Από το Οβριόκαστρο Κερατέας στο μνημόνιο.
Γράφει ο Γεώργιος Καταλιακός
Βλέποντας τις τελευταίες ημέρες να εξελίσσονται άγριες συμπλοκές μεταξύ αφενός των Δημοτών της Λαυρεωτικής και των όμορων Δήμων και αφ’ ετέρου των Αστυνομικών Δυνάμεων για το θέμα δημιουργίας ΧΥΤΑ ή για άλλους ΧΥΤΥ, εύλογα έρχονται στο μυαλό όλων (εμπλεκομένων και μη) σκέψεις και ερωτήματα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα και τον τρόπο λειτουργίας της κρατικής εξουσίας.
Από την μία πλευρά, βλέπουμε ένα φιλήσυχο πληθυσμό, τους κατοίκους του Δήμου Λαυρεωτικής και κυρίως της Κερατέας, όπου δεν έχει δώσει κατά το παρελθόν δείγματα εγκληματικής συμπεριφοράς, να είναι σύσσωμοι στις επάλξεις κατά της δημιουργίας ΧΥΤΑ στον αρχαιολογικό χώρο του Οβριοκάστρου, χωρίς να διστάσουν να συγκρουστούν ακόμα και με τα ΜΑΤ, γνωρίζοντας ότι εμπλέκονται σ’ ένα άνισο «Δον Κιχωτικό» αγώνα.
Από την άλλη πλευρά, βλέπουμε μια κρατική μηχανή, η οποία χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση, χωρίς καμία ενημέρωση, αμέσως μετά τις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές, ανάβει τις μηχανές της και θέλει μέσα σε 15 ημέρες, μέχρι το τέλος του έτους, όπου εκπνέει η προθεσμία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αιωρείται πάνω από την Χώρα μας ως «δαμόκλειος σπάθη», η επιβολή προστίμου για τις παράνομες χωματερές, να καλύψει κενά και στασιμότητα ετών.
Για τον λόγο αυτό επιστρατεύει Αστυνομικές Δυνάμεις και τους δίνει εντολή με κάθε κόστος και με κάθε μέσο, αδιαφορώντας πλήρως για τις κοινωνικές επιπτώσεις που θα έχουν αυτές οι πράξεις, τόσο στις σχέσεις πολίτη – κράτους, όσο και στις σχέσεις πολίτη- Αστυνομία, να εγκαταστήσουν στον χώρο τον εργολάβο και να εγγυηθούν την έναρξη των εργασιών.
Παραθέτοντας πολύ γενικά αυτή την εικόνα στην περιοχή της Κερατέας του Δήμου Λαυρεωτικής, μπορεί να διαγνώσει κανείς ότι παρότι ο Νόμος περί χωροθετήσεως της συγκεκριμένης περιοχής για την δημιουργία ΧΥΤΑ είναι σε ισχύ από το 2003, εντούτοις, η προχειρότητα των εμπνευστών του Νόμου και η μη προηγούμενη διαβούλευση με την κοινωνία έχουν καταστήσει τον συγκεκριμένο Νόμο επτά (7) ολόκληρα χρόνια μετά, ανενεργό.
Η πολιτική ηγεσία,
(7) ολόκληρα χρόνια, δεν κατάφερε με μελέτες και με επιχειρήματα να πείσει τους κατοίκους της Κερατέας, για την καταλληλότητα του χώρου.
(7) ολόκληρα χρόνια δεν κατάφερε να ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες (απαλλοτριώσεις κλπ) που απαιτεί ο Νόμος, προκειμένου να υπερκεράσει εμπόδια και προσχώματα.
(7) ολόκληρα χρόνια, ανέχθηκε την λειτουργία δεκάδων παράνομων χωματερών, τόσο στην Ανατολική Αττική, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρχει ουδεμία καταδίκη για τον οποιοδήποτε για την ανυπολόγιστη περιβαλλοντική βλάβη του παρόντος και του μέλλοντας μας.
(7) ολόκληρα χρόνια, από μόνη της έθεσε σε αδράνεια και σε κοινωνική απαξία τον Νόμο που η ίδια θεσμοθέτησε σχετικά με τον τόπο δημιουργίας ΧΥΤΑ.
Και ενώ καθ’ όλη αυτή την περίοδο η πολιτική ηγεσία έδειχνε πλήρη αδράνεια, μέσα σε λίγες μέρες, αμέσως μετά τις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές, θέλησε να κάνει όλα όσα δεν έκανε όλα αυτά τα χρόνια.
Θέλησε να εγκαταστήσει δια της βίας και χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι κατά Νόμο διαδικασίες, τον εργολάβο ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του νέου ΧΥΤΑ, προσπαθώντας (δια μέσου του Κυβερνητικού Εκπροσώπου) να μας κάνουν όλους μαζί συμμέτοχους στην ευθύνη, κατηγορώντας τους κατοίκους ότι παραβλέπουν το δημόσιο συμφέρον.
Δεν θα υπεισέλθω στον πειρασμό να σχολιάσω και να παραθέσω τις απόψεις μου επί του παρόντος για την συγκεκριμένη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν εντελώς έξω από την θεματική ενότητα του άρθρου.
Αν αναγάγουμε την εικόνα αυτή (της τοπικής αντίδρασης απέναντι σ’ ένα ξένο για αυτούς Νόμο) στη σημερινή κεντρική πολιτική σκηνή της Χώρας, τότε θα διαπιστώσουμε ότι κρούεται ο κώδωνας του κινδύνου για τις κοινωνικές εξελίξεις στην Χώρα μας.
Καθημερινά, είτε με τη μορφή του κατεπείγοντος, είτε με διαδικασία «fast truck» ψηφίζονται Νόμοι, οι οποίοι δεν είναι αποτέλεσμα κοινωνικής ζύμωσης και μετέπειτα ανάγκης και επιταγής της κοινωνίας, αλλά είναι παντελώς ξένοι από την κοινωνία, αποκομμένοι από τον κοινωνικό παλμό.
Άραγε, μήπως τα επεισόδια της Κερατέας, δείχνουν την τάση της κοινωνίας απέναντι σε Νόμους που είναι αποκομμένους από τον κοινωνικό ιστό? Άραγε μήπως αυτό πρέπει να προβληματίσει τους παροικούντες «εν τη Ιερουσαλήμ», ώστε να προσπαθήσουν να πετύχουν την όσο μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στους Νόμους, όπου αύριο θα κληθούν να επιβάλλουν οι Αστυνομικές Δυνάμεις, καθώς οι πολίτες, από μόνοι τους, θα αρνούνται να σεβαστούν και να εφαρμόσουν ένα Νόμο, ξένο προς αυτούς?
Σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα αργήσουμε να δούμε τα φαινόμενα που σήμερα συμβαίνουν στην Κερατέα. Δεν θα αργήσουμε να έχουμε καθημερινές συγκρούσεις κοινωνικών ομάδων με τις Αστυνομικές Δυνάμεις και γενικότερα με την κρατική μηχανή, διότι θα έχει χαθεί κάθε κοινωνικός δεσμός ανάμεσα στους πολίτες και τους Νόμους. Και δυστυχώς η Ιστορία έχει αποδείξει ότι όταν ο λαός είναι αποκομμένος από το πνεύμα του Νομοθέτη, και δεν αποδίδει τον απαραίτητο σεβασμό απέναντι στον Νόμο, τότε ελλοχεύουν επικίνδυνα κοινωνικά φαινόμενα.
Και αν κάποιοι θεωρούν ότι αυτό δεν τους αγγίζει καθώς είτε μένουν μακριά από την συγκεκριμένη περιοχή, είτε δεν έχουν ενεστώτα ζημία από τους Νόμους που επιβάλλονται, πρέπει να αναλογιστούν ότι με νομοτελειακή ακρίβεια, θα έρθουν αντιμέτωποι με το πρόβλημα, και είναι πολύ πιθανόν να είναι αυτοί που θα πάρουν την θέση των κατοίκων της Κερατέας απέναντι στην κρατική μηχανή.
Γεώργιος Καταλιακός /Δικηγόρος MSc
Τηλ:2103619400/6937250644
Website:www.katalawkos.com
e-mail:gkataliakos@ katalawkos.com
pestatora
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου