Το γαμοπίλαφο είναι κλασικό πιάτο της κρητικής κουζίνας, που έχει συνδέσει το όνομα του με τους γάμους αν και αποτελεί αγαπημένη επιλογή για το καθημερινό τραπέζι.
Για πιο ανάλαφρο αποτέλεσμα επιλέξτε να το φτιάξετε με κοτόπουλο !!!!
Υλικά:   { Για 4-5 Μερίδες }
•► 550 γρ. ρύζι νυχάκι για πιλάφι
•► 1800 ml ζωμός από κότα αλανιάρα*
•► 150 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
•► 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
•► 100-200 γρ. ανθόγαλο
•► 60 ml ελαιόλαδο
•► αλάτι, πιπέρι λευκό φρεσκοτριμμένο
Για τον ζωμό κοτόπουλου
•► 1 μαύρο κοτόπουλο Νιτσιάκος γύρω στα 2 κιλά
•► 1 κεφάλι σκόρδο ολόκληρο
•► 1 κρεμμύδι καθαρισμένο ολόκληρο
•► 1 φύλλο δάφνης φρέσκο
•► 1 κλωναράκι δενδρολίβανο
•► 1 κλωναράκι θυμάρι
•► 20 κόκκους πιπέρι μαύρο
•► 250 ml κρασί λευκό
•► 1 κουτ. γλυκού αλάτι
Εκτέλεση:
Για τον ζωμό:
Βάζετε το κοτόπουλο σε μεγάλη κατσαρόλα, το σκεπάζετε με νερό, αλατίζετε και το βάζετε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ξεκινήσει το νερό να βράζει. Χαμηλώνετε τη φωτιά ξαφρίζετε. Προσοχή, θα βγάλει πολλούς αφρούς. Συνεχίζετε το ξάφρισμα για περίπου άλλα 10 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά για τον ζωμό, δυναμώνετε ξανά τη φωτιά μέχρι να αρχίσει να βράζει. Χαμηλώνετε πάλι τη φωτιά και σιγοβράζετε για 1½ ώρα ακόμη.
Κατά διαστήματα θα πρέπει να προσθέτετε νερό για να βρίσκεται πάντα το κρέας (και τα λαχανικά) σε υγρό και περιστασιακά θα ξαφρίζετε. Βγάζετε το κοτόπουλο στην άκρη, το διατηρείτε ζεστό και σουρώνετε τον ζωμό.
Για το γαμοπίλαφο:
Σε δεύτερη κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2-3 λεπτά. Προσθέτετε το ρύζι και σοτάρετε για άλλα 2 λεπτά. Τέλος, ρίχνετε μέσα τον ζωμό και σιγοβράζετε για 20-25 λεπτά μέχρι να είναι έτοιμο το ρύζι. Αλατοπιπερώνετε και τελειώνετε με το ανθόγαλο.
Σερβίρετε το γαμοπίλαφο σε βαθιά πιατέλα με το κοτόπουλο στο κέντρο της.
Tips:
Αν θέλετε ο ζωμός να είναι λιγότερο λιπαρός, αφαιρείτε το κρέας από την κατσαρόλα και σουρώνετε το ζωμό σε ένα καθαρό δοχείο, περνώντας τον από πολύ ψιλό σουρωτήρι. Στην συνέχεια τον βάζετε στο ψυγείο για 1 βράδυ.
Την επόμενη μέρα το λίπος θα έχει πάει στη κορυφή του δοχείου, γιατί είναι πιο ελαφρύ από το νερό και θα έχει στερεοποιηθεί. Έτσι θα μπορέσετε να το αφαιρέσετε εύκολα.
Περισσότ. λεπτομ. στο Video που ακολουθεί ...
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii
olivemagazine.gr
•► 550 γρ. ρύζι νυχάκι για πιλάφι
•► 1800 ml ζωμός από κότα αλανιάρα*
•► 150 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
•► 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
•► 100-200 γρ. ανθόγαλο
•► 60 ml ελαιόλαδο
•► αλάτι, πιπέρι λευκό φρεσκοτριμμένο
Για τον ζωμό κοτόπουλου
•► 1 μαύρο κοτόπουλο Νιτσιάκος γύρω στα 2 κιλά
•► 1 κεφάλι σκόρδο ολόκληρο
•► 1 κρεμμύδι καθαρισμένο ολόκληρο
•► 1 φύλλο δάφνης φρέσκο
•► 1 κλωναράκι δενδρολίβανο
•► 1 κλωναράκι θυμάρι
•► 20 κόκκους πιπέρι μαύρο
•► 250 ml κρασί λευκό
•► 1 κουτ. γλυκού αλάτι
Εκτέλεση:
Για τον ζωμό:
Βάζετε το κοτόπουλο σε μεγάλη κατσαρόλα, το σκεπάζετε με νερό, αλατίζετε και το βάζετε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ξεκινήσει το νερό να βράζει. Χαμηλώνετε τη φωτιά ξαφρίζετε. Προσοχή, θα βγάλει πολλούς αφρούς. Συνεχίζετε το ξάφρισμα για περίπου άλλα 10 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά για τον ζωμό, δυναμώνετε ξανά τη φωτιά μέχρι να αρχίσει να βράζει. Χαμηλώνετε πάλι τη φωτιά και σιγοβράζετε για 1½ ώρα ακόμη.
Κατά διαστήματα θα πρέπει να προσθέτετε νερό για να βρίσκεται πάντα το κρέας (και τα λαχανικά) σε υγρό και περιστασιακά θα ξαφρίζετε. Βγάζετε το κοτόπουλο στην άκρη, το διατηρείτε ζεστό και σουρώνετε τον ζωμό.
Για το γαμοπίλαφο:
Σε δεύτερη κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2-3 λεπτά. Προσθέτετε το ρύζι και σοτάρετε για άλλα 2 λεπτά. Τέλος, ρίχνετε μέσα τον ζωμό και σιγοβράζετε για 20-25 λεπτά μέχρι να είναι έτοιμο το ρύζι. Αλατοπιπερώνετε και τελειώνετε με το ανθόγαλο.
Σερβίρετε το γαμοπίλαφο σε βαθιά πιατέλα με το κοτόπουλο στο κέντρο της.
Tips:
Αν θέλετε ο ζωμός να είναι λιγότερο λιπαρός, αφαιρείτε το κρέας από την κατσαρόλα και σουρώνετε το ζωμό σε ένα καθαρό δοχείο, περνώντας τον από πολύ ψιλό σουρωτήρι. Στην συνέχεια τον βάζετε στο ψυγείο για 1 βράδυ.
Την επόμενη μέρα το λίπος θα έχει πάει στη κορυφή του δοχείου, γιατί είναι πιο ελαφρύ από το νερό και θα έχει στερεοποιηθεί. Έτσι θα μπορέσετε να το αφαιρέσετε εύκολα.
Περισσότ. λεπτομ. στο Video που ακολουθεί ...
Η συνταγή από Χριστόφορος Πέσκιας
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας όρεξη !!!
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii
olivemagazine.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου