητα με ξύλινη κουτάλα, για να μην κολλήσει το μίγμα και να δέσει η κρέμα.
Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, προσθέτουμε το Βιτάμ με το βούτυρο, ανακατεύουμε και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει ελαφρώς.
Στο διάστημα αυτό ανακατεύουμε τακτικά για να μην σχηματιστεί κρούστα.
Προσθέτουμε τους κρόκους των αβγών και ανακατεύουμε.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί φούρνου Νο 36 και στρώνουμε εκεί τα μισά φύλλα κρούστας, τα οποία βουτυρώνουμε με ένα πινέλο, χρησιμοποιώντας το Βιτάμ με βούτυρο.
Αδειάζουμε εκεί την κρέμα και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία βουτυρώνουμε με τον ίδιο τρόπο. Κόβουμε τα φύλλα που περισσεύουν από το ταψί.
Χαράζουμε το γλυκό σε καρεδάκια και το ραντίζουμε ελαφρώς με λίγο νερό.
Ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο για 45-50 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικά του σε ένα κατσαρόλι, ώσπου να δέσει καλά.
Αδειάζουμε προσεκτικά το ζεστό –όχι καυτό- σιρόπι, πάνω στο επίσης ζεστό και όχι καυτό γαλακτομπούρεκο, και σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.
vitam.gr
●► ½ κιλό φύλλο κρούστας
●► 2 ½ λίτρα φρέσκο γάλα
●► 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
●► 600 γρ. ζάχαρη
●► 5 κρόκους αυγών χτυπημένους
●► Το ξύσμα από 1 λεμόνι
●►50 γρ. Βιτάμ με βούτυρο για την κρέμα
●► 150 γρ. Βιτάμ με βούτυρο λιωμένο αλλά κρύο για τα φύλλα κρούστας
Για το σιρόπι
●►1 κιλό ζάχαρη
●►2 ποτήρια νερό
●►1 μπαστουνάκι κανέλας
●►2 κουτ. σούπας γλυκόζη
Εκτέλεση:
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε σταδιακά το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη και το ξύσμα του λεμονιού, ανακατεύοντας ασταμάτητα με ξύλινη κουτάλα, για να μην κολλήσει το μίγμα και να δέσει η κρέμα.
Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, προσθέτουμε το Βιτάμ με το βούτυρο, ανακατεύουμε και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει ελαφρώς.
Στο διάστημα αυτό ανακατεύουμε τακτικά για να μην σχηματιστεί κρούστα.
Προσθέτουμε τους κρόκους των αβγών και ανακατεύουμε.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί φούρνου Νο 36 και στρώνουμε εκεί τα μισά φύλλα κρούστας, τα οποία βουτυρώνουμε με ένα πινέλο, χρησιμοποιώντας το Βιτάμ με βούτυρο.
Αδειάζουμε εκεί την κρέμα και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία βουτυρώνουμε με τον ίδιο τρόπο. Κόβουμε τα φύλλα που περισσεύουν από το ταψί.
Χαράζουμε το γλυκό σε καρεδάκια και το ραντίζουμε ελαφρώς με λίγο νερό.
Ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο για 45-50 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικά του σε ένα κατσαρόλι, ώσπου να δέσει καλά.
Αδειάζουμε προσεκτικά το ζεστό –όχι καυτό- σιρόπι, πάνω στο επίσης ζεστό και όχι καυτό γαλακτομπούρεκο, και σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.
ΚαλοΦάγωτο να σας είναι !!!
vitam.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου