*** ΚΩΣΤΑΣ ΣΟΥΚΟΣ ***
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ
ΦΘΗΝΟ ΚΑΥΣΙΜΟ ΑΠΟ ... ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ!
Η... ιδέα για τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της γνωστής εταιρίας που εδρεύει στη Λάρισα, τη «SOUKOS ROBOTS», τον Κώστα Σούκο, ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια όταν με μεγάλη επιτυχία είχε τότε κατασκευάσει ένα σύστημα που κατέστρεφε παλιά και καινούργια πυρομαχικά και τα μετέτρεπε σε... ρινίσματα σιδήρου!
Η αρχή είχε γίνει με την καταστροφή εκείνων των εξαιρετικά επικίνδυνων «αποβλήτων» των στρατιωτικών μονάδων και σήμερα η νέα έμπνευση του Κώστα Σούκου που πλέον υλοποιήθηκε έρχεται να φέρει τα πάνω –κάτω σε ένα χώρο που χρόνια τώρα καταδυναστεύει την Ελλάδα και απειλεί το περιβάλλον.
Πρόκειται για την κατασκευή ειδικών κινητών μονάδων επεξεργασίας σκουπιδιών με καθαρά οικολογικό τρόπο και χωρίς καύση και τη μετατροπή τους σε φθηνό καύσιμο που μπορεί να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα όχι μόνο των απλών νοικοκυριών που λόγω οικονομικής κρίσης και περικοπών αναγκάζονται να υποφέρουν από το κρύο, αλλά επιχειρήσεων και βιομηχανιών!
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ-ΨΥΧΡΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ
Η ιδέα, θα τονίσει στην «Ε» ο κ. Σούκος, έγκειται στην επεξεργασία των σκουπιδιών χωρίς καύση και θερμογόνες δυνάμεις. Η διαδικασία είναι ψυχρή και προβλέπει και την αποστείρωση του τελικού προϊόντος. Συνήθως, οι περισσότερες μέθοδοι για την επεξεργασία των σκουπιδιών χρησιμοποιούσαν θερμική επεξεργασία με αποτέλεσμα πάλι τη μόλυνση της ατμόσφαιρας (αποτέφρωση, πυρόλυση, αεροποίηση κ.λπ.).
Η καινοτομία της μεθόδου που αποτελεί και παγκόσμια πατέντα είναι η οικολογική ψυχρή διαδικασία επεξεργασίας των σκουπιδιών που οδηγούνται στη χωματερή χωρίς τη χρήση θερμικών μεθόδων, όπως η καύση. Προχωρήσαμε λοιπόν στη δημιουργία κινητών μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων. Έτσι προκειμένου τα σκουπίδια να οδηγούνται στις χωματερές (ΧΥΤΑ) από τους σταθμούς μεταφόρτωσης (ΣΜΑ), πηγαίνουν εκεί οι κινητές μονάδες. Παραλαμβάνουν τα σκουπίδια και τα μετατρέπουν σε σταθεροποιημένο βιομηχανικό υλικό συμπιεσμένο κατά 90% σε μορφή μικρής καραμέλας (pelets). Αυτό το υλικό έχει υψηλή θερμογόνο δύναμη περίπου 5.800 kcal/kg, σύμφωνα με ανάλυση από το Δημόκριτο και το ΕΚΕΠΑ που είναι λίγο μικρότερη από την καύση του πετρελαίου».
Όμως οι εκπλήξεις δεν σταματούν εδώ καθώς το σταθεροποιημένο αυτό υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή ξυλόπλακων τύπου νοβοπάν, πλακιδίων για θερμομόνωση ταρατσών και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (solar) και ζεστού νερού, αλλά και τοποθετημένο σε σάκους για δενδροφυτεύσεις σε καμένες περιοχές. Η ικανότητα και οι δυνατότητες των μηχανημάτων είναι αυτή τη στιγμή η ημερήσια επεξεργασία 150 τόνων σκουπιδιών .
Αξίζει να αναφερθεί ότι εκτός από τη φθηνή ενέργεια ανοίγονται και νέοι δρόμοι για τη ελληνική οικονομία καθώς δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και η χώρα μας μπορεί να προχωρήσει ακόμα και σε εξαγωγές ενέργειας.
Οι τεχνικές λεπτομέρειες
Ενδιαφέρουσες και κατατοπιστικές είναι οι τεχνικές λεπτομέρειες λειτουργίας των μηχανημάτων αυτών, για τα οποία ήδη υπέγραψαν συμβάσεις και ενδιαφέρονται πολλοί δήμοι της χώρας για να απαλλαγούν από τις χωματερές είναι:
«Στη χοάνη παραλαβής ρίπτονται τα απορρίμματα είτε με φορτωτές ταχείας και μεγάλης τροφοδοσίας, είτε απευθείας από ένα απορριμματοφόρο όχημα. Από τη χοάνη παραλαβής, τα απορρίμματα προωθούνται συνεχόμενα σε μια ειδική μονάδα διάνοιξης των σάκων, η οποία αποτελείται από μια διάταξη πολλαπλών περιστρεφόμενων κοπτικών στοιχείων, αφού προηγουμένως γίνει οπτικός έλεγχος των εισερχόμενων απορριμμάτων.
Σε κατάλληλο σημείο, ανάμεσα από τη χοάνη παραλαβής και την ειδική μονάδα διάνοιξης, υπάρχουν σύγχρονα συστήματα οπτικού ελέγχου. Τα συστήματα αυτά ελέγχουν τα απορρίμματα πριν οδηγηθούν στην μονάδα διάνοιξης. Πρόκειται για συστήματα οπτικού ελέγχου και συστήματα ελέγχου μέσω θερμικής κάμερας, τα οποία προγραμματίζονται βάσει παραμέτρου μεγέθους και σχήματος ή και οπτικό σύστημα ελέγχου κίνησης ζωντανού ή νεκρού οργανισμού, τα οποία σταματούν τη λειτουργία του συστήματος όταν υπάρχει λόγος.
Εν συνεχεία, τα αρχικώς τεμαχισμένα απορρίμματα προωθούνται σε μια ειδική μονάδα πρωτοβάθμιας ομογενοποίησης. Εκεί επιτυγχάνεται ο περεταίρω τεμαχισμός και η θραύση αυτών, τυποποιώντας τα απορρίμματα σε μια άμορφη-ομογενή μάζα, όπου τα απορρίμματα έχουν μικρότερο μέγεθος ιδίων διαστάσεων (από 5 - 200 mm).
Kατόπιν οδηγείται σε αυτόματη τράπεζα διαλογής (μεταφορική ταινία) για την απομάκρυνση μεγάλου ποσοστού ανακυκλώσιμων υλικών, και ιδιαίτερα συσκευασίες πλαστικών υλικών που περιέχουν χλωριούχες ενώσεις, κ.λπ. Το υπόλοιπο ρεύμα μεταφέρεται από το 2ο στο 3ο container μέσω ενός συστήματος μεταφόρτωσης.
Το υπόλοιπο οδηγείται σε δοσομετρικό οριζόντιο πελματοφόρο τροφοδότη, ο οποίος φέρει στην έξοδό του μαγνητικά στοιχεία, τα οποία απομακρύνουν αυτόματα τα σιδηρούχα μέταλλα που περιέχονται εντός των απορριμμάτων. Στη συνέχεια, το υπόλοιπο ρεύμα μεταφέρεται στον παλμοδότη χαμηλής συχνότητας και από εκεί στον παλμοδότη υψηλής συχνότητας, όπου υφίστανται μια διαδικασία βίαιης επεξεργασίας, έως ότου περιέλθει σε μέγεθος χαμηλής κοκκομετρίας, με παράλληλη μερική καταστροφή των μικροοργανισμών.
Μετά το δεύτερο παλμοδότη, το προϊόν έχει υποστεί μείωση κατά 70 % του αρχικού όγκου των εισερχόμενων απορριμμάτων και έχει πλέον ινώδη μορφή. Η εφαρμογή παλμών υψηλής συχνότητας στο προϊόν έχει ως αποτέλεσμα τον τεμαχισμό στον επιθυμητό βαθμό, την διάσπαση της μάζας και του όγκου του και τη μερική καταστροφή των μικροοργανισμών.
Επιπλέον, η διαδικασία της αερομεταφοράς του προϊόντος και η διέλευση αυτού από την κάψουλα σταθεροποίησης, συμβάλλει πλεονεκτικά στη βίαιη αφύγρανση του διερχόμενου υλικού και κατά συνέπεια στην εξάλειψη των δυσάρεστων οσμών και εν μέρει εξόντωση των παθογόνων μικροβίων με ταυτόχρονη μείωση του όγκου και της μάζας του. Αυτό συμβαίνει λόγω της έκθεσης του προϊόντος σε ισχυρό ρεύμα αέρος κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του μέσα από τις σωληνώσεις.
Το επεξεργασμένο από τον παλμοδότη υψηλής συχνότητας προϊόν, προωθείται, μέσω συστήματος αερομεταφοράς και διαχωρισμού υγρασίας-μάζας, σε μια κεντρική κάψουλα σταθεροποίησης. Η κάψουλα σταθεροποίησης είναι εξοπλισμένη με εσωτερικά περιστρεφόμενα ηλεκτρόδια, ειδικές διατάξεις εκπομπής UV ακτινοβολίας, βαθμίδες υπερπήδησης ηλεκτρονίων, αυτόματο ρυθμιστή της υγρασίας του προϊόντος και ειδική μονάδα διαχωρισμού και ανάκτησης ανακυκλώσιμων υλικών.
Κατά την είσοδο του προϊόντος στην αναφερόμενη κάψουλα, το υλικό αρχικά εκτίθεται σε ακτινοβολία UV. Οι ειδικές διατάξεις εκπομπής UV ακτινοβολίας εκπέμπουν ακτινοβολία στην περιοχή των 253. 7 nm αλλά και στην περιοχή των 185 nm.
Στο επόμενο στάδιο επεξεργασίας και εντός της κάψουλας, το προϊόν υπόκειται σε δευτεροβάθμια διαδικασία αδρανοποίησης και σταθεροποίησης με μια καινοτόμα τεχνολογία. Η τεχνολογία που έχει αναπτύξει η Soukos Robots είναι η σταθεροποίηση-απενεργοποίηση της μάζας χρησιμοποιώντας υπερπήδηση ηλεκτρονίων στην μονάδα του χρόνου, καθώς και σύμπλεγμα τεχνολογιών για την ολοκληρωτική σταθεροποίηση αυτής της μάζας.
Συγκεκριμένα, το προϊόν κατά την παραμονή του εντός της κάψουλας σταθεροποίησης τοποθετείται εντός ηλεκτρικού πεδίου, το οποίο δημιουργείται από την εφαρμογή θετικού φορτίου υψηλής και ελεγχόμενης έντασης στο ηλεκτρόδιο του αναδευτήρα, που διασχίζει αξονικά την κάψουλα, και του αρνητικού φορτίου στα τοιχώματα της κάψουλας. Λόγω της σύνθεσης του προϊόντος αλλά και της υγρασίας του (η οποία ρυθμίζεται αυτόματα από την ελεγχόμενη είσοδο των στραγγισμάτων στην κάψουλα), προκαλείται στιγμιαία υπερπήδηση ηλεκτρονίων λόγω της σταθερής ωμικής αντίστασης που δημιουργούμε στη μάζα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη ροή ηλεκτρονίων εντός της μάζας, το σπάσιμο των δεσμών του DNA στους ζώντες οργανισμούς, όπως βακτήρια κ.λπ., και την απαλλαγή του προϊόντος από μικρόβια και μικροοργανισμούς. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η δευτεροβάθμια αποστείρωση της μάζας του υλικού που διέρχεται μέσα από την κάψουλα.
Σε αυτή την βαθμίδα, λαμβάνει χώρα η μερική απαλλαγή των επεξεργασμένων απορριμμάτων από πάσης φύσεως μολυσματικά-παθογόνα φορτία, έτσι ώστε το τελικό λαμβανόμενο προϊόν να είναι ασφαλές για τον άνθρωπο και φιλικό στο περιβάλλον.
Στο εσωτερικό της κάψουλας σταθεροποίησης, η ρύθμιση της υγρασίας του προϊόντος επιτυγχάνεται διοχετεύοντας επεξεργασμένα υγρά (στραγγίσματα) από την αντίστοιχη δεξαμενή συλλογής. Η μεταφορά των υγρών γίνεται με αντλία και η ελεγχόμενη έγχυση στο εσωτερικό της κάψουλας από ειδικά ακροφύσια.
Όπως προαναφέραμε, η κάψουλα σταθεροποίησης, είναι εξοπλισμένη στο κάτω μέρος της με μια μονάδα διαχωρισμού και ανάκτησης των ανακυκλώσιμων υλικών. Η μονάδα διαχωρισμού περιλαμβάνει κατάλληλες μηχανικές και ηλεκτρονικές διατάξεις για τον διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων υλικών από το στερεό σταθεροποιημένο προϊόν που συγκεντρώνεται εντός της κάψουλας.
Όλα τα στοιχεία εκείνα που δεν διαχωρίζονται, συγκεντρώνονται σε κατάλληλη έξοδο και οδηγούνται στη συνέχεια στη μονάδα πελλετοποίησης (πελλετομηχανή), όπου επεξεργάζονται σε υψηλής πυκνότητας pellets».
ΠΗΓΕΣ
- http://engineertech.gr/forums/t/1456.aspx
li>http://www.adslgr.com/forum/showthread.php?t=73558 - http://www.soukosrobots.gr/
- http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=640345
- http://www.robotikoskados.gr/index.php