Λέγεται οτι τα ροξάκια πρωτοεμφανίστηκαν στην Βόρεια Ελλάδα και συνδέονται με αναφορές στους Μικρασιάτες, επίσης φαίνεται οτι και στην Πάτρα τα Ρωξ_ακια (με ωμέγα) έκαναν θραύση με ένα παρόμοιο τρόπο παρασκευής, που όμως δεν ήταν σιροπιαστά αλλά φτιαγμένα από σφολιάτα και γέμιση καρύδι !!!
Τα ροξ ή ρωξ ή ροξάκια ή ρωξάκια πήραν το όνομά τους από την γνωστή λέξη rocks μάλλον, ίσως κάποτε ήταν άλλο το σχήμα τους και κάποιος να τα τελειοποίησε, υπάρχουν δύο εκδοχές μια με σφολιάτα και μια με ζύμη.
Τα ροξάκια είναι ένα πολύ νοσταλγικό γλυκό και το γλυκό του ταξιδιού και ΟΧΙ ΜΟΝΟ !!!
Τα ροξάκια επίσης είναι και ένα προ-Χριστουγεννιάτικο γλυκό, όμως αυτό δεν έχει καμία σημασία, τα ροξάκια είναι παντός καιρού και γεμάτα νοσταλγία !!!!
Υλικά:
Για τη Ζύμη
•► 1 φλ.τσ. λάδι
•► 1 φλ.τσ. χλιαρό γάλα
•► 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
•► 1 κ.γλ. κανέλα
•► ½ κ.γλ. γαρίφαλο
•► 1 κ.σ. la mia stevia κρυσταλλική σε αναλογία 1:3 ή 3 κ.σ. ζάχαρη καρύδας
•► 1 κ.γλ μπέικιν
•► 2 αυγά
•► 3 ,5 - 4 κούπες αλεύρι ολικής
•► 2 κ.σ. χαρουπάλευρο
•► έξτρα 2 κ.σ. γάλα
Για το Σιρόπι
•► 2 φλ.τσ. νερό
•► 40 γρ. la mia stevia κρυσταλλική σε αναλογία 1:3 ή 120 γρ. ζάχαρη καρύδας
•► ½ φλ.τσ. σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου
•► 1 πορτοκάλι κομμένο στα 4
•► 1 κ.γλ. κανέλα
•► ½ κ.γλ γαρίφαλο
Εκτέλεση:
Σε ενα μπολ βάζουμε το χλιαρό γάλα με την στέβια και την μαγιά. Ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε λάδι-κανέλα-γαρίφαλο-αυγά, ανακατεύουμε πολύ καλά και τέλος βάζουμε το αλεύρι σιγά-σιγά έως να γίνει μια μαλακιά ζύμη.
Κόβουμε στα 3 την ζύμη και παίρνουμε το ένα κομμάτι.
Το βάζουμε σε άλλο μπολ και ρίχνουμε το χαρουπάλευρο και τις 2 κ.σ. γάλα.
Ζυμώνουμε να ενσωματωθούν καλά.
Κάνουμε ένα κορδόνι από την ζύμη με το χαρουπάλευρο.
Με την άλλη ζύμη ανοίγουμε ένα μακρύ φύλλο και βάζουμε μέσα το κορδόνι ζύμης το σκούρο
Τυλίγουμε και έχουμε ένα μπαστούνι
Κόβουμε φετάκια , το πατάμε λίγο με το χέρι μας και τα απλώνουμε σε ταψί με λαδόκολλα
Αφήνουμε για 2 ώρες σε ζεστό μέρος και ψήνουμε στους 170 για 10 λεπτά (όχι πιο πολύ)
Ετοιμάζουμε το σιρόπι μας βάζοντας όλα τα υλικά μέσα και βράζουμε για 3 λεπτά
Οταν βγουν τα ροξάκια μας τα βάζουμε σε ταψί και τα αφήνουμε να κρυώσουν
Μετά ρίχνουμε το καυτό σιρόπι και τα αφήνουμε να κολυμπήσουνε μέσα για 2 ώρες γυρίζοντας το κάθε ροξάκι κατά διαστήματα απο την άλλη μεριά.
Θα απορροφήσουν όλο το σιρόπι ...
Για πιό πλούσια γεύση περιχύνετε από πάνω με έξτρα σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου !!!
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
syntagesgiadiabitikoys
Για τη Ζύμη
•► 1 φλ.τσ. λάδι
•► 1 φλ.τσ. χλιαρό γάλα
•► 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
•► 1 κ.γλ. κανέλα
•► ½ κ.γλ. γαρίφαλο
•► 1 κ.σ. la mia stevia κρυσταλλική σε αναλογία 1:3 ή 3 κ.σ. ζάχαρη καρύδας
•► 1 κ.γλ μπέικιν
•► 2 αυγά
•► 3 ,5 - 4 κούπες αλεύρι ολικής
•► 2 κ.σ. χαρουπάλευρο
•► έξτρα 2 κ.σ. γάλα
Για το Σιρόπι
•► 2 φλ.τσ. νερό
•► 40 γρ. la mia stevia κρυσταλλική σε αναλογία 1:3 ή 120 γρ. ζάχαρη καρύδας
•► ½ φλ.τσ. σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου
•► 1 πορτοκάλι κομμένο στα 4
•► 1 κ.γλ. κανέλα
•► ½ κ.γλ γαρίφαλο
Εκτέλεση:
Σε ενα μπολ βάζουμε το χλιαρό γάλα με την στέβια και την μαγιά. Ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε λάδι-κανέλα-γαρίφαλο-αυγά, ανακατεύουμε πολύ καλά και τέλος βάζουμε το αλεύρι σιγά-σιγά έως να γίνει μια μαλακιά ζύμη.
Κόβουμε στα 3 την ζύμη και παίρνουμε το ένα κομμάτι.
Το βάζουμε σε άλλο μπολ και ρίχνουμε το χαρουπάλευρο και τις 2 κ.σ. γάλα.
Ζυμώνουμε να ενσωματωθούν καλά.
Κάνουμε ένα κορδόνι από την ζύμη με το χαρουπάλευρο.
Με την άλλη ζύμη ανοίγουμε ένα μακρύ φύλλο και βάζουμε μέσα το κορδόνι ζύμης το σκούρο
Τυλίγουμε και έχουμε ένα μπαστούνι
Κόβουμε φετάκια , το πατάμε λίγο με το χέρι μας και τα απλώνουμε σε ταψί με λαδόκολλα
Αφήνουμε για 2 ώρες σε ζεστό μέρος και ψήνουμε στους 170 για 10 λεπτά (όχι πιο πολύ)
Ετοιμάζουμε το σιρόπι μας βάζοντας όλα τα υλικά μέσα και βράζουμε για 3 λεπτά
Οταν βγουν τα ροξάκια μας τα βάζουμε σε ταψί και τα αφήνουμε να κρυώσουν
Μετά ρίχνουμε το καυτό σιρόπι και τα αφήνουμε να κολυμπήσουνε μέσα για 2 ώρες γυρίζοντας το κάθε ροξάκι κατά διαστήματα απο την άλλη μεριά.
Θα απορροφήσουν όλο το σιρόπι ...
Για πιό πλούσια γεύση περιχύνετε από πάνω με έξτρα σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου !!!
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας Απόλαυση !!!
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
syntagesgiadiabitikoys
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου