Σήμερα θα σας παρουσιάσω ένα πιάτο που ήταν εδώ και πολύ καιρό στη λίστα μου με τα φαγητά που ήθελα να δοκιμάσω.
Για να είμαι ειλικρινής, δεν είχα μεγάλες προσδοκίες. Έλεγα "Σιγά, πόσο νόστιμα να είναι". Χαίρομαι τόσο που για ακόμη μια φορά διαψεύστηκα.
Τα εύσημα βέβαια ανήκουν στα μπαχαρικά, τα οποία κάνουν τρομερή δουλειά ώστε να έχουμε αυτό το γευστικό αποτέλεσμα.
Σαν διαδικασία έχει αρκετά βήματα αλλά πιστέψτε με, αξίζει ο κόπος. Προτίμησα την υγιεινή τους εκδοχή οπότε τα έψησα στο φούρνο.
Σίγουρα στο τηγάνι γίνονται πολύ πιο νόστιμα, όμως η σάλτσα είναι τόσο νόστιμη που πραγματικά, δεν υπάρχει λόγος να τα τηγανίσετε. Η τελική επιλογή βέβαια είναι δική σας !!!!!
Υλικά:   ( για 12 σουτζουκάκια )
•► 250 γρ. φακές
•► 2 μεγάλα κρεμμύδια
•► 2 σκελίδες σκόρδο
•► 100-120 γρ. αλεύρι βρώμης (νιφάδες περασμένες στο μπλέντερ)
•► ελαιόλαδο
•► 1 φύλλο δάφνης
•► αλάτι, πιπέρι
•► από 2 τσιμπιές κάρυ, μείγμα μπαχαρικών για κρέας, πάπρικα γλυκιά
•► ρίγανη
•► μια τσιμπιά κύμινο
Για τη σάλτσα
•► 400 ml χυμό ντομάτας
•► 2 μεγάλα κρεμμύδια
•► 2 σκελίδες σκόρδο περασμένες από την πρέσα
•► αλάτι, πιπέρι
•► 2 τσιμπιές κανέλα
•► λίγο γαρύφαλλο
•► 3 κόκκους μπαχάρι
•► 1 φύλλο δάφνης
•► ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Μουλιάζουμε τις φακές για 8 ώρες. Έπειτα τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό με ένα φύλλο δάφνης, για 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε μαζί με αλάτι και όλα τα
μπαχαρικά. Μετά από 1-2 λεπτά προσθέτουμε κ το σκόρδο το οποίο έχουμε λιώσει στην πρέσα. Συνεχίζουμε μέχρι να έχουν μαλακώσει
Σουρώνουμε τις φακές, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και λιώνουμε με ένα ραβδο_μπλέντερ
Προσθέτουμε ελαιόλαδο, την βρώμη και ανακατεύουμε καλά. Δοκιμάζουμε. Το μείγμα σε αυτό στο σημείο θα πρέπει να είναι νόστιμο. Σε αντίθετη περίπτωση, προσθέτουμε όποιο μπαχαρικό θέλουμε. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες τουλάχιστον
Πλάθουμε τα σουτζουκάκια μας, τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 200 για 20 λεπτά (χρησιμοποίησα το ταψί της πίτσας για πιο ωραίο ψήσιμο)
Για τη σάλτσα
Λιώνουμε το κρεμμύδι στο μπλέντερ. Σοτάρουμε τα λιωμένα κρεμμύδια και μετά από λίγο προσθέτουμε το σκόρδο και όλα τα υπόλοιπα συστατικά. Μόλις πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να έχουμε μια πηχτή σαλτσούλα - περίπου 10-15 λεπτά.
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
healthy-and-delicious-recipes
•► 250 γρ. φακές
•► 2 μεγάλα κρεμμύδια
•► 2 σκελίδες σκόρδο
•► 100-120 γρ. αλεύρι βρώμης (νιφάδες περασμένες στο μπλέντερ)
•► ελαιόλαδο
•► 1 φύλλο δάφνης
•► αλάτι, πιπέρι
•► από 2 τσιμπιές κάρυ, μείγμα μπαχαρικών για κρέας, πάπρικα γλυκιά
•► ρίγανη
•► μια τσιμπιά κύμινο
Για τη σάλτσα
•► 400 ml χυμό ντομάτας
•► 2 μεγάλα κρεμμύδια
•► 2 σκελίδες σκόρδο περασμένες από την πρέσα
•► αλάτι, πιπέρι
•► 2 τσιμπιές κανέλα
•► λίγο γαρύφαλλο
•► 3 κόκκους μπαχάρι
•► 1 φύλλο δάφνης
•► ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Μουλιάζουμε τις φακές για 8 ώρες. Έπειτα τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό με ένα φύλλο δάφνης, για 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε μαζί με αλάτι και όλα τα
μπαχαρικά. Μετά από 1-2 λεπτά προσθέτουμε κ το σκόρδο το οποίο έχουμε λιώσει στην πρέσα. Συνεχίζουμε μέχρι να έχουν μαλακώσει
Σουρώνουμε τις φακές, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και λιώνουμε με ένα ραβδο_μπλέντερ
Προσθέτουμε ελαιόλαδο, την βρώμη και ανακατεύουμε καλά. Δοκιμάζουμε. Το μείγμα σε αυτό στο σημείο θα πρέπει να είναι νόστιμο. Σε αντίθετη περίπτωση, προσθέτουμε όποιο μπαχαρικό θέλουμε. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες τουλάχιστον
Πλάθουμε τα σουτζουκάκια μας, τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 200 για 20 λεπτά (χρησιμοποίησα το ταψί της πίτσας για πιο ωραίο ψήσιμο)
Για τη σάλτσα
Λιώνουμε το κρεμμύδι στο μπλέντερ. Σοτάρουμε τα λιωμένα κρεμμύδια και μετά από λίγο προσθέτουμε το σκόρδο και όλα τα υπόλοιπα συστατικά. Μόλις πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να έχουμε μια πηχτή σαλτσούλα - περίπου 10-15 λεπτά.
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας όρεξη !!!
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
healthy-and-delicious-recipes
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου