Disqus


***
SEARCHING THE BLOG

Loading




SEARCHING


Τελευταίες ... Αναρτήσεις

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑ … ΣΕ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ !!!

ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ

...Δεν Ελπίζω Τίποτα, Δεν Φοβάμαι Τίποτα, Είμαι Ελεύθερος. ...Ζούμε Μόνοι, Πεθαίνουμε Μόνοι, Το Ενδιάμεσο Φωτεινό Σημείο Το Λέμε Ζωή. ...Ελευτεριά Θα Πει Να Μάχεσαι Στη Γης Χωρίς Ελπίδα. ...Θεός Θα Πει Να Κυνηγάς Θεό Στον Αδειανόν Αγέρα. ...Ολάνθιστος Γκρεμός Της Γυναικός Το Σώμα. ...Πιο Δυνατή Η Ψυχή Από Την Ανάγκη, Και Δε Συχωρνάει. ...Τι Θα Πει Λεύτερος; Αυτός Που Δεν Φοβάται Το Θάνατο. ...Ότι Δεν Συνέβη Ποτέ, Είναι Ότι Δεν Ποθήσαμε Αρκετά. ...Αλίμονο Σε Όποιον Ζει Στην Έρημο Και Θυμάται Του Κόσμου. ...Αγωνιζόμαστε Για Τα Άφταστα, Και Γι' Αυτό Ο Άνθρωπος Έπαψε Να Είναι Ζώο. ...Ο Αληθινός Χριστός Περιπατάει Και Αγωνίζεται Μαζί Με Τους Ανθρώπους. ...Τα Τετραθέμελα Του Κόσμου Τούτου: Ψωμί, Κρασί, Φωτιά, Γυναίκα. ...Έχεις Τα Πινέλα, Έχεις Τα Χρώματα, Ζωγράφισε Τον Παράδεισο Και Μπες Μέσα. ...Η Πετρά, Το Σίδερο, Το Ατσάλι Δεν Αντέχουν. Ο Άνθρωπος Αντέχει. ...Αν Μια Γυναίκα Κοιμηθεί Μόνη, Ντροπιάζει Όλους Τους Άντρες. ...Ω Πολυφίλητο Κορμί, Το Πιο Κρυφό ‘Σαι Μονοπάτι. ...Η Στερνή Η Πιο Ιερή Μορφή Της Θεωρίας Είναι Η Πράξη.

*

Έλληνες γρηγορείτε ~ Εάλω η πατρίδα μας .!!!

*

ΥΠ' ΟΨIΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ !!!


«Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος, είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.

Να καταστρέψεις τα βιβλία του, την κουλτούρα του, την ιστορία του.

Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία, να κατασκευάσει μια νέα παιδεία, να επινοήσει μια νέα ιστορία ...

Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αρχίσει αυτό το έθνος να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.

Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα».

"Μίλαν Κούντερα" (Το βιβλίο του γέλιου και της λήθης)

*

Η Ενημέρωση Έρχεται Κοντά σας !!!

Η Ενημέρωση Έρχεται Κοντά σας !!!

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Στο φως χαμένο χειρόγραφο του Ντα Βίντσι



Γραμμένο «ανάποδα», κλασσικό χαρακτηριστικό του Λεονάρντο, ήταν ξεχασμένο σε κάποιο ράφι βιβλιοθήκης στην Γαλλία...


Ένα μυστηριώδες χειρόγραφο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι που ήταν «χαμένο» για περίπου ενάμισι αιώνα μέσα σε δημόσια βιβλιοθήκη στην πόλη Ναντ, της δυτικής Γαλλίας ανακαλύφθηκε πρόσφατα και εντελώς τυχαία από δημοσιογράφο.

Το έγγραφο είναι γραμμένο από τα δεξιά προς τα αριστερά, κλασσικό παράδειγμα "καθρέφτη", μια μέθοδο που ο Λεονάρντο χρησιμοποιούσε συχνότατα. Οπως αναφέρει το reuters, το χαμένο κείμενο του Ντα Βίντσι είχε παραχωρηθεί από έναν πλούσιο συλλέκτη, τον Πιέρ Αντουάν Λαμπουσέ, το 1872, στην γαλλική πόλη Νάντ μαζί με ακόμα 5.000 χειρόγραφα. Στην συνέχεια η τύχη του ήταν να μαζεύει σκόνη σε κάποιο από τα ράφια της δημόσιας βιβλιοθήκης μέχρι που κάποιος δημοσιογράφος, κατά τη διάρκεια έρευνας που διενεργούσε, το εντόπισε και κατάλαβε πως ήταν διαφορετικό από τα άλλα.

Για την ώρα παραμένει μυστήριο τί ακριβώς γράφει το συγκεκριμένο χειρόγραφο και οι ειδικοί πρέπει να αποκρυπτογραφήσουν τις λίγες καφετιές αράδες στο κιτρινισμένο έγγραφο.
Είναι το δεύτερο σπάνιο αντικείμενο που προέρχεται απο την συλλογή Λαμπουσέ, μετά την ανακάλυψη -το 2008- μιας παρτιτούρας του Βολφγκαν Αμαντέους Μότσαρτ που οι ειδικοί έβλεπαν για πρώτη φορά.

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι (1452-1519) ήταν ένας από τους κορυφαίους καλλιτέχνες της Αναγέννησης: ζωγράφος, στοχαστής, επιστήμονας και εφευρέτης, έρχεται στο μυαλό των περισσότερων ως ο δημιουργός της περίφημης "Μόνα Λίζα", που κοσμεί το Λούβρο στο Παρίσι, έργο που προσελκύει εκατομμύρια τουριστών κάθε χρόνο.

santosight ,
Read more »

Βρέθηκε κώδικας του Ντα Βίντσι, που προφητεύει το τέλος του κόσμου



Ήταν αναμφισβήτητα ένας από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες την περίοδο της Αναγέννησης. Η προσωπικότητά του πολυδιάστατη, ενώ ταυτόχρονα ξεχώρισε σε όλους τους τομείς στους οποίους απασχολήθηκε – αν και αρκετοί από αυτούς δεν είναι ευρέως γνωστοί στο κοινό -: ζωγραφική, αρχιτεκτονική, γλυπτική, μουσική, μηχανική, εφευρετικότητα, ανατομία.

Και τώρα, για άλλη μία φορά, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, έρχεται να "αναστατώσει" το κοινό, καθώς σύμφωνα με την Sebrina Sforza Galitzia, η οποία είναι ερευνήτρια του Βατικανού, ο Αναγεννησιακός καλλιτέχνης είχε προβλέψει πότε θα έρθει το τέλος του κόσμου!


"Ο κώδικας Ντα Βίντσι, υπάρχει!"

Η Sebrina Sforza Galitzia υποστηρίζει ότι κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει ένα παζλ με μαθηματικά και αστρολογικά στοιχεία που εμπεριέχονται στην τοιχογραφία του "Μυστικού Δείπνου" στη Μονή Santa Maria delle Grazie στο Μιλάνο. Θεωρεί ότι υπάρχει κάποιος "Κώδικας ντα Βίντσι", που δεν έχει όμως καμία σχέση με αυτό που περιγράφει ο Νταν Μπράουν.

Στον κώδικα που η ίδια έχει ερμηνεύσει, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν τα ζώδια, αλλά και τα 24 γράμματα του λατινικού αλφαβήτου όπου το κάθε ένα συμβολίζει κάποια από τις 24 ώρες της ημέρας. Πιστεύει ότι ο καλλιτέχνης είχε δει την ιστορία της ανθρωπότητας σαν το άθροισμα όλων των πραγμάτων.

Η ίδια στο παρελθόν είχε εργαστεί ως ερευνήτρια των χειρογράφων του ντα Βίντσι στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, και σήμερα πλέον εργάζεται στα αρχεία του Βατικανού.


Πότε και με ποιο τρόπο θα έρθει όμως το τέλος του κόσμου;

Σύμφωνα λοιπόν με την αποκρυπτογράφηση του "Μυστικού Δείπνου" από τη Sebrina Sforza Galitzia, ο Ντα Βίντσι έχει προφητεύσει ότι η ανθρωπότητα - έτσι όπως την ξέρουμε- θα τελειώσει την η 1η Νοεμβρίου του 4006!

Θα είναι το αποτέλεσμα μίας πλημμύρας, η οποία θα έχει ξεκινήσει στις 21 Μαρτίου εκείνου του έτους και θα διαρκέσει 8 ολόκληρους μήνες, καταστρέφοντας τα πάντα! Και μετά ; "Από την 1η Νοεμβρίου 4006 και μετά, ένα νέο ξεκίνημα για την ανθρωπότητα", αναφέρουν τα χειρόγραφα του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Σημείωση...Οι φωτογραφιες 2 και 3 προσετέθησαν απο τον admin

santosight

Read more »

ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ..... ΑΝΑΛΥΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΠΟΥΚΙΑ ΜΑΣ!



Σκεφτείτε, μέσα από ένα...«έξυπνο» τραπέζι αφής, να μπορούσατε να κάνετε οποιαδήποτε παρέμβαση επιθυμούσατε σε ένα πραγματικό ανθρώπινο σώμα: από το να μεγεθύνετε συγκεκριμένα σημεία του έως να εισχωρήσετε σε αυτό με τη βοήθεια εικονικού μαχαιριού. Αν νομίζετε ότι πρόκειται για ανέκδοτο επιστημονικής φαντασίας ή για διαστροφικό σενάριο κινηματογραφικής ταινίας, μάθετε ότι μιλάμε για το Virtual Αutopsy Τable: ένα καινοτόμο τραπέζι εικονικής νεκροψίας ή αυτοψίας το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει απαραίτητο εργαλείο για γιατρούς, εγκληματολόγους, ιατροδικαστές, ή ακόμη και για φοιτητές ιατρικής και μαθητές καθώς επιτρέπει στους χρήστες κυριολεκτικά να «βουτήξουν» στο ανθρώπινο σώμα.

Η εντυπωσιακή ιδέα γεννήθηκε από τους ειδικούς του κέντρου οπτικοποίησης Visualiseringcenter C στην πόλη Νόρσεπινγκ της Σουηδίας, του Κέντρου Ιατρικής Απεικόνισης και Οπτικοποίησης (Center for Μedical Ιmage Science and Visualisation- CΜΙV) στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Λίνσεπινγκ, του Διαδραστικού Ινστιτούτου (Ιnteractive Ιnstitute) στη Στοκχόλμη και της Εθνικής Εγκληματολογικής Υπηρεσίας της χώρας. Εμείς είχαμε την τύχη να δοκιμάσουμε το τραπέζι νεκροψίας από κοντά και να συνομιλήσουμε αποκλειστικά με τον διευθυντή και ιδρυτή του Visualiseringscenter C αλλά και καθηγητή επιστημονικής οπτικοποίησηςστο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Λίνσεπινγκ δρα Αντερς Ινερμαν .

Πώς δημιουργήθηκε το «μαγικό» τραπέζι

«Ολα ξεκίνησαν πριν από περίπου πέντε χρόνια. Αρχικά, εργαζόμασταν για το πώς θα μπορούσαμε να οπτικοποιήσουμε δεδομένα πολύ μεγάλου όγκου.Από την άλλη πλευρά ακτινολόγοι,παθολόγοι και η τοπική εγκληματολογική υπηρεσία του Νόρσεπινγκέριξε στο τραπέζι το ζήτημα της νεκροψίαςκαθώς το πρόβλημα εντοπιζόταν στο γεγονός ότι όλες οι μεμονωμένες ακτινογραφίες συλλέγονταν σε μια τεράστια και δύσχρηστη βάση δεδομένων» εξηγεί στο «Βήμα» ο καθηγητής Ινερμαν. «Κάπως έτσι καταλήξαμε στο σχέδιο της οπτικοποίησης δεδομένων τεράστιου όγκου που προέκυπταν από τη σάρωση πτωμάτων. Στην πορεία λάβαμε οικονομική ενίσχυση με αποτέλεσμα να συνεχίσουμε την έρευνά μας,φθάνοντας στο Virtual Αutopsy Τable» μαρτυρεί ο ίδιος.


Η τεχνολογία πίσω από τον εντυπωσιασμό

Το μυστικό σύμφωνα με τους Σουηδούς κρύβεται στο σκανάρισμα ολόκληρου του σώματος προς ανάλυση με τη βοήθεια αξονικής τομογραφίας (CΤ scan). Πρόκειται για μια διαδικασία που δεν διαρκεί πάνω από 20 δευτερόλεπτα και αφορά τον ψηφιακό «τεμαχισμό», προσφέροντας περί τις 25.000 εικόνες, ικανές να ξεγυμνώσουν πλήρως τον ανθρώπινο οργανισμό. Το μεγαλείο της ενδελεχούς ψηφιακής απεικόνισης και σωστής απόδοσης του όγκου βασίζεται σε μια πανίσχυρη κάρτα γραφικών ΝVΙDΙΑ παρόμοια με εκείνη που χρησιμοποιείται στα γρήγορα ηλεκτρονικά παιχνίδια-, η οποία δίνει στις ληφθείσες εικόνες μια τρισδιάστατη οπτικοποίηση.

Χάρη σε ένα εικονικό μαχαίρι και χωρίς την παραμικρή σταγόνα αίματος οι ειδικοί μπορούν να «ξεφλουδίσουν» στρώματα του ανθρώπινου οργανισμού, περνώντας από το δέρμα στους μυς, στους ιστούς, στα ζωτικά όργανα και τέλος στον σκελετό. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιταχύνει δραματικά ιατροδικαστικές έρευνες και την αρχειοθέτηση αστυνομικών (εγκληματολογικών ή μη) φακέλων, να οδηγήσει σε ορθότερες προεγχειρητικές εκτιμήσεις, ή ακόμη να συμβάλει σε μια πιο παραστατική θεωρητική προσέγγιση ως προς την ανθρώπινη ανατομία.

Εικονική εξιχνίαση υποθέσεων

«Ηδη οι σουηδικές αρχές έχουν χρησιμοποιήσει το Virtual Αutopsy Τable για την εξιχνίαση συνολικά 400 υποθέσεων, σε συνεργασία με το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Λίνσεπινγκ που εφαρμόζει τη συγκεκριμένη μέθοδο και την εγκληματολογική υπηρεσία» μας ενημερώνει ο καθηγητής.

Η εκλεπτυσμένη τεχνολογία απεικόνισης που χρησιμοποιεί το φουτουριστικό τραπέζι, όπως μας αναλύει ο ειδικός, μπορεί να βοηθήσει στον αστραπιαίο εντοπισμό σημαντικών και παράλληλα δυσδιάκριτων στοιχείων, όπως π.χ. τη γωνία της τροχιάς που πήρε μια σφαίρα ή μοιραία κατάγματα. Μέσω της εικονικής αυτοψίας, μάλιστα, ο ειδικός μπορεί ανά πάσα στιγμή να επαναφέρει το σώμα υπό εξέταση στην αρχική μορφή του, κερδίζοντας έτσι τη δυνατότητα να ξανακοιτάξει ίσως κάποια σημεία που παρέλειψε αρχικά. Κάτι το οποίο ωστόσο δεν είναι εφικτό μέσω της συμβατικής μεθόδου. Στην παρούσα φάση οι επινοητές του «έξυπνου» τραπεζιού στρέφουν το βλέμμα σε τρεις συγκεκριμένους τομείς: εκείνους της εκπαίδευσης, της ακτινολογίας και της χειρουργικής. «Πρόκειται για ένα εργαλείο το οποίο θα μπορούσε να διευκολύνει ακτινολόγους, χειρουργούς - καθώς μπορούν να “εισβάλουν” στο σώμα του ασθενούς εικονικά πριν από το πραγματικό χειρουργείο- αλλά και εκπαιδευτικούς- ως προς τη διδασκαλία της ανθρώπινης ανατομίας» αναφέρει ο καθηγητής Ινερμαν.

Από το τραπέζι στον θόλο

«Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, καταφέραμε να συνδυάσουμε τον θόλο με τη δυνατότητα τρισδιάστατης στερεοσκοπικής προβολής που διαθέτουμε στο Visualiseringscenter C με τη διεπιφάνεια απτικού τύπου. Ετσι, κάποιος που διδάσκει ή παρουσιάζει κάτι χρησιμοποιώντας το Virtual Αutopsy Τable να μπορεί να απευθύνεται σε ευρύτερο κοινό, το οποίο θα μπορεί να παρακολουθεί το εντυπωσιακό θέαμα με τη βοήθεια των ειδικών γυαλιών» προσθέτει ο σουηδός επιστήμονας.

«Θα μπορούσαμε ενδεχομένως να προωθήσουμε και εμπορικά τον συνδυασμό των δύο αυτών τεχνολογιών. Η αγορά για κάτι τέτοιο, βέβαια,είναι περιορισμένη καθώς θα απευθυνόμασταν κυρίως σε πλανητάρια ανά τον κόσμο. Από όσο γνωρίζω έχετε ένα καταπληκτικό πλανητάριο στην Αθήνα:το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου» επισημαίνει.

3D έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας

Πέρα από το πρωτοποριακό τραπέζι, ωστόσο, οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Λίνσεπινγκ ανέπτυξαν και ένα ρηξικέλευθο σύστημα τρισδιάστατου ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, το οποίο σε λίγα χρόνια θα μπορούσε κυριολεκτικά να λύσει τα χέρια όσων εργάζονται στον συγκεκριμένο τομέα, αυξάνοντας κατακόρυφα την ασφάλεια των αεροσκαφών εν πτήσει.

Εμείς συναντήσαμε τον δρα Μάθιου Κούπερ από το Τμήμα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Τεχνολογίας Πληροφοριών, ο οποίος μάς εξήγησε αναλυτικά ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των υπαρχόντων συστημάτων και του νέου τύπου τρισδιάστατης απεικόνισης. «Στην παρούσα φάση οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία μέσα από μια επίπεδη, δισδιάστατη απεικόνιση ραντάρ, η οποία τούς δείχνει το ακριβές γεωγραφικό μήκος, πλάτος και ύψος του αεροσκάφους που παρακολουθούν.Αυτό σημαίνει ότι προκειμένου να είναι σε θέση να μπορούν να κατέχουν τον έλεγχο της πορείας ενός αριθμού αεροσκαφών οφείλουν να διαβάζουν ,να επεξεργάζονται και να θυμούνται αρκετές πληροφορίες. Κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα κουραστικό και δύσκολο» αναφέρει ο δρ Κούπερ.


«Αντίθετα, με το νέο σύστημα τρισδιάστατης στερεοσκοπικής απεικόνισης,οι ελεγκτές δεν χρειάζεται να συγκρατούν πληροφορίες καθώς μπορούν να βλέπουν την ακριβή θέση των αεροσκαφών μπροστά τους,σε πραγματικό χρόνο» τονίζει.

Επανάσταση στον αέρα Το πολλά υποσχόμενο σύστημα θα μπορούσε να φέρει την επανάσταση στον τρόπο που δούλευαν οι άνθρωποι αυτοί ως σήμερα. Σύμφωνα με τον ειδικό, η διάρκεια της βάρδιας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στις ημέρες μας ποικίλλει, ανάλογα με το πόση κίνηση έχει η εναέρια περιοχή που καλούνται να παρακολουθήσουν.

«Σε σημεία όπου η κίνηση των αεροσκαφών είναι πολύ πυκνή ο χρόνος που περνούν οι ελεγκτές στη θέση τους είναι πολύ σύντομος. Από όσο γνωρίζω φτάνει τα 20-30 λεπτά, στη συνέχεια υποχρεώνονται να κάνουν διάλειμμα και αντικαθίστανται από κάποιον άλλον. Πρόκειται για ένα ζήτημα καίριας σημασίας καθώς οι άνθρωποι αυτοί χειρίζονται ουσιαστικά τις ζωές των ταξιδιωτών και των πληρωμάτων» σημειώνει ο ειδικός.

Στην παρούσα φάση το σύστημα αποτελεί πειραματική πλατφόρμα. Ο επιστήμονας μάς εξήγησε ότι η διαδικασία της έγκρισής του δεν αποτελεί τόσο εύκολη υπόθεση.

«Η διαδικασία έγκρισης νέου λογισμικού ή εξοπλισμού που προορίζεται για τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας είναι ιδιαίτερα δύσκολη και χρονοβόρος καθώς τα προϊόντα αυτά οφείλουν να είναι ενδελεχώς μελετημένα και δουλεμένα ώστε να προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή απόδοση και ταυτόχρονα να λαμβάνουν υπ΄ όψιν όλες τις απαραίτητες δικλίδες ασφαλείας» υπογραμμίζει ο δρ Κούπερ.

Σε πόσα χρόνια θα μπορούσε ένα τέτοιο σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας να είναι έτοιμο και να έχει λάβει την απαραίτητη άδεια; «Αν μια υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας ερχόταν σε εμάς σήμερα και μας ανέθετε κάτι τέτοιο,τότε πιθανότατα θα χρειαζόμασταν περίπου δύο- τρία χρόνια για να αναπτύξουμε και να τελειοποιήσουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα το οποίο να εξυπηρετεί όλες τις απαραίτητες λειτουργικές παραμέτρους. Το δύσκολο της υπόθεσης είναι να αποφασίσει, π.χ., μια χώρα να επενδύσει σε ένα τέτοιο σύστημα και να αλλάξει το υπάρχον, γεγονός που προϋποθέτει εκ νέου εκπαίδευση του προσωπικού» αναφέρει κατηγορηματικά.
Αν και περίπου το 10% του γενικού πληθυσμού, σύμφωνα με μελέτες, δεν μπορεί να αντέξει την τρισδιάστατη εικόνα, ο δρ Κούπερ μάς διαβεβαιώνει ότι ως επί το πλείστον οι νεότερες γενιές είναι εξοικειωμένες στα 3D συστήματα, μέσω των τρισδιάστατων ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

«Σίγουρα θα χρειαστεί εκπαίδευση γιατί πρόκειται για έναν ριζικά διαφορετικό τρόπο εργασίας. Μια από τις συχνότερες ερωτήσεις που μου υποβάλλουν ελεγκτές αφορά το μεταβατικό στάδιο από την υπάρχουσα μέθοδο στη νέα.Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει:πρόκειται για ένα τελείως διαφορετικό σύστημα» επισημαίνει.

«Κλειδί» στην ανάλυση ατυχημάτων

«Παρ΄ όλα αυτά,το σύστημά μας χρησιμοποιείται ήδη από τη Σουηδική Υπηρεσία Ερευνας Ατυχημάτων (Statens haverikommission - SΗΚ) για την ανάλυση περιστατικών κατά τα οποία αεροσκάφη είχαν πλησιάσει επικίνδυνα το ένα το άλλο, από λάθος του ελεγκτή ή του πιλότου.Κατά τη διαδικασία αυτή, η ανάγκη της τρισδιάστατης απεικόνισης είναι εξίσου μεγάλη, ωστόσο από πλευράς ασφαλείας δεν είναι τόσο κρίσιμη. Ακόμη, με τη συγκεκριμένη μέθοδο οι ειδικοί προσπαθούν να δουν πώς ακριβώςσυνέβησαν ατυχήματα και σε άλλα μέσα, όπως, π.χ., τρένα,αυτοκίνητα,πλοία κ.ά.Από την εφαρμογή αυτή λαμβάνουμε και εμείς την ανταπόκριση των χρηστών,η οποία μάς βοηθά ώστε να προχωρήσουμε σε περαιτέρω βελτίωση ή τελειοποίηση του συστήματος» .

Το σύστημα 3D απεικόνισης μπορεί, κατά τον δρα Κούπερ, να εφαρμοστεί σε όλους τους τομείς στους οποίους είναι σημαντική η αναπαράσταση τρισδιάστατων δομών. «Για παράδειγμα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στις έρευνες που αφορούν την κατάρρευση κτιρίων ή ακόμη και ορυχείων και εξετάζουν υπό ποιες συνθήκες συνέβη αυτή και σε ποια σημεία βρίσκονται παγιδευμένοι άνθρωποι».

ΑΝΑΛΥΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ...ΜΠΟΥΚΙΑ ΜΑΣ!

Μοναδικό όριο των πιθανών εφαρμογών του τραπεζιού εικονικής νεκροψίας είναι η ανθρώπινη φαντασία. Οπως είδαμε στο Visualiseringscenter C, οι ειδικοί ανέπτυξαν λογισμικά τα οποία μπορούν να μεταμορφώσουν το περιβόητο τραπέζι αφής σε εγκυκλοπαίδεια γνώσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το «Φαγητό στο τραπέζι» (Food on the Table), όπου κατά την τοποθέτηση ενός κύβου που φέρει την εικόνα ενός τροφίμου το τραπέζι παρουσιάζει αναλυτικά ποια είναι η έκλυση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, από την παραγωγή του έως την κατανάλωσή του. Ενώ μέσα από τον «Μικρόκοσμο» (Τable Μicrocosmos), ο χρήστης μπορεί να θαυμάσει και να «αγγίξει» τον κόσμο των κυττάρων, των μορίων και των βακτηρίων. «Υπάρχουν πολλοί και διάφοροι τρόποι να χρησιμοποιήσουμε το συγκεκριμένο τραπέζι» μας λέει ο καθηγητής Ινερμαν. «Ενας τομέας που με ενδιαφέρει προσωπικά είναι η δυνατότητα να δουλέψουμε με μοριακά δεδομένα. Θα μπορούσαμε δηλαδή να χρησιμοποιήσουμε το τραπέζι για να δέσουμε μόρια μεταξύ τους στο πλαίσιο του σχεδιασμού νέων φαρμάκων, για παράδειγμα, ή για να αναλύσουμε πρωτεΐνες μέσα από μια παραστατική διαδικασία χάρη στον συνδυασμό των τριών διαστάσεων και της απτικής τεχνολογίας. Επιπλέον, το Virtual Αutopsy Τable θα μπορούσε να συνδεθεί απευθείας με ένα μικροσκόπιο. Θα ήταν πραγματικά ενδιαφέρον να εξερευνήσουμε τα όρια της φαντασίας μας».

santosight
Read more »

ΠΩΣ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΣΤΕΜΜΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ;



Η ατμόσφαιρα του Ηλίου έχει θερμοκρασία 1.000.000 βαθμούς Κελσίου, αλλά θερμαίνεται από την επιφάνειά του που έχει θερμοκρασία μόλις 5.500 βαθμούς. Η κατάσταση αυτή, η οποία εκ πρώτης όψεως παραβιάζει τους νόμους της Θερμοδυναμικής, αφού ένα «κρύο» στρώμα θερμαίνει ένα άλλο σε υψηλότερη θερμοκρασία, προβληματίζει τους αστρονόμους εδώ και δεκαετίες, χωρίς να έχει βρεθεί ως σήμερα μια γενικά παραδεκτή ερμηνεία. Η πρόσφατη ανακάλυψη πιδάκων υπέρθερμου αερίου που εκτοξεύονται από την επιφάνεια του Ηλίου προς την ατμόσφαιρά του μπορεί να αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην επίλυση αυτού του άλυτου, ως σήμερα, προβλήματος.

Ο γρίφος της ηλιακής Φυσικής

Από την εποχή που η τεχνολογία των οργάνων επέτρεψε τη μέτρηση της θερμοκρασίας των διάφορων εξωτερικών στρωμάτων του Ηλίου, οι αστρονόμοι που ασχολούνται με την ηλιακή Φυσική βρέθηκαν αντιμέτωποι με έναν πραγματικό «γρίφο». Η επιφάνεια του Ηλίου, η οποία στην Αστρονομία ονομάζεται φωτόσφαιρα και είναι εκείνο το στρώμα του που ακτινοβολεί το κιτρινωπό φως που βλέπουμε με γυμνό μάτι, έχει θερμοκρασία 5.500 βαθμούς Κελσίου. Η φωτόσφαιρα περιβάλλεται από την ατμόσφαιρα του Ηλίου, η οποία αποτελείται από δύο στρώματα: το εσωτερικό και λεπτό, που ονομάζεται χρωμόσφαιρα, και το εξωτερικό και εκτεταμένο, που ονομάζεται στέμμα. Η θερμοκρασία της φωτόσφαιρας είναι εύκολο να μετρηθεί, και ήταν ήδη γνωστή από τον 19ο αιώνα. Αντίθετα, το στέμμα εκπέμπει πολύ ασθενές φως και είναι ορατό μόνο κατά τη διάρκεια ολικών εκλείψεων ή με τη βοήθεια ενός ειδικού τηλεσκοπίου, που ονομάζεται στεμματογράφος. Το αποτέλεσμα είναι ότι η θερμοκρασία του στέμματος έγινε δυνατό να μετρηθεί μόλις στα μέσα του 20ού αιώνα, και βρέθηκε ότι είναι πάνω από 1.000.000 βαθμοί Κελσίου. Αυτή η μέτρηση έθεσε ένα από τα πιο δυσεπίλυτα προβλήματα της ηλιακής Φυσικής: Αφού η ενέργεια που θερμαίνει το στέμμα προέρχεται από τον Ηλιο, πώς είναι δυνατόν αυτό να έχει θερμοκρασία 1.000.000 βαθμούς, όταν η φωτόσφαιρα έχει θερμοκρασία μερικές χιλιάδες βαθμούς; Η κατάσταση είναι ανάλογη με το να λέγαμε ότι βράζουμε νερό σε θερμοκρασία 100 βαθμούς πάνω σε ένα μάτι που δεν είναι «αναμμένο» και έχει θερμοκρασία μόνο 20 βαθμούς Κελσίου, μόνο που στην περίπτωση του Ηλίου η διαφορά θερμοκρασίας είναι πολύ μεγαλύτερη.

Φούρνος μικροκυμάτων

Οπως πολλοί θα θυμούνται από το σχολείο, σύμφωνα με τους νόμους της Θερμοδυναμικής η θερμότητα ρέει από τα θερμότερα προς τα ψυχρότερα σώματα. Στην περίπτωση του Ηλίου όμως, αυτό θα σήμαινε ότι η θερμότητα θα έπρεπε να ρέει από το στέμμα προς τη φωτόσφαιρα, δηλαδή να επιστρέφει στον Ηλιο και όχι να εκπέμπεται από αυτόν, πράγμα που είναι προφανώς άτοπο. Αρα θα πρέπει να αναζητήσουμε τον μηχανισμό θέρμανσης του στέμματος σε φαινόμενα περισσότερο πολύπλοκα από την απλή διάδοση της θερμότητας. Ενα από τα πρώτα φαινόμενα που προτάθηκαν από τους αστροφυσικούς ήταν η απορρόφηση από την ύλη του στέμματος ακτινοβολίας προερχόμενης από τα κατώτερα στρώματα του Ηλίου. Το φαινόμενο αυτό είναι μέρος πια της καθημερινότητάς μας, αφού χρησιμοποιείται για να θερμάνει τα φαγητά σε έναν φούρνο μικροκυμάτων. Μέσα στον φούρνο υπάρχει ένας πομπός μικροκυμάτων, και τα φαγητά ζεσταίνονται επειδή το νερό που περιέχουν απορροφά την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπει ο πομπός. Δυστυχώς ως σήμερα το σενάριο αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί, αφού τα ηλεκτρικά και μαγνητικά κύματα που βλέπουμε να διαδίδονται από τα κατώτερα στρώματα προς το στέμμα του Ηλίου δεν επαρκούν για να θερμάνουν το στέμμα στην επιθυμητή θερμοκρασία.
Μια άλλη θεωρητική ιδέα είναι η θέρμανση του στέμματος από την ενέργεια που αποδίδει η «εξαφάνιση» ενός τμήματος του ηλιακού μαγνητικού πεδίου. Είναι γνωστό ότι το μαγνητικό πεδίο έχει ενέργεια ανά μονάδα όγκου ανάλογη προς το τετράγωνο της έντασής του. Επομένως όπου το μαγνητικό πεδίο του Ηλίου είναι ισχυρό, έχει «αποθηκευμένα» μεγάλα ποσά ενέργειας. Η ενέργεια αυτή μπορεί να απελευθερωθεί υπό μορφή θερμότητας, αν το μαγνητικό πεδίο μηδενισθεί. Αυτό θεωρητικά είναι δυνατό να γίνει όταν μαγνητικές γραμμές αντίθετης πολικότητας πλησιάζουν μεταξύ τους και αλληλοεξουδετερώνονται. Μια τέτοια διαδικασία όμως θα πρέπει να γίνεται στην περιοχή του στέμματος με σταθερό ρυθμό, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται μια σταθερή, λίγοπολύ, θερμοκρασία εκεί, γεγονός που δεν υποστηρίζεται από τις παρατηρήσεις. Ετσι ο μηχανισμός θέρμανσης του ηλιακού στέμματος έχει παραμείνει ένα ανοιχτό πρόβλημα για τους αστρονόμους.

Οι υπέρθερμες ακίδες

Πρόσφατα όμως ανακοινώθηκε η παρατήρηση ενός άγνωστου, ως σήμερα, φαινομένου, το οποίο θα μπορούσε να συντελέσει στη λύση αυτού του προβλήματος. Το φαινόμενο αυτό είναι η μεταφορά υπέρθερμου υλικού από τη φωτόσφαιρα προς το στέμμα.
Η παρατήρηση έγινε από έναν νέο αμερικανικό δορυφόρο, το Ηλιακό Δυναμικό Αστεροσκοπείο (Solar Dynamic Οbservatory), σε συνδυασμό με τον ιαπωνικό δορυφόρο Ηinode. Τα τηλεσκόπια αυτών των δορυφόρων αποτύπωσαν με απαράμιλλη λεπτομέρεια τη θερμοκρασία και την ταχύτητα ενός είδους πιδάκων, οι οποίοι ονομάζονται ακίδες (spiculae) και μεταφέρουν υπέρθερμο υλικό από την περιοχή της χρωμόσφαιρας προς την περιοχή του στέμματος. Η θερμοκρασία του υλικού των πιδάκων ήταν πολύ μεγάλη και σε μερικές περιπτώσεις ξεπερνούσε το 1.000.000 βαθμούς, ενώ η ταχύτητά του ήταν 240.000
χιλιόμετρα την ώρα. Οι ακίδες είναι ένα γνωστό φαινόμενο της ηλιακής χρωμόσφαιρας, αλλά ως σήμερα δεν είχε καταστεί δυνατό να μετρήσουμε τη θερμοκρασία και την ταχύτητα του υλικού των πιδάκων επειδή δεν υπήρχαν τα κατάλληλα όργανα παρατήρησης. Νεότερες και πιο αναλυτικές παρατηρήσεις αναμένεται να δείξουν αν το υπέρθερμο υλικό με το οποίο οι ακίδες τροφοδοτούν το στέμμα θα μπορέσει να λύσει, έστω και εν μέρει, το μυστήριο της θέρμανσης του στέμματος.

santosight
Read more »

Ηφαίστειο Γελοουστοουν:Υπόγεια ωρολογιακή βόμβα απειλεί την Αμερική.



Στις 29 Αυγούστου 1870 ο τριαντάχρονος Γκουστάβους Ντον, υπολοχαγός του αμερικανικού στρατού και μέλος μιας ερευνητικής αποστολής στην περιοχή του Γέλοουστοουν, σκαρφάλωσε στην κορυφή του όρους Γουόσμπερν. Κοίταξε προς το νότο και έμεινε εμβρόντητος όταν διαπίστωσε ότι κάτι έλειπε από την οροσειρά των Βραχωδών Ορέων: τα βουνά. Η επιφάνεια ήταν επίπεδη για αμέτρητα χιλιόμετρα και μόνο στο βάθος διακρίνονταν κάποιοι απομονωμένοι όγκοι που έμοιαζαν να περιβάλλουν περιμετρικά μια τεράστια δασωμένη έκταση. Ο Ντον βρήκε μόνο μία εξήγηση. «Η μεγάλη πεδιάδα» έγραψε «πρέπει να ήταν κάποτε ένας τεράστιος κρατήρας κάποιου ανενεργού πλέον ηφαιστείου». Είχε δίκιο: Το Γέλοουστοουν είναι ηφαίστειο, και μάλιστα όχι συνηθισμένο. Το παλαιότερο και πιο διάσημο πάρκο των ΗΠΑ βρίσκεται πάνω σε ένα από τα μεγαλύτερα ηφαίστεια της Γης. Ο Ντον έκανε ένα μόνο λάθος, και μάλιστα σοβαρό: Το ηφαίστειο του Γέλοουστοουν δεν είναι ανενεργό. Αντίθετα, είναι ανησυχητικά ενεργό.

Ετοιμάζεται να ξεσπάσει, για πρώτη φορά μετά από 600.000 χρόνια, το μεγαλύτερο σούπερ-ηφαίστειο στον κόσμο, αφανίζοντας τα δύο τρίτα των ΗΠΑ;



Το υπερ-ηφαίστειο κάτω από το εθνικό πάρκοYellowstone στο Wyoming έχει αρχίσει να υψώνεται με ρυθμό ρεκόρ από το 2004.

Το έδαφος στην ηφαιστειακή καλντέρα που εκτείνεται σε απόσταση 1.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων υψώνεται προς τον ουρανό με ρυθμό τουλάχιστον 7,62 εκατοστών τον χρόνο, δηλαδή τριπλάσιο απ΄ ό,τι έχει παρατηρηθεί έως σήμερα στη γη.

Θα εκραγεί με δύναμη χίλιες φορές πιο ισχυρή από την έκρηξη του Mount St Helens το 1980.

Με την εκτόξευση της λάβας στον ουρανό, ένα σύννεφο τέφρας που, θα νεκρώσει κάθε βλάστηση, θα εξαπλωθεί και θα καλύψει ένα στρώμα βάθους 10 ποδιών μέχρι και 1.000 μίλια μακριά.

Τα δύο τρίτα των ΗΠΑ θα μπορούσαν να γίνουν ακατοίκητα από το τοξικό αέρα που θα σαρώνει, μπλοκάροντας χιλιάδες πτήσεις και αναγκάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.


Είμαστε στα πρόθυρα μίας καταστροφής; Η καλντέρα του Εθνικού Πάρκου του Yellowstone έχει ξεσπάσει τρεις φορές τα τελευταία 2.1εκατομμύρια χρόνια και οι επιστήμονες, που το παρακολουθούν λένε ότι θα μπορούσε να συμβεί άλλη μία έκρηξη (φωτογραφία αρχείου)

Οι γεωλόγοι πιστεύουν ότι αυτό το τεράστιο ηφαίστειο εκρήγνυται κάθε 650.000 χρόνια. Υπολογίζουν ότι έχουν υπάρξει 140 τέτοιες εκρήξεις σε περίοδο 16 εκατομμυρίων ετών και η τελευταία φορά που εξερράγη ήταν πριν από 640.000 χρόνια

Αυτός είναι ο εφιάλτης που οι επιστήμονες προβλέπουν ότι θα μπορούσε να συμβεί αν το μεγαλύτερο σούπερ-ηφαίστειο στον κόσμο εκραγεί για πρώτη φορά σε 600.000 χρόνια, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί στο εγγύς μέλλον.

Είπαν ότι το υπερ-ηφαίστειο κάτω από το πάρκο τουWyoming έχει αρχίσει να αυξάνεται με ρυθμούς ρεκόρ από το 2004 – το έδαφός του έχει ανέβει τρεις ίντσες ανά έτος για τα τελευταία τρία χρόνια μόνο, ο ταχύτερος ρυθμός από τότε που άρχισαν να τηρούνται αρχεία, το έτος 1923.

Αλλά λόγω έλλειψης στοιχείων, οι επιστήμονες εμποδίζονται να προβούν σε κάποια προειδοποίηση και είναι ανίκανοι να θέσουν κάποια ημερομηνία για το πότε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η επόμενη καταστροφή.

Όταν η έκρηξη συμβεί τελικά, μπροστά της, η έκρηξη του ηφαιστείου Eyjafjallajökull της Ισλανδίας, τον Απρίλιο του περασμένου έτους, που προκάλεσε χάος σε ταξιδιώτες σε όλο τον κόσμο, δεν θα είναι τίποτα, απλά ένας νάνος…..


Ο Bob Smith, του Πανεπιστημίου της Γιούτα, ειδικός στην ηφαιστειακή συμπεριφορά του ηφαιστείου του Yellowstone,είπε στο National Geographic: «Έχει εξαιρετική ανάταση, επειδή καλύπτει τόσο μεγάλη περιοχή και τα ποσοστά είναι τόσο υψηλά.

«Στην αρχή ανησυχούσαμε ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια έκρηξη."


Καμένη γη: η ερμηνεία ενός καλλιτέχνη για το πώς μπορεί να μοιάζει μετά από μια έκρηξη η Λεκάνη του Midway στο Πάρκο


Αλλά πρόσθεσε: «Μόλις είδαμε ότι το μάγμα βρισκόταν σε βάθος δέκα χιλιομέτρων, δεν ανησυχήσαμε τόσο.

«Αν ήταν σε βάθος μεγαλύτερο των δύο ή τριών χιλιομέτρων θα είχαμε πιο πολύ ανησυχήσει».


Ο Robert B. Smith, καθηγητής γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα, ο οποίος ήταν επικεφαλής μιας πρόσφατης μελέτης μέσα στο ηφαίστειο, πρόσθεσε: «οι καλύτερες αποδείξεις μας είναι ότι ο θάλαμος του λιθοσφαιρικού μάγματος γεμίζει με λιωμένα πετρώματα.

«Αλλά δεν έχουμε ιδέα πόσο καιρό αυτή η διαδικασία θα συνεχίζεται πριν υπάρξει κάποια έκρηξη ή η εισροή λιωμένων βράχων σταματήσει την καλντέρα και αρχίσει να ξεφουσκώνει και πάλι».

Η Καλντέρα του Yellowstone είναι ένα από τα πιο τρομερά δημιουργήματα της φύσης και κάθεται επάνω στο μεγαλύτερο ηφαιστειακό τομέα της Βόρειας Αμερικής.

Το όνομά του σημαίνει «κατσαρόλα» ή «καζάνι» και σχηματίζεται όταν γη καταρρέει μετά από μια ηφαιστειακή έκρηξη.

Στο Yellowstone, περίπου 400 μίλια κάτω από την επιφάνεια της Γης βρίσκεται καυτό μάγμα που ανεβαίνει από 30 μίλια υπόγεια πριν εξαπλωθεί σε έκταση 300 μιλίων.

Επάνω σε αυτό, αλλά ακόμα κάτω από την επιφάνεια, βρίσκεται το κοιμώμενο ηφαίστειο.


ΦΩΤΟ: 22 Ιουλίου 1980: Το Mount St Helens στηνWashington εκρήγνυται. Εάν εκραγεί το Yellowstone θα είναι 1000 φορές πιο ισχυρό!


Από τις μετρήσεις τους οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μία δεξαμενή φουσκωμένου μάγματος έξι μίλια υπόγεια, μπορεί να προκαλεί την πρόσφατη αύξηση.

Προσέχουν, επίσης, μια «άμορφη μάζα σε σχήμα τηγανίτας» από λειωμένο βράχο όσο το μέγεθος του Λος Αντζελες, το οποίο είχε πιεστεί στο ηφαίστειο πριν από λίγο καιρό.

Όμως, λόγω των ακραίων συνθηκών είναι δύσκολο να βρουν τι ακριβώς συμβαίνει εκεί κάτω, με αποτέλεσμα οι ερευνητές να αδυνατούν να πουν με βεβαιότητα τι θα συμβεί - ή πότε θα συμβεί.

Δεδομένου ότι η πιο πρόσφατη έκρηξη έγινε πριν 640.000 χρόνια, έγιναν και περίπου 30 μικρές εκρήξεις, η πιο πρόσφατη από τις οποίες ήταν 70.000 χρόνια πριν.

Γέμισαν τον καλντέρα με στάχτη και λάβα και έφτιαξαν το πεδινό τοπίο που προσελκύει χιλιάδες τουρίστες στο εθνικό πάρκο Yellowstone κάθε χρόνο.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μάγμα σε μικρότερα βάθη. Θα πρέπει να υπάρχει μάγμα στο φλοιό, αλλιώς δεν θα είχαμε όλη αυτή την έντονη υδροθερμική δραστηριότητα που έχουμε» λέει ο Dan Dzurisin, ειδικός του Yellowstone και μέλος τουU.S. Geological Survey at Cascades Volcano Observatory στην Πολιτεία της Washington.

«Υπάρχει τόσο πολύ θερμότητα που βγαίνει από τοYellowstone τώρα, ώστε αν δεν να αναθερμαινόταν από το μάγμα, το όλο σύστημα θα είχε γίνει μία κρύα πέτρα από την εποχή της τελευταίας έκρηξης πριν από 70.000".

santosight
Read more »

Όταν η καρδιά απειλείται από τους πνεύμονες


Βελτίωση του προσδόκιμου σε ασθενείς πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης

Βελτίωση των συμπτωμάτων της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης αλλά και αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης των πασχόντων, που μέχρι πρόσφατα ήλπιζαν μόνο στη μεταμόσχευση πνευμόνων, υπόσχονται τα νέα φάρμακα που έχουν προστεθεί στην ιατρική φαρέτρα τα τελευταία χρόνια.

Ανάμεσα στα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της νόσου είναι η φαρμακευτική ουσία bosentan, η οποία κυκλοφορεί τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα και χορηγείται από το στόμα, αλλά και αγγειοδιασταλτικά όπως η προστασικλίνη (σε ενδοφλέβια, υποδόρια ή εισπνεόμενη μορφή) και η σιδεναφίλη (δραστική ουσία του βιάγκρα), που επίσης λαμβάνεται από το στόμα αναφέρει η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και διευθύντρια της Μονάδας Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του Νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου, Παρασκευή Αργυροπούλου - Πατάκα.

Η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση, από την οποία πάσχουν 100.000 άτομα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, είναι μία νόσος οποία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την συστηματική αρτηριακή υπέρταση. Αρτηριακή υπέρταση είναι η αύξηση της πίεσης του αίματος μέσα στις αρτηρίες ολόκληρου του σώματος, ενώ αντιθέτως η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση αφορά μόνο τις αρτηρίες των πνευμόνων. Καθώς αναπτύσσεται η νόσος περιορίζεται η ροή του αίματος διαμέσου των πνευμονικών αρτηριών και η δεξιά πλευρά της καρδιάς δέχεται αυξημένη πίεση για να μπορέσει να ωθήσει το αίμα προς τους πνεύμονες.

«Η αύξηση των αντιστάσεων και πιέσεων στις πνευμονικές αρτηρίες οδηγεί σε αύξηση της πίεσης της δεξιάς κοιλίας της καρδιάς, επιβάρυνση της καρδιακής λειτουργίας, καρδιακή ανεπάρκεια και τελικώς πρώιμο θάνατο. Η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση είναι μια νόσος που προσβάλλει ανθρώπους όλων των ηλικιών κυρίως, όμως, νέες γυναίκες. Ωστόσο, τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα ενδέχεται ν’ αλλάξουν τη δυσμενή πορεία της νόσου» εξηγεί η κ. Αργυροπούλου - Πατάκα με αφορμή ημερίδα με θέμα «Η πνευμονική υπέρταση μέσα από τις διάφορες ειδικότητες» που θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Θεσσαλονίκη.

Επειδή τα συμπτώματα της νόσου (δύσπνοια, εύκολη κόπωση, συγκοπτικό επεισόδιο, πόνος στο θώρακα) δεν είναι χαρακτηριστικά γι’ αυτή, σε πολλές περιπτώσεις ενδέχεται να διαγνωστεί όταν ήδη έχει φτάσει σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Η εξέλιξη της νόσου είναι άμεση, ακόμη και σε ήπια περιστατικά ασθενών, με αποτέλεσμα, χωρίς την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, να οδηγούνται σε θάνατο σε 2,8 έτη, κατά μέσο όρο, από τη διάγνωση.

Στις περιπτώσεις εκείνες που η διάγνωση της νόσου γίνει σε αρχικό στάδιο, η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή μπορεί να καθυστερήσει την πορεία και την εξέλιξη της νόσου, επισημαίνει η κ. Αργυροπούλου – Πατάκα.

Για τη σωστή αντιμετώπιση της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης επιβάλλεται έλεγχος σε εξειδικευμένα κέντρα που υπάρχουν στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας μας. «Απαραίτητη θεωρείται η συνεργασία των ιατρών, που αντιμετωπίζουν έστω και μεμονωμένα τέτοια περιστατικά με τους γιατρούς αυτών των ειδικών κέντρων» καταλήγει η κ. Αργυροπούλου - Πατάκα.

santosight
Read more »

Αναλύοντας το μήνυμα των Αγανακτισμένων ...



Οι Αγανακτισμένοι, που ξαφνικά γέμισαν της πλατείες όλης της χώρας, βάζοντας τα θεμέλια της δημιουργίας ενός νέου μαζικού Κινήματος είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Νέοι στην πλειονότητά τους, μορφωμένοι κατά κανόνα, εργαζόμενοι, υποαπασχολούμενοι, άνεργοι, φοιτητές. Άνθρωποι, που όπως και όλοι οι υπόλοιποι, νιώθουν έντονα την πίεση της γκρίζας καθημερινότητας και την απόλυτη αβεβαιότητα ενός ασαφούς μεσοπρόθεσμου ή και μακροπρόθεσμου μέλλοντος.

Πολίτες που μέχρι τώρα, έχοντας απορρίψει τον τρόπο λειτουργίας και τις μεθόδους των κομματικών μηχανισμών, δεν συμμετείχαν ενεργά στα πολιτικά δρώμενα, δεν έπαιρναν μέρος σε διαδηλώσεις (οι περισσότεροι), άφηναν άλλους, όπως έγραψε κάποιος «Αγανακτισμένος» σε μία από τις πολλές σχετικές σελίδες στο Facebook, να τους διεκδικούν ως την «δική τους αγέλη προβάτων»...

Όπως αποδεικνύεται και άποψη έχουν (ξέρουν τι δεν θέλουν, τουλάχιστον) και νιώθουν έντονη την ανάγκη να κραυγάσουν, να διαμαρτυρηθούν, να επαναστατήσουν για το μέλλον που τους στερούν, για τα όνειρα που δεν μπορούν να κάνουν...

Ξέρουν όχι μόνο τι δεν θέλουν αλλά και εναντίον ποιων στρέφουν τα βέλη τους. Ξέρουν να συναινούν και να βρίσκουν την κοινή διαδρομή, αναζητώντας μόνο εκείνα που τους ενώνουν και όχι εκείνα που τους χωρίζουν.

  • Διαμαρτύρονται για να μην επιτρέψουν να χαθεί και το τελευταίο ίχνος της αξιοπρέπειας ενός ολόκληρου λαού.

  • Διαμαρτύρονται απαιτώντας από κυβέρνηση και κόμματα να απαντήσουν πολιτικά στο ερώτημα «Ποια Ελλάδα θέλουμε;», να παρουσιάσουν ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξόδου της χώρας από την κρίση με σαφές χρονοδιάγραμμα και κυρίως με ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα: «ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό».

  • Διαμαρτύρονται για την λογιστική και εισπρακτική αντιμετώπιση της κρίσης που πλήττει μόνο τα πιο ευάλωτα οικονομικά και κοινωνικά στρώματα και τα οδηγεί στην εξαθλίωση, κάτω από τα όρια της φτώχειας.

  • Διαμαρτύρονται γιατί κανένα μέτρο δεν έχει αγγίξει όσους έκλεψαν, όσους πήραν μίζες, όσους φοροδιέφυγαν, όσους έβγαλαν μαύρο χρήμα σε φοροτραπεζικούς παραδείσους, όσους για τους ίδιους λόγους επένδυσαν σε off-shore εταιρίες, όσους εκμεταλλεύτηκαν για ίδιον όφελος θέσεις και αξιώματα.

  • Διαμαρτύρονται γιατί και τα νέα μέτρα είναι σχεδιασμένα στην πεπατημένη (άδικη, εισπρακτική, αντιαναπτυξιακή λογική) των προηγούμενων.

  • Διαμαρτύρονται για να πάψουν να ποδοπατούνται, ηθικά και κυριολεκτικά, από όσους έχουν μέσον, ρουσφέτι, μπάρμπα στην κυβέρνηση ή στο κόμμα ή την δυνατότητα να «λαδώσουν» για να επιτύχουν ή να γλυτώσουν.

  • Διαμαρτύρονται διεκδικώντας το βασικότερο Συνταγματικό δικαίωμα (για τους ίδιους και το λαό ολόκληρο): Να είναι ενημερωμένος και να αποφασίζει για το μέλλον του.

* Απαραίτητη σημείωση: Το άρθρο δεν αποτελεί θέση των «Αγανακτισμένων» αλλά δημοσιογραφική άποψη του υπογράφοντος, ύστερα από συζητήσεις με δεκάδες διαδηλωτές και ερμηνεία σκέψεων και διαθέσεων "Αγανακτισμένων" όπως αποτυπώνονται στις σχετικές σελίδες στο facebook.

Γράφει ο Χρήστος Καψάλης /

logioshermes , eklogika
Read more »

Ὅταν ἡ ἱστορία καταγραφόταν μέσῳ τοῦ μύθου….


Στὰ πολὺ παλαιὰ χρόνια… Στὰ πάρα πολὺ παλαιὰ χρόνια… Τόσο παλαιὰ ποὺ δὲν μπορεῖ ἡ λογικὴ μας νὰ ἀντιληφθῇ… Κάποιοι συζητοῦν γιὰ 10 ἢ γιὰ 20 ἢ γιὰ 30 χιλιάδες… Κι ἐρωτῶ: Πῶς τό ξέρουν;

Ἁπλούστατα, δὲν τὸ ξέρουν… Τὸ ὑποθέτουν… Τὸ ἐκτιμοῦν… Τὸ θέλουν….

Τὰ διασωθέντα στοιχεῖα ἐλάχιστα. Τὰ γραπτὰ κείμενα κατεστραμμένα. Ὁ λόγος ὅμως, γιὰ τὴν ἀκρίβεια ὁ μύθος, διέσωσε πολλὲς ἀλήθειες… Μερικὲς ἀπὸ αὐτὲς καταγράφονται σὲ ἔνα ἄρθρο ποὺ μοῦ ἔστειλε καλὴ φίλη, ἀπὸ τὸ "Bῆμα".

Ὁ καθηγητὴς Μαριολᾶκος συνδέει τὰ γεωλογικὰ φαινόμενα μὲ τοὺς μύθους.. Κι ἔχει δίκαιον βουνό.

Φιλονόη.


Υ.Γ. Στὸ τέλος τοῦ ἄρθρου τίθεται ἕνα ἐνδιαφέρον ἐρώτημα. Ἐὰν ὅλοι αὐτοὶ οἱ λαοὶ ἔφθασαν ἐδῶ ἀπὸ κάποιο βορινό σημεῖο, γιατί οὐδεῖς μύθος τό ἀναφέρει; Ἐδῶ σὲ θέλω κάβουρα μὲ τὴν ἰνδοευρωπαϊκοχώρα σου….,


Οταν τα νησιά ήταν νύμφες και ο Βόσπορος κοιλάδα

Ο καθηγητής Γεωλογίας κ. Η. Μαριολάκος αναζητά τη σχέση μύθων και φυσικών φαινομένων
Οι μύθοι γεννιόντουσαν ως «εξηγήσεις» γεωλογικών φαινομένων υποστηρίζει ο καθηγητής κ. Η. Μαριολάκος

Η εποχή που, όταν οι θεοί «θύμωναν», γίνονταν σεισμοί και κατακλυσμοί, δημιουργούνταν νέες στεριές, νησιά αναδύονταν από τη θάλασσα και άλλα καταποντίζονταν χαρακτηρίζεται σήμερα απλώς μυθική, άρα στη σφαίρα της φαντασίας. Στην πραγματικότητα όμως αυτοί οι μύθοι αντανακλούσαν μεγάλα φυσικογεωλογικά γεγονότα, που διασώθηκαν έτσι στο πέρασμα χιλιετιών. Αυτός είναι και ο λόγος που ο καθηγητής Γεωλογίας κ. Ηλίας Μαριολάκος θέτει το ζήτημα της επανεξέτασης της Προϊστορικής εποχής κάτω από τα νέα δεδομένα της γεωλογικής έρευνας.

«Θεοί, θεότητες, ήρωες, τέχνες και τεχνολογία, οικονομική δραστηριότητα, ακόμα και το πολίτευμα συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με το φυσικογεωλογικό περιβάλλον και τις μεταβολές του. Γι΄ αυτό πιστεύω ότι θα μπορούσε να αναπτυχθεί η γεωμυθολογική ανάλυση διαφόρων συμβάντων στη Γη και ιδιαίτερα στον δικό μας χώρο», λέει ο κ. Μαριολάκος. Αλλωστε θεωρεί ότι η βάση της ελληνικής μυθολογίας χρονολογικά πρέπει να φτάνει ως το 16.000 πριν από σήμερα!

Για το θεό Αχελώο δεν ήταν τίποτε να ξαποστείλει τις νύμφες που ζούσαν γύρω από τις εκβολές του, στη… θάλασσα _ «σε έναν άλλο τόπο» όπως λέει χαρακτηριστικά ο μύθος_ για να τις τιμωρήσει που δεν τον τιμούσαν όπως έπρεπε ενώ αντίθετα τιμούσαν άλλους θεούς. Και όντως έτσι έγινε, με αποτέλεσμα οι Εχινάδες νύμφες να γίνουν τα μικρά νησάκια, που βρίσκονται… έκτοτε στο Ιόνιο, κατά μήκος των ακτών της Αιτωλοακαρνανίας.

Ο περιγραφόμενος από τον Διόδωρο τον Σικελιώτη κατακλυσμός της Σαμοθράκης που, όπως λέει, ήταν ο αρχαιότερος από όλους και στον οποίο εμπλέκεται και ο Δάρδανος, που σύμφωνα με διάφορες εκδοχές θεωρείται ο θεμελιωτής της Τροίας ήταν πραγματικό γεγονός. Άλλωστε, η ονομασία Δαρδανέλια αλλά και η προϊστορική χώρα Δαρδανία φέρουν το όνομά του. Ο κατακλυσμός αυτός, πριν από 14.000 _ 12.500 χρόνια προέκυψε από την είσοδο της Μαύρης θάλασσας στο Αιγαίο έτσι, που η περιοχή του Βοσπόρου (πόρος βοός) από κοιλάδα που ήταν, να αποκτήσει ένα στενό θαλάσσιο πέρασμα. Αλλά και τα πολλά επίθετα του Ποσειδώνα «Ισθμιος», «Γεωσείστης», «Σεισίχθων» .κ. ά. φανερώνουν μεγάλες γεωλογικές μεταβολές, όπως και οι μύθοι που σχετίζονται με τους Τιτάνες .

. «Σε όλα αυτά υπάρχει ταύτιση του μύθου με γεωφυσικά γεγονότα, κι επειδή, όσο πάμε σε παλαιότερες εποχές, τόσο περισσότερο ο άνθρωπος – στην προκειμένη περίπτωση ο Homo sapiens – εξαρτάται από το περιβάλλον, τόσο η ελληνική μυθολογία είναι γεμάτη από περιγραφές τέτοιων φαινομένων, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο πολιτισμικό γίγνεσθαι των προϊστορικών ανθρώπων», .λέει ο Μαριολάκος, που ανέπτυξε το βράδυ της Δευτέρας το θέμα . «Η παλαιότητα της Ελληνικής Μυθολογίας _ Μία Φυσικογεωλογική – Γεωμυθολογική Προσέγγιση» .σε ομιλία στο Αμφιθέατρο Δρακόπουλου του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός συνδέεται άμεσα με το γεωπεριβάλλον και τις μεταβολές του, κατά τα τελευταία 18.000 χρόνια κυρίως, πιστεύει ο κ. Μαριολάκος. . «Στον Αιγαιακό και Περι – Αιγαιακό χώρο οι ρίζες του πολιτισμού συνδέονται όχι μόνον με τις ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες της περιοχής αλλά και με το γεωτεκτονικό δυναμικό.

Μέσα σε 12.000 χρόνια είχε αλλάξει εντελώς ολόκληρο το παράκτιο τοπίο. Οι ρίζες λοιπόν του αρχαιοελληνικού πολιτισμού συνδέονται με αυτές τις φυσικογεωλογικές μεταβολές και με το γεωδυναμικό καθεστώς που επικρατούσε στην περιοχή»,
. λέει.

Κι επειδή, όσο η μελέτη πηγαίνει βαθύτερα στο παρελθόν, τόσο περισσότερο ο άνθρωπος – στην προκειμένη περίπτωση ο Homo sapiens – εξαρτάται από το περιβάλλον, τόσο η μυθολογία είναι γεμάτη από περιγραφές τέτοιων φαινομένων. Επομένως, όπως λέει ο κ. Μαριολάκος . «Η ελληνική μυθολογία δεν είναι μόνον αποκύημα της φαντασίας των ευφάνταστων Ελλήνων αλλά υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα σε πολλούς μύθους και σε φυσικογεωλογικές διεργασίες που εξελίχθηκαν στον Περι – Αιγαιακό και Παρα – Ευξείνιο χώρο ενώ υπάρχουν αναφορές που συνδέονται με πάρα πολύ παλαιά φυσικογεωλογικά φαινόμενα και διεργασίες, δηλαδή κατά την Άνω Παλαιολιθική Εποχή». .

Αναπόφευκτα όμως δημιουργούνται έτσι και πολλά εύλογα ερωτήματα, που ζητούν απάντηση: Πως είναι δυνατόν δηλαδή να διατηρήθηκαν όλοι αυτοί οι μύθοι, δηλ. η προφορική παράδοση ως την ιστορική εποχή. Σε ποια γλώσσα έγινε η προφορική μετάδοση από γενιά σε γενιά. Δηλαδή σε ποια γλώσσα μεταβιβάστηκε η φυσικογεωλογική αυτή εξέλιξη από τις γενιές της Άνω Παλαιολιθικής εποχής, της Μεσολιθικής και της Νεολιθικής εποχής, ως την εποχή του Ησιόδου και των άλλων που τα κατέγραψαν. Επιπλέον, αν οι Έλληνες έφτασαν στον ευρύτερο Αιγαιακό χώρο γύρω στο 2000 π. Χ. (ή κατ’ άλλους γύρω στο 3000 π. Χ)., σε ποια γλώσσα συνεννοηθήκαν με τους «Προέλληνες» ντόπιους. Και εν τέλει αν ήλθαν από το Βορρά (ινδογερμανική εκδοχή), γιατί δεν έφεραν μαζί τους κάποιον μύθο, που να συνδέεται με τους παγετώνες, και γενικότερα τα φαινόμενα που συνδέονται με το ψύχος.

logioshermes , visaltis
Read more »

«Ασπίδα» για τον καρκίνο του προστάτη ... το περπάτημα



Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσκίσκο, υποστηρίζουν πως το γρήγορο περπάτημα μπορεί να βοηθήσει τους άνδρες με καρκίνο του προστάτη να κρατήσουν υπό έλεγχο τη νόσο.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν πως ασθενείς με καρκίνο του προστάτη που περπατούσαν έντονα επί τουλάχιστον τρεις ώρες την εβδομάδα μείωσαν στο μισό τον ρυθμό ανάπτυξης του καρκίνου τους σε διάστημα διετίας.

Από την έρευνα προέκυψε επίσης πως το αργό περπάτημα δεν φάνηκε να έχει την ίδια επίδραση, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Cancer Research».

Στην μελέτη πήραν μέρος 1.455 άνδρες, η πλειονότητα των οποίων βρισκόταν στη δεκαετία των 60. Όλοι οι εθελοντές είχαν διαγνωστεί πρόσφατα με καρκίνο του προστάτη ο οποίος ήταν εντοπισμένος στον αδένα και δεν είχε δώσει μεταστάσεις.

Oι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν πόσο ασκούνταν μέσα στην εβδομάδα και τι είδους άσκηση έκαναν. Κατά τη διάρκεια των 31 μηνών της παρακολούθησης κατεγράφησαν 117 περιπτώσεις στις οποίες είτε η ασθένεια υποτροπίασε, είτε εμφανίστηκαν μεταστάσεις του καρκίνου στα οστά είτε υπήρξαν θάνατοι που οφείλονταν στον καρκίνο του προστάτη.

Η ανάλυση έδειξε ότι όσοι άνδρες έκαναν έντονο περπάτημα για τουλάχιστον τρεις ώρες εβδομαδιαίως παρουσίαζαν μικρότερο κατά 57% ρυθμό εξέλιξης της νόσου τους σε σχέση με εκείνους που περπατούσαν με αργό βήμα λιγότερο από τρεις ώρες την εβδομάδα.

logioshermes , antgeo

Read more »

Η Επιστήμη της Διάσωσης της Τέχνης



"Το τροπικό κλίμα σε κάποιες χώρες κάνει καλό στην επιβίωση των διαφόρων ειδών. Τι γίνεται όμως με τα έργα τέχνης που βρίσκονται σε "κατάσταση εκτάκτου ανάγκης"; Η επιστήμη επιτέλους μπήκε για τα καλά στον κόσμο της τέχνης."

Συντηρητές έργων τέχνης, έφοροι μουσείων και επιστήμονες από ολόκληρο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στο Καράκας της Βενεζουέλας για να συζητήσουν κάποια από τα σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζουν τα έργα και οι συλλογές τέχνης ανά τον κόσμο- ιδιαίτερα αυτά που βρίσκονται σε τροπικά κλίματα, τα οποία δέχονται επιθέσεις από μούχλα, μύκητες και διάφορα έντομα.

Στο Φόρουμ για την Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, οι ερευνητές επισημαίνουν τις μακρο-δυνατότητες των μικροοργανισμών στον κόσμο της τέχνης, οι οποίες ποικίλλουν από το να εντοπίζουν αν η ποιότητα του αέρα μιας γκαλερί είναι επιζήμια για τα αντικείμενα τέχνης μέχρι τον καθαρισμό ενός βρώμικου κομματιού με τη βοήθεια χρήσιμων βακτηριδίων.

«Η Επιστήμη επιτέλους μπήκε για τα καλά στον κόσμο της τέχνης» αναφέρει ο Jose Ramirez, συγγραφέας της μελέτης για τη χρήση της βιοτεχνολογίας στη συντήρηση έργων τέχνης και διευθυντής του Προγράμματος Βιοτεχνολογίας για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική του Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Εθνών. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, το οποίο προωθεί τη χρήση της βιοτεχνολογίας σε διάφορους τομείς, από τη γεωργία έως την μεταποίηση.

Αυτό το γεγονός, χορηγός του οποίου είναι τα Ηνωμένα Έθνη και το Ίδρυμα Διατήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (μη κυβερνητικός οργανισμός για την προστασία του περιβάλλοντος), συνεδριάζει στην κατάμεστη αίθουσα του Ινστιτούτου Προηγμένων Μελετών του Καράκας. Το επίκεντρο της φετινής συνεδρίας είναι η συντήρηση ολόκληρων συλλογών, πολλές από τις οποίες, ο Alvaro Gonzalez, διευθυντής του Ιδρύματος Διατήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Βενεζουέλας, χαρακτηριστικά αναφέρει ότι βρίσκονται σε «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».

Οι σημερινές και μελλοντικές συνθήκες πολλών τροπικών συλλογών ανησυχούν τον Ramirez, ο οποίος επισημαίνει ότι το κλίμα σε χώρες, όπως η Βενεζουέλα, είναι «καλό για τα είδη αλλά κακό για τα έργα τέχνης.» Σε αντίθεση με ένα συνηθισμένο μουσείο στη Βόρειο Αμερική, πολλά ιδρύματα στην Κεντρική και Νότια Αμερική δεν είναι εξοπλισμένα με κλιματιστικά ή άλλα μηχανήματα ατμοσφαιρικού ελέγχου, για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας και της υγρασίας. Και όπως συνεχίζει ο Ramirez, τέτοιου είδους βασικός εξοπλισμός γίνεται ακόμα πιο δυσεύρετος σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. «Όταν η οικονομία βρίσκεται σε κρίση, το πρώτο θύμα είναι ο πολιτισμός.»


Η Nieves Valentine Rodrigo, ερευνήτρια στο Ισπανικό Ινστιτούτο Πατρογονικής Κληρονομιάς στη Μαδρίτη, ανακάλυψε ότι κάποιοι μικροοργανισμοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να τον έλεγχο μιας σειράς πιθανών απειλών για μια συλλογή, όπως η υγρασία, η μόλυνση του αέρα, τα επίπεδα σκόνης, ακόμα και ο αντίκτυπος της καθημερινής κίνησης των επισκεπτών.

Παρ' όλο που το φετινό θέμα του φόρουμ είναι η πρόληψη, κάποιοι ερευνητές θα παρουσιάσουν τεχνικές καθαρισμού και αποκατάστασης έργων που έχουν ήδη υποστεί ζημιές. Παραδοσιακές μέθοδοι, όπως χημικά φυτοφάρμακα, και φυσικός καθαρισμός, όπως τρίψιμο, ενδεχομένως να καταστρέφουν το καλλιτέχνημα και να αποτελούν κίνδυνο για τους ανθρώπους και το περιβάλλον. «Θα πρέπει να βρούμε πιο ήπιους τρόπους να αντιδράσουμε στα ζιζάνια», αναφέρει ο Ramirez. Η πρόοδος στη βιοτεχνολογία έχει αρχίσει να δίνει ελπίδες στους συντηρητές για μετρίαση της ζημιάς.

Ο Giancarlo Ranalli, ερευνητής στην Πέσκε της Ιταλίας, και ομιλητής στο φόρουμ, έχει ήδη χρησιμοποιήσει βακτηρίδια για να καθαρίσει τη βάση του αγάλματος Pietà Rondanini του Μιχαήλ Άγγελου στο Μιλάνο και κάποια άλλα βακτηρίδια για να απομακρύνει ζημιογόνα ζωική κόλλα από νωπογραφίες στην Πίζα.

Ο Ramirez αναφέρει επίσης την επιστήμη της ιατροδικαστικής με τη χρήση του DNA ως χρήσιμη σε περιπτώσεις που έντομα εισέρχονται σε ξύλινα έργα τέχνης. Με τη μέθοδο αυτή, μπορεί να εντοπιστεί το είδος του εντόμου από μικροσκοπικά δείγματα και να καθοριστεί ο κατάλληλος τρόπος αποκατάστασης του έργου. Άλλη χρήσιμη τεχνική είναι η επονομαζόμενη βιομεταλλοποίηση, κατά την οποία μικρόβια, που εισάγονται σε ρήγματα πέτρινων αγαλμάτων, εναποθέτουν ανθρακικό ασβέστιο, το οποίο «παίρνει» τον χρωματικό τόνο του αγάλματος, ενώ παράλληλα σφραγίζει το κενό.

Το κλειδί για όλες αυτές τις τεχνικές είναι η προσεχτική παρατήρηση κατά τη διάρκεια – και ο απαλός καθαρισμός κατόπιν –της συντήρησης του έργου με τη χρήση μικροοργανισμών, σημειώνει ο Ranalli στην έκθεση που θα παρουσιάσει στο συνέδριο.

logioshermes , santosight
Read more »

Ιστορία της αρχαίας Ελληνικής μουσικής.



Το αρχαιότερο μουσικό όργανο που έχει ανακαλυφθεί χρονολογείται από τη Μέση Νεολιθική περίοδο (5000 π.Χ.) και είναι μια κοκάλινη σφυρίχτρα με μια οπή που βρέθηκε στη Θεσσαλία και εκτίθεται στο Μουσείο του Βόλου.


Επόμενες μαρτυρίες προέρχονται από τον κυκλαδικό πολιτισμό της 3ης χιλιετίας π.Χ. Τα κυκλαδικά ειδώλια (Εθν. Αρχαιολογικό μουσείο) με εκτελεστές τριγώνου-άρπας, δίαυλου και σύριγγας του Πανός μαρτυρούν μια ζωντανή μουσική παράδοση ήδη από την εποχή αυτή. Μαρτυρίες διαθέτουμε και από το Μινωικό και τον Μυκηναϊκό πολιτισμό (2η χιλιετία π.Χ.) όπου πρωτοεμφανίζεται η λύρα, το σείστρο και τα κύμβαλα (ζίλια). Στα Ομηρικά έπη υπάρχουν πολλές μουσικές αναφορές ενώ γνωρίζουμε ότι τα ίδια τα ομηρικά έπη απαγγέλλονταν από τους ραψωδούς και τραγουδιόνταν με συνοδεία λύρας από τους κιθαρωδούς.


Στη λατρεία, σημαντικές μορφές όπως ο Απόλλωνας, ο Διόνυσος και ο Ορφέας, συνδέονται άμεσα με τη μουσική.

Στους αρχαϊκούς χρόνους καθιερώνονται οι νόμοι (επταμερή κομμάτια για αυλό, κιθάρα ή/και τραγούδι με αυστηρή δομή). Καθιερώνονται επίσης οι 7 χορδές στην λύρα και ξεκινούν αντίστοιχα με τους Ολυμπιακούς οι μουσικοί αγώνες (κιθάρα, αυλός ή/και τραγούδι). Στην κλασική εποχή, η μουσική έχοντας ενσωματώσει τις μουσικές παραδόσεις των γειτονικών πολιτισμών αποκτά πια συγκεκριμένη μορφή και σύστημα. Η τραγωδία και η κωμωδία είναι άμεσα συνδεδεμένες με τη μουσική (σχεδόν όλο το κείμενο ήταν μελοποιημένο).

Φιλόσοφοι όπως ο Πυθαγόρας, ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης, διερευνούν τη σχέση μουσικής με τα μαθηματικά, τη φιλοσοφία και την ψυχή. Διαμορφώνονται τυποποιημένα κομμάτια, όπως ο παιάν (με συνοδεία κιθάρας προς τιμήν του Απόλλωνα), ο διθύραμβος (με αυλό, λατρεία του Διονύσου), ο ύμνος, ο θρήνος, ο υμέναιος (γαμήλιο άσμα) και το σκόλιον (τραγούδι του κρασιού με αυλό ή
βάρβιτο).


Τον 5ο αιώνα π.Χ. αιώνα διαμορφώνεται μια «νέα μουσική» με περισσότερη ποικιλία στους φθόγγους, τις μελωδίες και την έκφραση. Στους μετέπειτα χρόνους, συγγράφονται θεωρητικά κείμενα της μουσικής, αποκρυσταλλώνεται η σημειογραφία, κατασκευάζονται νέα όργανα όπως η ύδραυλις, η ελληνική μουσική εξαπλώνεται σε όλον τον ελληνιστικό κόσμο, επηρεάζει εμφανώς τις μουσικές άλλων πολιτισμών, όπως της Ρώμης και της Μέσης Ανατολής και αποτελεί το διεθνές μουσικό σύστημα έως και τους πρώτους βυζαντινούς χρόνους. Αργότερα, τόσο η μουσική του Βυζαντίου όσο και η μουσική της Δύσης κτίζονται πάνω σ’ αυτή τη μουσική παράδοση της οποίας εμφανή κατάλοιπα παραμένουν ζωντανά έως τις μέρες μας.

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Βασικές μαρτυρίες για την μουσική του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού είναι:

  • Γλυπτά: αγάλματα, ανάγλυφα, ειδώλια

  • Απεικονίσεις: σε αμφορείς, τοιχογραφίες και μωσαϊκά

  • Θεωρητικά κείμενα αρχαίων συγγραφέων που περιγράφουν το μουσικό σύστημα, τη σημειογραφία, τα όργανα, τη σχέση της μουσικής με τη φιλοσοφία και τα μαθηματικά.

  • Έμμεσες αναφορές από άλλα κείμενα (Όμηρος, Ιστορικοί) που περιγράφουν τη μουσική πράξη ή τη μουσική ζωή.

  • Υπολείμματα αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων (που βρέθηκαν συνήθως σε τάφους και ιερά)

  • Μουσικά κομμάτια (τραγούδια, ύμνοι και αποσπάσματα από τραγωδίες) καταγραμμένα σε αρχαία ελληνική μουσική σημειογραφία σε πάπυρους ή ανάγλυφα (περίπου 50 από τα οποία 10 εκτενή)

Οι μαρτυρίες αυτές μας επιτρέπουν να έχουμε μια αρκετά ολοκληρωμένη εικόνα για το μουσικό σύστημα, τα όργανα, τη μουσική ζωή και τη φιλοσοφία. Δεν μας βοηθούν όμως αρκετά στην ηχητική απόδοση του ύφους των μουσικών αποσπασμάτων. Για το λόγο αυτό οι έως τώρα εκτελέσεις διαφέρουν μεταξύ τους. Ίσως μέσα από την έρευνα των έμμεσων μαρτυριών, αλλά και από την αντιπαραβολή με γειτονικούς μουσικούς πολιτισμούς καθώς και τη σύγχρονη μουσική παράδοση καταφέρουμε μελλοντικά να έχουμε μια πιστότερη ηχητική απόδοση της αρχαίας Ελληνικής μουσικής.

logioshermes , visaltis
Read more »

Ν. Λυγερός: Το πνεύμα του Προμηθέα



Το ορατόριο Προμηθέας και Αθηνά δεν είναι απλώς μια αναφορά στον Αισχύλο ή ένας φόρος τιμής στον Ησίοδο, είναι η ανάδειξη του πνεύματος του Προμηθέα σε σχέση με την ανθρωπότητα. Το μοτίβο του φωτός, το οποίο διαχωρίζεται με τον κεραυνό του Δία και τη φωτιά του Ήφαιστου, αποτελεί μια πρόκληση για το Κράτος και τη Βία.

Και γι’ αυτό το λόγο θα κατηγορηθεί ο Προμηθέας, διότι το έργο του είναι απαγορευμένο. Δεν έπρεπε να δείξει στους ανθρώπους τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ φωτιάς και φωτός. Κι όμως είναι το πρέπον. Με την ικανότητα του να βλέπει αυτό που όλοι κοιτάζουν, η κρίση του, η νοητική, προκαλεί μια θεϊκή κρίση. Το σύστημα των θεών βασισμένο σε αρχές δεν μπορούσε να αποδεχθεί την αναρχική σκέψη του Προμηθέα βασισμένη αποκλειστικά σε αξίες. Αυτός είναι και ο προβληματισμός της Αθηνάς, η οποία γεννήθηκε χάρη στο χτύπημα της ουσίας πάνω στη εξουσία.

Με συνέπεια το θεϊκό της στοιχείο να είναι διαφορετικό από τα άλλα. Αυτή η διαφορά έκανε τη διαφορά και της επέτρεψε να προσεγγίσει την σκέψη του Προμηθέα και να συμβάλλει και αυτή στην αλλαγή φάσης που προκάλεσε το έργο του πάνω στην ανθρωπότητα.

Όσον αφορά στις επιπτώσεις πάνω στο θεϊκό στοιχείο, έχουμε την κατάρρευση του ονείρου, η οποία θα αποτελειώσει το λυκόφως των θεών, για να υλοποιηθεί το όραμα των ανθρώπων, το οποίο δεν είναι τίποτα άλλο παρά η σκέψη της ανθρωπότητας.

Αυτήν την αβάσταχτη μεταμόρφωση κανείς δεν θα μπορούσε να την αντέξει δίχως αγάπη. Και αυτή δεν μπορεί να έχει μια συμβατική μορφή δίχως να εκφυλιστεί σ’ ένα νόμιμο ερωτικό στοιχείο. Και η Αθηνά που αδυνατεί ν’ αγγίξει την τελεολογία του Προμηθέα θα καρφωθεί πάνω στην οντολογία του. Με άλλα λόγια, ο Προμηθέας είναι και ο βράχος της Αθηνάς.

Αυτή τη σχέση θα τη σφραγίσει το πέτρινο δαχτυλίδι, που θα επιτρέψει την απελευθέρωση του φωτοπλάστη, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο ότι τα δεσμά μπορεί να γίνουν και δεσμοί. Έτσι δημιουργήθηκε και το κράμα του κειμένου και της μουσικής. Τα λόγια έγιναν μέτρα και τα μέτρα πήραν την απόφαση να παίξουν με τη νοημοσύνη μας και τα αισθήματά μας για να μην ξεχάσουν την αλήθεια.

Γράφει ο Ν. Λυγερός / Μαθηματικός, Συγγραφέας, Ποιητής και Ζωγράφος

logioshermes , lygeros.org

Read more »

Έρευνα για τους ILLUMINATI!



Μας έκανε τρομερή εντύπωση στο βίντεο της ανάρτησης ΠΑΤΑ ΕΔΩ το παιχνίδι Illuminati. Έτσι ψάξαμε λίγο παραπάνω τι κρύβεται πίσω από το συγκεκριμένο παιχνίδι και θα σας παρουσιάσουμε σε μία αναγκαστικά λίγο μακροσκελή δημοσίευση, τι ακριβώς είναι αυτό το παιχνίδι.

Καταρχήν είναι της εταιρείας SJG που έχει τα αρχικά του δημιουργού του συγκεκριμένου παιχνιδιού Steve Jackson και το G σημαίνει Games. O Steve Jackson έχει βγάλει αρκετά παιχνίδια άλλα με κάρτες όπως το Illuminati και άλλα χωρίς κάρτες, που μπορείτε να βρείτε στην σελίδα της εταιρείας του http://www.sjgames.com/ . Το σήμα της εταιρεία είναι αυτό.

Η πυραμίδα με το μάτι. Σας θυμίζει κάτι; Το έχετε δει κάπου αλλού; Προχωράμε…


Ο Steve Jackson γεννήθηκε το 1953. Δούλεψε αρχικά στις εταιρείες Metagaming Concepts designing such games as Ogre και στην The Fantasy Trip. Το 1980 ίδρυσε την δική του εταιρεία SJG. Το 1990 Αμερικάνικες Μυστικές Υπηρεσίες, έκαναν έφοδο στα γραφεία της εταιρείας για έρευνα που ποτέ δεν αποκαλύφθηκε για ποιον ακριβώς λόγο έγινε. Ίδρυσε στη συνέχεια την Electronic Frontier Foundation για να αντιμετωπίσει τέτοια φαινόμενα. Φυσικά οι μυστικές υπηρεσίες δεν βρήκαν κάτι μεμπτό στην εταιρεία του…

Μένουμε στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Η ιδέα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 1981 και παρουσιάστηκε την άνοιξη του 1982 ασπρόμαυρο αρχικά.

Επανεκδόθηκε έγχρωμο αργότερα και σήμερα αποτελείται από το βασικό κορμό και τρεις επεκτάσεις. Λογικό είναι σήμερα, να έχει κάποιες αλλαγές σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό.

Παίζεται από 2-8 παίκτες αν και μας προτείνεται ότι ο καλύτερος συνδυασμός γίνεται όταν παίζουν 4-6 και η διάρκεια του είναι από 1-6 ώρες.

Υπάρχουν συνολικά πάνω από 300 επίσημες κάρτες μέσα από τις επανεκδόσεις του παιχνιδιού. Ο κάθε παίκτης παίρνει έναν ρόλο και και εκπροσωπεί έναν «φορέα» όπως η CIA, η διεθνής κουμμουνιστική συνομωσία κλπ. Κάθε ομάδα έχει συγκεκριμένη δύναμη, αξία και στόχους. Οι κάρτες, κατά την εταιρεία, είναι αστείες και περιέχουν θεωρίες συνομωσίας αλλά και κάποια απροσδόκητα φαινόμενα και περιστατικά.

Ο στόχος του παίκτη είναι να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο μέσω των καρτών και να καταστρέψει τους υπόλοιπους, ελέγχοντας τους. Για να το πετύχει αυτό, μπορεί ακόμα και να εξαπατήσει τους υπόλοιπους, είναι θεμιτό από τους κανόνες του παιχνιδιού!

Υπάρχουν ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ παίκτες και ομάδες παικτών που ασχολούνται με το παιχνίδι και διαδικτυακά.

Αυτά εν ολίγοις για να καταλάβετε στο περίπου, τι ακριβώς γίνεται στο παιχνίδι. Πάμε όμως στο κυρίως μενού που είναι οι κάρτες του παιχνιδιού και τι απεικονίζουν αυτές. Πάμε να δούμε αναλυτικά. Δε θα αναπτύσσουμε πολύ την κάθε κάρτα, γιατί θα πρέπει να γράψουμε πάρα πολλά. Λίγα και καίρια θα αναφέρουμε.

Ξεκινάμε λοιπόν.


1η κάρτα
Σβήνουμε την… Ιστορία! Θέλετε σχόλιο εδώ; Απλά θυμηθείτε την συμφωνία του γαπ με τους τούρκους για «ξαναγράψιμο» των βιβλίων Ιστορίας και την πιθανή κατάργηση του μαθήματος από τις Διαμαντοπούλου – Δραγώνα στο Λύκειο που έρχεται κάνοντας το μάθημα προαιρετικό.


2η κάρτα
9/11 Με αυτήν την κάρτα αποκτάτε έλεγχο και επιρροή σε ομάδες βίας – τρομοκράτες. Αλλά τι εκρήγνυται και που; Είναι καταφανέστατο. Δίδυμοι Πύργοι.


3η κάρτα
Βρε βρε βρε το Αμερικάνικο Πεντάγωνο. Και βγαίνει φωτιά από μέσα του. Σα να έγινε και αυτό. Πότε; Την μέρα που έπεσαν και οι Δίδυμοι Πύργοι. Φαντάζομαι να έχετε δει το βίντεο που δείχνει ότι οι εκρήξεις στο Πεντάγωνο δεν έγιναν από την πτώση αεροπλάνου, αλλά από κάτι άλλο. Έχουν γραφεί πάρα πολλά για το συγκεκριμένο δε χρειάζεται να επεκταθούμε.


4η κάρτα
Μόλυνση – νέφος πάνω από την πόλη και μείωση πληθυσμού. Μάλιστα. Έχετε ακούσει για μελέτες που επιστήμονες απέδειξαν ότι, ο αντρικός πληθυσμός που κατοικεί σε πόλεις τα επόμενα χρόνια δε θα έχει τόσο δυνατό σπέρμα και μοιραία η αναπαραγωγή (σε αυτό συμβάλλουν και άλλοι παράγοντες όπως η οικονομική κρίση) θα γίνεται όλο και δυσκολότερη.


5η κάρτα
Κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων. Τα έχουμε δει με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κλπ…


6η κάρτα
Επιδημία και ο κόσμος σε καραντίνα. Ας κάνουμε και κανά έξτρα εμβόλιο, βλέπετε την σύριγγα… Όπως λέει η κάρτα δεν είναι στιγμιαία επίθεση και δεν καταστρέφει τον στόχο.
Άρα να περιμένουμε επαναλήψεις τέτοιων ενεργειών;


7η κάρτα
Η κάρτα των ιλλουμινάτι του 1982: Ιαπωνία 2011;
Mήπως η κάρτα δειχνει 2:55 στο ρολόι;;
Την ωρα ακριβώς που εγινε ο σεισμός στην μεγάλος σεισμός στην Ιαπωνία.;;
Το ρολόι ονομάζετε Wako και ταιριάζει απόλυτα μέχρι και τα κολονάκια στη κορυφή του.
Οι άνθρωποι στη κάρτα είναι ασιάτες. Το κείμενο της κάρτας γράφει "συνδιασμός δύο καταστροφών στον ίδιο τόπο", όπως και είναι, σεισμός και πυρηνική καταστροφή.
Πάντως η ώρα στο ρολόι είναι αδιευκρίνηστη λόγου του μικρού μεγέθους της και μπορεί κάλλιστα να δείχνει 11 και 11 διότι ο αγαπημένο νούμερο των illuminati είναι το 11.


8η κάρτα
Κάποιοι "ειρηνιστές" σκοτώνουν για την ειρήνη έναν… αστυνομικό; Μάλιστα θα το δούμε και αυτό;


9η κάρτα
Αυτό είναι το τέλος. Η κασέτα τελείωσε. Και τελειώνει κάπου στην Ασία το παιχνίδι από ότι φαίνεται στο χάρτη.


10η κάρτα
Ξένη βοήθεια. Βοήθεια στον τρίτο κόσμο, ΜΚΟ κλπ… Να βοηθήσουμε παντού. Να υιοθετήσουμε αφρικανάκια, ασιατόπουλα, να στείλουμε λεφτά σε όλο τον κόσμο, ενώ εδώ στην Πατρίδα μας κάποιοι πεινάνε ή είναι άστεγοι. Δεν είναι παραλογισμός αυτή η κατάσταση;
Στην κάρτα φαίνεται ότι τα χρήματα τα παίρνουν από έναν εξωγήινο 4 χέρια. Οι τρεις χώρες φαίνονται, ΗΠΑ, Αγγλία και Γερμανία. Το τέταρτο χέρι είναι σίγουρα Ασιάτη εξ΄ ού και το κίτρινο χρώμα, πιθανόν συμβολίζει την Ιαπωνία (κιμονό).


11η κάρτα
Διαβολική πανούκλα στο Καπιτώλιο. Σαν πολλοί διάολοι δε μαζεύτηκαν εκεί; Πάνω μέσα και έξω. Άρα ποιοι δίνουν κατεύθυνση στο «κέντρο» της Παγκόσμιας Υπερδύναμης;


12η κάρτα
Σπασμωδικές κινήσεις. Μάλλον εννοεί αντιδράσεις του κόσμου, απέναντι σε κάποιον κυβερνώντα. Φαίνεται από τα αυγά και ντομάτες που έχουν σκάσει στο τζάμι ενώ αυτός ομιλεί. Πιθανόν, να είναι αφροαμερικανικής καταγωγής, αν κρίνουμε από το χρώμα του (Ομπάμα;).


13η κάρτα
Όσο πιστεύετε σε μεταφυσικά φαινόμενα , τόσο θα δυσκολευτείτε να καταλάβετε ότι τα σημάδια είναι πραγματικά γεγονότα. Αυτή την ερμηνεία δώσαμε στην διπλανή κάρτα.


14η κάρτα
Εδώ φαίνεται κάτι που ουσιαστικά γνωρίζουμε σήμερα. Δεν υπάρχει καμιά ασφάλεια στους υπολογιστές. Όλα είναι υπό έλεγχο.


15η κάρτα
Ανώτατο δικαστήριο. Αν έχεις πρόσβαση εκεί, μπορείς να ακυρώσεις οποιαδήποτε πράξη κυβερνητικού σχήματος…


16η κάρτα
Η σινδώνη του Χριστού είναι ψεύτικη και η αληθινή είναι φυλαγμένη κάπου μακριά και χρησιμοποιείται σε νυχτερινές τελετές. Λέτε να ξέρει και αυτό ο Steve Jackson;


17η κάρτα
Οι κάθε είδους συνομωσιολόγοι που συχνά χλευάζονται, ίσως επιτηδευμένα, επιβραβεύονται από τους Ιlluminati γιατί οι επαναστατικές απόψεις τους, συχνά περιέχουν χρήσιμες για τους Illuminati ιδέες. Άραγε παίρνουν και χρήματα;


18η κάρτα
Γνωστό και από την ταινία Knowing του 2009 και αναφέρεται στην οικολογική καταστροφή που είχαμε φέτος στον Κόλπο του Μεξικό από τη διαρροή πετρελαίου στην BP. Άλλη μια προφητεία του Steve Jacson. Μα ποιος είναι; ο Νοστράδαμος;


19η κάρτα
Και άλλοι θα αποκτήσουν πυρηνικές δυνατότητες, εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Για το 1981 μιλάμε, θυμίζουμε… Μας προβληματίζει λίγο το ότι βάφουν τον πύραυλο με ροζ χρώμα. Γιατί άραγε;


20η κάρτα
Βακτήρια που τρώνε τη σάρκα. Aids το 1981 για παράδειγμα δεν γνωρίζαμε τι είναι. Από τότε έχουν προκύψει και άλλες πανδημίες στον πλανήτη.


21η κάρτα
Βρε τι έχουμε εδώ; Τον καιρό θα τον ελέγχουμε με τα αεροπλάνα; Ξέρουμε ότι το χαλάζι το «χτυπάνε» πριν πέσει στη γη . Για τα chemtrails έχετε ακούσει αρκετοί…
Αλλά και έλεγχο καιρού; Θέλουν να φέρουν ζέστη κάπου; Θα την φτιάξουν. Μήπως θυμάστε τι θερμοκρασίες είχαν στη Ρωσία φέτος το καλοκαίρι; Λίγο πάνω από 40ο C έφτασε…


22η κάρτα
Εσείς μιλάτε και κάποιοι σας παρακολουθούν. Μπορεί να κάθονται όπως η κυρία στο στύλο το 1982, αλλά σήμερα αυτό γίνεται πολύ πιο εύκολα μέσω Echelon, facebook, κλπ κλπ.


23η κάρτα
Κάθε λίγο και λιγάκι βρίσκεται στο ηλ. Ταχυδρομείο σας τέτοιες ψεύτικες υποσχέσεις. Κάνε αυτό και πάρε π.χ 100000 ευρώ. Περιλαμβάνονται hoax mail κλπ. Σου δημιουργούν ψευδαισθήσεις.


24η κάρτα
Σώστε τη χελώνα Καρέτα-καρέτα . Διάφορες ΜΚΟ, με ύποπτες χρηματοδοτήσεις, που ασχολούνται με τη σωτηρία του… ιπτάμενου χιμπατζή της Σουαζιλάνδης.

Έχουμε βρει και πολλές άλλες κάρτες και τη σημασία τους. Σας δείξαμε μερικές από αυτές για να προβληματιστείτε. Αρκετές κάρτες παρουσιάζουν γεγονότα που έχουν γίνει και άλλες ΠΙΘΑΝΟΝ (για εμάς ισχύει το ΠΙΘΑΝΟΝ) να γίνουν.

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορέσαμε να βρούμε παραπάνω στοιχεία για τον Steve Jackson και βασικά από πού εκπορεύονται όλες οι δραστηριότητές του.


Σχόλιο: Τώρα αν πρόκειτε απλά για ένα παιχνίδι επιστημονικής φαντασίας που τυχάνει οι απεικονίσεις και επεξηγήσεις των καρτών του να είναι πραγματικά γεγονότα που έλαβαν χώρα χρόνια μετά δεν ξέρω τι να πώ...

Αυτό που ξέρω είναι ότι όπου υπάρχει καπνός , υπάρχει και φωτιά και όπου υπάρχουν πολλές συγκηρίες πάυουν να είναι συγκηρίες και πρόκειται πλέον για δεδομένα.
Ο καθένας μπορεί να προβληματιστεί και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.


logioshermes , ypotheto
Read more »