20 Φεβρουαρίου 2010
Οβριόκαστρο Κερατέας. Τα ΜΑΤ φέρνουν ...σκουπίδια αλλά όχι...λύση.
Οι Ενεργοί Πολίτες Ανατολικής Αττικής, μέσω των Συλλόγων και Οργανώσεων Πολιτών επανειλημμένα έχουμε πάρει θέση τουλάχιστον προ 4ετίας, μέσα από επιστημονικές ημερίδες, και έχουμε αναφερθεί με σαφήνεια για το πως έπρεπε να το έχουν χειριστεί οι κρατούντες το πολύ καυτό θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών.
Φθάσαμε στο και πέντε, με τη γλώσσα έξω, και για να μη χάσουμε τις χρηματοδοτήσεις από τα κοινοτικά ταμεία, χρησιμοποιώντας τριτοκοσμικές λύσεις, προσπαθούμε να εκπορθήσουμε το Οβριόκαστρο. Γελοιότητες που δυστυχώς διχάζουν τις τοπικές κοινωνίες και δεν πείθουν κανέναν για την αποτελεσματικότητά τους.
Η Ανατολική Αττική δεν θα γίνει ποτέ η πίσω αυλή της Αθήνας. Οι πολιτικές αποφάσεις θα πρέπει να πείθουν και να έχουν όραμα και προοπτική γι' αυτό τον τόπο.
ΧΥΤΑ - ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ - ΥΠΟΔΟΜΕΣ έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους και ήρθε η ώρα να βρούμε ΛΥΣΗ. Υπομονή δεν περισσεύει πια.
ΧΥΤΑ - ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΩΡΑ
Η ίδια η Πολιτεία χωρίς σεβασμό στην επιστημονική κοινότητα, χωρίς σεβασμό στην κοινωνία, επιλέγει πολιτικές χωρίς επιστημονική υποστήριξη και κάνει εξαιρετικά δύσκολη την βιωσιμότητα της Αττικής επιταχύνοντας το καταστροφικό αδιέξοδο μιας ωραίας περιοχής.
Ταυτόχρονα, με την υλοποίηση των μεγάλων έργων ανακούφισης (Αττική οδός – Μετρό), χωροθετεί χώρους υγειονομικής ταφής στην Αττική χωρίς μελέτες :
α) περιβαλλοντικών επιπτώσεων,
β) χωροταξικού σχεδιασμού καταλληλότητας κλπ.
Χωρίς πρόβλεψη και ένταξη στο ρυθμιστικό, στις ΖΟΕ, στις ζώνες προστασίας.
Έτσι το ερώτημα που τίθεται είναι: Υπήρξε και υπάρχει εναλλακτική λύση που να υποστηρίζεται επιστημονικά;
Αφού Πρώτον η μελέτη του ΕΣΔΚΝΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων που πραγματοποιήθηκε με υπευθυνότητα και με καθαρή επιστημονική προσέγγιση υπέδειξε την περιοχή της Ριτσώνας για χωροθέτηση του χώρου υγειονομικής ταφής,
Δεύτερον όλες οι επιστημονικές έρευνες σε περίπτωση ολικής διαχείρισης των απορριμμάτων εντός της Αττικής, αναφέρονται σε εναλλακτικές μορφές διαχείρισης και όχι στον ενταφιασμό,
Τρίτον, υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν ότι οι χώροι υγειονομικής ταφής που έχουν επιλεγεί στην Αττική είναι παντελώς ακατάλληλοι, αφού όλα μπορούν να γίνουν … 20 χιλιόμετρα μόνο πιο μακριά … στη Ριτσώνα
Η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα όλου του έθνους που εισάγει κάθε μορφή δράσης και απορρίμματα όλης της χώρας, ενώ την ίδια στιγμή δεν μπορεί να μεταφέρει τα σκουπίδια της 20 χλμ. έξω από την Αττική.
Αν δημιουργηθούν οι χώροι υγειονομικής ταφής, φυλακίζονται οι Αθηναίοι με την έννοια ότι δεν θα μπορούν να αναπνεύσουν ούτε βόρεια, ούτε νότια ούτε ανατολικά.
ΜΕΛΕΤΗ - ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΙΚΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ
(ΑΛ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ- Καθηγητής Τμ. Μηχ/κών Περιβάλλοντος Πολυτεχνείου Κρήτης)
Η διαμόρφωση ενός σχεδίου διαχείρισης των Ανακυκλώσιμων Στερεών Αποβλήτων σε Εθνικό, αντί σε Περιφερειακό ή Νομαρχιακό επίπεδο παρέχει καλύτερες δυνατότητες χωροθέτησης και αξιοποίησης των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και διάθεσής των και ως εκ τούτου επιτρέπει τη διαμόρφωση ορθολογικότερων λύσεων από περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική σκοπιά.
Ένας νέος σχεδιασμός σε Εθνικό επίπεδο θα μπορούσε να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη σημαντική υποδομή σε υφιστάμενους ΧΥΤΑ, αλλά και την υποδομή σε σταθμούς μεταφόρτωσης και μονάδες επεξεργασίας, εξασφαλίζοντας συνάμα μια ομαλή μετάβαση από το σημερινό σύστημα διαχείρισης στο βέλτιστα Εθνικό.
Στα πλαίσια του νέου αυτού σχεδιασμού αναμένεται να δοθεί προτεραιότητα στην επεξεργασία του συνόλου των απορριμμάτων της Αττικής, η οποία δεν διαθέτει σήμερα αξιόλογη υποδομή σε ΧΥΤΑ.
Για το σκοπό αυτό, ιδιαίτερα ρεαλιστική και γρήγορα εφαρμόσιμη θα ήταν η προώθηση μιας κεντρικής, εκτός Αττικής Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμάτων, η οποία, μαζί με την υφιστάμενη εγκατάσταση αερόβιας Μηχανικής Βιολογικής Επεξεργασίας της Δ. Αττικής, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τόσο την Αττική όσο και ευρύτερες περί αυτήν περιοχές.
Η κεντρική αυτή μονάδα θα μπορούσε να καλύψει όλες τις ανάγκες επεξεργασίας των Ανακυκλώσιμων Στερεών Απονλήτων που θέτει η Ε.Ε. για το σύνολο της χώρας έως τουλάχιστον το 2013.
Με αυτό τον τρόπο παρέχεται χρόνος στις υπόλοιπες περιφέρειες να αξιοποιήσουν τη σημαντική υποδομή που οι περισσότερες θα διαθέτουν σε ΧΥΤΑ, για οικονομική απ’ ευθείας διάθεση των απορριμμάτων τους.
Πολύ πριν από το 2013 θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί και η επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδιασμού, η οποία θα ορίσει την περαιτέρω πορεία.
Έτσι εύκολα οδηγούμεθα, από τη χρήση της πληθώρας των υφιστάμενων και προβλεπόμενων ΧΥΤΑ, στην ίδρυση και λειτουργία ολιγάριθμων, κεντρικών εγκαταστάσεων σε ιδιαίτερα κατάλληλες θέσεις.
Οπότε τα Ανακυκλώσιμα Στερεά Απόβλητα θα μεταφέρονται στις κεντρικές αυτές εγκαταστάσεις με ένα ολοκληρωμένο δίκτυο οδικής, σιδηροδρομικής και ακτοπλοϊκής μεταφοράς που είναι βέβαιο ότι μπορεί να εξυπηρετήσει το σύνολο της Ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά και την πλειονότητα των νησιών με οικονομικά βέλτιστο τρόπο.
Άρα, η επικαιροποίηση του υφιστάμενου εθνικού σχεδίου διαχείρισης του οικιακού τύπου απορριμμάτων είναι αναγκαία μια και τούτο προσφέρει εθνικής εμβέλειας οικονομικά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά και αναπτυξιακά πλεονεκτήματα και συνάμα λύσεις που δεν υπόκεινται σε χρονικούς περιορισμούς.
Οι θέσεις αυτές όχι μόνο δεν θα προκαλούν τοπικές οχλήσεις και κοινωνικά προβλήματα, αλλά αντιθέτως αποτελούν πολύτιμους πόλους περιφερειακής οικονομικής ανάπτυξης, παρέχοντας επιπροσθέτως τη δυνατότητα αξιοποίησης βασικών προϊόντων των μονάδων επεξεργασίας, όπως το κομπόστ, για αποκατάσταση διαταραγμένων εδαφών, και για τη γεωργία.
ΜΕΛΕΤΗ ΙΣΤΑΜΕ – Απρίλης 2007
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα σκουπίδια. Προτείνεται ανακύκλωση, διαλογή στην πηγή και θερμική επεξεργασία, ώστε να μειωθεί στο 80% ο όγκος των απορριμμάτων που θα καταλήγουν σε ταφή.
«Με το σημερινό σύστημα των ΧΥΤΑ θα χρειαστούμε χώρους που φθάνουν το 80% της έκτασης του παλιού αεροδρομίου»
Ακόμα και αν δοθεί το πράσινο φως από το ΣτΕ για τους τρεις χώρους που έχουν επιλεγεί (Φυλή, Κερατέα και Γραμματικό), θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα για μια πενταετία και θα χρειαστεί να αναζητηθούν νέες λύσεις σε μια κορεσμένη Αττική.
Και επιτέλους έχουμε το τελευταίο ψήφισμα του Νομαρχιακού μας Συμβουλίου που ΟΜΟΦΩΝΑ
Καταδικάζει τις πολιτικές επιλογές εκείνων που θεωρούν την Αττική τον σκουπιδότοπο της Αθήνας
Στηρίζει τις ομόφωνες προσφυγές των Δ.Σ. για τη δημιουργία ΧΥΤΑ στη Κερατέα και το Γραμματικό
Βροντοφωνάζει ΌΧΙ άλλη πια υποβάθμιση στη περιοχή μας… μια περιοχή λαβωμένη από,
Τα εκατομμύρια ρύπους του διεθνούς αεροδρομίου
Το φόρτο κίνησης των δύο λιμανιών της Ραφήνας και του Λαυρίου
Τις πληγές των λατομείων στη ράχη μας που ήδη γίνονται άτυπες χωματερές
Τις γιγάντιες φορτίσεις της ατμόσφαιρας από το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας στο Κρυονέρι και τα λοιπά ενεργειακά συστήματα της ΔΕΗ.
Ο Αναπτυξιακός & Επιστημονικός Σύνδεσμος Παλλήνης με την συνεργασία και υποστήριξη του Πανελληνίου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών και των Οργανώσεων Πολιτών και Γονέων της περιοχής μας, διοργάνωσε επιστημονική ημερίδα στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας για το περιβάλλον.
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουνίου 2007 στο 1ο Δηµοτικό Σχολείο Παλλήνης με τα παρακάτω θέματα :
• Ανακύκλωση απορριµµάτων.
Εισηγητές : - Στ. Κωνσταντούλας Πρόεδρος Μαραθώνιας Διαδημοτικής Αναπτυξιακής Επιχείρησης
- Ι. Σπηλιωτόπουλος Δ/ντής Ανάπτυξης Σχεδιασμού και Τεχνικής Υποστήριξης Μ.Δ.Α.Ε.
• Χ.Υ.Τ.Α (Χώροι Υγειονοµικής Ταφής Απορριµµάτων)
Εισηγητής : - Π. Παντελάρας Διπλ. Χημ. Μηχ/κός, Εκπρόσωπος της Ομάδας Μελέτης του ΤΕΕ για τα απορρίμματα στην Αττική
• Είναι καθαρές οι παραλίες της Αττικής;
Εισηγητής : Π. Χριστοδουλάκης Χημικός – Γεωλόγος, Πρόεδρος ΠΑΚΟΕ
• Ο ευρωπαίος πολίτης και περιβάλλον
Εισηγητής : Δρ. Νίκος Γιαννής - ΜΚΟ Ευρωπαϊκή Έκφραση - Πρόεδρος του Συλλόγου Ν. Βουτζά
medicitizen
Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010
ΤΑ ΜΑΤ ΦΕΡΝΟΥΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΛΥΣΗ
Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΕΑΣ
Δελτίο τύπου από τον δήμο Κερατέας
ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ
Κερατέα Ώρα Μηδέν... τα ΜΑΤ έρχονται για να κάνουν πράξη τη Καταστροφή
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010 στην αίθουσα ανταποκριτών ξένου τύπου ο Δήμαρχος Κερατέας κος Σταύρος Ιατρού έδωσε συνέντευξη τύπου με θέμα: «ΔΕ ΘΑ ΔΕΧΘΟΥΜΕ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΚΕΡΑΤΕΑ ΤΟ ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ»
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Δήμαρχος είπε:
Πριν από 10 ημέρες, μετά την συγκρότηση και πρώτη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής με αντικείμενο τη διαχείριση απορριμμάτων στην Ελλάδα, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Βουλευτή Περιφέρειας Αττικής κ. Θ. Πάγκαλο, ο Γ.Γ. Περιφέρειας Αττικής κ. Ηλίας Λιακόπουλος, ανακοίνωσε επίσημα στη Δημοτική Αρχή Κερατέας, ότι άμεσα εντός του Φεβρουαρίου, θα ξεκινήσουν τα έργα κατασκευής Χ.Υ.Τ.Α. στη Κερατέα κατ’ εφαρμογή του Υφιστάμενου Περιφερειακού Σχεδιασμού, ενώ ταυτόχρονα θα προχωρήσει η Περιφέρεια και όχι ο ΕΣΔΚΝΑ τις δημοπρατήσεις των μονάδων επεξεργασίας που προβλέπονται.
Ο Γ.Γ. ζήτησε να μάθει τις θέσεις και τη στάση της Δημοτικής Αρχής. Η Δημοτική Αρχή Κερατέας δια του Δημάρχου γνωστοποίησε στον Γ.Γ. Περιφέρειας την ανυποχώρητη στάση της στο θέμα, την αντίσταση σε κάθε προσπάθεια κατασκευής Χ.Υ.Τ.Α. και όποιου έργου στον Αρχαιολογικό Χώρο Οβριοκάστρου. Επίσης, τον ενημέρωσε για το ιστορικό του θέματος, τα επιχειρήματα καθώς και τις νομικές διοικητικές προσφυγές που είναι σε εξέλιξη ζητώντας του, να τις λάβει υπ’ όψιν και να ΚΙΝΗΘΕΙ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ.
Ο Γ.Γ. της Περιφέρειας επισήμανε ότι σήμερα 18/2/2010 υπάρχει επίσημη συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. και αρμόδιο για τη παρακολούθηση των έργων Διαχείρισης Απορριμμάτων στην χώρα μας κ. Poncet. , δηλώνοντας ότι με τα δεδομένα που έχει και τη πίεση της Ε.Ε. και προκειμένου να μη χαθεί η χρηματοδότηση θα προχωρήσει στην εγκατάσταση των εργολάβων, αφού προηγηθεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία, ακόμα και αν χρειαστεί η συνδρομή των μονάδων τάξης της ΕΛ.ΑΣ.
Με αυτά τα δεδομένα, το Δημοτικό Συμβούλιο Κερατέας σε έκτακτη συνεδρίαση του αποφάσισε για άλλη μια φορά ομόφωνα, να αντισταθεί με κάθε μέσο στη ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΩΝ ΧΥΤΑ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟΥ.
Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, οι κοινωνικοί φορείς της πόλης, οι γειτονικοί Ο.Τ.Α., η Νομαρχία Αν. Αττικής, και όλοι όσοι έχουν καταγγείλει τον ΑΔΙΕΞΟΔΟ και μη εφαρμόσιμο περιφερειακό σχεδιασμό ήδη κινητοποιούνται, και με διαρκή 24-ώρη φύλαξη του χώρου του Οβριοκάστρου, ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ ΝΑ ΠΑΤΗΣΕΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ.
Ο Δήμος Κερατέας καλεί την Κυβέρνηση τους αρμόδιους παράγοντες για το έργο να εξετάσουν άλλη μια φορά το θέμα να διαβουλευτούν επιτέλους με την κοινωνία μας και να τροποποιήσουν τον περιφερειακό σχεδιασμό.
Ο Δήμος Κερατέας αλλά και οι γειτονικοί Ο.Τ.Α. έχουν αποδείξει ότι θέλουν λύση στο πρόβλημα, με διάλογο και αξιοπιστία και όχι με βίαια επιβολή άνωθεν λύσεων αδιεξόδου.
Ο Δήμος Κερατέας ενημερώνει περαιτέρω ότι δίνει έμφαση στα νομικά και διοικητικά μέτρα σύμφωνα με τα οποία ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟΥ.
Συγκεκριμένα :
Εκκρεμούν δύο προσφυγές στο Συμβούλιο Επικρατείας :
Για την ανανέωση της έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων που δόθηκε τον Ιούλιο του 2009.
Για τις απαλλοτριώσεις.
Για τα παραπάνω έχει ζητηθεί προσωρινή διαταγή και αναστολή έως την εκδίκαση τους.
Έγινε καταγγελία στη Ε.Ε. για όλες τις παράνομες μεθοδεύσεις μεταξύ των οποίων η παραβίαση της οδηγίας 98/2009 της Ε.Ε. που απαιτεί προεπεξεργασία.
Είναι σε εξέλιξη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προκαταρκτική εξέταση για αναζήτηση ευθυνών, για τη "ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΧΥΤΑ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ". Η παραγγελία του Εισαγγελέα προέκυψε από αναφορά του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χατζηγάκη μετά από ενημέρωση του για το έργο.
Εκκρεμεί διοικητική αναφορά μας από τον Ιούλιο του 2009 στο Υπουργείο Πολιτισμού και αίτηση για εισαγωγή του θέματος στο Κ.Α.Σ. με τεκμηριωμένη γνωμοδότηση.
Είναι γνωστό ότι με μελέτες του 2001 και 2003 οι οποίες ΑΠΕΚΡΥΨΑΝ την ύπαρξη του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου (με δύο ΦΕΚ) στο ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟ υπήρξε ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ της Βουλής, ενώ είναι ΝΟΜΙΚΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να εγκατασταθεί χωματερή σε κηρυγμένο Αρχαιολογικό χώρο με πλήρη οπτική επαφή με άλλο Αρχαιολογικό χώρο Α’ ζώνης προστασίας, χωρίς την γνωμοδότηση του Κ.Α.Σ.
Σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων σήμερα, ο δήμος μας καταγγέλλει την στάση του ΕΣΔΚΝΑ που παρανόμως και εκβιάζοντας πολιτικά δεν δέχεται στις εγκαταστάσεις του απορρίμματα των περιοχών μας την ίδια στιγμή που αποδεδειγμένα δέχεται απορρίμματα από Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα.
ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ που επικαλούνται πολλοί είναι δικαιολογία και πρόσχημα.
Το 2003 η Βουλή των Ελλήνων πιεστικά και λόγω ΑΔΙΕΞΟΔΟΥ επέβαλλε τον περιφερειακό σχεδιασμό στην Αττική. Άραγε αυτό το ΑΔΙΕΞΟΔΟ και τα ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ μέτρα κρατούν 5 χρόνια ;
Ο Δήμος Κερατέας εφαρμόζει ήδη τα περισσότερα από το θεσμοθετημένα συστήματα ανακύκλωσης. Με διαδοχικές αποφάσεις ζητά να κλείσει τον παλαιό νόμιμο χώρο διάθεσης των απορριμμάτων του, όμως ΔΕΝ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ στις εγκαταστάσεις του ΕΣΔΚΝΑ.
Παράλληλα υιοθετεί και προτείνει την λύση Οικονομόπουλου-Πολυτεχνείου Κρήτης που αποτελεί Εθνική πρόταση και αποκαλυπτικά απαντά σε πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα που λυμαίνονται χρόνια το χώρο διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα.
medicitizen