Το κέικ λεμονιού είναι κλασικό κι αγαπημένο γλύκισμα για το πρωινό, αλλά και για να συνοδέψετε τον καφέ ή το τσάι σας.
Σε αυτή την συνταγή το φτιάχνετε με γιαούρτι και του προσθέτετε αλεσμένα αμύγδαλα που του κάνουν ακόμη πιο νόστιμο, ενώ το σερβίρετε και με ένα αρωματικό γλάσο λεμονιού.
Υλικά:   { Μερίδες: για μια φόρμα διαμ. 20 εκ. }
•► 250 γρ. βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου
•► 250 γρ. ζάχαρη
•► ξύσμα από 3 λεμόνια + χυμό από τα 2
•► 4 αβγά, ελαφρά χτυπημένα
•► 2-3 κουτ. σούπας γιαούρτι
•► 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
•► 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
•► 50 γρ. αμυγδαλόψιχα αλεσμένη
•► ζάχαρη άχνη (όσο πάρει), για το γλάσο
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Βουτυρώνετε μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 20εκ. και στρώνετε τον πάτο της με λαδόκολλα.
Σε μεγάλο μπολ, χτυπάτε με μίξερ χειρός το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να πάρετε ένα κρεμώδες και ομοιογενές μίγμα.
Προσθέτετε μπόλικο από το ξύσμα λεμονιού (φυλάξτε λίγο για το γλάσο) και αναμιγνύετε. Κατόπιν ρίχνετε σε δόσεις τα αβγά, χτυπώντας ενδιάμεσα με το μίξερ χειρός για να ενσωματωθούν, και προσθέτετε το γιαούρτι.
Κοσκινίζετε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ πάνω από το μπολ και ανακατεύετε το μίγμα με μια μεταλλική κουτάλα ή σπάτουλα. Προσθέτετε τα αλεσμένα αμύγδαλα και ¾ από το χυμό λεμονιού και ανακατεύετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Μεταφέρετε το μίγμα στη φόρμα και ψήνετε στον φούρνο για 1 ώρα και 15 λεπτά (για να βεβαιωθείτε ότι το κέικ έχει ψηθεί καλά, βυθίστε ένα καλαμάκι για σουβλάκι στο εσωτερικό του: αν βγει στεγνό, τότε το κέικ σας είναι έτοιμο). Βγάζετε το κέικ από το φούρνο, το αφήνετε να κρυώσει και το ξεφορμάρετε σε πιατέλα.
Στο μεταξύ, αναμιγνύετε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού με το ξύσμα και όση ζάχαρη άχνη χρειάζεται για να πάρετε ένα ρευστό γλάσο. Περιχύνετε με αυτό το κέικ, το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
olivemagazine.gr
•► 250 γρ. βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου
•► 250 γρ. ζάχαρη
•► ξύσμα από 3 λεμόνια + χυμό από τα 2
•► 4 αβγά, ελαφρά χτυπημένα
•► 2-3 κουτ. σούπας γιαούρτι
•► 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
•► 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
•► 50 γρ. αμυγδαλόψιχα αλεσμένη
•► ζάχαρη άχνη (όσο πάρει), για το γλάσο
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Βουτυρώνετε μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 20εκ. και στρώνετε τον πάτο της με λαδόκολλα.
Σε μεγάλο μπολ, χτυπάτε με μίξερ χειρός το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να πάρετε ένα κρεμώδες και ομοιογενές μίγμα.
Προσθέτετε μπόλικο από το ξύσμα λεμονιού (φυλάξτε λίγο για το γλάσο) και αναμιγνύετε. Κατόπιν ρίχνετε σε δόσεις τα αβγά, χτυπώντας ενδιάμεσα με το μίξερ χειρός για να ενσωματωθούν, και προσθέτετε το γιαούρτι.
Κοσκινίζετε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ πάνω από το μπολ και ανακατεύετε το μίγμα με μια μεταλλική κουτάλα ή σπάτουλα. Προσθέτετε τα αλεσμένα αμύγδαλα και ¾ από το χυμό λεμονιού και ανακατεύετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Μεταφέρετε το μίγμα στη φόρμα και ψήνετε στον φούρνο για 1 ώρα και 15 λεπτά (για να βεβαιωθείτε ότι το κέικ έχει ψηθεί καλά, βυθίστε ένα καλαμάκι για σουβλάκι στο εσωτερικό του: αν βγει στεγνό, τότε το κέικ σας είναι έτοιμο). Βγάζετε το κέικ από το φούρνο, το αφήνετε να κρυώσει και το ξεφορμάρετε σε πιατέλα.
Στο μεταξύ, αναμιγνύετε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού με το ξύσμα και όση ζάχαρη άχνη χρειάζεται για να πάρετε ένα ρευστό γλάσο. Περιχύνετε με αυτό το κέικ, το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας Απόλαυση !!!
Η συνταγή από την Ιωάννα Σταμούλου
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
olivemagazine.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου