Αν αναζητάτε την εκλεπτυσμένη γλύκα των καραμελωμένων κρεμμυδιών και σας αρέσει η BBQ σος, τότε αυτή η συνταγή είναι ιδανική για εσάς.
Από καιρό ήθελα να φτιάξω κάτι σαν κρεμμυδόπιτα. Το επεξεργαζόμουν στο μυαλό μου και τελικά κατέληξα σε αυτή την τάρτα με καραμελωμένα κρεμμύδια και BBQ σος.
Μην ακούτε τάρτα και πάει ο νους σας στο κακό (όπου κακό = ζύμη για τάρτα = βούτυρο) no, no, no. Πρόκειται για την πιο υγιεινή εκδοχή αφού χρησιμοποιώ αγνό ελαιόλαδο και κυρίως αλεύρι ολικής.
Τη ζύμη μη φοβηθείτε να την φτιάξετε. Δε χρειάζεται μίξερ, ούτε ιδιαίτερες δεξιότητες. Είναι έτοιμη σε 5 λεπτά και μπορείτε να την ανοίξετε ακόμη και με τα χέρια σας. Πιστεύω δε, ότι είναι πολύ καλή πρόταση και για το εορταστικό μενού.
Νόστιμη, εύκολη, εντυπωσιακή και οικονομική !!!
Υλικά:
Για τη ζύμη
•► 130 γρ. κίτρινο αλεύρι για ζυμωτό ψωμί
•► 100 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
•► 50 γρ. ελαιόλαδο
•► 1 + 5 κ.γ ξηρή μαγιά
•► 50 γρ. ελαιόλαδο
•► 1 κ.γ ζάχαρη ( χρησιμοποίησα καρύδας )
•► 100 - 130 ml περίπου χλιαρό νερό
•► αλάτι
Για τη γέμιση
•► 6 κ.σ ελαιόλαδο
•► 5 μεγάλα κρεμμύδια (900 γρ)
•► 2 κ.σ πετιμέζι
•► 3 κ.σ BBQ Sause
•► αλάτι
Εκτέλεση:
Πρώτα θα φτιάξουμε τη ζύμη. Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε τα αλεύρια, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και τη μαγιά. Δεν προσθέτουμε ακόμη αλάτι γιατί θέλουμε πρώτα να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Ανακατεύουμε καλά και σιγά -σιγά προσθέτουμε το νερό. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα ωραίο, μαλακό και αφράτο ζυμαράκι. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος. Κοντά σε καλοριφέρ ή κοντά σε μάτια που είναι ζεστά.
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε φετάκια. Τα τοποθετούμε σε ένα τηγάνι μαζί με ελαιόλαδο και αλάτι και σοτάρουμε.
Μετά από 5 λεπτά, αφού έχουν μαραθεί αρκετά, προσθέτουμε το πετιμέζι και χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά.
Μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά και στο τέλος όταν θα έχουν μαλακώσει και αποκτήσει ένα ωραίο σκούρο, καφέ , καραμελέ χρώμα, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την BBQ Sauce
Στρώνουμε λαδόκολλα σε μια ταρτιέρα ή σε ένα στρογγυλό ταψί ακολουθώντας τον παρακάτω τρόπο. Τη λαδόκολλα στο τέλος την τσαλακώνω ώστε να εφαρμόσει καλύτερα στην ταρτιέρα.
Ανοίγουμε το ζυμαράκι μας σε στρογγυλό σχήμα και τοποθετούμε πάνω στην λαδόκολλα και έπειτα στην ταρτέρια.
Αφήνουμε για λίγη ώρα ώστε να ξαναφουσκώσει … όσο περιμένουμε να φουσκώσει, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180. Προσθέτουμε λίγο αλάτι να πάει παντού και ψήνουμε το ζυμαράκι μας για 10 λεπτά
Προσθέτουμε τώρα τα κρεμμύδια και ψήνουμε στους 180 σε αέρα για 25-30 λεπτά.
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
healthy-and-delicious-recipes
Για τη ζύμη
•► 130 γρ. κίτρινο αλεύρι για ζυμωτό ψωμί
•► 100 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
•► 50 γρ. ελαιόλαδο
•► 1 + 5 κ.γ ξηρή μαγιά
•► 50 γρ. ελαιόλαδο
•► 1 κ.γ ζάχαρη ( χρησιμοποίησα καρύδας )
•► 100 - 130 ml περίπου χλιαρό νερό
•► αλάτι
Για τη γέμιση
•► 6 κ.σ ελαιόλαδο
•► 5 μεγάλα κρεμμύδια (900 γρ)
•► 2 κ.σ πετιμέζι
•► 3 κ.σ BBQ Sause
•► αλάτι
Εκτέλεση:
Πρώτα θα φτιάξουμε τη ζύμη. Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε τα αλεύρια, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και τη μαγιά. Δεν προσθέτουμε ακόμη αλάτι γιατί θέλουμε πρώτα να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Ανακατεύουμε καλά και σιγά -σιγά προσθέτουμε το νερό. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα ωραίο, μαλακό και αφράτο ζυμαράκι. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος. Κοντά σε καλοριφέρ ή κοντά σε μάτια που είναι ζεστά.
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε φετάκια. Τα τοποθετούμε σε ένα τηγάνι μαζί με ελαιόλαδο και αλάτι και σοτάρουμε.
Μετά από 5 λεπτά, αφού έχουν μαραθεί αρκετά, προσθέτουμε το πετιμέζι και χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά.
Μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά και στο τέλος όταν θα έχουν μαλακώσει και αποκτήσει ένα ωραίο σκούρο, καφέ , καραμελέ χρώμα, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την BBQ Sauce
Στρώνουμε λαδόκολλα σε μια ταρτιέρα ή σε ένα στρογγυλό ταψί ακολουθώντας τον παρακάτω τρόπο. Τη λαδόκολλα στο τέλος την τσαλακώνω ώστε να εφαρμόσει καλύτερα στην ταρτιέρα.
Ανοίγουμε το ζυμαράκι μας σε στρογγυλό σχήμα και τοποθετούμε πάνω στην λαδόκολλα και έπειτα στην ταρτέρια.
Αφήνουμε για λίγη ώρα ώστε να ξαναφουσκώσει … όσο περιμένουμε να φουσκώσει, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180. Προσθέτουμε λίγο αλάτι να πάει παντού και ψήνουμε το ζυμαράκι μας για 10 λεπτά
Προσθέτουμε τώρα τα κρεμμύδια και ψήνουμε στους 180 σε αέρα για 25-30 λεπτά.
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας όρεξη !!!
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
healthy-and-delicious-recipes
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου