Τα παραδοσιακά ντολμαδάκια γιαλαντζί είναι από τις πολύ χαρακτηριστικές ελληνικές συνταγές.
Τρώγονται χλιαρά ή κρύα, σκέτα, με γιαούρτι ή τζατζίκι, σαν ορεκτικό, σαν μεζεδάκι για το ούζο και το κρασί ή σαν συνοδευτικό.
Υλικά:   { για 8 μερίδες }
•► 400 γρ. φρέσκα ή κονσέρβα Αμπελόφυλλα
•► 1 ½ κούπα Ρύζι καρολίνα
•► ½ κούπα Ελαιόλαδο
•► 2 μέτρια Ψιλοκομμένα κρεμμύδια
•► 3 - 4 Ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
•► 4 κουταλιές Ψιλοκομμένο μαϊντανό
•► 4 κουταλιές Ψιλοκομμένο άνηθο
•► 2 κουταλιές Ψιλοκομμένο δυόσμο
•► ½ κούπα Χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
Πλένετε τα αμπελόφυλλα και αν είναι φρέσκα τα ζεματάτε σε βραστό νερό για 3 - 4 λεπτά.
Αναμιγνύετε το ρύζι με τα κρεμμύδια, τα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό, τον άνηθο, τον δυόσμο, το μισό ελαιόλαδο και αλατοπίπερο.
Παίρνετε ένα αμπελόφυλλο με τη γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω, βάζετε ένα κουταλάκι από το μείγμα στην άκρη, διπλώνετε δεξιά αριστερά τις άκρες προς τα μέσα και τυλίγετε σε ρολό, αλλά όχι σφιχτό. Το βάζετε σε κατσαρόλα.
Συνεχίζετε να τυλίγετε και να βάζετε τα ντολμαδάκια σφιχτά το ένα δίπλα στο άλλο.
Όταν τελειώσετε, ρίχνετε λίγο αλατοπίπερο, το χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σκεπάζετε με ένα πιάτο. Συμπληρώνετε με ζεστό νερό, να σκεπάσει ελαφρά το πιάτο και βάζετε την κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
Σιγοβράζετε, σκεπασμένη για 40 περίπου λεπτά, ελέγχοντας για νερό.
Κατεβάζετε από τη φωτιά και κρυώσει λίγο, βγάζετε το πιάτο και αραδιάζετε σε πιατέλα.
Σερβίρετε με λεμόνι και γιαούρτι ή τζατζίκι !!!!
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii
radicio.com
•► 400 γρ. φρέσκα ή κονσέρβα Αμπελόφυλλα
•► 1 ½ κούπα Ρύζι καρολίνα
•► ½ κούπα Ελαιόλαδο
•► 2 μέτρια Ψιλοκομμένα κρεμμύδια
•► 3 - 4 Ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
•► 4 κουταλιές Ψιλοκομμένο μαϊντανό
•► 4 κουταλιές Ψιλοκομμένο άνηθο
•► 2 κουταλιές Ψιλοκομμένο δυόσμο
•► ½ κούπα Χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
Πλένετε τα αμπελόφυλλα και αν είναι φρέσκα τα ζεματάτε σε βραστό νερό για 3 - 4 λεπτά.
Αναμιγνύετε το ρύζι με τα κρεμμύδια, τα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό, τον άνηθο, τον δυόσμο, το μισό ελαιόλαδο και αλατοπίπερο.
Παίρνετε ένα αμπελόφυλλο με τη γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω, βάζετε ένα κουταλάκι από το μείγμα στην άκρη, διπλώνετε δεξιά αριστερά τις άκρες προς τα μέσα και τυλίγετε σε ρολό, αλλά όχι σφιχτό. Το βάζετε σε κατσαρόλα.
Συνεχίζετε να τυλίγετε και να βάζετε τα ντολμαδάκια σφιχτά το ένα δίπλα στο άλλο.
Όταν τελειώσετε, ρίχνετε λίγο αλατοπίπερο, το χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σκεπάζετε με ένα πιάτο. Συμπληρώνετε με ζεστό νερό, να σκεπάσει ελαφρά το πιάτο και βάζετε την κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
Σιγοβράζετε, σκεπασμένη για 40 περίπου λεπτά, ελέγχοντας για νερό.
Κατεβάζετε από τη φωτιά και κρυώσει λίγο, βγάζετε το πιάτο και αραδιάζετε σε πιατέλα.
Σερβίρετε με λεμόνι και γιαούρτι ή τζατζίκι !!!!
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας όρεξη !!!
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii
radicio.com
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου