Μερος 1ο
Τα δημόσια ασύρματα δίκτυα– public hotspots- είναι ο παράδεισος των hackers. Ακολουθώντας κάποιες βασικές και απλές συμβουλές σχετικά με την ασφάλεια θα αποφύγετε να πέσετε θύμα μιας επίθεσης που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δεδομένων ή ακόμα και κλοπή ταυτότητας.
Τα δημόσια ασύρματα δίκτυα είναι συνήθως επισφαλή. Εξάλλου, βασικό χαρακτηριστικό των δικτύων αυτών είναι η ευκολία πρόσβασης, και έτσι το κύριο μέλημα των διαχειριστών τους είναι να καταστεί ευκολότερο για τους χρήστες να συνδεθούν σε αυτά.
Δυστυχώς, η έλλειψη ασφάλειας καθιστά τη σύνδεση επικίνδυνη σε αυτά τα δίκτυα. Ακολουθούν δέκα πολύ απλά μέτρα που μπορείτε να πάρετε για να παραμείνετε ασφαλείς, είτε συνδέεστε ασύρματα , από την καφετέρια της διπλανής πόρτας ή μέσα σε αεροπλάνο.
1… Επιλέξτε το πιο ασφαλές δίκτυο
Αν και πολλά hotspots δεν έχουν ασφάλεια, κάποια έχουν. Εάν έχετε επιλογή, τότε επιλέξτε αυτά που χρησιμοποιούν κάποια μορφή κρυπτογράφησης. Στα Windows 7 μπορείτε να καταλάβετε ποια δίκτυα είναι ασφαλισμένα, κάνοντας αριστερό κλικ στο εικονίδιο ασύρματης σύνδεσης δικτύου, όπως φαίνεται και στην εικόνα.
Αν απλά περάσετε τον κέρσορα του ποντικιού πάνω από κάθε SSID, θα εμφανιστούν πληροφορίες για τον τύπο της ασφάλειας. Προσπαθήστε να αποφύγετε αυτά τα δίκτυα που δεν έχουν καμία ασφάλεια ( “Unsercured” ) αν είναι δυνατόν. Σε XP και Vista, τα ασφαλή SSIDs εμφανίζονται με μια κλειδαριά στη λίστα των ασύρματων συνδέσεων δικτύου.
Φυσικά, θα χρειαστείτε τον κωδικό κλειδί για την πρόσβαση, αλλά ορισμένες εγκαταστάσεις όπως κάποια ξενοδοχεία ή καφετέριες, παρέχουν στους επισκέπτες Wi-Fi κωδικούς πρόσβασης. Κατά σειρά προτίμησης, επιλέξτε τα δίκτυα με WPA2 κρυπτογράφηση, και έπειτα WPA. Η κρυπτογράφηση WEP είναι απλώς η έσχατη λύση.
2… Επιλέξτε το Δημόσιο Δίκτυο στις θέσεις Δικτύου. Όταν συνδέεστε σε μια νέα σύνδεση δικτύου με τα Windows 7, το παράθυρο για να επιλέξετε θέση δικτύου εμφανίζεται αυτόματα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ρυθμίσει τη σύνδεση σε “Δημόσιο Δίκτυο”, όταν σας ζητηθεί, εάν είστε σε οποιοδήποτε δημόσιο χώρο.
Το Δημόσιο δίκτυο μπλοκάρει την «Κοινή Χρήση Αρχείων και Εκτυπωτών», που αποτελούν συχνούς στόχους παρακολουθήσεων δεδομένων. Το HomeGroup δεν είναι διαθέσιμο με αυτήν την επιλογή και η ιδιότητα της «Εξερεύνησης Δικτύου» απενεργοποιείται. Με αυτό τον τρόπο, τα δεδομένα σας καθίστανται λιγότερο ορατά σε ασύρματο δίκτυο.
Μερος 2ο
3… Χρησιμοποιήστε μία third-party εφαρμογή VPN όπως είναι το HotSpot Shield, το GoTrusted Secure Tunnel 2 ή μια cloud-based λύση όπως είναι το HotSpot VPN. Αυτές οι λύσεις παρέχουν προστασία καθώς δημιουργούν ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο μεταξύ του υπολογιστή σας και του ασύρματου δικτύου.
Αυτό το εικονικό «τούνελ» είναι ασφαλές έναντι πιθανών εισβολέων, όπως είναι οι hackers και τα bots, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να υποκλέψουν τη συνεδρία – Web session- κατά τη σύνδεσή σας σε ,ένα δημόσιο δίκτυο. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ανάκτηση αρχείων και η περιήγηση στο Διαδίκτυο θα είναι λίγο πιο αργή.
4... Ενισχύστε την άμυνα των Δεδομένων σας. Τα λογισμικά antivirus και άλλα προγράμματα για την ασφάλεια είναι καλό να υπάρχουν εγκατεστημένα, αλλά θα πρέπει να ενισχύσετε περαιτέρω την ασφάλεια των δεδομένων σας σε περίπτωση που θα μπορέσει κάποιος να παρακάμψει αυτά τα εργαλεία.
Στις ιδιότητες του Windows explorer επιλέξτε «Να μην εμφανίζονται τα κρυφά αρχεία, φάκελοι και μονάδες δίσκου». Αυτή , φυσικά, δεν είναι η πιο ισχυρή πολιτική ασφάλειας, αλλά είναι αυτονόητο ότι τα ευαίσθητα δεδομένα σας δεν θα πρέπει να είναι εμφανή.
Επίσης λάβετε υπόψη σας την κρυπτογράφηση. Υπάρχουν αρκετές εφαρμογές για να κρυπτογραφείτε τα δεδομένα σας. Το Cepherix LE θα δημιουργήσει μια εικονική μονάδα δίσκου με κρυπτογράφηση 128-bit στο σκληρό σας δίσκο χωρητικότητας έως και 25GB.
Με το TrueCrypt, μπορείτε να κρυπτογραφήσετε έναν ολόκληρο σκληρό δίσκο, το μόνο που απαιτείται είναι να θυμάστε τον κωδικό πρόσβασης! Φάκελοι μπορούν να προστατεύονται με κωδικό πρόσβασης στα Windows εγγενώς, αφού ενεργοποιήσετε την κοινή χρήση με προστασία κωδικού.
5… Αυτή η συμβουλή είναι περισσότερο σχετική με την τακτική που πρέπει να ακολουθείτε παρά τεχνική: αν είναι δυνατόν, να αποφεύγετε να κάνετε σοβαρές εργασίες όπως πληρωμές λογαριασμών.
Ακόμα, αποφύγετε την πρόσβαση στον τραπεζικό σας λογαριασμό και τις αγορές χρησιμοποιώντας την πιστωτική σας κάρτα όταν είστε συνδεδεμένοι με δημόσιο ασύρματο δίκτυο. Είναι καλύτερα να πραγματοποιείτε αυτές τις συναλλαγές από το οικιακό σας δίκτυο που είναι πιο ασφαλές.
Μερος 3ο
6… Προτιμήστε να μην αποθηκεύετε κωδικούς πρόσβασης παρ’ όλο που είναι δελεαστικό να τους αποθηκεύετε κάθε φορά που κάποια ιστοσελίδα ή περιηγητής Internet σας το ζητά.
Είναι φυσικό να έχετε πολλούς λογαριασμούς χρήστη και ταυτόχρονα πολλούς κωδικούς πρόσβασης να θυμάστε αλλά είναι σχεδόν απαγορευτικό να τους αποθηκεύετε οπουδήποτε ειδικά όταν αφορά σε ιστοσελίδες ηλεκτρονικής τραπεζικής και άλλες παρόμοιες.
Αυτό ισχύει γενικά είτε συνδέεστε σε ασύρματο δίκτυο είτε σε οικιακό, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για δημόσια δίκτυα. Αν αντιμετωπίζετε δυσκολία στο να θυμάστε όλους τους κωδικούς, χρησιμοποιήστε εφαρμογές όπως , το LastPass ή το KeePass.
7… Προτιμήστε ιστοσελίδες με HTTPS & SSL πρωτόκολλα. Πολλές ιστοσελίδες χρησιμοποιούν HTTPS και SSL πρωτόκολλα, τα οποία παρέχουν κρυπτογραφημένες επικοινωνίες, ώστε να ενισχύσουν την ασφάλεια, και οι δύο πρωτόκολλα.
Για παράδειγμα, μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο Gmail μέσω http://www.gmail.com ή https://www.gmail.com. Φυσικά, η τελευταία είναι και η πιο ασφαλής επιλογή. Τα περισσότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα χρησιμοποιούν SSL πρωτόκολλο στις ιστοσελίδες τους.
Στον Internet Explorer 8, η γραμμή διευθύνσεων γίνεται πράσινη και να εμφανίζει ένα εικονίδιο με λουκέτο όταν αποκτάτε πρόσβαση σε μια ασφαλή ιστοσελίδα ενώ άλλοι περιηγητές προσφέρουν παρόμοιες ειδοποιήσεις.
Μερος 4ο
8... Αφαιρέστε τα ευαίσθητα δεδομένα από το Laptop σας πριν βγείτε από το σπίτι. Εάν είναι δυνατόν, αφαιρέστε τα ευαίσθητα δεδομένα από τον φορητό σας υπολογιστή, όπως τα λογιστικά φύλλα, αρχεία τράπεζας, ή έγγραφα με αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης, από το laptop σας και αποθηκεύστε τα στον οικιακό σας υπολογιστή.
Αν είναι απαραίτητο να έχετε ν πρόσβαση στα αρχεία αυτά, μια ασφαλής πρακτική είναι να τα αποθηκεύσετε σε μια συσκευή NAS στην οποία μπορείτε να αποκτήσετε απομακρυσμένη πρόσβαση.
Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα δεδομένα σας, αλλά δεν είναι αποθηκευμένα σε ένα μηχάνημα συνδεδεμένο σε δημόσιο -άρα και επισφαλές- δίκτυο.
Εάν δεν θέλετε να ξοδέψετε χρήματα για την αγορά μιας συσκευής NAS, μπορείτε να έχετε απομακρυσμένη πρόσβαση ,στον οικιακό σας υπολογιστή, χρησιμοποιώντας εφαρμογές όπως το LogMeIn Pro2.
9… Ενεργοποιήστε το Windows Firewall, καθώς και χρήση της ρύθμισης για τα δημόσια δίκτυα για ασφαλή πρόσβαση.
Υπάρχουν αρκετά ισχυρά firewall, όπως το ZoneAlarm Free Firewall 9.2, το οποίο προστατεύει από τις επιθέσεις από χάκερς, ελέγχει το πώς τα προγράμματα έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και προσφέρει προστασία έναντι στην κλοπή ταυτότητας.
10... Οι ενημερώσεις των Windows είναι μια ενοχλητική αλλά άκρως απαραίτητη διαδικασία. Το λειτουργικό OS X ενημερώνεται λιγότερο συχνά, αλλά οι ενημερώσεις είναι κρίσιμες και για την Apple- συνεπώς μην εφησυχάζετε ότι είστε ασφαλείς μόνο και μόνο επειδή είστε χρήστης MAC.
Οι αναβαθμίσεις των λειτουργικών συστημάτων είναι κρίσιμης σημασίας, καθώς συνήθως «κλείνουν» κενά ασφάλειας.
Όταν μια ενημέρωση ανακοινωθεί και γίνει διαθέσιμη προς όλους, τότε αυτόματα όλοι γνωρίζουν για την ύπαρξη του κενού ασφάλειας άρα αν δεν έχετε εγκαταστήσει τις ενημερώσεις ασφάλειας, ο υπολογιστής σας θα γίνει εύκολη λεία ακόμα για τον πιο «ερασιτέχνης hacker».
Επιπλέον, μην παραλείψετε και τις υπόλοιπες εφαρμογές σας καθώς οι ενημερώσεις ασφάλειας των εφαρμογών επιλύουν σοβαρά προβλήματα ασφάλειας.
Η αρχική δημοσίευση ηταν σε 4 συνέχειες , εδώ για λόγους γρήγορης εκμάθησης , του συγκεκριμμένου θέματος έγινε σε μια ....... 1 , 2 , 3 , 4
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου