Τι κρύβεται πίσω από τη «μάχη της Κερατέας»
Δύο μήνες κινητοποιήσεων για τον ΧΥΤΑ
Του Κώστα Ονισενκο
Η «μάχη της Κερατέας» έκανε τον γύρο του κόσμου μετά τις άγριες συγκρούσεις της περασμένης Τρίτης, τα γεγονότα φιλοξενήθηκαν σε εφημερίδες του εξωτερικού και σε πολλές ιστοσελίδες, δίνοντας... αγωνιστική ώθηση στους διαμαρτυρόμενους κατοίκους που διαμηνύουν ότι «ο ΧΥΤΑ στην περιοχή μας δεν θα περάσει».
Για πολλούς –και αστυνομικούς και κατοίκους– οι τελευταίες πολύωρες συμπλοκές θύμιζαν σκηνικό Εξαρχείων σε ημέρες μεγάλης έντασης, καθώς η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών, ενώ κάτοικοι απαντούσαν στα ΜΑΤ ρίχνοντας εκατοντάδες κροτίδες και μολότοφ, φωνάζοντας «θα νικήσουμε». Δύο μήνες συμπληρώθηκαν από τότε που οι κάτοικοι προέβαλαν σθεναρή αντίσταση όταν τα μηχανήματα της κοινοπραξίας κατασκευής του ΧΥΤΑ έφτασαν στην περιοχή του Οβριοκάστρου συνοδευόμενα από την αστυνομία.
Τις πρώτες μέρες των επεισοδίων, οι διαμαρτυρόμενοι χρησιμοποιούσαν πέτρες και ξύλα κατά των αστυνομικών, ενώ υπήρξαν και αναφορές για (εκφοβιστική) χρήση κυνηγετικών όπλων. Αργότερα το οπλοστάσιο αναβαθμίστηκε, ήρθαν οι μολότοφ, οι πλαστικές μολότοφ με κροτίδες και τα αυτοσχέδια εκρηκτικά. Ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ. ΑΣ. υποστήριξε στην «Κ» ότι η τεχνογνωσία για τις πρώτες μολότοφ μεταφέρθηκε στην περιοχή από άτομα του αναρχικού χώρου που κινούνται στα Εξάρχεια και που εκδήλωσαν εμπράκτως τη συμπαράστασή τους στις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Κερατέας. Ο ίδιος λέει ότι μικρές ομάδες αναρχικών έδρασαν ενεργά στην περιοχή τις πρώτες ημέρες των συμπλοκών.
Διαδικτυακή γνώση
Από την πλευρά τους οι κάτοικοι και οι τοπικές αρχές απορρίπτουν οποιαδήποτε σχέση «με τα Εξάρχεια», λέγοντας, ωστόσο, ότι η όποια γνώση για την κατασκευή και την εξέλιξη των «πυρομαχικών» από μεμονωμένα άτομα προέρχεται από το Διαδίκτυο. «Πράγματι, τις πρώτες ημέρες υπήρχαν άτομα μέσα στις κινητοποιήσεις που δεν ήταν κάτοικοι της περιοχής, αλλά εμείς τους απομακρύναμε γρήγορα. Εξάλλου, σήμερα, ο καθένας βρίσκει ό, τι θέλει στο Iντερνετ, υποθέτω ότι έτσι έφτιαξαν και τις μολότοφ», σχολιάζει στην «Κ» ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Κώστας Λεβαντής, ενώ ο πρώην δήμαρχος Κερατέας Σταύρος Ιατρού, στην ομιλία του στην κεντρική πλατεία της πόλης την Τετάρτη, ευχαρίστησε από τους αριστερούς έως τους αναρχικούς που κατέβηκαν αυθόρμητα για την υποστήριξη του αγώνα τους. Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές οι δύο δήμαρχοι (πρώην και νυν) ήταν αντίπαλοι, ο αγώνας κατά του ΧΥΤΑ παραμέρισε τις διαφορές τους, τουλάχιστον προς το παρόν. Για τον ίδιο λόγο λύθηκαν και πολλές «βεντέτες» που προϋπήρχαν μεταξύ κατοίκων.
«Σήμερα δεν δρουν αναρχικές ομάδες στην Κερατέα, όποιος βρεθεί εκεί κατά τη διάρκεια των επεισοδίων θα διαπιστώσει ότι απλοί άνθρωποι, ακόμα και ηλικιωμένοι, πετούν τις μολότοφ και τις κροτίδες. Ισως είναι αυτό που μας προβληματίζει περισσότερο», συμπληρώνει στην «Κ» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι κινητοποιήσεις της Κερατέας είναι οργανωμένες, με κεντρικό συντονισμό από συγκεκριμένα άτομα, μοιρασμένους ρόλους, καθορισμένο δίκτυο διανομής των πυρομαχικών και... κρυψώνες. Ενδεικτικά παραθέτει την περίπτωση ενός από τα σπίτια στα οποία έγινε έφοδος, όπου συνελήφθη ένα άτομο που αφέθηκε ελεύθερο λίγο αργότερα: «Στο συγκεκριμένο σπίτι βρέθηκαν πολλά άδεια μπουκάλια κι ένα πιστόλι εκτόξευσης φωτοβολίδων. Το άτομο που μένει εκεί, συγγενής του παραπάνω, έχει τραυματιστεί σε επεισόδια πριν από δύο εβδομάδες και δεν βρίσκεται στην περιοχή, τον έχουν φυγαδεύσει για να μη συλληφθεί», λέει ο αστυνομικός.
«Νομίζω ότι αυτή η καθημερινή κατάσταση θα δημιουργήσει μελλοντικά ένα κίνημα αντίδρασης που θα αντιμετωπίζει έτσι από ’δω και πέρα το κράτος», σχολιάζει ο Αγγελος Θηβαίος, κάτοικος της περιοχής, απόστρατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο ίδιος επαναλαμβάνει αυτό που ακούσαμε από πολλούς άλλους συντοπίτες του: «Εχουμε αντιληφθεί τι είναι αυτό που θέλουν να φτιάξουν και τους κινδύνους που εμπεριέχει για την υγεία των παιδιών μας. Οσος χρόνος κι αν περάσει, με όποιον τρόπο και να επιτεθεί το κράτος, ο ΧΥΤΑ δεν θα γίνει εδώ». Παλαιότεροι κάτοικοι υποστηρίζουν: «H συγκέντρωση της περασμένης Τετάρτης στην κεντρική πλατεία είχε περισσότερο κόσμο απ’ όσους πανηγύριζαν όταν τέλειωσε ο πόλεμος κι έφευγαν οι Γερμανοί κατακτητές»...
Hμερομηνία δημοσίευσης: 13-02-11
ΠΗΓΗ …. http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_13/02/2011_432515
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου