Να σας κεράσω ένα φοντάν ?? [**] Ένα φοντανάκι θα πάρετε ?? …
Ξεχασμένες εκφράσεις της δεκαετίας 60-70 όπου κάθε νοικοκυρά, που σεβόταν τον εαυτό της, είχε πάντα στη φοντανιέρα της μικρά φοντανάκια για τους επισκέπτες της.
Μια Ιταλική συνταγή, από τη Νάπολη, [τη βρήκα στο taste.com.au], λίγο μπελαλίδικη βέβαια, αλλά θα σας αποζημειώσουν τα υπέροχα φοντανάκια, που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους.
Υλικά:
•► 2 κουτιά ζαχαρούχο γάλα [397 ml το ένα]
•► 220 γρ. καστανή ζάχαρη
•► 1/3 φλ. τσαγιού σιρόπι γλυκόζης
•► 250 γρ. βούτυρο κρύο σε μικρά κομματάκια
•► 200 γρ. σοκολάτα γάλακτος σε μικρά κομματάκια
•► 220 γρ. ζάχαρη άχνη
•► 300 γρ. λευκή σοκολάτα σε μικρά κομματάκια
•► 1 κ.γ. άρωμα ζαχαροπλαστικής φράουλα [*]
•► λίγες σταγόνες ζαχαροπλαστικής χρώματος ροζ
Εκτέλεση:
Βουτυρώνετε ένα μεταλλικό ταψί διαστάσεων 20×30 εκ. και το στρώνετε καλά με χαρτί ψησίματος το οποίο φροντίζετε να προεξέχει περιμετρικά από τις 2 μεγάλες πλευρές του.
Για τη βάση σοκολάτας:
Βάζετε σε μια κατσαρολίτσα το 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα, τη καστανή ζάχαρη, 2 κ.σ. γλυκόζη και το μισό βούτυρο σε κομματάκια. Το σιγοβράζετε σε πολύ χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας ανά διαστήματα, για 10 λ περίπου, μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη, χωρίς όμως να έλθει σε σημείο βρασμού.
Μόλις διαλυθεί η ζάχαρη, ανεβάζετε σε μέτρια τη φωτιά και ανακατεύετε συνεχώς για 6-8 λ ή μέχρι να πήξει καλά το μείγμα και να ξεκολλάει εύκολα από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Το κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε τη σοκολάτα γάλακτος σε κομματάκια και ανακατεύετε διαρκώς μέχρι να λιώσει καλά η σοκολάτα. Ρίχνετε το μείγμα βάσης στο ταψί και ισιώνετε την επιφάνειά του.
Για τη στρώση φράουλας:
Βάζετε σε κατσαρόλα το υπόλοιπο 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα, την υπόλοιπη γλυκόζη, το υπόλοιπο βούτυρο και τη ζάχαρη άχνη. Σιγοβράζετε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, για 10 λ ή μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Δεν πρέπει να έλθει σε σημείο βρασμού.
Δυναμώνετε τη φωτιά στο μέτριο και βράζετε για 6-8 λ, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να πήξει το μείγμα και να ξεκολλάει εύκολα από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Προσθέτετε τα 200 γρ. κομματάκια λευκής σοκολάτας, το άρωμα ζαχαροπλαστικής βανίλια και μερικές σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής ρόζ. Ανακατεύετε συνεχώς να λιώσει καλά η σοκολάτα και να ενσωματωθούν τα υλικά. Το κατεβάζετε από τη φωτιά.
Στρώνετε, με ένα κουτάλι, το μείγμα φράουλας, πάνω από τη σοκολατένια βάση και ισιώνετε την επιφάνεια. Αφήνετε το γλυκό σε θερμοκρασία δωματίου για 6 περίπου ώρες μέχρι να κρυώσει και “σφίξει”.
Για την επικάλυψη άσπρης σοκολάτας:
Λιώνετε σε μπεν μαρί τα υπόλοιπα 200 γρ. κομματάκια λευκής σοκολάτας. Την ανακατεύετε με ένα μεταλλικό κουτάλι και μόλις λιώσει καλά τη ρίχνετε με το κουτάλι πάνω από το μείγμα φράουλας, δημιουργώντας μια λεπτή κρούστα άσπρης σοκολάτας.
Αφήνετε το γλυκό σας να κρυώσει καλά και μετά το κόβετε σε 80 μικρές τετράγωνες μπουκίτσες-φοντάν ή σε μεγαλύτερα κομμάτια σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.
Παραπομπές:
[*] Άρωμα φράουλας ζαχαροπλαστικής θα βρείτε στα μεγάλα ντελικατέσεν και τα καταστήματα με μπαχαρικά. Κοστίζουν φτηνά και δίνουν απίστευτο άρωμα προτίμησής σας σε όλα τα γλυκά σας.
[**] Φοντάν. Μικρό γλύκισμα [σοκολατάκι, ζελεδάκι κλπ.] που χρησιμοποιείται για κέρασμα. Η λέξη προέρχεται από το Γαλλικό fondant που αναφέρεται σε μία βάση ζαχαροπλαστικής [ζάχαρη, γλυκόζη και νερό κλπ.] Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην Ελλάδα το γνωστό σε όλους μας τη δεκαετία 60-70 αλλά και μέχρι σήμερα “υποβρύχιο” βανίλια.
sintayes.gr
•► 2 κουτιά ζαχαρούχο γάλα [397 ml το ένα]
•► 220 γρ. καστανή ζάχαρη
•► 1/3 φλ. τσαγιού σιρόπι γλυκόζης
•► 250 γρ. βούτυρο κρύο σε μικρά κομματάκια
•► 200 γρ. σοκολάτα γάλακτος σε μικρά κομματάκια
•► 220 γρ. ζάχαρη άχνη
•► 300 γρ. λευκή σοκολάτα σε μικρά κομματάκια
•► 1 κ.γ. άρωμα ζαχαροπλαστικής φράουλα [*]
•► λίγες σταγόνες ζαχαροπλαστικής χρώματος ροζ
Εκτέλεση:
Βουτυρώνετε ένα μεταλλικό ταψί διαστάσεων 20×30 εκ. και το στρώνετε καλά με χαρτί ψησίματος το οποίο φροντίζετε να προεξέχει περιμετρικά από τις 2 μεγάλες πλευρές του.
Για τη βάση σοκολάτας:
Βάζετε σε μια κατσαρολίτσα το 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα, τη καστανή ζάχαρη, 2 κ.σ. γλυκόζη και το μισό βούτυρο σε κομματάκια. Το σιγοβράζετε σε πολύ χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας ανά διαστήματα, για 10 λ περίπου, μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη, χωρίς όμως να έλθει σε σημείο βρασμού.
Μόλις διαλυθεί η ζάχαρη, ανεβάζετε σε μέτρια τη φωτιά και ανακατεύετε συνεχώς για 6-8 λ ή μέχρι να πήξει καλά το μείγμα και να ξεκολλάει εύκολα από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Το κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε τη σοκολάτα γάλακτος σε κομματάκια και ανακατεύετε διαρκώς μέχρι να λιώσει καλά η σοκολάτα. Ρίχνετε το μείγμα βάσης στο ταψί και ισιώνετε την επιφάνειά του.
Για τη στρώση φράουλας:
Βάζετε σε κατσαρόλα το υπόλοιπο 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα, την υπόλοιπη γλυκόζη, το υπόλοιπο βούτυρο και τη ζάχαρη άχνη. Σιγοβράζετε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, για 10 λ ή μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Δεν πρέπει να έλθει σε σημείο βρασμού.
Δυναμώνετε τη φωτιά στο μέτριο και βράζετε για 6-8 λ, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να πήξει το μείγμα και να ξεκολλάει εύκολα από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Προσθέτετε τα 200 γρ. κομματάκια λευκής σοκολάτας, το άρωμα ζαχαροπλαστικής βανίλια και μερικές σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής ρόζ. Ανακατεύετε συνεχώς να λιώσει καλά η σοκολάτα και να ενσωματωθούν τα υλικά. Το κατεβάζετε από τη φωτιά.
Στρώνετε, με ένα κουτάλι, το μείγμα φράουλας, πάνω από τη σοκολατένια βάση και ισιώνετε την επιφάνεια. Αφήνετε το γλυκό σε θερμοκρασία δωματίου για 6 περίπου ώρες μέχρι να κρυώσει και “σφίξει”.
Για την επικάλυψη άσπρης σοκολάτας:
Λιώνετε σε μπεν μαρί τα υπόλοιπα 200 γρ. κομματάκια λευκής σοκολάτας. Την ανακατεύετε με ένα μεταλλικό κουτάλι και μόλις λιώσει καλά τη ρίχνετε με το κουτάλι πάνω από το μείγμα φράουλας, δημιουργώντας μια λεπτή κρούστα άσπρης σοκολάτας.
Αφήνετε το γλυκό σας να κρυώσει καλά και μετά το κόβετε σε 80 μικρές τετράγωνες μπουκίτσες-φοντάν ή σε μεγαλύτερα κομμάτια σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.
Καλή επιτυχία ~ ΚαλοΦάγωτα να σας είναι !!!
Παραπομπές:
[*] Άρωμα φράουλας ζαχαροπλαστικής θα βρείτε στα μεγάλα ντελικατέσεν και τα καταστήματα με μπαχαρικά. Κοστίζουν φτηνά και δίνουν απίστευτο άρωμα προτίμησής σας σε όλα τα γλυκά σας.
[**] Φοντάν. Μικρό γλύκισμα [σοκολατάκι, ζελεδάκι κλπ.] που χρησιμοποιείται για κέρασμα. Η λέξη προέρχεται από το Γαλλικό fondant που αναφέρεται σε μία βάση ζαχαροπλαστικής [ζάχαρη, γλυκόζη και νερό κλπ.] Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην Ελλάδα το γνωστό σε όλους μας τη δεκαετία 60-70 αλλά και μέχρι σήμερα “υποβρύχιο” βανίλια.
sintayes.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου