Ένα λίγο πιο “μπελαλίδικο” κέικ όμως αξίζει το κάθε λεπτό που θα αφιερώσετε για να το φτιάξετε.
Υλικά:   { Για 6 Μερίδες }
Για το κέικ
•► ½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
•► ½ φλιτζάνι κακάο
•► ½ κουτ. γλυκού κανέλα
•► ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
•► λίγο αλάτι
•► 1 φλιτζάνι ζάχαρη καστανή
•► 150 γρ. βούτυρο λιωμένο κρύο
•► ¾ φλιτζανιού ξινόγαλο
•► 1 αβγό
•► 1/3 φλιτζανιού ταχίνι
•► ¾ φλιτζανιού γαλλικό καφέ ζεστό
•► 1 & ½ φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (φαρίνα)
•► 2 κουτ. γλυκού βανίλια υγρή
Για τη μους
•► 300 γρ. ταχίνι με πορτοκάλι
•► 2 κουτ. σούπας μέλι
•► 4 κουτ. σούπας μαύρο ρούμι
•► 200 ml κρέμα γάλακτος ρευστή
•► 600 ml κρέμα γάλακτος, πηχτή
Για την καραμέλα
•► 2 φλιτζάνια ζάχαρη
•► 150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
•► 250 ml κρέμα γάλακτος
•► ¼ κουτ. γλυκού αλάτι
•► 500 γρ. φράουλες κομμένες στη μέση (ανάλογα το μέγεθος)
•► σοκολάτα σε φλοίδες για τη διακόσμηση
Εκτέλεση:
Για το κέικ:
Χτυπάτε στον κάδο του μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, το κακάο, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο. Προσθέτετε τη ζάχαρη και συνεχίζετε το χτύπημα, κατόπιν το βούτυρο, το ξινόγαλο και το αβγό.
Μόλις ενωθούν τα υλικά προσθέτετε το ταχίνι, τον καφέ, τη βανίλια και συνεχίζετε να χτυπάτε για 1-2 λεπτά, μέχρι να πάρετε ένα λείο μίγμα.
Μοιράζετε το μίγμα σε δύο τσέρκια διαμέτρου 22εκ. και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, για 35-40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν τα κέικ και να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι όταν το βυθίσετε στο κέντρο τους. Ξεφορμάρετε και αφήνετε τα κέικ να κρυώσουν καλά πάνω σε μια σχάρα.
Για τη μους:
Χτυπάτε το ταχίνι με το μέλι, το ρούμι και τη ρευστή κρέμα γάλακτος, μέχρι να γίνουν ένα ενιαίο μίγμα. Προσθέτετε την πηχτή κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε απαλά με μια κουτάλα. Κρατάτε τη μους στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσετε.
Για την καραμέλα:
Βάζετε τη ζάχαρη σε ένα τηγάνι και την αφήνετε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει, κουνώντας ανά διαστήματα πολύ απαλά το τηγάνι. Στη συνέχεια ρίχνετε το βούτυρο κουταλιά κουταλιά, μέχρι να το πάρει όλο και να ενωθεί με τη ζάχαρη.
Αφήνετε την καραμέλα για 3-4 λεπτά πάνω στη φωτιά και προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και το αλάτι. Ανακατεύετε καλά και κρατάτε την καραμέλα στην άκρη να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Συναρμολόγηση:
Τοποθετείτε το ένα κέικ σε μια πιατέλα. Απλώνετε πάνω του τη μισή μους, από πάνω σκορπάτε τις μισές φράουλες και περιχύνετε με σάλτσα καραμέλας. Σκεπάζετε με το δεύτερο κέικ, απλώνετε την υπόλοιπη μους, σκορπάτε τις υπόλοιπες φράουλες, περιχύνετε με την καραμέλα, πασπαλίζετε με τη σοκολάτα και σερβίρετε.
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
olivemagazine.gr
Για το κέικ
•► ½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
•► ½ φλιτζάνι κακάο
•► ½ κουτ. γλυκού κανέλα
•► ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
•► λίγο αλάτι
•► 1 φλιτζάνι ζάχαρη καστανή
•► 150 γρ. βούτυρο λιωμένο κρύο
•► ¾ φλιτζανιού ξινόγαλο
•► 1 αβγό
•► 1/3 φλιτζανιού ταχίνι
•► ¾ φλιτζανιού γαλλικό καφέ ζεστό
•► 1 & ½ φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (φαρίνα)
•► 2 κουτ. γλυκού βανίλια υγρή
Για τη μους
•► 300 γρ. ταχίνι με πορτοκάλι
•► 2 κουτ. σούπας μέλι
•► 4 κουτ. σούπας μαύρο ρούμι
•► 200 ml κρέμα γάλακτος ρευστή
•► 600 ml κρέμα γάλακτος, πηχτή
Για την καραμέλα
•► 2 φλιτζάνια ζάχαρη
•► 150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
•► 250 ml κρέμα γάλακτος
•► ¼ κουτ. γλυκού αλάτι
•► 500 γρ. φράουλες κομμένες στη μέση (ανάλογα το μέγεθος)
•► σοκολάτα σε φλοίδες για τη διακόσμηση
Εκτέλεση:
Για το κέικ:
Χτυπάτε στον κάδο του μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, το κακάο, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο. Προσθέτετε τη ζάχαρη και συνεχίζετε το χτύπημα, κατόπιν το βούτυρο, το ξινόγαλο και το αβγό.
Μόλις ενωθούν τα υλικά προσθέτετε το ταχίνι, τον καφέ, τη βανίλια και συνεχίζετε να χτυπάτε για 1-2 λεπτά, μέχρι να πάρετε ένα λείο μίγμα.
Μοιράζετε το μίγμα σε δύο τσέρκια διαμέτρου 22εκ. και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, για 35-40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν τα κέικ και να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι όταν το βυθίσετε στο κέντρο τους. Ξεφορμάρετε και αφήνετε τα κέικ να κρυώσουν καλά πάνω σε μια σχάρα.
Για τη μους:
Χτυπάτε το ταχίνι με το μέλι, το ρούμι και τη ρευστή κρέμα γάλακτος, μέχρι να γίνουν ένα ενιαίο μίγμα. Προσθέτετε την πηχτή κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε απαλά με μια κουτάλα. Κρατάτε τη μους στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσετε.
Για την καραμέλα:
Βάζετε τη ζάχαρη σε ένα τηγάνι και την αφήνετε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει, κουνώντας ανά διαστήματα πολύ απαλά το τηγάνι. Στη συνέχεια ρίχνετε το βούτυρο κουταλιά κουταλιά, μέχρι να το πάρει όλο και να ενωθεί με τη ζάχαρη.
Αφήνετε την καραμέλα για 3-4 λεπτά πάνω στη φωτιά και προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και το αλάτι. Ανακατεύετε καλά και κρατάτε την καραμέλα στην άκρη να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Συναρμολόγηση:
Τοποθετείτε το ένα κέικ σε μια πιατέλα. Απλώνετε πάνω του τη μισή μους, από πάνω σκορπάτε τις μισές φράουλες και περιχύνετε με σάλτσα καραμέλας. Σκεπάζετε με το δεύτερο κέικ, απλώνετε την υπόλοιπη μους, σκορπάτε τις υπόλοιπες φράουλες, περιχύνετε με την καραμέλα, πασπαλίζετε με τη σοκολάτα και σερβίρετε.
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας Απόλαυση !!!
Η συνταγή από Ανδρέας Λαγός ... Food Styling: Αντωνία Κατή
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
olivemagazine.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου