Οι νόστιμες κολοκυθόπιτες της Κύπρου φτιάχνονται εύκολα και κερδίζουν τις εντυπώσεις με τη νοστιμιά τους.
Υλικά:   { Μερίδες: για 20-25 πίτες }
Για τη ζύμη
•► 4 φλιτζάνια αλεύρι
•► 1 κουτ. γλυκού αλάτι
•► ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
•► 1 εως 1 & ½ ποτήρι νερό
•► 2 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
Για τη γέμιση
•► 500 γρ. κολοκύθα κόκκινη, τριμμένη
•► ¾ φλιτζανιού πλιγούρι
•► 1 ματσάκι δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
•► ½ φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
•► 2 κουτ. γλυκού κανέλα
•► αλάτι
Εκτέλεση:
Αποβραδίς ανακατεύετε την τριμμένη κολοκύθα, το αλάτι και το πλιγούρι και τα αφήνετε στο ψυγείο, να φουσκώσει το πλιγούρι απορροφώντας τα υγρά της κολοκύθας.
Για να φτιάξετε τη ζύμη: Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι. Κάνετε μία λακουβίτσα στη μέση και ρίχνετε το νερό, το λάδι και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Ανακατεύετε να ομογενοποιηθούν και ακολούθως ζυμώνετε επί 10-15 λεπτά μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη. Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε να ξεκουραστεί σκεπασμένη για μισή με μία ώρα.
Προσθέτετε στη γέμιση την κανέλα, το δυόσμο και τις σταφίδες και ανακατεύετε.
Χωρίζετε τη ζύμη σε 4 μπαλάκια που τα ανοίγετε σε φύλλα. Με ένα στρογγυλό κουπ πατ, ένα μικρό πιάτο ή ένα μεγάλο ποτήρι κόβετε κύκλους από τη ζύμη.
Βάζετε σε κάθε δίσκο γέμιση και κλείνετε σε μισοφέγγαρα, φροντίζοντας να κολλήσουν καλά οι άκρες. Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC, μεταφέρετε τις κολοκοτές σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήνετε για περίπου 20- 25 λεπτά. Σερβίρονται, κατά προτίμηση, ζεστές.
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
Για τη ζύμη
•► 4 φλιτζάνια αλεύρι
•► 1 κουτ. γλυκού αλάτι
•► ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
•► 1 εως 1 & ½ ποτήρι νερό
•► 2 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
Για τη γέμιση
•► 500 γρ. κολοκύθα κόκκινη, τριμμένη
•► ¾ φλιτζανιού πλιγούρι
•► 1 ματσάκι δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
•► ½ φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
•► 2 κουτ. γλυκού κανέλα
•► αλάτι
Εκτέλεση:
Αποβραδίς ανακατεύετε την τριμμένη κολοκύθα, το αλάτι και το πλιγούρι και τα αφήνετε στο ψυγείο, να φουσκώσει το πλιγούρι απορροφώντας τα υγρά της κολοκύθας.
Για να φτιάξετε τη ζύμη: Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι. Κάνετε μία λακουβίτσα στη μέση και ρίχνετε το νερό, το λάδι και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Ανακατεύετε να ομογενοποιηθούν και ακολούθως ζυμώνετε επί 10-15 λεπτά μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη. Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε να ξεκουραστεί σκεπασμένη για μισή με μία ώρα.
Προσθέτετε στη γέμιση την κανέλα, το δυόσμο και τις σταφίδες και ανακατεύετε.
Χωρίζετε τη ζύμη σε 4 μπαλάκια που τα ανοίγετε σε φύλλα. Με ένα στρογγυλό κουπ πατ, ένα μικρό πιάτο ή ένα μεγάλο ποτήρι κόβετε κύκλους από τη ζύμη.
Βάζετε σε κάθε δίσκο γέμιση και κλείνετε σε μισοφέγγαρα, φροντίζοντας να κολλήσουν καλά οι άκρες. Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC, μεταφέρετε τις κολοκοτές σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήνετε για περίπου 20- 25 λεπτά. Σερβίρονται, κατά προτίμηση, ζεστές.
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας όρεξη !!!
Σημείωση : Μετατροπές μον. Μαγειρ. & Συντομ/ίες κ.α. πατήστε... ΕΔΩ i , η’’ ΕΔΩ ii , Αναλογία στέβιας με ζάχαρη
olivemagazine.grYou might also Like ... ...
•► Όλες οι Συνταγές από Ντίνα Νικολάου !!!
•► Όλες οι Συνταγές από Ιωάννα Σταμούλου
•► Όλες οι Συνταγές από Σιμόνη Καφίρη !!!
•► Όλες οι Συνταγές από Ηλίας Μαμαλάκης !!!
•► Όλες οι Συνταγές από Δημήτρης Χρονόπουλος !!!
•► Όλες οι Συνταγές από Ελένη Ψυχούλη !!!
•► Όλες οι Συνταγές από Γεωργία Κοφινά !!!
•► 6 παγωμένες συνταγές που θα σε δροσίσουν !!!
•► Συνταγές και άρθρα για τάρτες !!!
•► Συνταγές και άρθρα για τυροπιτάκια !!!
•► Συνταγές και άρθρα για πεϊνιρλί !!!
•► 24 φρουτένια-& πιο light-γλυκά που θα λατρέψεις !!!
•► 18 πολίτικα γλυκά που δεν χορταίνουμε ποτέ !!!
•► Συνταγές και άρθρα για μασκαρπόνε
•► Συνταγές και άρθρα για πίτες !!!
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου