Disqus


***
SEARCHING THE BLOG

Loading




SEARCHING


Τελευταίες ... Αναρτήσεις

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑ … ΣΕ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ !!!

ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ

...Δεν Ελπίζω Τίποτα, Δεν Φοβάμαι Τίποτα, Είμαι Ελεύθερος. ...Ζούμε Μόνοι, Πεθαίνουμε Μόνοι, Το Ενδιάμεσο Φωτεινό Σημείο Το Λέμε Ζωή. ...Ελευτεριά Θα Πει Να Μάχεσαι Στη Γης Χωρίς Ελπίδα. ...Θεός Θα Πει Να Κυνηγάς Θεό Στον Αδειανόν Αγέρα. ...Ολάνθιστος Γκρεμός Της Γυναικός Το Σώμα. ...Πιο Δυνατή Η Ψυχή Από Την Ανάγκη, Και Δε Συχωρνάει. ...Τι Θα Πει Λεύτερος; Αυτός Που Δεν Φοβάται Το Θάνατο. ...Ότι Δεν Συνέβη Ποτέ, Είναι Ότι Δεν Ποθήσαμε Αρκετά. ...Αλίμονο Σε Όποιον Ζει Στην Έρημο Και Θυμάται Του Κόσμου. ...Αγωνιζόμαστε Για Τα Άφταστα, Και Γι' Αυτό Ο Άνθρωπος Έπαψε Να Είναι Ζώο. ...Ο Αληθινός Χριστός Περιπατάει Και Αγωνίζεται Μαζί Με Τους Ανθρώπους. ...Τα Τετραθέμελα Του Κόσμου Τούτου: Ψωμί, Κρασί, Φωτιά, Γυναίκα. ...Έχεις Τα Πινέλα, Έχεις Τα Χρώματα, Ζωγράφισε Τον Παράδεισο Και Μπες Μέσα. ...Η Πετρά, Το Σίδερο, Το Ατσάλι Δεν Αντέχουν. Ο Άνθρωπος Αντέχει. ...Αν Μια Γυναίκα Κοιμηθεί Μόνη, Ντροπιάζει Όλους Τους Άντρες. ...Ω Πολυφίλητο Κορμί, Το Πιο Κρυφό ‘Σαι Μονοπάτι. ...Η Στερνή Η Πιο Ιερή Μορφή Της Θεωρίας Είναι Η Πράξη.

*

Έλληνες γρηγορείτε ~ Εάλω η πατρίδα μας .!!!

*

ΥΠ' ΟΨIΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ !!!


«Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος, είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.

Να καταστρέψεις τα βιβλία του, την κουλτούρα του, την ιστορία του.

Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία, να κατασκευάσει μια νέα παιδεία, να επινοήσει μια νέα ιστορία ...

Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αρχίσει αυτό το έθνος να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.

Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα».

"Μίλαν Κούντερα" (Το βιβλίο του γέλιου και της λήθης)

*

Η Ενημέρωση Έρχεται Κοντά σας !!!

Η Ενημέρωση Έρχεται Κοντά σας !!!

Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Γιατί νευριάζουν τα παιδιά;



Είναι βέβαιο ότι όλοι οι γονείς έχουν έρθει αντιμέτωποι με ένα παιδί, που η μόνη του αντίδραση ... όταν είναι νευριασμένο είναι να επιτεθεί στη μαμά ή στο μπαμπά του (κανείς δεν ξέρει ποιος θα είναι ο «τυχερός» κάθε φορά!) χτυπώντας τον, όπου μπορεί… Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό;

Έχετε ποτέ αναλογιστεί πόσες φορές την ημέρα εκνευρίζεστε εσείς και θα θέλατε πάρα πολύ να χτυπήσετε κάποιον, για να εκτονώσετε τα νεύρα σας; Μάλλον όχι, μια και οι περισσότεροι ενήλικες, πριν ακόμα καταλήξουν να χτυπήσουν κάποιον (σε ακραίες καταστάσεις), έχουν εκστομίσει διάφορες βρισιές και κατηγορίες προς το άτομο, που τους προκάλεσε σύγχυση, μειώνοντας έτσι τη σφοδρότητα του εκνευρισμού!

Και όμως, η δική σας εκνευρισμένη αντίδραση στον οδηγό, που μπήκε μπροστά σας στο φανάρι, είναι αντίστοιχη με του παιδιού σας, που ενοχλείται, επειδή δεν το αφήνετε να πιάνει, για παράδειγμα, ό,τι βρίσκει μπροστά του μέσα σε ένα πολυκατάστημα. Μπείτε τώρα, λοιπόν, στη θέση του και θα καταλάβετε αμέσως γιατί θέλει να σας χτυπήσει, ακόμα και αν αυτό που κάνει δεν είναι καθόλου σωστό!

Ο μόνος τρόπος, για να απαλλαγείτε από αυτή την ανεπιθύμητη συνήθεια, είναι να εξηγήσετε στο παιδί σας ότι υπάρχει και άλλος τρόπος, εκτός από τη βία, που μπορεί να το βοηθήσει να διευθετήσει τις διαφορές του. Μέσα από τη δική σας συμπεριφορά σε στιγμές έντασης, δείξτε του την αξία του ώριμου διαλόγου (δύσκολο αυτό, όταν είναι κανείς εξαιρετικά εκνευρισμένος), αλλά και της υπομονής, που πλέον στις μέρες μας αποκτά άλλη αξία!

Παρ' όλα αυτά, σε τέτοιες περιπτώσεις, οι προσδοκίες σας από το παιδί πρέπει να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, μια και δεν απευθύνεστε σε μεγάλο άνθρωπο αλλά σε ένα παιδί, οπότε και ο χρόνος προσαρμογής του στα νέα δεδομένα είναι αρκετά μεγαλύτερος από ό,τι για έναν ενήλικα.


Σημείωση … Στην αρχική δημοσίευση δεν υπήρχε η φωτογραφία 2 η οποία ευρέθη στο GOOGLE από τον admin
thesecretrealtruth , mother.gr

Read more »

Πόσο βαρύ μπορεί να είναι το διαζύγιο για ένα παιδί;



Πόσο βαρύ μπορεί να είναι το διαζύγιο για τον ψυχισμό ενός παιδιού;


Μπορεί το διαζύγιο στην εποχή μας να είναι ένα περίπου αναμενόμενο φαινόμενο, ωστόσο για το μικρό παιδί αποτελεί έναν συμβολικό θάνατο.
Πρόκειται για τον κατακερματισμό μιας φαντασιωσικής για το ίδιο οικογενειακής θαλπωρής. Οι ενοχές, η θλίψη, η απελπισία, η μοναξιά, ο θυμός το κατακλύζουν. Συναισθήματα που μοιάζουν δισεπίλυτα μέσα του. Η λανθασμένη πίστη ότι φταίει για την απώλεια αυτή το οδηγεί σε αδιέξοδο. Μπορεί ακόμη να εμφανίσει εφιάλτες, απώλεια όρεξης για φαγητό, άγχος, μείωση της σχολικής απόδοσης και απομόνωση.

Συνήθης ασυνείδητη ψυχολογική άμυνα που ενεργοποιείται στον ψυχισμό του είναι η άρνηση. Είναι ένας μηχανισμός που προσωρινά το προστατεύει από την αντιμετώπιση της πραγματικότητας. Το παιδί φέρεται σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα, σαν οι γονείς να είναι μαζί, αρνείται την αλλαγή στον εαυτό του και στους φίλους του.

Αν και το διαζύγιο αποτελεί μια στρεσογόνο απώλεια για το παιδί, δεν είναι η βέβαιη καταστροφή της προσωπικότητάς του. Η αντίδραση του παιδιού θα εξαρτηθεί από το πώς θα επεξεργαστεί την απώλεια, τον βαθμό της οδύνης που θα της αποδώσει, το αν πιστεύει ότι φταίει το ίδιο, την ανθεκτικότητα της προσωπικότητάς του και την ύπαρξη υποστηρικτικών προσώπων.
Ως γονείς, όμως, πώς πρέπει να διαχειριστείτε το διαζύγιο με το παιδί σας; Κατ’ αρχάς, κρατώντας μια ειλικρινή στάση απέναντι στο παιδί, με γνώμονα πάντα το δικαίωμά του να γνωρίζει την αλήθεια.

Προτείνονται επίσης:

  • Ο διάλογος και η εκμαίευση από το παιδί όλων των συναισθημάτων που το «βασανίζουν».

  • Ο σεβασμός ανάμεσα στους γονείς στη μετέπειτα επικοινωνία τους και η αποφυγή λεκτικής βίας.

  • Η υπέρβαση και η οριοθέτηση των συναισθημάτων των γονιών, προκειμένου να προστατέψουν το παιδί τους.

  • Η διασφάλιση από τους γονείς μιας μακροχρόνιας, άνευ όρων, αγάπης, ασφάλειας και σταθερότητας στο παιδί, τα οποία έχει τόσο πολλή ανάγκη να πιστέψει ότι δεν χάνει.

  • Ο αλληλοσπαραγμός των γονιών, η βιαιότητα και ο αλληλοεξευτελισμός τους θα επιδεινώσουν την προσαρμογή του παιδιού στη νέα πραγματικότητα.

thesecretrealtruth , xe-blogare , hamomilaki
Read more »

ΔΙΑΖΥΓΙΟ: ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ



Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας μετά το χωρισμό ή το διαζύγιο.


Τα δικαιώματα του παιδιού
Είναι δικαίωμα κάθε παιδιού να διατηρεί σχέσεις με τη μητέρα του και τον πατέρα του. Σε γενικές γραμμές, τα παιδιά ξεκινούν πιο ομαλά τη ζωή τους όταν δέχονται την αγάπη και τη φροντίδα και των δύο γονιών. Γι' αυτό το λόγο, το δικαστήριο απαιτεί την ύπαρξη πολύ σοβαρών λόγων για την άρνηση επαφής με το γονιό που δεν αναλαμβάνει την κηδεμονία του παιδιού.

Η επίδραση ενός χωρισμού
Τα περισσότερα παιδιά -ακόμα και τα πολύ μικρά- επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από το χωρισμό των γονιών τους. Σε πρακτικό επίπεδο, ένας χωρισμός δεν επιφέρει μόνο την απώλεια ενός γονέα, αλλά και πολλές ακόμα αλλαγές, όπως:

- απώλεια του σπιτιού και του γνωστού τρόπου ζωής
- αλλαγή σχολείου και αναγκαιότητα δημιουργίας νέων φίλων
- απώλεια επαφής με παλιούς φίλους, συγγενείς, ακόμα και κατοικίδια ζώα

Η αντιμετώπιση των αλλαγών και η προσαρμογή στις νέες συνθήκες δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση για όλους, ιδιαίτερα για τα παιδιά που παλεύουν ήδη να χειριστούν τη διάλυση της οικογένειάς τους.

Τα παιδιά βιώνουν πολύ συχνά συναισθήματα ανασφάλειας, θλίψης, θυμού, ενοχών και σύγχυσης, παρόλο που μπορεί να μην τα εκφράζουν. Αυτά τα αρνητικά συναισθήματα είναι πολύ πιθανόν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά του παιδιού στο σπίτι και στο σχολείο.

Η επίδραση των συγκρούσεων μεταξύ των γονέων
Τα περισσότερα παιδιά νιώθουν δεμένα και με τους δύο γονείς τους, παρά τις συγκρούσεις που μπορεί να υπάρχουν. Αυτό που επιθυμούν πραγματικά είναι να σταματήσουν οι καβγάδες μεταξύ των γονιών τους, ώστε να ζήσουν όλοι ευτυχισμένοι - μαζί ή χώρια.

Οι καβγάδες των γονιών προκαλούν στα παιδιά συναισθήματα άγχους, ενοχών και απελπισίας. Μπορεί να νιώθουν ότι πιέζονται να πάρουν το μέρος του ενός ή του άλλου γονέα, γεγονός που συχνά οδηγεί σε οδυνηρές συγκρούσεις που αφορούν την αφοσίωση προς τη μητέρα ή τον πατέρα τους. Όταν οι γονείς τσακώνονται, το παιδί νιώθει σαν μπαλάκι του πινγκ πονγκ.

Οι γονείς που καθιστούν το παιδί τους αντικείμενο των συγκρούσεών τους βλάπτουν σοβαρά το παιδί. Οι καβγάδες που αφορούν θέματα όπως «Με ποιον θα μείνει το παιδί;» ή «Πόσο συχνά μπορεί να βλέπει τον πρώην σύντροφό σας;» προκαλούν απόγνωση και άγχος στο παιδί. Επιπλέον, οι ψυχοφθόρες και μακροχρόνιες δικαστικές διαδικασίες μπορούν να τραυματίσουν ανεπανόρθωτα το παιδί.

Πάνω από όλα, τα παιδιά θέλουν να πάψουν οι συγκρούσεις μεταξύ των γονιών τους. Αν καταφέρετε να ξεπεράσετε τις προσωπικές διαφορές σας για χάρη του παιδιού σας, θα μπορέσετε να το βοηθήσετε σημαντικά. Σκεπτόμενοι το συμφέρον και το όφελος του παιδιού, του προσφέρετε την απαραίτητη στήριξη για να ξεπεράσει πιο εύκολα την κατάσταση και για να μην πληγωθεί ανεπανόρθωτα.

Είναι προτιμότερο για το παιδί να μην έχει καμία επαφή με κάποιον από τους δύο γονείς;
Στις περισσότερες, αλλά όχι σε όλες τις περιπτώσεις, η απάντηση είναι «όχι». Τα ζευγάρια που χωρίζουν, συχνά θέλουν να ξεχάσουν εντελώς το παρελθόν και να κάνουν μια νέα αρχή στη ζωή τους - ιδιαίτερα αν βίωσαν έντονες συγκρούσεις ή βίαια επεισόδια στη σχέση τους. Μπορεί να ελπίζετε ότι η πλήρης αποκοπή από το παρελθόν θα σας βοηθήσει όλους να ξεχάσετε τις δύσκολες στιγμές.

Όμως τα παιδιά, όπως και οι ενήλικοι, δεν ξεχνούν έτσι απλά. Για την ακρίβεια, χρειάζονται τη βοήθεια και τη στήριξή σας για να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που προκύπτουν από τη διάλυση της οικογένειας. Τα παιδιά που υποφέρουν από σοβαρά ψυχικά τραύματα, μπορεί μάλιστα να χρειαστούν επαγγελματική βοήθεια.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παιδιά ξεπερνούν ευκολότερα την κατάσταση όταν διατηρούν επαφή και με τους δύο γονείς τους μετά το χωρισμό. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, το παιδί συχνά ταλαιπωρείται περισσότερο.

Τι κερδίζουν τα παιδιά από την επαφή και με τους δύο γονείς;
Στην καλύτερη περίπτωση, τα παιδιά ωφελούνται στο μέγιστο δυνατό βαθμό από την τακτική επαφή και με τους δύο γονείς. Το παιδί που νιώθει ότι δέχεται την αγάπη και τη φροντίδα και των δυο γονέων, θα αισθάνεται πιο ασφαλές και θα διαθέτει μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση. Ένα παιδί που έχει αυτοπεποίθηση και δε βασανίζεται από ανασφάλειες, είναι ικανό να χαρεί τη ζωή του, να μάθει νέα πράγματα, να δημιουργήσει φιλίες και, αργότερα, να χτίσει σταθερές και υγιείς σχέσεις.

Η τακτική επαφή βοηθάει τα μικρότερα παιδιά να νιώθουν ασφαλή και τα μεγαλύτερα να αναπτύξουν σταθερές σχέσεις με τους γονείς τους και να διατηρήσουν τους δεσμούς τους με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Η σημασία της επαφής με την ευρύτερη οικογένεια
Ακόμα και αν οι γονείς τους είναι χωρισμένοι, τα παιδιά μπορούν να ωφεληθούν σημαντικά από τις σχέσεις τους με τα άλλα μέλη της οικογένειας. Τα παιδιά δηλώνουν συχνά ότι ανακουφίζονται όταν μοιράζονται τις ανησυχίες τους με τον παππού ή τη γιαγιά, τους θείους ή τα ξαδέλφια τους, όταν δεν μπορούν να μιλήσουν με τη μητέρα ή τον πατέρα τους.
Η επαφή με την ευρύτερη οικογένεια και τον κοινωνικό περίγυρο βοηθάει το παιδί να:

- κατανοήσει τις οικογενειακές ρίζες του
- να αναπτύξει μια σταθερή αίσθηση προσωπικής ταυτότητας
- να χτίσει ισχυρούς δεσμούς με την οικογένεια και την κουλτούρα της

Φροντίζοντας για τη διατήρηση επαφής
Θα πρέπει να θυμάστε ότι η επαφή με το γονέα ωφελεί κυρίως το παιδί. Για να βοηθήσετε το παιδί σας να διατηρήσει και να ισχυροποιήσει το δεσμό του με τον/την πρώην σύντροφό σας, θα πρέπει να τους επιτρέπετε να συναντιούνται τακτικά και συχνά.

Το παιδί σας θα πρέπει να ξέρει πότε μπορεί να δει και να μιλήσει στο γονέα τον οποίο δε βλέπει πλέον καθημερινά.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η αξιοπιστία είναι εξαιρετικά σημαντική. Οι υποσχέσεις για συναντήσεις που αθετούνται προκαλούν αισθήματα ανασφάλειας και απόρριψης στα παιδιά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην εδραίωση ψυχικών τραυμάτων.

Στην ιδανικότερη περίπτωση, οι γονείς θα έπρεπε να αποφασίζουν μαζί ποια είναι η καλύτερη λύση για το παιδί τους. Φυσικά, είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη οι επιθυμίες και τα συναισθήματα του παιδιού - αλλά η ευθύνη των αποφάσεων πρέπει να αποτελεί πάντα υπόθεση των ενηλίκων.

Αν δεν μπορείτε να καταλήξετε σε κάποια συμφωνία, ίσως χρειαστεί να ληφθούν αποφάσεις για λογαριασμό σας από το δικαστήριο, όπου ενδέχεται να ζητηθεί και η άποψη ενός ανεξάρτητου ειδικού, όπως ενός παιδοψυχολόγου.

Πόσο επιβαρύνονται τα παιδιά από την απώλεια επαφής με ένα γονέα;
Εξαρτάται από τη σχέση τους με το γονέα πριν από το χωρισμό. Το παιδί θα συνεχίσει να θυμάται και να σκέφτεται το γονιό του, ακόμα κι αν δε διατηρήσουν επαφή. Οι δεσμοί που συνδέουν τα παιδιά με τους γονείς είναι μοναδικοί και ιδιαίτεροι. Είναι σημαντικό να θυμάστε και να σέβεστε αυτό το γεγονός.

Συχνά, όταν ένα παιδί δε μαθαίνει νέα από το γονιό που λείπει, καλύπτει το κενό με φαντασιώσεις. Έτσι το παιδί μπορεί να διαμορφώσει μια νοερή εικόνα του απόντα γονιού, που δεν είναι πάντα ρεαλιστική.

Αν δεν υπάρχει κανένα είδος επαφής με τον απόντα γονέα, το παιδί μπορεί να βιώνει έντονα αρνητικά συναισθήματα. Για παράδειγμα, ίσως:

- νιώθει ότι το απορρίπτουν και ότι το έχουν εγκαταλείψει
- κατηγορεί τον εαυτό του και ανησυχεί ότι δε φέρεται σωστά
- κλειστεί στον εαυτό του και εκδηλώσει κατάθλιψη
- νιώθει ανασφάλεια
- αισθάνεται ότι η απόρριψη είναι άδικη και κατηγορεί τους άλλους
- εκφράζει το θυμό του καβγαδίζοντας στο σπίτι ή στο σχολείο
- γίνει αντιδραστικό και αντικοινωνικό
- θέτει σε κίνδυνο ή τραυματίζει τον εαυτό του
- αντιμετωπίσει δυσκολίες στη δημιουργία ευτυχισμένων και σταθερών σχέσεων όταν μεγαλώσει

Και αν η επαφή αναστατώνει το παιδί;
Παρόλο που η επαφή με τον απόντα γονέα ωφελεί το παιδί, ορισμένες φορές μπορεί να του προκαλεί και αναστάτωση. Πριν από τις επισκέψεις του γονιού, τα παιδιά είναι συχνά ανήσυχα και νευρικά. Η αναμονή του αποχωρισμού από τον ένα γονέα και της επανεύρεσης με τον άλλον, μπορεί να προκαλεί αισθήματα «διχασμού» στο παιδί. Μετά τη συνάντηση, το παιδί μπορεί να νιώθει θλίψη, θυμό και ανασφάλεια - και να ξεσπάει πάνω σας.

Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας διατηρώντας την ψυχραιμία σας, ακούγοντας τις ανησυχίες του και αντιμετωπίζοντας τις εκρήξεις του με αποφασιστικό αλλά τρυφερό τρόπο.

Αν δε λαμβάνετε υπόψη σας τις ανάγκες του παιδιού κατά τους διακανονισμούς για τις συναντήσεις, μπορεί να πυροδοτήσετε ακόμα εντονότερα αισθήματα αναστάτωσης. Μην ξεχνάτε ότι οι διακανονισμοί αυτοί ίσως χρειάζεται να αλλάζουν καθώς το παιδί μεγαλώνει. Κατά καιρούς, είναι σημαντικό να του θέτετε ερωτήσεις όπως:

- Μήπως οι συναντήσεις διαρκούν πολλή/λίγη ώρα;
- Μήπως τα διαστήματα ανάμεσα στις συναντήσεις είναι πολύ μικρά/μεγάλα;
- Μήπως το παιδί δε λαμβάνει τη φροντίδα και την προστασία που χρειάζεται;
- Μήπως οι συγκρούσεις μεταξύ των γονέων δυσκολεύουν τη ζωή του παιδιού;

Αν το παιδί σας εξακολουθεί να εκδηλώνει συμπεριφορές που μαρτυρούν ότι αναστατώνεται πολύ, ίσως χρειαστεί να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Ο οικογενειακός γιατρός σας ή ο παιδίατρος μπορούν να σας συστήσουν κάποιον παιδοψυχολόγο.

Τι συμβαίνει όταν ο απών γονέας δεν μπορεί να προσφέρει τη φροντίδα που χρειάζεται το παιδί;
Ένας γονέας μπορεί να είναι τόσο πολυάσχολος, άρρωστος ή επικίνδυνος, ώστε να μην μπορεί να καλύψει μόνος του τις ανάγκες του παιδιού του. Αυτός ο γονιός ίσως χρειάζεται σημαντική πρακτική βοήθεια και στήριξη.

Αν ανησυχείτε ότι ο πρώην σύντροφός σας μπορεί να εκδηλώσει ανάρμοστη ή βίαιη συμπεριφορά απέναντι σε εσάς ή το παιδί σας, ίσως μπορείτε να κανονίζετε τις συναντήσεις σε κάποιο ασφαλές μέρος, και κατά προτίμηση με την παρουσία ενός υπεύθυνου ενήλικου ατόμου. Αν δεν υπάρχει άλλη λύση, το δικαστήριο ίσως χρειαστεί να αποφασίσει τι είναι καλύτερο για το παιδί σας.

Αν είναι αδύνατον να πραγματοποιούνται συχνές και τακτικές επισκέψεις, μπορεί να υπάρχει μια πιο αραιή επαφή. Για παράδειγμα, το παιδί σας μπορεί να ωφεληθεί περισσότερο από κάποιες περιστασιακές συναντήσεις παρά από την πλήρη έλλειψη επαφής. Τα τηλεφωνήματα, τα γράμματα και τα δώρα αποτελούν πάντα καλούς τρόπους διατήρησης επαφής και αποδεικνύουν στο παιδί ότι ο γονιός του το αγαπάει και το σκέφτεται.

Όταν η επαφή πρέπει να διακοπεί
Στην ιδανικότερη περίπτωση, το παιδί πρέπει να έχει επαφή με τον απόντα γονέα - εκτός κι αν η πλήρης έλλειψη επαφής είναι προτιμότερη για το παιδί. Για παράδειγμα, αν κάποιος γονέας κακοποιεί το παιδί ή παρουσιάζει κάποια σοβαρή ψυχική διαταραχή, η επαφή μπορεί να:

- θέσει το παιδί σε κίνδυνο
- αποτελέσει εμπόδιο για την ψυχική ανάρρωση του παιδιού
- προκαλέσει περαιτέρω ψυχικά τραύματα

Η επαφή ίσως χρειαστεί να διακοπεί και για διάφορους άλλους λόγους. Για παράδειγμα, ένας γονέας μπορεί να μετακομίσει σε κάποια απομακρυσμένη περιοχή, γεγονός που καθιστά τις επισκέψεις δύσκολες και δαπανηρές. Ή μπορεί να μην είναι δυνατόν για το γονέα -ακόμα και με την ύπαρξη πρακτικής βοήθειας- να προσφέρει στο παιδί τη φροντίδα και την προστασία που χρειάζεται.

Αν η επαφή πρέπει να διακοπεί, οι επισκέψεις ίσως χρειαστεί να μειωθούν σταδιακά, ώστε το παιδί να μπορέσει να κατανοήσει και να αντιμετωπίσει την αλλαγή. Με το πέρασμα του χρόνου, οι ανάγκες και οι αντιλήψεις του παιδιού θα αλλάξουν. Ιδιαίτερα τα μεγαλύτερα παιδιά, ίσως θα μπορούσαν να βοηθηθούν περισσότερο από μια σύντομη επαφή για συγκεκριμένους λόγους, όπως για να ενημερωθούν σχετικά με ένα γονέα ή ένα μέλος της οικογένειας.

Απαντώντας στα ερωτήματα
Το παιδί μπορεί να μη βλέπει το γονέα του, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι τον έχει ξεχάσει. Να θυμάστε ότι τα παιδιά νιώθουν καλύτερα όταν μπορούν να μιλούν για τον απόντα γονέα, να θέτουν ερωτήσεις γι' αυτόν, να μοιράζονται αναμνήσεις, να κρατούν φωτογραφίες του και άλλα ενθύμια.

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, είναι φυσιολογικό να θέτουν ερωτήσεις για διάφορα θέματα. Είναι πολύ πιθανόν το παιδί σας να θέλει να μάθει περισσότερα για τον πρώην σύντροφό σας, για τους λόγους που σας έφεραν κοντά και για τις αιτίες που σας οδήγησαν στο χωρισμό. Οι νέοι άνθρωποι νιώθουν συχνά την ανάγκη να γνωρίσουν τις «ρίζες» τους και μπορεί να θελήσουν να εντοπίσουν ένα γονέα που έχει χαθεί από το προσκήνιο εδώ και καιρό.

Τα παιδιά πρέπει να νιώθουν ότι μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα σε έναν ενήλικο που θα καταλάβει την άποψή τους και δε θα αναστατωθεί. Θα πρέπει να απαντάτε πάντα με ειλικρίνεια, λαμβάνοντας υπόψη σας το βαθμό κατανόησης του παιδιού σας. Είναι, επίσης, σημαντικό να σέβεστε την ανάγκη του παιδιού σας να διατηρεί μια καλή σχέση και με τους δυο γονείς του, καθώς και με τις δυο πλευρές της οικογένειάς του.

Τι πρέπει να κάνετε
* Να θέτετε το όφελος και το συμφέρον του παιδιού σας στην κορυφή των προτεραιοτήτων σας.
* Να συνεργάζεστε για τη φροντίδα του παιδιού σας και για τους διακανονισμούς των επισκέψεων.
* Να μην εμπλέκετε τα παιδιά στις διαφωνίες σας.

Τι δεν πρέπει να κάνετε
* Μην καθιστάτε τα παιδιά αντικείμενο των συγκρούσεών σας.
* Μην παραβιάζετε τις συμφωνίες που αφορούν την επαφή σας με το παιδί.

Γράφει η Τατιάνα Γαλάτουλα

thesecretrealtruth , stress.gr , youngminds
Read more »

Δίκτυο για την πρόληψη και καταπολέμηση της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά



Το ξύλο βγήκε από το Παράδεισο... Ας βγει και από τη ζωή μας!


Η δημιουργία του Δικτύου οφείλεται στην κοινή διαπίστωση φορέων που ασχολούνται με το παιδί και την οικογένεια, ότι χρειάζεται συνεργασία και συντονισμένη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την πρόληψη και καταπολέμηση της χρήσης της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά.

Πρέπει να γίνει συνείδηση όλων ότι το ξύλο δεν κάνει καλό στα παιδιά! Παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματά τους, βλάπτει την ψυχική τους ισορροπία, προσβάλλει την προσωπικότητά τους, τα εξοικειώνει με τη...βία ως μέσον επίλυσης προβλημάτων και είναι δυνατό να οδηγήσει σε σοβαρές μορφές κακοποίησής τους. Τις συνέπειες αυτές πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι όσοι έχουν την ευθύνη ανατροφής και φροντίδας των παιδιών.


thesecretrealtruth , apneagr , theywantyourhelp
Read more »

Ο κώδικας ηθικής των βρεφών



Σύμφωνα με μία νέα έρευνα ψυχολόγων του πανεπιστημίου Yale στο Connecticut τα βρέφη χαρακτηρίζονται από έναν βασικό κώδικά ηθικής και μπορούν να διακρίνουν το καλό από το κακό. Τα αποτελέσματα της έρευνας έρχονται σε αντίθεση με την άποψη πολλών ψυχολόγων που υποστηρίζει ότι η ανθρώπινη ηθική διαμορφώνεται από τους γονείς και τις εμπειρίες μας.
Σύμφωνα με τους ψυχολόγους του Yale η διάκριση μεταξύ «καλού και κακού» ενδέχεται να καταγράφεται στον εγκέφαλο των ανθρώπων κατά τη
γέννησή τους.

Κατά τη διάρκεια του πειράματος τα βρέφη παρακολούθησαν ένα θεατρικό παιχνίδι με μαριονέτες και στην συνέχεια οι ερευνητές μελέτησαν τις αντιδράσεις τους ως προς τους χαρακτήρες τις ιστορίας. Η έρευνα διεξήχθη σε βρέφη 6 μηνών έως ενός έτους.
Τα μωρά παρακολούθησαν αρχικά ένα κουκλοθέατρο στο οποίο ο ένας χαρακτήρας προσπαθούσε να ανέβει ένα βουνό. Σε ορισμένα σημεία μία δεύτερη μαριονέτα βοηθούσε την πρώτη να ανέβει, ενώ, σε κάποια άλλα σημεία της παράστασης, μία τρίτη επιχειρούσε να την εμποδίσει, σπρώχνοντάς την προς τα πίσω. Η παράσταση επαναλήφθηκε πολλές φορές και στο τέλος τα παιδιά έδειξαν μία σαφή προτίμηση προς την «καλή» μαριονέτα, ενώ απέρριψαν την «κακή».

«Στο τέλος, διαπιστώσαμε ότι τα βρέφη προτιμούν συντριπτικά την μαριονέτα που βοήθησε από εκείνη που εμπόδιζε», δηλώνει ο καθηγητής ψυχολογίας του πανεπιστημίου Yale και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Paul Bloom, μιλώντας στην εφημερίδα New York Times. «Δεν υπήρξε απλά μία μικρή στατιστική τάση προς την καλή μαριονέτα, αλλά μία καθολική επικράτησή της», προσθέτει.
Τα αρχικά αποτελέσματα επιβεβαίωσαν δύο ακόμη πειράματα. Στο δεύτερο πείραμα, οι ερευνητές επινόησαν ένα «μονόπρακτο ηθικής», στο οποίο μία κούκλα σκύλος προσπαθεί να ανοίξει ένα κουτί. Τον σκύλο βοηθά ένα αρκουδάκι, ενώ ένα άλλο κάθεται πεισματικά πάνω στο κουτί, ώστε αυτό να μην ανοίξει.

Στο τρίτο πείραμα-παράσταση, πρωταγωνιστές ήταν μία γάτα και δύο κουνέλια. Η γάτα πετούσε μία μπάλα στα κουνέλια, με το ένα να την επιστρέφει και το άλλο να την κρατάει και να φεύγει.
«Και στις δύο μελέτες, τα μωρά πέντε μηνών προτίμησαν το ‘καλό παιδί’, αυτόν που βοήθησε να ανοίξει το κουτί, αυτόν που επέστρεψε την μπάλα πίσω», είπε ο καθηγητής Bloom.
Μάλιστα όπως σημειώνει ο καθηγητής, όταν τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν σε παιδιά 21 μηνών, ορισμένα όχι μόνο απέρριψαν τους «κακούς» αλλά επιπλέον επέλεξαν να τους τιμωρήσουν πετώντας τους μακριά. Μάλιστα ένα βρέφος χτύπησε στο κεφάλι τον «κακό».

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι έχουν μια στοιχειώδη αίσθηση ηθικής από την αρχή της ζωής τους. Από τα πειράματα παρατηρείται μία αμυδρή ηθικής σκέψη, ηθική κρίση και ηθική αίσθηση, ακόμη και κατά το πρώτο έτος της ζωής τους».
«Τα πάντα εξαρτώνται από τι είναι φυσιολογικό και ποιος το ορίζει», σημειώνει η καθηγήτρια Nadja Reissland, του Πανεπιστημίου του Durham, εκφράζοντας επιφυλάξεις για τα συμπεράσματα της έρευνας. «Με το να υποστηρίζουν οι ερευνητές ότι η ανάβαση της κούκλας είναι το σωστό, πραγματοποιούν μία ηθική κρίση. Τα μωρά απλά θα μπορούσαν να θέλουν να βλέπουν τα αντικείμενα να πηγαίνουν προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω», προσθέτει η Reissland.

«Στο δεύτερο πείραμα ίσως το αρκουδάκι να αποτρέπει το σκυλί να ανοίξει το κουτί, γιατί απλά υπάρχει ένας κίνδυνος εκεί μέσα, όπως η μητέρα προφυλάσσει τα παιδιά της από το να κάνουν κάτι που πιθανό να τα βλάψει», καταλήγει χαρακτηρίζονται από έναν βασικό κώδικά ηθικής και μπορούν να διακρίνουν το καλό από το κακό. Τα αποτελέσματα της έρευνας έρχονται σε αντίθεση με την άποψη πολλών ψυχολόγων που υποστηρίζει ότι η ανθρώπινη ηθική διαμορφώνεται από τους γονείς και τις εμπειρίες μας.
Σύμφωνα με τους ψυχολόγους του Yale η διάκριση μεταξύ «καλού και κακού» ενδέχεται να καταγράφεται στον εγκέφαλο των ανθρώπων κατά τη γέννησή τους.

Κατά τη διάρκεια του πειράματος τα βρέφη παρακολούθησαν ένα θεατρικό παιχνίδι με μαριονέτες και στην συνέχεια οι ερευνητές μελέτησαν τις αντιδράσεις τους ως προς τους χαρακτήρες τις ιστορίας. Η έρευνα διεξήχθη σε βρέφη 6 μηνών έως ενός έτους.
Τα μωρά παρακολούθησαν αρχικά ένα κουκλοθέατρο στο οποίο ο ένας χαρακτήρας προσπαθούσε να ανέβει ένα βουνό. Σε ορισμένα σημεία μία δεύτερη μαριονέτα βοηθούσε την πρώτη να ανέβει, ενώ, σε κάποια άλλα σημεία της παράστασης, μία τρίτη επιχειρούσε να την εμποδίσει, σπρώχνοντάς την προς τα πίσω. Η παράσταση επαναλήφθηκε πολλές φορές και στο τέλος τα παιδιά έδειξαν μία σαφή προτίμηση προς την «καλή» μαριονέτα, ενώ απέρριψαν την «κακή».

«Στο τέλος, διαπιστώσαμε ότι τα βρέφη προτιμούν συντριπτικά την μαριονέτα που βοήθησε από εκείνη που εμπόδιζε», δηλώνει ο καθηγητής ψυχολογίας του πανεπιστημίου Yale και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Paul Bloom, μιλώντας στην εφημερίδα New York Times. «Δεν υπήρξε απλά μία μικρή στατιστική τάση προς την καλή μαριονέτα, αλλά μία καθολική επικράτησή της», προσθέτει.
Τα αρχικά αποτελέσματα επιβεβαίωσαν δύο ακόμη πειράματα. Στο δεύτερο πείραμα, οι ερευνητές επινόησαν ένα «μονόπρακτο ηθικής», στο οποίο μία κούκλα σκύλος προσπαθεί να ανοίξει ένα κουτί. Τον σκύλο βοηθά ένα αρκουδάκι, ενώ ένα άλλο κάθεται πεισματικά πάνω στο κουτί, ώστε αυτό να μην ανοίξει.
Στο τρίτο πείραμα-παράσταση, πρωταγωνιστές ήταν μία γάτα και δύο κουνέλια. Η γάτα πετούσε μία μπάλα στα κουνέλια, με το ένα να την επιστρέφει και το άλλο να την κρατάει και να φεύγει.

«Και στις δύο μελέτες, τα μωρά πέντε μηνών προτίμησαν το ‘καλό παιδί’, αυτόν που βοήθησε να ανοίξει το κουτί, αυτόν που επέστρεψε την μπάλα πίσω», είπε ο καθηγητής Bloom.
Μάλιστα όπως σημειώνει ο καθηγητής, όταν τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν σε παιδιά 21 μηνών, ορισμένα όχι μόνο απέρριψαν τους «κακούς» αλλά επιπλέον επέλεξαν να τους τιμωρήσουν πετώντας τους μακριά. Μάλιστα ένα βρέφος χτύπησε στο κεφάλι τον «κακό».
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι έχουν μια στοιχειώδη αίσθηση ηθικής από την αρχή της ζωής τους. Από τα πειράματα παρατηρείται μία αμυδρή ηθικής σκέψη, ηθική κρίση και ηθική αίσθηση, ακόμη και κατά το πρώτο έτος της ζωής τους».

Αντίλογος

*«Τα πάντα εξαρτώνται από τι είναι φυσιολογικό και ποιος το ορίζει», σημειώνει η καθηγήτρια Nadja Reissland, του Πανεπιστημίου του Durham, εκφράζοντας επιφυλάξεις για τα συμπεράσματα της έρευνας. «Με το να υποστηρίζουν οι ερευνητές ότι η ανάβαση της κούκλας είναι το σωστό, πραγματοποιούν μία ηθική κρίση. Τα μωρά απλά θα μπορούσαν να θέλουν να βλέπουν τα αντικείμενα να πηγαίνουν προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω», προσθέτει η Reissland.

*«Στο δεύτερο πείραμα ίσως το αρκουδάκι να αποτρέπει το σκυλί να ανοίξει το κουτί, γιατί απλά υπάρχει ένας κίνδυνος εκεί μέσα, όπως η μητέρα προφυλάσσει τα παιδιά της από το να κάνουν κάτι που πιθανό να τα βλάψει», καταλήγει.

thesecretrealtruth , sapfiros , tvxs.gr

Read more »

Η πολλή αγάπη…βλάπτει!



Το πορτρέτο του υπερπροστατευτικού γονιού είναι λίγο πολύ γνωστό σε όλους: πρόκειται για το εκείνο το γονιό που τρέχει πίσω από το παιδί του και του βάζει χίλιες δυο απαγορεύσεις και κανόνες για να το προστατέψει, να το προφυλάξει, να σιγουρευτεί ότι δε θα πάθει κάτι κακό.

Ο γονιός αυτός ζει σε μια συνεχή υπερένταση και είναι μονίμως στρεσαρισμένος, μια που οι πιθανοί κίνδυνοι (τόσο οι υπαρκτοί, όσο και εκείνοι που βρίσκονται στη φαντασία του) δεν τελειώνουν ποτέ.

Γιατί ένας γονιός γίνεται υπερπροστατευτικός; Γιατί όμως ένας γονιός αποφασίζει να υιοθετήσει τέτοια ακραία συμπεριφορά; Οι λόγοι είναι ποικίλοι. Πολλές φορές ο ίδιος ο γονιός κινείται από ένα αίσθημα δικής του ανασφάλειας κι έλλειψης αυτοπεποίθησης σχετικά με το πόσο καλός είναι στο γονεϊκό ρόλο.
Προκειμένου να αισθάνεται ότι τα κάνει όλα σωστά, καταφεύγει στην υπερβολή. Αλλες φορές ο ίδιος ο γονιός αισθάνεται ότι στη δική του παιδική ηλικία δεν είχε αρκετή φροντίδα από τους γονείς του και προσπαθεί να δώσει στο παιδί του αυτό που έλειψε από τον ίδιο, χάνοντας όμως το μέτρο και πάλι καταφεύγοντας στην υπερβολή.

Αλλά και ο γονιός τον οποίο υπερπροστάτευαν οι γονείς του όταν ήταν παιδί έχει μάθει σε αυτό το στυλ ανατροφής και φροντίδας και δε γνωρίζει άλλον τρόπο για να ασκήσει τα γονεϊκά του καθήκοντα. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις ο γονιός κινείται από τα προσωπικά του βιώματα σε συνδυασμό με έλλειψη σωστής πληροφόρησης για την ανατροφή και φροντίδα του παιδιού.

Επιπτώσεις στο παιδί.

Κι ενώ η έγνοια και η φροντίδα μπορεί καταρχήν ν’ ακούγονται ως θετικά στοιχεία, στην υπερβολική τους μορφή μπορεί ν’ αποβούν αρνητικά για την ψυχική και σωματική εξέλιξη του παιδιού. Όταν ο γονιός δεν αφήνει το παιδί του να παίξει στην παιδική χαρά από φόβο μήπως πέσει και χτυπήσει, του στερεί πολύ περισσότερα πράγματα απ’ ότι θα του στερούσε ένα χτύπημα, μια μελανιά ή, στη χειρότερη περίπτωση, ένα σπασμένο χέρι ή πόδι: ο γονιός στερεί από το παιδί του την ευκαιρία να αναπτύξει φυσικές δεξιότητες (τρέξιμο, σκαρφάλωμα, πώς να κάνει κούνια) αλλά και πώς ν’ αναπτύξει κοινωνικές δεξιότητες και να συναναστρέφεται με τους συνομήλικους, μια που στις μικρές ηλικίες συνδέονται και συχνά αναπτύσσονται παράλληλα. Έτσι, το παιδάκι που κάθεται παράμερα στην παιδική χαρά και βλέπει τα άλλα παιδιά να παίζουν χωρίς αυτό να συμμετέχει, μοιραία είναι αποκλεισμένο από αυτόν τον κοινωνικό κύκλο αφού του λείπει η ικανότητα και το ενδιαφέρον που συνδέει τα υπόλοιπα παιδιά.

Αργότερα στη ζωή του, λόγω έλλειψης ικανοτήτων, αυτό το παιδί είναι πολύ πιθανό ν’ αποφεύγει τις αθλητικές δραστηριότητες. Η μαμά που παρακολουθεί την κόρη της σε κάποιο άθλημα και βλέπει ότι έχει δυσκολία ή φοβάται ότι είναι επικίνδυνο κι επεμβαίνει στα καθήκοντα του γυμναστή για να του υποδείξει τη δουλειά του, όχι μόνο δε σέβεται τον επαγγελματία και την κατάρτισή του, αλλά κάνει κακό και στην κόρη της: της μαθαίνει ότι στα δύσκολα θα μπορεί πάντα να ξεγλιστρήσει και να ξεφύγει, αρκεί ο γονιός να έρθει να τη «σώσει» από τη δύσκολη κατάσταση. Πέρα όμως από την υπερπροστασία στον τομέα της φυσικής και σωματικής κατάστασης, οι γονείς μπορεί να είναι ιδιαίτερα προστατευτικοί και σχετικά με τον συναισθηματικό κόσμο του παιδιού. Ο γονιός που αλλάζει γυμναστήριο, σχολή χορού ή φροντιστήριο στο παιδί του επειδή δεν αρίστευσε ή δεν πήρε βραβείο, το κάνει για να μην πληγώσει τα αισθήματα του παιδιού του. Κι ενώ εκείνη την ώρα υπάρχει η πιθανότητα όντως να μην πληγώσει τα αισθήματά του (ούτε αυτό όμως είναι σίγουρο, γιατί τα παιδιά γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις και νιώθουν άσχημα), στη συνέχεια είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν ευκαιρίες για να πληγωθεί το παιδί και ο γονιός δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα.

Τι συμβαίνει με την υπερπροστασία λοιπόν;

Ενώ βραχυπρόθεσμα μπορεί να είναι μια ασπίδα προστασίας για το παιδί, μακροπρόθεσμα του στερεί την ευκαιρία να μάθει να χειρίζεται δύσκολες καταστάσεις και αυτή η ανικανότητα θα το ακολουθεί σε όλη του τη ζωή. Για παράδειγμα, σε μια σχολική τάξη ένα παιδάκι κάλεσε όλους τους συμμαθητές του στο πάρτι γενεθλίων του εκτός από δύο παιδάκια. Πέρα από το ότι ο χειρισμός αυτής της μαμάς ήταν λανθασμένος, ας δούμε τι έκαναν οι μητέρες των παιδιών που δεν πήραν πρόσκληση. Οι ενέργειές τους ήταν διαμετρικά αντίθετες: η μία μαμά τηλεφώνησε στη μητέρα του παιδιού που έκανε το πάρτι και με παρακάλια και φωνές εξασφάλισε με το ζόρι πρόσκληση για το παιδί της (όμως το παιδί της είχε ήδη βιώσει την απόρριψη του να μην προσκληθεί στο πάρτι).Η άλλη μαμά επέλεξε διαφορετικό δρόμο: το συζήτησε με το παιδί της, του εξήγησε ότι η ζωή δεν είναι πάντα δίκαιη, ότι δεν ήταν δικό του το λάθος που δεν προσκλήθηκε, του μίλησε για την αγένεια και τους κανόνες κοινωνικής ευγένειας, το παρηγόρησε, και το βοήθησε να βρει να κάνει κάτι άλλο όμορφο την ώρα του πάρτι. Ο χειρισμός της δεύτερης μητέρας είναι ο σωστός: διδάσκει στο παιδί της ένα μάθημα ζωής και ταυτόχρονα, μέσα σε ένα πλαίσιο αγάπης και κατανόησης του δείχνει πώς να μάθει να στέκεται στα πόδια του και να χειρίζεται δύσκολες καταστάσεις.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς;

Και βέβαια οι γονείς θα πρέπει να προστατεύουν και να φροντίζουν τα παιδιά τους. Όμως, αυτό θα πρέπει να γίνεται με μέτρο και με συναίσθηση του τι άλλο στερούν από το παιδί όταν δεν του επιτρέπουν διάφορα πράγματα ή όταν παρεμβαίνουν άκριτα. Όλα τα παιδιά χρειάζονται ευκαιρίες να εξερευνήσουν τον φυσικό και τον συναισθηματικό κόσμο γύρω τους, χωρίς τη συνεχή παρέμβαση των γονιών τους, προκειμένου να αποκτήσουν σιγουριά, αυτοπεποίθηση, υπευθυνότητα, χαρακτηριστικά που θα τους ακολουθούν μια ζωή.

Σημείωση … Στην αρχική δημοσίευση δεν υπήρχε η φωτογραφία …… ευρέθη όμως άλλη στο GOOGLE από τον admin

thesecretrealtruth , sapfiros ,

Read more »

Πρωταγόρας: Ο ιδρυτής της σοφιστικής



Θεωρείται ο ιδρυτής της σοφιστικής. Γεννήθηκε στα Άβδηρα, περί το 480 π.Χ. Το αρχικό του επάγγελμα ήταν αχθοφόρος. Τον ανακάλυψε ο Δημόκριτος, τον πήρε κοντά του, και τον έκανε γραμματέα του και μαθητή του. Περιηγήθηκε διάφορες ελληνικές πόλεις, καθώς και της Κάτω Ιταλίας, σαν διδάσκαλος της ρητορικής. Σχετίσθηκε με τον Περικλή και τον Ευριπίδη και τιμήθηκε πολύ στην Αθήνα. Ύστερα όμως κατηγορήθηκε για αθεΐα και ασέβεια ύστερα από κατηγορία που διατύπωσε εναντίον του ο Πυθόδωρος. Αυτός ουσιαστικά ήταν ο εκπρόσωπος της συντηρητικής Αθήνας εναντίον των σοφιστών. Ανήκε στον κύκλο των ολιγαρχικών που υποκίνησαν το πραξικόπημα του 411 π.Χ. και περίπου εκείνη την περίοδο πρέπει να κατηγόρησε και τον Πρωταγόρα. Όλα τα βιβλία του συγκεντρώθηκαν στην αγορά και κάηκαν, ενώ ο Πρωταγόρας προσπάθησε να διαφύγει στη Σικελία. Το πλοίο όμως στο οποίο επέβαινε ναυάγησε και ο ίδιος πνίγηκε σε ηλικία περίπου εβδομήντα ετών, γεγονός που δεν φαίνεται να γνωρίζει ο Πλάτωνας στο Μένωνα. Τα βιβλία του κάηκαν δημόσια στην αγορά.

Ο Πρωταγόρας ήταν πιθανόν ο πρώτος δάσκαλος που δίδασκε με ανταμοιβή και ήταν ξακουστός για τα υψηλά δίδακτρα που χρέωνε. Οι μέθοδοι διδασκαλίας ήταν πρόδρομοι των σημερινών διαλέξεων και είχαν ως περιεχόμενο ανάλυση ποιημάτων,συζητήσεις για τα νοήματα και τις σωστές χρήσεις των λέξεων και γενικούς κανόνες ρητορικής. Όπως είναι φυσικό οι μαθητές του ήταν πλούσιοι και οικονομικά ευκατάστατοι Αθηναίοι με κοινωνικό υπόβαθρο.

Εστίαζε την εκπαίδευση που παρείχε σε πρακτικά ζητήματα αποδίδοντας μεγάλη αξία στη ρητορική δεινότητα και ευγλωττία (ορθοέπεια). Θεωρώντας πως για κάθε θέση μπορούν να διατυπωθούν επιχειρήματα υπέρ και κατά, προετοίμαζε τους μαθητές του με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι σε θέση να υπερασπιστούν αλλά και να επικρίνουν, με λογικά επιχειρήματα, κάθε αμφιλεγόμενη θέση.

Στο Διογένη το Λαέρτιο διαβάζουμε ένα μακρύ κατάλογο των έργων του σοφιστή, όπου συνενώνει τίτλους διαφόρων τεχνικών συγγραμμάτων. Όπως μαρτυρούν οι τίτλοι των έργων του -από τα οποία σώθηκαν ελάχιστα αποσπάσματα-, τα περισσότερα πραγματεύονταν ζητήματα πολιτικά και ηθικά. Υπήρξαν όμως και συγγράμματα για τη ρητορική και τη γραμματική, ενώ ασχολήθηκε και με την παιδαγωγική και τα μαθηματικά.

Ορισμένες πληροφορίες για τη διδασκαλία του διέσωσαν και διάφοροι συγγραφείς (δοξογράφοι) αλλά και ο Πλάτωνας που του αφιέρωσε το φερώνυμο διάλογο του. H κριτική εξέταση των τίτλων είναι δύσκολη, καθώς πολλοί από αυτούς ίσως αποτελούν τμήματα μεγαλύτερων έργων του. Από το Διογένη πληροφορούμαστε ότι η πρώτη εργασία που διάβασε ο Πρωταγόρας ήταν η Περί θεών όπου αναφέρεται το σπίτι του Ευριπίδη ως χώρος ανάγνωσης. Το έργο αρχίζει ως εξής: Για τους θεούς δεν μπορώ να ξέρω ούτε αν υπάρχουν ούτε αν δεν υπάρχουν ούτε ποια είναι η μορφή τους. Γιατί πολλά πράγματα εμποδίζουν τη γνώση: το γεγονός ότι είναι αόρατοι και η συντομία της ζωής.

Καθαρότερα δεν μπορούσε να διατυπωθεί ένας αγνωστικισμός που σβήνει το μύθο από την παράδοση της ελληνικής ζωής. Αν πίσω από τη διατύπωση του Πρωταγόρα κρύβεται πλήρης άρνηση απέναντι στους θεούς, δεν το γνωρίζουμε. Καμιά φορά κατατάσσουν τον Πρωταγόρα ανάμεσα στους άθεους, ενώ ο Κικέρωνας τον διαχωρίζει από αυτούς.

Πολλοί ερμηνευτές υποστήριξαν ότι με την παραπάνω ρήση εκφράζεται ένας συγκαλυμμένος αθεϊσμός. Ωστόσο, θα ήταν ορθότερο να δεχτούμε ότι ο Πρωταγόρας αρνείται να προχωρήσει στη μεταφυσική σφαίρα και ουσιαστικά δεν θεολογεί, γιατί πιστεύει ότι η ανθρώπινη γνώση δεν μπορεί να συλλάβει πράγματα μη αισθητά. Δεν απορρίπτει αλλά και δεν αποδέχεται τη θεία ύπαρξη γιατί αισθάνεται ότι δεν έχει τα μέσα να την προσεγγίσει. Το πρόβλημα επομένως φαίνεται να είναι κατ’ αρχήν γνωσιολογικό και όχι θεολογικό.

Ο Πρωταγόρας, όπως και ο Ηράκλειτος, πίστευε στη διηνεκή ροή των όντων στο σύμπαν. Ο άνθρωπος γνωρίζει πράγματα όχι όπως είναι αυτά, αλλά όπως του εμφανίζονται στις αισθήσεις του. Κατά τον Πρωταγόρα δεν υπάρχουν αλήθειες που να ισχύουν, και κάτι που στον ένα φαίνεται αληθινό μπορεί στον άλλο να φανεί ψευδές. Την αρετή ακόμα την θεωρούσε απλώς σαν μια αγαθή έξι, που προπαρασκευάζει καλύτερη ψυχική διάθεση και προτρέπει τους ανθρώπους στη δράση.

Το θεμέλιο της δραστηριότητας του, την εκπαίδευση του πολιτικού ανθρώπου, ο Πρωταγόρας το έθεσε με το έργο που αργότερα κυκλοφόρησε με τον επιθετικό διπλό τίτλοΑλήθεια ή Καταβάλλοντες (H αλήθεια ή Οι λόγοι που νικούν). Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Πλάτωνα άρχιζε ως εξής: Πάντων χρημάτων μέτρον εστίν άνθρωπος, των μεν όντων ως έατιν, των δε μη όντων ως ουκ έατιν (Για όλα τα πράγματα μέτρο είναι ο άνθρωπος, γι’ αυτά που υπάρχουν ότι υπάρχουν, για όσα δεν υπάρχουν ότι δεν υπάρχουν).

Επειδή στην ιστορία της φιλοσοφίας κυριαρχεί η διαδοχή δράσης αντίδρασης, η φράση αυτή κατ’ αρχάς πρέπει να εκληφθεί ως επίθεση. Περιέχει τη διαμαρτυρία εναντίον του ελεατικού χωρισμού της αισθησικής αντίληψης από την πραγματικότητα, εναντίον του αιτήματος για μια απόλυτη, αμετάβλητη ουσία που είναι προσιτή μόνο στη σκέψη

Το σύγγραμμα αυτό στρεφόταν ενάντια σε εκείνους που θεωρούσαν το ον ως ένα και μοναδικό και επομένως απόλυτο. Άρα, η σκέψη του Πρωταγόρα αντιτίθεται στη σκέψη του Παρμενίδη, αλλά ταυτόχρονα συνδέεται με αυτή, καθώς στη φράση μέτρον-άνθρωπος διακρίνεται η παρμενιδική ενότητα σκέψης-είναι, η οποία τώρα μεταφέρεται στο άτομο που σκέφτεται και αισθάνεται.

Σύμφωνα με τον Πρωταγόρα, η γνώση είναι προϊόν δύο παραγόντων, του πράγματος, αυτού που βρίσκεται έξω από εμάς, και των αισθητηρίων μας. O άνθρωπος γνωρίζει τα αντικείμενα του όχι όπως αυτά υπάρχουν αλλά όπως ο ίδιος τα προσλαμβάνει μέσα του και αφού οι παραστάσεις του υποστούν μια καθαρά υποκειμενική επεξεργασία.

Εδώ πλέον εισάγεται ο απεριόριστος σχετικισμός, η σχετικότητα των αισθήσεων, η οποία καταπολεμήθηκε σφοδρά από το Σωκράτη, σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις αξιών και περιέχεται ως δυνατότητα. Επίσης στο Θεαίτητο του Πλάτωνα διαπιστώνουμε μια υπεράσπιση της διδασκαλίας του Πρωταγόρα, που ξεκινά από τη φράση μέτρον-άνθρωπος.

H γεύση του υγιούς ανθρώπου, που για το ίδιο πράγμα είναι αντίθετη από του αρρώστου, αναγνωρίζεται το ίδιο αληθινή και έγκυρη. Βέβαια, ο υγιής είναι καλύτερα από τον άρρωστο, και καθήκον του γιατρού είναι να τον ξανακάνει καλά. Με το ίδιο πνεύμα πρέπει ο παιδαγωγός να καθοδηγήσει το μαθητή του και ο πολιτικός να αποκαταστήσει την καλύτερη κατάσταση στην κοινότητα.

Ωστόσο, ο καθένας από μας αποτελεί το μέτρο των πραγμάτων που για τα άτομα εμφανίζονται με πάρα πολλές διαφορές και μόνο με αυτή την εμφάνιση υπάρχουν γι’ αυτούς. Εδώ δημιουργείται το πρόβλημα από πού έρχονται στους ανθρώπους τα μέτρα για το «καλύτερο» ή το «χειρότερο» που ξεπερνούν καθετί ατομικό. H απόπειρα του Πρωταγόρα να δώσει λύση φαίνεται καλύτερα στις απόψεις του για τη φύση και τη γένεση του κράτους.

Για τα προβλήματα αυτά ο Πρωταγόρας διατύπωσε τις απόψεις του στο σύγγραμμα Περί της εν αρχήι καταστάσεως. Τα βασικά χαρακτηριστικά των απόψεων του τα αναγνωρίζουμε από ένα χωρίο του ομώνυμου με αυτόν πλατωνικού διαλόγου.

Στο μύθο που απαγγέλλει εκεί δίνει μια θεωρία για τη γένεση του ανθρώπινου πολιτισμού, ξεκινώντας τον κάτω από πρωτόγονες συνθήκες: O άνθρωπος που για να επιβιώσει δεν είναι τόσο καλά εξοπλισμένος όσο τα ζώα, δεν μπορεί να ζήσει απομονωμένος, παρ’ όλο που ο Προμηθέας του χάρισε τη φωτιά. Όμως οι απόπειρες για να ενωθούν οι άνθρωποι αποτυγχάνουν από την έλλειψη σημαντικών προϋποθέσεων και καταλήγουν σε έναν πόλεμο όλων προς όλους. Τότε, ο Δίας στέλνει με τον Ερμή την αιδώ και τη δίκην (ηθικότητα-δικαιοσύνη) στους ανθρώπους και έτσι καθιστά δυνατές την κρατική ζωή και την ανάπτυξη του πολιτισμού τους.

Αν αφαιρέσουμε το μύθο, διαπιστώνουμε ότι είναι πεποίθηση του Πρωταγόρα ότι κάθε άνθρωπος έχει μέσα του έμφυτο το αίσθημα της ηθικότητας και της δικαιοσύνης. Τις εξαιρέσεις, ανθρώπους δηλαδή που δεν εντάσσονται σε ένα κοινωνικό σύστημα, η κοινότητα είναι υποχρεωμένη να τους παραμερίζει, σκοτώνοντας τους. Ωστόσο, η έμφυτη ικανότητα για πολιτικές αρετές δεν αρκεί από μόνη της, αλλά πρέπει να αναπτυχθεί με την παιδεία. H σημασία της, βασική για όλη τη σοφιστική, προβάλλει με ιδιαίτερη καθαρότητα από την ανάπτυξη των συμφραζομένων.

Σε ένα σημαντικό απόσπασμα παρατίθεται η άποψη ότι η μάθηση χρειάζεται τη φυσική ικανότητα (φύσις) και την άσκηση (άσκησις). O Πρωταγόρας δεν αντιτίθεται ριζοσπαστικά στην αρχαϊκή-κλασική πεποίθηση για τη μεγάλη αξία της φυσικής ικανότητας, απλώς προσθέτει και την παιδαγωγική επίδραση.

Ως προς τα άλλα, ο Πρωταγόρας του Πλάτωνα που και σε αυτό μπορούμε να τον ταυτίσουμε με το ιστορικό πρόσωπο, αντιμετωπίζει την τιμωρία ως παιδαγωγικό μέτρο.

Για τον Πρωταγόρα ισχύει αυτό που είπε ο Πρόδικος για τους σοφιστές: Αυτοί είναι κάτι ανάμεσα σε πολιτικούς και φιλοσόφους, που σημαίνει κυρίως αγωνιστές με το λόγο.

Το πιο εκτεταμένο έργο του είναι οι Αντιλογίαι γιατί μόνο γι’ αυτές παραδίδεται ο αριθμός δύο βιβλίων. Δεν έχουμε καθαρή εικόνα για το περιεχόμενο τους. Μια γενική ένδειξη μας δίνει η πληροφορία του Διογένη του Λαέρτιου: Για κάθε πράγμα υπάρχουν δύο λόγοι αντίθετοι ο ένας προς τον άλλον. H άποψη αυτή αναιρεί την αντίφαση και οδηγεί στην παντοδυναμία της ρητορικής. Αυτή έχει τη δυνατότητα ακόμη και μια αδύνατη πρόταση να την κάνει ισχυρή (τον ήττω λόγον κρείτω ποιείν).

Τέλος, η περίφημη ρήση του «για όλα τα πράγματα μέτρο είναι ο άνθρωπος, και για όσα υπάρχουν και για όσα δεν υπάρχουν» με την οποία ξεκινούσε κάποιο έργο του με τίτλο Αλήθεια ή Καταβάλλοντες Λόγοι, οδηγεί σε ένα πολύ προκλητικό συμπέρασμα, το οποίο για πολλούς εγκαινιάζει την παράδοση του σχετικισμού: όλες οι υποκειμενικές αντιλήψεις ευσταθούν. Όπως διατυπώνεται η πρόταση μπορεί να δεχτεί πολλές ερμηνείες ως προς την εμβέλεια των πραγμάτων που θεωρούνται υποκειμενικά.

Στην πραγματικότητα ο Πρωταγόρας με τον όρο «πράγματα» δεν πρέπει να εννοούσε μόνο τα αισθητά, αλλά κάθε κρίση που μπορεί να εκφέρει ένα υποκείμενο για οποιοδήποτε ζήτημα.

Επίσης, ο Πρωταγόρας αυτό που ισχυρίστηκε είναι το εξής: τα πράγματα που υπάρχουν γύρω μας, με αντικειμενικό τρόπο (αέρας), και που κανείς δεν αμφισβητεί ότι υπάρχουν, υπάρχουν για τον καθένα από εμάς με έναν διαφορετικό τρόπο (ψυχρός, θερμός κλπ) και κατ’; αυτή την έννοια, είναι για τον καθένα από εμάς κάτι διαφορετικό (για άλλους ψυχρός, για άλλους θερμός κλπ) όχι όμως για τον καθένα άλλο (για άλλους αέρας και για άλλους νερό).

Η θέση λοιπόν του Πρωταγόρα ότι ο άνθρωπος είναι το μέτρο για όλα τα πράγματα θεμελιώνει το σχετικισμό, στη σφαίρα της γνωσιολογίας, αν και εκφράζονται επιφυλάξεις για το κατά πόσο πρόθεση του Πρωταγόρα ήταν να εισηγηθεί μια νέα ριζοσπαστική θεωρία για τη γνώση ή απλώς να καταρρίψει τις απόψεις παλαιότερων φιλοσόφων, όπως ο Παρμενίδης.
Ο Πρωταγόρας εκτός όλων των άλλων διατύπωσε και ένα πρωτότυπο επιχείρημα για την ύπαρξη των θεών, το οποίο σύμφωνα με την παράδοση, οδήγησε τον ίδιο στην εξορία και τα βιβλία του στην πυρά:

«Για τους θεούς δεν μπορώ να γνωρίζω τίποτα: ούτε ότι υπάρχουν, ούτε ότι δεν υπάρχουν, ούτε τι λογής μορφή έχουν. Γιατί είναι πολλά τα όσα εμποδίζουν να γνωρίζουμε από τη μια το άδηλο του ζητήματος και από την άλλη η συντομία της ανθρώπινης ζωής.»

Αυτό που κυριαρχεί στο επιχείρημα αυτό του Πρωταγόρα δεν είναι η αμφισβήτηση της ύπαρξης των θεών αλλά η αμφισβήτηση της γνώσης που εμείς ως άνθρωποι μπορούμε να έχουμε γι’; αυτούς. Μπορεί δηλαδή ο Πρωταγόρας με τα κριτήρια των συγχρόνων του να εμφανιζόταν πράγματι ως «άθεος», εμείς, ωστόσο οφείλουμε να διακρίνουμε τη σκεπτικιστική του στάση, η οποία πολύ πιθανόν να απορρέει από τις γνωσιολογικές του απόψεις, παρά από την πλήρη άρνηση της ύπαρξής τους.

Σε σχέση με τους νόμους για τον Πρωταγόρα δεν υπάρχει απόλυτο καλό και απόλυτη δικαιοσύνη, που να μπορούν να έχουν ισχύ οριστικού κανόνα για τις ηθικο-πολιτικές πράξεις. Όμως, το μέτρο του δικαίου και του καλού δεν είναι όπως στην περίπτωση της αλήθειας και των θεών, το μεμονωμένο άτομο, αλλά ολόκληρη η κοινότητα στην οποία αυτό ανήκει. Δίκαιο, επομένως, είναι ό,τι φαίνεται δίκαιο στην πόλη- κράτος ή στην πλειοψηφία της. Σε πολιτικό πλαίσιο δίκαιο είναι ό,τι ωφελεί την πόλη και αποσπά την ευρύτερη δυνατή συναίνεση των κυβερνωμένων.

Διάσημες ρήσεις του είναι οι εξής:

«Για όλα τα πράγματα μέτρο είναι ο άνθρωπος»
«Η ψυχή δεν είναι τίποτα χωρίς τις αισθήσεις»
«Για καθετί υπάρχουν δύο απόψεις αντίθετες μεταξύ τους»
«Σχετικά με τους Θεούς δε γνωρίζουμε ούτε για το αν υπάρχουν ούτε για το αν δεν υπάρχουν. Είναι πολλά εκείνα που εμποδίζουν τη γνώση, τόσο η αβεβαιότητα όσο και η συντομία της ανθρώπινης ζωής»

thesecretrealtruth , sciencearchives
Read more »

Αριστερή και Δεξιά ατραπός



Στο πεδίο του εσωτερισμού, συχνά χρησιμοποιούνται συγκεκριμένοι όροι για να προσδιορίσουν ένα σύνολο από πρακτικές, στάσεις ζωής ή πορείες αυτοεξέλιξης. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι πολύ σημαντικοί (εννοιολογικά) όροι “αριστερή” και “δεξιά” ατραπός (ή αλλιώς “μονοπάτι”).
Ο διαχωρισμός και η χρήση τους έχει άμεση σχέση με μία γενικότερη προσέγγιση του ηθικού δυϊσμού, κάτι που στον εσωτερισμό αποκτά μεταφυσικές προεκτάσεις. Αν και τα δύο μονοπάτια υπήρχαν ταυτόχρονα ήδη από την πρώιμη αρχαιότητα και τις απαρχές της θρησκευτικότητας, μόνον μετά την άνθιση των δυτικών μονοθεϊστικών δογμάτων και δη του χριστιανισμού έγιναν ευρέως γνωστά αλλά δυστυχώς με τραγικές συνέπειες ως προς την ορθότητα της ερμηνείας αυτών των δύο αυτογνωσιακών δρόμων και ιδίως εκείνου της αριστερής ατραπού…

Ως προς την επιλογή των όρων, αυτή προωθήθηκε από το κίνημα της Θεοσοφίας (κατά τον 19ο αιώνα μ.κ.χ.) και σχετίζεται άμεσα με τη χρήση των δύο χεριών μας. Το δεξί γενικότερα ορίζεται ως η θετική έκφανση των επιλογών μας και όσων μας συμβαίνουν (συνήθως λέμε “να σου πάνε όλα δεξιά”) και σαφώς το δεξί χέρι είναι υπεύθυνο για πολλές εργασίες που επιτελούμε, προοπτικά αξιολογημένο ως βασικό μέλος-εργαλείο του σώματος. Θεωρείται πως το δεξί μονοπάτι γενικά σχετίζεται με τον ήλιο, το φως, τη δημιουργία και την έντονη εκδήλωση ή εξωστρέφεια.

Από την άλλη πλευρά, ως εκπρόσωπος του αριστερού μονοπατιού, το αριστερό είναι το χέρι που σχετίζεται με τις αρνητικές εκφάνσεις της ζωής, με την εσωστρέφεια, τη μυστικότητα, την απομόνωση, τη μοναχικότητα και γενικά με εκφάνσεις “σκοτεινές” και κατά μερικούς αμφιβόλου ηθικής. Θεωρώ πως η κατηγοριοποίηση υφίσταται εντελώς αυθαίρετα και στερείται ικανής δόσης λογικής, πλην όμως η εφαρμογή της και ο συσχετισμός με τα δύο κοινά άκρα του σώματός μας καθίσταται αναγκαίος για να οριστούν μονολεκτικά αυτοί οι δύο θεμελιώδεις αυτογνωσιακοί δρόμοι.

Αναφορικά με τους δύο αυτούς δρόμους ή πορείες ζωής, πρέπει να τονιστεί ότι σχετίζονται με μία γενικότερη νοοτροπία και στάση ζωής σχετικά με το τι εστί για τον καθένα μας εσωτερική εξέλιξη και πώς αυτή επιτυγχάνεται. Επειδή αυτοί οι δύο όροι ορίζονται αμιγώς δυϊστικά, πραγματικά είμαστε αναγκασμένοι να ορίσουμε τον ένα ως αντίθετο του άλλου, καθώς είναι αδύνατο να υπάρξει ο ένας εν απουσία του άλλου.
Μπορούμε να πούμε ότι η δεξιά ατραπός είναι αυτή που προωθείται ως στάση ζωής συνήθως από τις μονοθεϊστικές θρησκείες και ορίζεται ως πνευματική πορεία αποτελούμενη από ένα σύνολο κανόνων ηθικής, από μία θρησκευτικότητα σωτηριολογικής κυρίως μορφής που εκφράζεται από “άνωθεν” ως η μοναδική οδός σωτηρίας και εφαρμόζεται καθολικά (μία μορφή θρησκευτικότητας για όλους). Επίσης, η δεξιά ατραπός χαρακτηρίζεται από έντονο αλτρουισμό, από καθολική αποδοχή χωρίς αμφισβήτηση των κανόνων και της ροής της ζωής ως θεόσταλτη, από την πίστη και υπακοή σε κάποιο εξωτερικό θεό-δημιουργό με τον οποίο πρέπει τελικά να ενωθούμε και γενικά η δεξιά ατραπός σχετίζεται με μία σχεδόν αμετροεπή δεκτικότητα και από μία συμμόρφωση σε κανόνες που δύσκολα έως σπάνια αμφισβητούνται ως προς την αποτελεσματικότητά τους, κυρίως λόγω του θεσφατικού τους χαρακτήρα. Όλα αυτά συνθέτουν μία εσωτερική πορεία η οποία τελικά φτάνει να περιορίζει το άτομο ως προς τις προσωπικές του επιλογές (εν είδει αποκλίσεων από τη δεδομένη γραμμή) και ενίοτε το οδηγεί ακόμη και στην παθητικότητα.

Σε αντίθετη πορεία (εννοιολογικά και πρακτικά) κινείται η “αριστερή” ατραπός που υπό την αντίθετη οπτική ορίζεται αφοριστικά ως “ανυπότακτη” οδός και είναι κυρίως ενεργητική, μοναχική, έχει ως βάση της την προώθηση και ανάδειξη της αξίας της ατομικότητας (η οποία διαφέρει εξαιρετικά από τον εγωισμό) και στα βασικά της χαρακτηριστικά ενσωματώνει μία πορεία ενάντια (αν είναι απαραίτητο) στις τάσεις και τους νόμους που σχετίζονται με τη μάζα, αποπειράται να αναδείξει το άτομο ως ξεχωριστή αξία μέσα στο κοινωνικό σύνολο, προσδιορίζει τον άνθρωπο ως εν δυνάμει θεό (ως απώτερο επίπεδο εξέλιξης) και υποστηρίζει ότι οι αποφάσεις και εξελίξεις στη ζωή μας πηγάζουν από τον ίδιο τον άνθρωπο κι όχι από κάτι ανώτερο από αυτόν, επομένως η επιβράβευση ή η αποδοκιμασία έχουν ως αποδέκτη πάλι τον άνθρωπο. Παράλληλα ορίζει κάθε πράξη απαραίτητα ως ένα βαθμό ιδιοτελή, ακόμα και τον ακραίο αλτρουϊσμό. Εκφραστές αυτής της αυτογνωσιακής οδού θεωρείται πως είναι εσωτερικά σχήματα που ορίζονται ως εωσφοριστές, σατανιστές (υπό την αληθινή οπτική του κινήματος), οφίτες, το κίνημα της νέας εποχής κλπ. αλλά δεν είναι τα μόνα που εκφάζουν μία τέτοια νοοτροπία.

Αν και αυτοί οι δύο αυτογνωσιακοί δρόμοι έχουν αρκετές εκπροσωπήσεις μέσω θρησκειών, δογμάτων, φιλοσοφιών κλπ, μπορούν να βρουν εφαρμογή και σε αμιγώς προσωπικό επίπεδο, σε μία πορεία που δεν σχετίζεται με συμμετοχή σε οργανωμένα σύνολα κάποιας εκ των δύο ατραπών. Επίσης, στον αποκρυφισμό θεωρείται πως στην αμιγώς πρακτική τους μορφή, αυτοί οι δύο δρόμοι σχετίζονται με την τελετουργική μαγεία, όπου το αριστερό μονοπάτι συνδέεται με τη μαύρη μαγεία, ενώ το δεξί με τη λευκή. Φυσικά, αυτή η κατηγοριοποίηση επιδέχεται μεγάλης συζήτησης και εδώ οι δύο όροι “λευκή” και “μαύρη” μαγεία χρησιμοποιούνται σχεδόν καταχρηστικά, καθώς δεν υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη μαγείας, παρά μόνον ένα το οποίο στην πορεία αποκτά διαφορετικού είδους στόχο.

Μία μεγάλη αλήθεια που προκύπτει από όλα αυτά που παρατέθηκαν, είναι ότι από τη στιγμή που η πλήρης εναρμόνηση μονομερώς και περιοριστικά μόνον με μία εκ των δύο ατραπών ισοδυναμεί με ακραία πορεία, κατανοούμε πως η πιο αποτελεσματική οδός είναι εκείνη που όχι καθολικά αλλά κατά περίπτωση και κατ’ ανάγκη κινείται εκ περιτροπής μεταξύ των δύο μονοπατιών. Παράλληλα, κατανοούμε πως η διάκριση και ο εννοιολογικός διαχωρισμός των δύο ατραπών είναι ξεκάθαρος, όπως επίσης και η δυσκολία ή το “τίμημα” που συνοδεύει τον εκάστοτε απώτερο στόχο που θα επιλέγει.

Για κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, η επιλογή της όποιας ατραπού δέον να προκύπτει ως αποτέλεσμα ειλικρινούς ενδοσκόπησης και το ιδεώδες (αλλά και το πιο δύσκολο) είναι το να καθορίσουμε την εξελικτική πορεία μας προσδιορίζοντας ίσως για πρώτη μας φορά την έννοια και κατά συνέπεια την ίδια την “τοπολογία” του Θεού. Ας μην ξεχνάμε πως το ένα μονοπάτι τοποθετεί τον Θεό εξωτερικά, πέρα από το άτομο και το άλλο τον ταυτίζει με το ίδιο το άτομο, άρα τελικά η επιλογή του δρόμου επιπρόσθετα θα καταδείξει το αν συναντάμε τον Θεό γύρω μας ή μέσα μας…

thesecretrealtruth , innerfields

Read more »

VIVEKANANDA ~ ΜΠΑΚΤΙ ή ΑΦΟΣΙΩΣΗ




Ομιλία του Swami Vivekananda


ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΑ: ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΦΗΡΗΜΕΝΟ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ.

Η ιδέα ενός προσωπικού Θεού έχει επικρατήσει σχεδόν σε κάθε θρησκεία, εκτός από πολύ λίγες. Με την εξαίρεση του Βουδισμού και του Ζαϊνισμού, σχεδόν όλες οι άλλες θρησκείες στον κόσμο έχουν την ιδέα ενός προσωπικού Θεού. Και μ' αυτό έρχεται η ιδέα της Αφοσίωσης ή της Λατρείας. Οι Βουδιστές και οι Ζαϊνιστές, αν και δεν έχουν προσωπικό Θεό, λατρεύουν τους ιδρυτές τους, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που οι άλλοι λατρεύουν ένα προσωπικό Θεό. Αυτή η ιδέα της αφοσίωσης, της λατρείας σε ανώτερα όντα, που μπορούν να αντανακλούν προς τον άνθρωπο την Αγάπη, είναι παγκόσμια.

Στις διάφορες θρησκείες αυτή η Αγάπη και η Αφοσίωση είναι εκδηλωμένη σε διάφορους βαθμούς σε διαφορετικές καταστάσεις. Το χαμηλότερο επίπεδο είναι αυτό της τελετουργίας, όπου οι αφηρημένες ιδέες είναι σχεδόν αδύνατες, αλλά κατεβαίνουν στο κατώτατο επίπεδο και γίνονται συγκεκριμένες.

Έρχονται οι μορφές και μαζί μ' αυτές έρχονται και τα σύμβολα. Μέσα στην ιστορία του κόσμου βρίσκουμε ότι ο άνθρωπος προσπαθεί να αδράξει το αφηρημένο μέσω των σκεπτομορφών ή των συμβόλων. Όλες οι εξωτερικές εκδηλώσεις της θρησκείας, τα καμπανάκια, η μουσική, οι τελετές, τα βιβλία και οι εικόνες, έρχονται γι' αυτό το λόγο. Κάθε τι που προσεγγίζει τις αισθήσεις, κάθε τι που βοηθάει τον άνθρωπο να σχηματίσει μια συγκεκριμένη εικόνα του αφηρημένου, λαμβάνεται υπόψη και λατρεύεται.

Ο ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΓΙ' ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑΕΙ

Από καιρό σε καιρό υπήρξαν αναμορφωτές σε κάθε θρησκεία, που στάθηκαν ενάντια σε σύμβολα και σε τελετές, αλλά η αντίδρασή τους ήταν μάταιη. Γιατί όσο ο άνθρωπος θα παραμένει έτσι όπως είναι, η μεγαλύτερη πλειονότητα, θα θέλει πάντοτε κάτι συγκεκριμένο να πιάσει, κάτι γύρω από το οποίο να μπορεί να τοποθετήσει τις ιδέες του, κάτι που θα είναι το κέντρο όλων των σκεπτομορφών στο νου του.

Οι μεγάλες προσπάθειες των Μωαμεθανών και των Προτεσταντών έχουν κατευθυνθεί στο να απομακρύνουν όλες τις τελετές, αλλά ακόμα κι εκεί πέρα βρίσκουμε ότι οι τελετές έχουν περάσει απαρατήρητες μέσα στις θρησκείες τους. Δεν μπορούν να κρατηθούν έξω. Μετά από μακριά διαμάχη, οι μάζες απλά άλλαξαν το ένα σύμβολο με το άλλο.

Οι Μωαμεθανοί, που θεωρούν ότι κάθε τελετή, κάθε μορφή, κάθε εικόνα, που χρησιμοποιείται από μη Μωαμεθανούς, είναι αμαρτωλή, δεν το σκέφτονται αυτό όταν φτάνουν στον Ιερό τους τόπο, στην Κάαμπα. Κάθε πιστός Μωαμεθανός, όπου κι αν προσεύχεται, πρέπει να φαντάζεται ότι στέκεται μπροστά στην Κάαμπα. Όταν κάνει ένα προσκύνημα εκεί, πρέπει να φιλήσει τη μαύρη πέτρα, στον τοίχο του ιερού βωμού. Όλα τα φιλιά αυτά εντυπώνονται πάνω στη πέτρα, από εκατομμύρια εκατομμυρίων προσκυνήματα, και θα σταθούν ως μάρτυρες, προς όφελος του πιστού, την ημέρα της κρίσης.

Μετά είναι το πηγάδι του Ζιν Ζιμ. Οι Μωαμεθανοί πιστεύουν ότι σ' οποιονδήποτε πάρει λίγο νερό απ' αυτό το πηγάδι θα του συγχωρεθούν όλες οι αμαρτίες του. Κι αυτός, μετά την ημέρα της ανάστασης, θα έχει ένα νέο σώμα και θα ζει για πάντα.

Σ΄ άλλους βρίσκουμε τον συμβολισμό να ενσαρκώνεται μέσα στις μορφές των κτιρίων. Οι Προτεστάντες πιστεύουν ότι οι εκκλησίες είναι πιο ιερές από άλλα μέρη. Η εκκλησία στέκεται σαν ένα σύμβολο. Υπάρχει ακόμη η Βίβλος, το βιβλίο. Η ιδέα ενός βιβλίου γι' αυτούς είναι πολύ ιερότερη από οποιοδήποτε άλλο σύμβολο.

Είναι ανώφελο να κηρύττει κανείς ενάντια στη χρήση των συμβόλων. Και γιατί να κηρύττεις ενάντια σ' αυτά; Δεν υπάρχει λόγος να μη χρησιμοποιεί σύμβολα ο άνθρωπος. Τα σύμβολα υπάρχουν ώστε να φανερώνουν τις ιδέες που υπάρχουν πίσω τους. Το σύμπαν το ίδιο είναι ένα σύμβολο, μέσω του οποίου προσπαθούμε να καταλάβουμε αυτά που συμβολίζει, αυτά που είναι πέρα και πίσω απ' αυτό.

Ο σκοπός είναι το πνεύμα και όχι η ύλη. Οι μορφές, οι εικόνες, τα κεριά, τα καμπανάκια, τα βιβλία, οι εκκλησίες, τα ιερά, κι όλα τα ιερά σύμβολα είναι πολύ καλά και πολύ χρήσιμα στο αναπτυσσόμενο φυτό της πνευματικότητας, αλλά μέχρι εκεί και τίποτα παραπάνω. Στις περισσότερες περιπτώσεις βλέπουμε ότι αυτό το "φυτό" της πνευματικότητας δεν αναπτύσσεται. Είναι πολύ καλό να γεννηθείς μέσα στην εκκλησία, αλλά είναι πολύ κακό να πεθάνεις μέσα στην εκκλησία. Είναι πολύ καλό να γεννηθείς μέσα σε περιορισμένες μορφές, που βοηθάνε το μικρό φυτό της πνευματικότητας, αλλά αν ένας άνθρωπος πεθάνει μέσα στα στενά όρια αυτών των μορφών, αυτό δείχνει ότι δεν έχει αναπτυχθεί, ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη της ψυχής.

Συνεπώς, αν κάποιος πει ότι τα σύμβολα, οι τελετές, οι μορφές, πρέπει να διατηρηθούν για πάντα, αυτός κάνει λάθος. Αλλά αν πει ότι τα σύμβολα, οι τελετές και οι μορφές βοηθούν στην ανάπτυξη της ψυχής, στην κατώτερη και μη αναπτυγμένη κατάσταση, τότε έχει δίκιο. Αλλά δεν πρέπει να μπερδέψετε αυτή την ανάπτυξη της ψυχής, θεωρώντας την διανοητική.

Κάποιος μπορεί να είναι ένας διανοητικός γίγαντας, αλλά πνευματικά μπορεί να είναι ένα μωρό. Αυτό μπορείτε να το επιβεβαιώσετε μέσα σ' ένα λεπτό. Αυτό που έχετε διδαχτεί είναι να πιστεύετε σε μια παντοδύναμη Θεότητα. Προσπαθήστε να το σκεφτείτε. Πόσο λίγοι από σας μπορεί να έχετε έστω μια ιδέα του τι σημαίνει αυτή η παντοδυναμία; Αν προσπαθήσετε σκληρά, μπορεί να δείτε την ιδέα του ωκεανού ή του ουρανού ή μια μεγάλη επιφάνεια από την πράσινη γη ή μια έρημο. Όλα αυτά είναι υλικές εικόνες. Και όσο δεν μπορείτε να συλλάβετε το αφηρημένο ως αφηρημένο, το ιδεώδες ως ιδεώδες, πρέπει να καταφύγετε σ' αυτές τις μορφές, αυτές τις υλικές εικόνες. Δεν έχει μεγάλη διαφορά αν αυτές οι εικόνες είναι μέσα ή έξω από το νου.

Όλοι έχουμε γεννηθεί ειδωλολάτρες, και η ειδωλολατρία είναι καλή, γιατί είναι στη φύση του ανθρώπου. Ποιος μπορεί να πάει πέρα από αυτήν; Μόνο ο τέλειος άνθρωπος, ο θεϊκός άνθρωπος. Όλοι οι υπόλοιποι είμαστε ειδωλολάτρες. Όσο βλέπουμε το σύμπαν πέρα από μας, με τις μορφές του και τα σχήματα του, όλοι είμαστε ειδωλολάτρες. Το σύμπαν είναι ένα τεράστιο σύμβολο, το οποίο λατρεύουμε. Αυτός που λέει ότι είναι το σώμα του, είναι γεννημένος ειδωλολάτρης. Εμείς είμαστε πνεύμα και το πνεύμα δεν έχει μορφή ή σχήμα. Το πνεύμα είναι άπειρο και δεν είναι ύλη. Συνεπώς, όποιος δεν μπορεί να συλλάβει το αφηρημένο, αυτός που δεν μπορεί να σκεφτεί τον εαυτό του όπως είναι, πέρα από την ύλη, ως σώμα, αυτός είναι ειδωλολάτρης.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, αποκαλούν ο ένας τον άλλο ειδωλολάτρη. Με άλλα λόγια, ο καθένας λέει ότι το είδωλο του είναι σωστό ενώ των άλλων είναι λανθασμένο. Συνεπώς, πρέπει να λάβουμε υπόψη αυτές τις παιδικές έννοιες, να πάμε πέρα από αυτούς τους φλύαρους ανθρώπους, που νομίζουν ότι η θρησκεία είναι μόνο ένα σύνολο από λόγια "σαπουνόφουσκες", ότι είναι μόνο ένα δογματικό σύστημα, πέρα από αυτούς που νομίζουν ότι η θρησκεία είναι μόνο μια διανοητική συμφωνία ή διαφωνία, ή πίστη σε συγκεκριμένα λόγια, που τα έχουν πει οι δικοί τους ιερείς, πέρα απ' αυτούς που νομίζουν ότι η θρησκεία είναι κάτι που το πίστευαν οι πρόγονοι τους, πέρα από αυτούς που η θρησκεία τους είναι μια συγκεκριμένη μορφή από ιδέες ή προλήψεις από τις οποίες γραπώνονται, επειδή είναι εθνικές τους προλήψεις και δεισιδαιμονίες.

Πρέπει να πάμε πέρα από όλα αυτά και να δούμε την ανθρωπότητα σαν έναν τεράστιο οργανισμό, που σιγά-σιγά πλησιάζει προς το Φως. Ένα θαυμάσιο φυτό που ξεδιπλώνει τον εαυτό του σιγά-σιγά, σ' αυτή την υπέροχη Αλήθεια, που ονομάζεται Θεός. Οι πρώτες κινήσεις προς αυτό είναι πάντοτε μέσα από την ύλη και μέσα από την τελετή.

Η ΛΑΤΡΕΙΑ ΣΤΟ ΘΕΟ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ - ΟΝΟΜΑΤΑ - ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΙ

Στην καρδιά όλων αυτών των ιδεών, στέκεται μια εξέχουσα ιδέα, πάνω απ' όλη την λατρεία του ονόματος. Όσοι από σας έχουν μελετήσει τις παλιές μορφές του Χριστιανισμού, όσοι έχουν μελετήσει τις άλλες θρησκείες του κόσμου, ίσως έχουν εντοπίσει ότι υπάρχει μια ιδέα μέσα σ' όλες αυτές, η λατρεία του ονόματος. Ένα όνομα λέγεται ότι είναι ιερό. Στη βίβλο διαβάζουμε ότι το άγιο όνομα του Θεού θεωρούνταν ασύγκριτα ιερό, ιερό πέρα από κάθε τι άλλο, το ιερότερο όλων των ονομάτων, και θεωρούνταν ότι αυτό ήταν η μεγαλύτερη λέξη για το Θεό.

Αυτό είναι αρκετά αληθινό. Τι είναι αυτό το σύμπαν, εκτός από όνομα και μορφή; Μπορείτε να φανταστείτε ή να σκεφτείτε κάτι χωρίς λέξεις; Η λέξη και η σκέψη είναι αδιαχώριστα. Προσπαθήστε, να δείτε αν κάποιος από σας μπορεί να τα διαχωρίσει. Όποτε σκέφτεστε, το κάνετε μέσω λέξεων και μορφών. Το ένα φέρνει το άλλο, η σκέψη φέρνει τη λέξη και η λέξη φέρνει τη σκέψη. Έτσι ολόκληρο το σύμπαν είναι όπως ήταν το εξωτερικό σύμβολο του Θεού και πίσω από αυτό στέκεται το μεγάλο του Όνομα.

Κάθε συγκεκριμένο σώμα είναι μια μορφή, και πίσω από αυτό το συγκεκριμένο σώμα υπάρχει το όνομα του. Όταν σκέφτεστε ένα φίλο σας, σας έρχεται η ιδέα ενός σώματος, κι όταν σκέφτεστε το σώμα του φίλου σας, έρχεται στο νου σας η ιδέα του ονόματος του. Έτσι είναι ο άνθρωπος, έτσι είναι η νοητική του φύση. Δεν μπορεί να έρθει η ιδέα ενός ονόματος, χωρίς την ιδέα μιας μορφής και δεν μπορεί να έρθει η ιδέα της μορφής χωρίς την ιδέα του ονόματος. Αυτά είναι αδιαχώριστα. Αυτά είναι οι εσωτερική και η εξωτερική πλευρά του ίδιου πράγματος. Τα ονόματα έχουν εξυψωθεί και λατρευτεί σε όλο τον κόσμο, συνειδητά ή ασυνείδητα. Ο άνθρωπος βρίσκει εκεί τη δόξα των ονομάτων.

Ανακαλύπτουμε ξανά ότι σε πολλές θρησκείες έχουν λατρευτεί ιερές προσωπικότητες. Λατρεύουν τον Βούδα, τον Κρίσνα, τον Ιησού, κλπ. Επίσης υπάρχει και η λατρεία των Αγίων. Εκατοντάδες απ' αυτούς έχουν λατρευτεί σ' όλο τον κόσμο. Και γιατί όχι; Η δόνηση του φωτός είναι παντού. Η κουκουβάγια βλέπει μέσα στο σκοτάδι αυτό που υπάρχει εκεί, αν και ο άνθρωπος δεν μπορεί να το δει. Για τον άνθρωπο η δόνηση είναι ορατή μόνο στη λάμπα, στον ήλιο, στο φεγγάρι, κλπ. Ο Θεός είναι πανταχού παρών, εκδηλώνει τον εαυτό του σε κάθε ον. Αλλά για τον άνθρωπο είναι ορατός και αναγνωρίσιμος μόνο όταν εκδηλώνει τον εαυτό του στον άνθρωπο. Όταν το φως του, η παρουσία του, το πνεύμα του, λάμπει μέσα στο ανθρώπινο πρόσωπο, τότε και μόνο τότε ο άνθρωπος μπορεί να Τον καταλάβει. Έτσι ο άνθρωπος έχει λατρέψει τον Θεό μέσω των άλλων ανθρώπων μέσα στο χρόνο, και πρέπει να το κάνει αυτό όσο είναι άνθρωπος. Μπορεί να κλαίει και να εναντιώνεται σ' αυτό, μπορεί να αγωνίζεται ενάντια σ' αυτό, αλλά κάθε φορά που προσπαθεί να αντιληφθεί το Θεό, θα ανακαλύψει την ανάγκη του να σκεφτεί το Θεό ως άνθρωπο.

Έτσι, βρίσκουμε σχεδόν σε κάθε θρησκεία, τα τρία πρωταρχικά πράγματα, που υπάρχουν στη λατρεία του Θεού, των μορφών ή συμβόλων, των ονομάτων, και των θεανθρώπων. Όλες οι θρησκείες τα έχουν αυτά, αλλά θα δείτε ότι εναντιώνονται η μία στην άλλη. Λέει κάποιος: "Το όνομα μου είναι το μόνο όνομα, η μορφή μου είναι η μόνη μορφή και ο δικός μου θεάνθρωπος είναι ο μόνος θεάνθρωπος. Οι δικοί σας είναι απλά μύθοι". Στους σύγχρονους καιρούς οι ιερείς έχουν γίνει περισσότερο ευγενικοί και επιτρέπουν σε παλιότερες θρησκείες να έχουν διαφορετικά ονόματα και λατρείες, αλλά αυτά τα θεωρούν ως προμηνύματα του Χριστιανισμού, ο οποίος φυσικά, όπως θεωρούν αυτοί, είναι η μόνη αληθινή μορφή. Ο άνθρωπος δοκίμασε τον εαυτό του σε παλιότερους καιρούς, δοκίμασε τις δυνάμεις του, χρησιμοποιώντας τις μορφές αυτών των θρησκειών, αλλά μεσουράνησε μόνο μέσα από το Χριστιανισμό.

Αυτό τουλάχιστον είναι μια μεγάλη ανάπτυξη. Πενήντα χρόνια πριν, ποτέ δεν θα λέγανε κάτι τέτοιο. Τίποτε δεν θα ήταν αληθινό εκτός από τη δική τους θρησκεία. Αυτή η ιδέα δεν είναι περιορισμένη σε μια μόνο θρησκεία, σε ένα έθνος ή μια τάξη ανθρώπων. Οι άνθρωποι πάντα σκέφτονται ότι το μόνο αληθινό πράγμα που μπορούν να κάνουν οι άλλοι, είναι αυτό που οι ίδιοι κάνουν στον εαυτό τους.

Εδώ μας βοηθάει η μελέτη των διαφορετικών θρησκειών. Μας δείχνει ότι οι ίδιες σκέψεις, που θεωρούμε δικές μας και μόνο δικές μας, ήταν παρούσες εκατοντάδες χρόνια πριν σε άλλους, και μερικές φορές σε ακόμα καλύτερη μορφή έκφρασης απ' τη δική μας.

ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΩΣΗ

Αυτές είναι οι εξωτερικές μορφές της αφοσίωσης, μέσα από τις οποίες πρέπει να περάσει ο άνθρωπος. Αλλά αν είναι ειλικρινής, αν θέλει πραγματικά να φτάσει στην Αλήθεια, πρέπει να πάει πιο πάνω από αυτές, σε ένα επίπεδο όπου οι μορφές δεν έχουν καμιά αξία. Τα ιερά, οι εκκλησίες, τα βιβλία, οι μορφές, όλα είναι απλά το νηπιαγωγείο της θρησκείας, για να κάνουν το πνευματικό παιδί αρκετά δυνατό για να πάει σε ανώτερα σκαλοπάτια. Και αυτά τα πρώτα σκαλοπάτια είναι απαραίτητα, αν αυτός θέλει θρησκεία. Με τη δίψα, τη λαχτάρα για το Θεό, έρχεται η αληθινή αφοσίωση, το αληθινό Μπάκτι.

Το ερώτημα είναι ποιος έχει τη λαχτάρα. Η θρησκεία δεν είναι τα δόγματα, δεν είναι η διανοητική επιχειρηματολογία, είναι το ον και το γίγνεσθαι, είναι η πραγμάτωση. Ακούμε πολλά λόγια σχετικά με το Θεό και τη ψυχή και όλα τα μυστήρια του σύμπαντος. Αλλά αν του πιάσετε έναν-έναν αυτούς και τους ρωτήσετε "Έχετε πραγματώσει το Θεό, έχετε δει τη ψυχή σας;", πόσοι απ' αυτούς θα μας απαντήσουν θετικά; Κι όμως, αυτοί παλεύουν ο ένας ενάντια στον άλλο.

Κάποια στιγμή στην Ινδία, αντιπρόσωποι από διαφορετικές αιρέσεις συναντήθηκαν μεταξύ τους και άρχισαν να φιλονικούν. Ο ένας έλεγε ότι ο μόνος Θεός ήταν ο Σίβα, ο άλλος έλεγε ότι ο μόνος Θεός ήταν ο Βισνού, κλπ, και δεν υπήρχε τέλος στη συζήτηση τους. Ένας άγιος, που περνούσε από κείνο το δρόμο προσκλήθηκε από τους συμμετέχοντες στη συζήτηση για να αποφασίσει σχετικά με το θέμα. Εκείνος ρώτησε πρώτα τον άνθρωπο που υποστήριζε ότι ο Σίβα ήταν ο ανώτατος Θεός "΄Εχεις δει τον Σίβα; Έχεις εξοικειωθεί μ' αυτόν; Αν όχι, τότε πως ξέρεις ότι είναι η ανώτατη θεότητα;" Μετά στράφηκε στον λάτρη του Βισνού και τον ρώτησε "Έχεις δει τον Βισνού;" . Και αφού έκανε αυτή την ερώτηση σε όλους ανακάλυψε ότι κανένας από αυτούς δεν γνώριζε σχετικά με το Θεό. Γι' αυτό φιλονικούσαν έτσι μεταξύ τους, επειδή αυτοί πραγματικά δεν γνώριζαν κι έτσι δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν.
Όταν ένα βάζο γεμίζει με νερό κάνει θόρυβο, αλλά όταν είναι γεμάτο δεν κάνει θόρυβο. Το ίδιο συμβαίνει και μ' αυτές τις φιλονικίες, τις διαμάχες μεταξύ των αιρέσεων, που δείχνουν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα σχετικά με τη θρησκεία. Η θρησκεία γι' αυτούς είναι περισσότερο ένα σύνολο από λέξεις χωρίς ουσία, γραμμένες σε βιβλία. Καθένας από αυτούς βιάζεται να γράψει ένα μεγάλο βιβλίο, να το κάνει όσο πιο ογκώδες γίνεται, να κλέψει υλικά από κάθε άλλο βιβλίο που μπορεί να πέσει στα χέρια του, και ποτέ δεν θα αναγνωρίσει τις υποχρεώσεις του και από πού πήρε αυτά τα στοιχεία. Και μετά, ρίχνει το βιβλίο του στον κόσμο, προσθέτοντας κι άλλη ταραχή σ' αυτήν που ήδη υπήρχε εκεί.

Η μεγάλη μάζα των ανθρώπων είναι αθεϊστές και είμαι πολύ ευχαριστημένος γι' αυτό. Στους σύγχρονους καιρούς μια νέα τάξη αθεϊστών έχει προκύψει στο δυτικό κόσμο, κι εννοώ τους υλιστές. Αυτοί είναι ειλικρινείς αθεϊστές. Είναι πιο καλοί από τους θρησκευτικούς αθεϊστές, που είναι ανειλικρινείς και διαμάχονται και συζητούν για τη θρησκεία χωρίς στο βάθος να την θέλουν. Ποτέ δεν προσπάθησαν να την πραγματώσουν. Ποτέ δεν προσπάθησαν να την κατανοήσουν.

Θυμηθείτε τα λόγια του Χριστού: "Ζητείστε και θα σας δοθεί. Ρωτήστε και θα πάρετε απάντηση. Χτυπήστε και θα σας ανοίξουν." Αυτά τα λόγια είναι πράγματι αληθινά και όχι φανταστικά. Αυτές είναι απόρροια από το αίμα της καρδιάς ενός από τους μεγαλύτερους Υιούς του Θεού, που έχουν περάσει ποτέ από αυτό τον κόσμο. Είναι λόγια που ήρθαν ως καρπός πραγμάτωσης ενός ανθρώπου που αισθάνθηκε και πραγμάτωσε τον Θεό μέσα του. Ενός ανθρώπου που μίλησε με το Θεό, έζησε με το Θεό, άπειρες φορές πιο έντονα και πραγματικά, από όσο εμείς βλέπουμε μπροστά μας τώρα αυτό το κτίριο.

Ποιος θέλει τον Θεό; Αυτή είναι η ερώτηση! Νομίζετε ότι όλη αυτή η μάζα του κόσμου θέλει το Θεό και δεν μπορεί να τον έχει; Δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό. Ποια θέληση υπάρχει, χωρίς να υπάρχει έξω το αντικείμενο της; Ο άνθρωπος θέλει να αναπνεύσει, και γι' αυτό υπάρχει ο αέρας, για να τον αναπνεύσει. Ο άνθρωπος θέλει να φάει και υπάρχει η τροφή για να φάει. Τι δημιουργεί τις επιθυμίες; Η ύπαρξη των εξωτερικών πραγμάτων. Ήταν το φως που δημιούργησε τα μάτια, ήταν ο ήχος που δημιούργησε τα αυτιά. Έτσι, κάθε επιθυμία στα ανθρώπινα όντα έχει δημιουργηθεί από κάτι που ήδη υπάρχει έξω από αυτά.

Αυτή η επιθυμία για τελειότητα, για την πραγμάτωση ενός σκοπού, για το να πας πέρα από τη φύση, πώς μπορεί να υπάρχει, αν κάτι δεν την έχει δημιουργήσει και δεν την έχει κρύψει μέσα στη ψυχή του ανθρώπου και δεν την έχει κάνει να ζήσει εκεί; Συνεπώς, αυτός του οποίου η επιθυμία έχει ξυπνήσει, θα φτάσει στο στόχο.

Θέλουμε οτιδήποτε που να έχει τον Θεό. Αυτή δεν είναι η θρησκεία που βλέπετε γύρω σας. Μια κυρία έχει έπιπλα στο σαλόνι της απ' όλο τον κόσμο. Τώρα είναι μόδα να έχεις κάτι Ιαπωνικό, κι έτσι, αυτή αγόρασε ένα βάζο και το τοποθέτησε στο δωμάτιο της. Έτσι είναι η θρησκεία στην μεγαλύτερη πλειοψηφία. Έχουν όλων των ειδών τα πράγματα για απόλαυση, κι αν δεν προσθέσουν και λίγο άρωμα θρησκείας, η ζωή τους δεν θα είναι εντάξει, γιατί η κοινωνία θα τους κριτικάρει. Η κοινωνία το θεωρεί δεδομένο αυτό, κι έτσι όλοι πρέπει να έχουν μια θρησκεία. Αυτή είναι η κατάσταση της θρησκείας στον κόσμο σήμερα.

Η ΛΑΧΤΑΡΑ ΚΑΙ Η ΑΦΥΠΝΙΣΗ

Ένας μαθητής πήγε στον δάσκαλο του και του είπε: "Κύριε, εγώ θέλω θρησκεία". Ο δάσκαλος κοίταξε τον νεαρό και δεν μίλησε, παρά μόνο χαμογέλασε. Ο νεαρός πήγαινε κάθε μέρα κι επέμενε ότι ήθελε θρησκεία, αλλά ο γέροντας ήξερε καλύτερα από τον νεαρό. Κάποια μέρα που είχε πολύ ζέστη, ζήτησε από τον νεαρό να πάει μαζί του και να κάνει μια βουτιά. Ο νεαρός βούτηξε, και τότε ο γέρος τον ακολούθησε και κράτησε το κεφάλι του νεαρού κάτω από το νερό με δύναμη. Αφού ο νεαρός πάλεψε για λίγο, ο γέροντας τον άφησε και τον ρώτησε τι ήθελε περισσότερο, όση ώρα βρισκόταν μέσα στο νερό. Ο μαθητής απάντησε ότι ήθελε μια ανάσα αέρα. Και τότε ο γέροντας τον ρώτησε: "Θέλεις τον Θεό με τον ίδιο τρόπο; Αν τον θέλεις, τότε θα τον έχεις μέσα σε μια στιγμή".

Το συμπέρασμα που βγαίνει από αυτό είναι ότι μέχρι να έχεις τέτοια δίψα, τέτοια επιθυμία, δεν μπορείς να έχεις θρησκεία. Όμως μπορείς να παλέψεις με τη διάνοια σου ή με τα βιβλία ή με τις μορφές. Μέχρι αυτή η δίψα να ξυπνήσει σε σένα δεν είσαι καλύτερος από έναν αθεϊστή. Αντίθετα, ο αθεϊστής είναι ειλικρινής, ενώ εσύ δεν είσαι.

Ένας μεγάλος άγιος συνήθιζε να λέει: "Υποθέστε ότι υπάρχει ένας κλέφτης σ' αυτό το δωμάτιο, ο οποίος, με κάποιο τρόπο, γνωρίζει ότι υπάρχει μεγάλη ποσότητα χρυσού στο άλλο δωμάτιο. Υπάρχει μόνο ένα μικρό διαχωριστικό ανάμεσα στα δύο δωμάτια. Ποια θα ήταν η κατάσταση αυτού του κλέφτη; Θα ήταν άγρυπνος, δεν θα μπορούσε να φάει, να κάνει οτιδήποτε. Όλη του η σκέψη θα ήταν επικεντρωμένη σ' αυτό το χρυσάφι. Δεν εννοείται μ' αυτό ότι αν όλοι οι άνθρωποι πραγματικά πιστεύανε ότι ο θησαυρός της ευτυχίας, της ευδαιμονίας, της δόξας, ήταν εκεί, στον Θεό, αυτοί θα δρούσαν στον κόσμο προσπαθώντας να κατακτήσουν τον Θεό;"

Όσο πιο σύντομα ένας άνθρωπος αρχίζει να πιστεύει ότι υπάρχει Θεός, τόσο γίνεται σαν τρελός από τη λαχτάρα του να τον βρει. Οι άλλοι μπορεί να ακολουθούν το δρόμο τους, αλλά όταν ένας άνθρωπος είναι σίγουρος ότι υπάρχει μια ανώτερη ζωή απ' αυτήν την οποία ζει, όταν σιγουρευτεί ότι οι αισθήσεις του δεν είναι οι μόνες πηγές γνώσης, ότι το περιορισμένο υλικό του σώμα δεν είναι τίποτα συγκρινόμενο με την αθάνατη ευτυχία του Εαυτού, αυτός τρελαίνεται μέχρι να ανακαλύψει αυτή την ευτυχία για τον εαυτό του.

Κι αυτή η τρέλα, η δίψα, η μανία, είναι αυτό που ονομάζεται "αφύπνιση προς τη θρησκεία", κι όταν αυτή έρχεται τότε ο άνθρωπος αρχίζει να γίνεται θρησκευόμενος. Αλλά αυτό παίρνει πολύ χρόνο. Όλες αυτές οι μορφές, οι τελετές, οι προσευχές, τα προσκυνήματα, τα βιβλία, οι καμπάνες, τα κεριά, οι ιερείς, όλα αυτά είναι προετοιμασίες. Αυτά παίρνουν τις ακαθαρσίες από την ψυχή κι όταν η ψυχή έχει γίνει αγνή τότε, με φυσικό τρόπο, θέλει να κατακτήσει αυτό το θησαυρό της αγνότητας: τον ίδιο τον Θεό.

Όπως ένα κομμάτι σιδήρου, που έχει καλυφθεί με σκόνη από τα χρόνια, μπορεί να στέκεται δίπλα σ' ένα μαγνήτη για πολύ καιρό χωρίς να έλκεται από αυτόν και μόλις καθαριστεί αρχίζει να έλκεται από το μαγνήτη, έτσι και η ανθρώπινη ψυχή, καλυμμένη με τη σκόνη των αιώνων, με τις ακαθαρσίες, την αδυναμία και την αμαρτία, μετά από πολλές γεννήσεις γίνεται αρκετά αγνή, χρησιμοποιώντας αυτές τις μορφές και τις τελετές, κάνοντας καλό στους άλλους, αγαπώντας όλα τα όντα, και τότε έρχεται η φυσική πνευματική έλξη. Ο άνθρωπος ξυπνάει και αγωνίζεται να φτάσει στο Θεό.

Η ΑΓΑΠΗ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΑΖΑΡΕΜΑΤΑ

Ακόμη, όλες αυτές οι μορφές και τα σύμβολα είναι απλά η αρχή, όχι η αληθινή αγάπη για το Θεό, η αγάπη για την οποία έχουμε ακούσει από παντού. Ο καθένας λέει ότι αγάπησε το Θεό, αλλά οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τι είναι η αγάπη. Αν το γνώριζαν δεν θα μιλούσαν τόσο επιπόλαια γι' αυτήν. Κάθε άνθρωπος λέει ότι μπορεί να αγαπάει, και τότε, σε ανύποπτο χρόνο, ανακαλύπτει ότι δεν υπάρχει αγάπη στη φύση του. Κάθε γυναίκα λέει ότι αγαπάει και ανακαλύπτει ότι δεν μπορεί να το κάνει. Ο κόσμος είναι γεμάτος από λόγια για την αγάπη, αλλά είναι δύσκολο να αγαπήσεις. Που είναι η αγάπη; Πως μπορείς να ξέρεις ότι υπάρχει αγάπη;

Η πρώτη δοκιμασία για την αγάπη είναι ότι αν είναι αληθινή δεν γνωρίζει παζαρέματα. Όσο βλέπεις έναν άνθρωπο να αγαπάει κάποιον άλλο μόνο για να πάρει κάτι από αυτόν, να ξέρεις ότι αυτό δεν είναι αγάπη. Αυτό είναι εμπόριο. Όποτε μπαίνει ζήτημα για το τι θα πουλήσεις και τι θα αγοράσεις, τότε δεν υπάρχει αγάπη. Έτσι, όταν ένας άνθρωπος προσεύχεται στο Θεό και λέει "Δώσε μου αυτό, εκείνο…", αυτό δεν είναι αγάπη. Πώς θα μπορούσε να είναι; Εγώ σου προσφέρω μια προσευχή κι εσύ μου δίνεις κάτι σε αντάλλαγμα. Αυτό είναι περισσότερο ένα εμπόριο

Ένας μεγάλος βασιλιάς πήγε για κυνήγι στο δάσος κι εκεί έτυχε να συναντήσει έναν άγιο. Είχε μια μικρή συζήτηση μαζί του, κι ευχαριστήθηκε τόσο πολύ που ζήτησε από τον άγιο να του κάνει ένα δώρο. Ο άγιος αρνήθηκε και του είπε ότι είναι απόλυτα ικανοποιημένος με τις συνθήκες της ζωής του. Τα δέντρα του δίνανε φρούτα για να φάει, τα υπέροχα μικρά ρυάκια τον βοηθούσαν να πλυθεί και να πιει, οι σπηλιές του δίνανε καταφύγιο για τον ύπνο, κι έτσι δεν ενδιαφερόταν για τα δώρα του βασιλιά. Ο βασιλιάς του είπε να τα δεχτεί για να τον ικανοποιήσει, να τον κάνει να νιώσει καλά. Τον κάλεσε μαζί του στην πόλη για να παραλάβει ένα δώρο. Στο τέλος ο άγιος συμφώνησε να πάει μαζί με τον βασιλιά στο παλάτι του. Εκεί υπήρχε χρυσάφι, κοσμήματα, μάρμαρα, και τα πιο υπέροχα πράγματα. Ο πλούτος και η δύναμη ήταν έκδηλα παντού. Ο βασιλιάς ζήτησε από τον άγιο να περιμένει ένα λεπτό, για να κάνει την προσευχή του. Πήγε σε μια γωνία και άρχισε να προσεύχεται: "Κύριε δώσε μου πλούτο, δώσε μου παιδιά, δώσε μου εδάφη…" Στο μεταξύ ο άγιος ξεκίνησε να φεύγει. Ο βασιλιάς τον είδε να φεύγει και πήγε πίσω του και του είπε: "Μείνετε, Κύριε, φεύγετε χωρίς να έχετε πάρει το δώρο σας". Ο άγιος στράφηκε στο βασιλιά και του απάντησε: "Ζητιάνε, εγώ δεν ζητιανεύω από ζητιάνους. Τι μπορείς να μου δώσεις; Εσύ ζητιανεύεις για τον εαυτό σου όλη την ώρα".

Αυτή δεν είναι η γλώσσα της αγάπης. Ποια είναι η διαφορά της αγάπης και του παζαρέματος, αν ζητάτε από το Θεό να σας δώσει το ένα ή το άλλο; Η πρώτη δοκιμασία για την αγάπη είναι ότι αυτή δεν γνωρίζει από παζαρέματα. Η αγάπη πάντοτε δίνει και ποτέ δεν παίρνει. Λέει το παιδί του Θεού: "Αν θέλει ο Θεός, εγώ θα δώσω σ' αυτόν τα πάντα, άρα εγώ δεν θέλω τίποτα απ' αυτόν. Δεν θέλω τίποτα σ' αυτό το Σύμπαν. Τον αγαπώ γιατί θέλω να τον αγαπώ και δεν θέλω καμιά χάρη για ανταμοιβή. Ποιος νοιάζεται αν ο Θεός είναι παντοδύναμος ή όχι; Εγώ δεν θέλω καμιά δύναμη απ' αυτόν, ούτε καμιά εκδήλωση της ισχύος του. Μου είναι αρκετό ότι αυτός είναι ο Θεός της Αγάπης. Δεν ζητάω τίποτε άλλο."

Η ΑΓΑΠΗ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΦΟΒΟ.

Η δεύτερη δοκιμασία είναι ότι η αγάπη δεν γνωρίζει φόβο. Όσο ο άνθρωπος σκέφτεται ότι ο Θεός είναι ένα Ον που κάθεται πάνω στα σύννεφα, με ανταμοιβές στο ένα χέρι και τιμωρίες στο άλλο, δεν μπορεί να υπάρχει αγάπη. Μπορείς να αγαπάς κάποιον που φοβάσαι; Το πρόβατο αγαπάει το λιοντάρι; Το ποντίκι αγαπάει τη γάτα; Ο σκλάβος αγαπάει τον κύριο; Οι σκλάβοι μερικές φορές μιμούνται την αγάπη, αλλά αυτό δεν είναι αγάπη. Που έχετε δει την αγάπη μέσα στο φόβο; Είναι πάντοτε μια απάτη. Με την αγάπη ποτέ δεν έρχεται η ιδέα του φόβου. Σκεφτείτε μια νέα μητέρα στο δρόμο. Ένας σκύλος της γαβγίζει, κι αυτή τρέχει αμέσως στο διπλανό σπίτι. Την επόμενη μέρα, αυτή είναι στο δρόμο με το παιδί της. Φανταστείτε ένα λιοντάρι να τρέχει επάνω στο παιδί. Ποια θα ήταν η θέση της; Ακριβώς μπροστά στο στόμα του λιονταριού, προστατεύοντας το παιδί της. Η αγάπη έχει υπερνικήσει όλο το φόβο.

Έτσι συμβαίνει και με την αγάπη προς το Θεό. Ποιος νοιάζεται αν ο Θεός είναι κάποιος που ανταμείβει ή τιμωρεί; Αυτό δεν είναι σκέψη κάποιου που αγαπάει. Σκεφτείτε ένα δικαστή όταν έρχεται σπίτι του. Τι βλέπει η γυναίκα του σ' αυτόν; Όχι έναν δικαστή, όχι κάποιον που ανταμείβει ή τιμωρεί, αλλά τον άνδρα της, την αγάπη της. Τι βλέπουν τα παιδιά σ' αυτόν; Βλέπουν τον αγαπημένο τους πατέρα, κι όχι κάποιον που τιμωρεί ή ανταμείβει. Έτσι και τα παιδιά του Θεού, ποτέ δεν βλέπουν σ' αυτόν κάποιον που ανταμείβει ή τιμωρεί. Μόνο οι άνθρωποι που δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ την αγάπη, που φοβούνται και τρέμουν.

Διαλύστε όλο το φόβο, αν και αυτές οι τρομερές ιδέες για τον Θεό, σαν κάποιον που τιμωρεί ή ανταμείβει, μπορεί να έχουν ακόμα τη χρησιμότητα τους στα πρωτόγονα μυαλά. Μερικοί άνθρωποι, ακόμη και από τους πιο διανοούμενους, είναι πνευματικά πρωτόγονοι, κι αυτές οι ιδέες ίσως τους βοηθήσουν. Αλλά για τους πνευματικούς ανθρώπους, για τους ανθρώπους που προσεγγίζουν την θρησκεία, γι' αυτούς που η πνευματική τους διαίσθηση έχει ξυπνήσει, τέτοιες ιδέες είναι απλά παιδικές και ανόητες. Αυτοί οι άνθρωποι απορρίπτουν όλες τις ιδέες του φόβου.

Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΙΔΕΩΔΕΣ

Η τρίτη είναι ακόμα πιο ανώτερη δοκιμασία. Η αγάπη είναι πάντοτε το ανώτατο ιδεώδες. Όταν κάποιος έχει περάσει από τα πρώτα δύο επίπεδα, όταν έχει εγκαταλείψει την ιδέα του παζαρέματος κι έχει διαλύσει το φόβο, τότε αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι η αγάπη είναι το ανώτατο ιδεώδες.

Πόσες φορές σ' αυτό τον κόσμο έχουμε δει όμορφες γυναίκες να αγαπούν έναν άσχημο άνδρα; Πόσες φορές έχουμε δει έναν όμορφο άνδρα να αγαπάει μια άσχημη γυναίκα; Που είναι η έλξη; Τι είναι η έλξη; Οι παρατηρητές βλέπουν μόνο τον άσχημο άνδρα ή την άσχημη γυναίκα, αλλά δεν βλέπουνε αυτόν που τους αγαπάει και νομίζει ότι είναι το πιο όμορφο πλάσμα που υπήρξε ποτέ. Πως συμβαίνει αυτό; Η γυναίκα που αγαπάει τον άσχημο άνδρα τον βλέπει σαν το ιδεώδες της ομορφιάς που έχει στο νου της και το προβάλει στον άσχημο άνδρα. Κι αυτό που αυτή λατρεύει κι αγαπάει δεν είναι ο άσχημος άνδρας, αλλά το δικό της ιδεώδες. Αυτός ο άνδρας είναι μόνο ένας υπαινιγμός, ένα ίχνος και πάνω σ' αυτό το ίχνος, εκείνη ρίχνει όλο το ιδεώδες και τον καλύπτει και γίνεται το αντικείμενο της λατρείας της.

Αυτό μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε περίπτωση όπου αγαπάμε. Πολλοί από μας έχουν πολύ συνηθισμένα αδέλφια. Αλλά η ιδέα ότι είναι αδέλφια μας, μας κάνει να τους βλέπουμε όμορφους. Η φιλοσοφία που υπάρχει πίσω απ' αυτό, είναι ότι ο καθένας προβάλει το ιδεώδες του και το λατρεύει. Ο εξωτερικός κόσμος είναι ένας κόσμος υπαινιγμών, συμβόλων, και αυτό που βλέπουμε είναι αυτό που προβάλουμε μέσα από το νου μας. Ένας κόκκος άμμου μπαίνει μέσα σ' ένα στρείδι, κι αυτό το στρείδι ερεθίζεται. Ο ερεθισμός παράγει μια έκκριση στο στρείδι, που καλύπτει τον κόκκο άμμου και το αποτέλεσμα είναι ένα όμορφο μαργαριτάρι. Έτσι, τα εξωτερικά πράγματα μας δίνουν υπαινιγμούς, ίχνη, πάνω στα οποία εμείς προβάλουμε τα ιδεώδη μας, και φτιάχνουμε τα αντικείμενα μας.

Ο αδύναμος βλέπει τον κόσμο σαν μια απόλυτη κόλαση και το καλό σαν έναν τέλειο ουρανό. Όσοι αγαπούν βλέπουν τον κόσμο σαν μια μεγάλη αγάπη και αυτοί που μισούν σαν ένα απόλυτο μίσος. Οι πολεμιστές δεν βλέπουν τίποτα άλλο από αγώνα και οι ειρηνόφιλοι τίποτα άλλο από ειρήνη. Ο τέλειος άνθρωπος δεν βλέπει τίποτα άλλο εκτός από το Θεό. Πάντοτε λατρεύουμε το ανώτατο ιδεώδες μας. Κι όταν έχουμε φτάσει σ' αυτό το σημείο, όταν αγαπάμε το ιδεώδες ως ιδεώδες, όλες οι αμφιβολίες και διαφωνίες εξαφανίζονται για πάντα.

Ποιος ενδιαφέρεται αν ο Θεός μπορεί να αποδειχτεί ή όχι; Το ιδεώδες δεν μπορεί ποτέ να εγκαταλειφθεί, γιατί είναι ένα μέρος της δικής μας φύσης. Θα αμφιβάλω για το ιδεώδες μόνο όταν αμφιβάλω για την ίδια μου την ύπαρξη. Όσο δεν μπορώ να αμφιβάλω για το ένα, δεν μπορώ να αμφιβάλω και για το άλλο. Ποιος ενδιαφέρεται αν ο Θεός μπορεί να είναι παντοδύναμος και Παντελεήμων την ίδια στιγμή; Ποιος ενδιαφέρεται αν αυτός ανταμείβει την ανθρωπότητα ή την κοιτάζει με τα μάτια ενός τυράννου ή ενός μονάρχη;

Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ

Αυτός που αγαπάει έχει περάσει πέρα από αυτά τα πράγματα. Πέρα από τις ανταμοιβές και τις τιμωρίες. Πέρα από τους φόβους και τις αμφιβολίες. Πέρα από τις επιστημονικές αποδείξεις ή όχι. Του αρκεί το ιδεώδες της Αγάπης. Δεν είναι αυταπόδεικτο ότι το ίδιο το Σύμπαν είναι μια εκδήλωση αυτής της Αγάπης; Τι είναι αυτό που κάνει τα άτομα να ενωθούν με άλλα άτομα, τα μόρια με άλλα μόρια, που κάνει τους πλανήτες να κινούνται ο ένας προς τον άλλο; Τι είναι αυτό που κάνει τον άνθρωπο να έλκεται από έναν άλλον άνθρωπο, τον άνδρα από τη γυναίκα, τη γυναίκα από τον άνδρα, και τα ζώα από άλλα ζώα; Τι κινεί όλο το Σύμπαν προς ένα κέντρο; Είναι αυτό που ονομάζεται Αγάπη.

Η εκδήλωση της είναι από το πιο χαμηλό άτομο ως το πιο υπέρτατο Ον. Είναι παντοδύναμη και διαπερνά τα πάντα. Αυτή είναι η Αγάπη. Αυτό που εκδηλώνει τον εαυτό του ως έλξη στο οργανικό και στο ανόργανο, στο συγκεκριμένο και στο άπειρο, είναι η Αγάπη του Θεού. Είναι η μόνη κινητήρια δύναμη που υπάρχει στο σύμπαν. Κάτω από την ώθηση αυτής της Αγάπης ο Χριστός έδωσε τη ζωή του για την Ανθρωπότητα. Ο Βούδας ακόμα και για ένα ζώο. Η μητέρα για το παιδί της. Ο σύζυγος για τη γυναίκα του. Κάτω από την δύναμη αυτής της Αγάπης οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να δώσουν τη ζωή τους για την πατρίδα τους, και είναι παράξενο να το πούμε, αλλά κάτω από την ίδια δύναμη της ίδιας αγάπης ο κλέφτης κλέβει, ο δολοφόνος σκοτώνει. Ακόμη και σ' αυτές τις περιπτώσεις το πνεύμα είναι το ίδιο, αλλά η εκδήλωση είναι διαφορετική. Αυτή είναι η κινητήρια δύναμη στο σύμπαν. Ο κλέφτης έχει αγάπη για το χρυσό. Η αγάπη υπάρχει εκεί αλλά έχει λάθος κατεύθυνση. Έτσι και σ' όλα τα εγκλήματα, όσο αυτά είναι πράξεις αξίας, πίσω στέκεται αυτή η αιώνια Αγάπη.

Φανταστείτε έναν άνθρωπο να γράφει μια επιταγή για χιλιάδες δολάρια προς τους φτωχούς της Νέας Υόρκης, και τον ίδιο χρόνο, στο ίδιο δωμάτιο, κάποιος άλλος άνθρωπος, πλαστογραφεί το όνομα ενός φίλου του. Το φως που πέφτει σ' αυτούς τους δύο ανθρώπους είναι το ίδιο, αλλά ο καθένας είναι υπεύθυνος για τη χρήση που κάνει σ' αυτό. Δεν είναι το φως που πρέπει να ευλογηθεί ή να κατηγορηθεί. Αυτό λάμπει πάνω στο κάθε τι. Αυτό είναι η Αγάπη. Η κινητήρια δύναμη σ' όλο το Σύμπαν, χωρίς την οποία όλο το Σύμπαν θα διαλυόταν σε μια στιγμή. Αυτή είναι η Αγάπη στο Θεό.

"Κανένας, ω αγαπημένε, δεν αγαπάει τον σύζυγο του για τον ίδιο τον σύζυγο, αλλά για τον Εαυτό που είναι ο σύζυγος. Κανένας, ω αγαπημένε, δεν αγαπάει τη γυναίκα του για την ίδια τη γυναίκα του, αλλά για τον Εαυτό που βρίσκεται μέσα στη γυναίκα του. Κανένας ποτέ δεν αγαπάει οτιδήποτε άλλο εκτός από τον ίδιο του τον Εαυτό."

Ακόμη και σ' αυτήν την αγάπη στον Εαυτό ή στον εγωισμό, που είναι τόσο κατακριτέα, υπάρχει η εκδήλωση της ίδιας Αγάπης. Σταθείτε πέρα από αυτό το παιχνίδι, μην αναμιχθείτε μ' αυτό, και δείτε μόνο αυτό το πανέμορφο πανόραμα, αυτό το μεγάλο δράμα, που παίζεται σκηνή με τη σκηνή κι ακούστε αυτή τη πανέμορφη αρμονία, όλη την εκδήλωση της ίδιας της Αγάπης. Ακόμα και στον εγωισμό, αυτός ο εαυτός θα πολλαπλασιαστεί και θα αυξηθεί. Ο ένας εαυτός, ο ένας άνθρωπος, θα γίνει δύο όταν παντρευτεί, όταν έχει παιδιά, κι έτσι αναπτυσσόμενος θα φτάσει μέχρι να αισθανθεί όλο τον κόσμο σαν τον ίδιο του τον εαυτό, όλο το σύμπαν σαν τον ίδιο του τον εαυτό. Θα επεκταθεί σε μια μάζα παγκόσμιας Αγάπης, άπειρης Αγάπης, Αγάπης που είναι ο ίδιος ο Θεός.

ΥΠΕΡΤΑΤΗ ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΟΝΟ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ.

Έτσι φτάνουμε σ' αυτό που ονομάζεται υπέρτατο Μπάκτι, υπέρτατη Αφοσίωση, στην οποία οι μορφές και τα σύμβολα απορρίπτονται. Κάποιος που έχει φτάσει εκεί δεν μπορεί να ανήκει σε μια αίρεση, γιατί όλες οι αιρέσεις βρίσκονται μέσα σ' αυτόν. Γιατί να ανήκει σ' αυτές; Όλες οι εκκλησίες και τα ιερά είναι μέσα του. Που υπάρχει εκκλησία τόσο μεγάλη γι' αυτόν; Ένας τέτοιος άνθρωπος δεν μπορεί να δεσμεύσει τον εαυτό του σε συγκεκριμένες περιορισμένες μορφές. Που είναι το όριο για μια απεριόριστη Αγάπη, που έχει γίνει ο ίδιος ο εαυτός του; Σ' όλες τις θρησκείες, που έχουν το ιδεώδες αυτής της Αγάπης, θα βρούμε τον αγώνα για να την εκφράσουν. Αν και κατανοούμε τι σημαίνει αυτή η Αγάπη και βλέπουμε ότι κάθε τι στον κόσμο αποτελείται από πόθους και έλξεις, αυτό είναι η εκδήλωση αυτής της άπειρης Αγάπης, η έκφραση που προσπάθησαν να προσεγγίσουν άγιοι και σοφοί από διαφορετικά έθνη. Θα δούμε ότι χρησιμοποιούν όλες τις εκφράσεις τις γλώσσας για να την εκφράσουν, μεταμορφώνοντας ακόμα και τις σαρκικές εκφράσεις σε θεϊκές.
Έτσι τραγούδησε ο σοφός Ιουδαίος βασιλιάς, έτσι τραγούδησαν και στην Ινδία: "Ω αγαπημένε, ένα φιλί από τα χείλη σου αν μου δώσεις, η δίψα μου για σένα θα μεγαλώσει για πάντα. Όλη η θλίψη μου θα εξαφανιστεί, θα ξεχάσω το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον και θα σκέφτομαι εσένα μόνο."

Αυτή είναι η τρέλα του εραστή. Όταν όλες οι επιθυμίες έχουν εξαφανιστεί, ποιος ενδιαφέρεται για σωτηρία; Ποιος ενδιαφέρεται να είναι τέλειος; Ποιος ενδιαφέρεται για ελευθερία; Ο εραστής λέει: "Εγώ δεν θέλω πλούτο, δεν θέλω υγεία, δεν θέλω ομορφιά, δεν θέλω διάνοια. Αφήστε με να γεννηθώ ξανά και ξανά, μέσα σ' όλα τα κακά που υπάρχουν στον κόσμο. Δεν θα παραπονεθώ. Αλλά αφήστε με να αγαπώ αυτόν, και μόνο για την ίδια την αγάπη" Αυτή είναι η τρέλα της αγάπης που βρίσκει έκφραση σ' αυτά τα τραγούδια.

Το ανώτατο, το πιο εκφραστικό, το πιο δυνατό και το πιο ελκυστικό είδος της ανθρώπινης αγάπης είναι μεταξύ του άνδρα και της γυναίκας. Συνεπώς, αυτή η γλώσσα χρησιμοποιήθηκε για την έκφραση της βαθύτερης αφοσίωσης. Αυτή η τρέλα της ανθρώπινης αγάπης είναι η πιο αδύναμη ηχώ από την αγάπη των αγίων. Οι πραγματικοί εραστές του Θεού θέλουν να γίνουν τρελοί, μεθυσμένοι με την αγάπη του Θεού, να γίνουν το ίδιο το ποτό του Θεού. Θέλουν να πιουν από το ποτήρι της αγάπης, που έχει ετοιμαστεί από όλους τους αγίους και τους σοφούς κάθε θρησκείας και οι οποίοι έχουν χύσει το αίμα της καρδιάς τους μέσα σ' αυτό. Και μέσα σ' αυτό έχουν συγκεντρώσει όλες τις ελπίδες, από αυτούς που έχουν αγαπήσει το Θεό, χωρίς να ζητούν ανταμοιβή, που θέλανε την αγάπη για την ίδια την αγάπη. Η ανταμοιβή της αγάπης είναι αγάπη. Και τι ανταμοιβή είναι αυτή; Είναι το μόνο πράγμα που απομακρύνει όλες τις θλίψεις. Το μόνο ποτήρι που το περιεχόμενο του εξαφανίζει την αρρώστια όλου του κόσμου. Ο άνθρωπος γίνεται θεϊκός και ξεχνάει ότι είναι άνθρωπος.

Η ΑΓΑΠΗ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ

Τέλος, θα βρούμε ότι όλα αυτά τα διαφορετικά συστήματα, συμφωνούν σε ένα σημείο, στην τέλεια ένωση. Πάντοτε ξεκινάμε ως δυαδιστές. Ο Θεός είναι ένα ξεχωριστό Ον κι εγώ είμαι ένα ξεχωριστό Ον. Η Αγάπη έρχεται όταν προσεγγίζεις τον Θεό και ο Θεός προσεγγίζει τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος παίρνει όλες αυτές τις διαφορετικές σχέσεις της ζωής, ως πατέρας, μητέρα, φίλος ή εραστής, και το τελικό στάδιο που φτάνει είναι όταν γίνεται ένα με το αντικείμενο της αγάπης του.

"Εγώ είμαι εσύ κι εσύ είσαι εγώ, και λατρεύοντας εσένα, εγώ λατρεύω τον εαυτό μου. Και λατρεύοντας τον εαυτό μου εγώ λατρεύω εσένα." Εκεί βρίσκουμε την ανώτατη εκδήλωση, από την οποία ο άνθρωπος ξεκινάει. Στην αρχή ήταν αγάπη για τον εαυτό. Αλλά οι απαιτήσεις και οι ισχυρισμοί αυτού του μικρού εαυτού έκαναν την αγάπη εγωιστική. Στο τέλος φτάνουμε στη πλήρη λάμψη του φωτός, όταν αυτός ο εαυτός έχει γίνει το Άπειρο. Αυτός ο Θεός, που στην αρχή ήταν ένα Ον παντού, έχει διαλυθεί, καθώς έχει γίνει μια άπειρη Αγάπη. Ο ίδιος ο άνθρωπος έχει μεταμορφωθεί. Προσέγγισε τον Θεό, έδιωξε όλο το φορτίο από τις επιθυμίες, με το οποίο ήταν γεμάτος πριν. Με τις επιθυμίες να έχουν εξαφανιστεί και να έχουν εξαφανίσει τον εγωισμό, στην κορυφή, ανακάλυψε ότι η Αγάπη, ο Αγαπημένος και ο Εραστής έγιναν ένα.

esoterica
Read more »

VIVEKANANDA ~
Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ !!!



Ομιλία του Swami Vivekananda
Εισαγωγή

Κάθε ψυχή είναι προορισμένη να είναι τέλεια, και κάθε ον, στο τέλος, θα κατακτήσει αυτήν την κατάσταση. Ο,τιδήποτε είμαστε τώρα είναι το αποτέλεσμα του ο,τιδήποτε ήμαστε ή σκεφτήκαμε στο παρελθόν. Και ο,τιδήποτε θα είμαστε στο μέλλον θα είναι το αποτέλεσμα του τι κάνουμε ή σκεφτόμαστε τώρα. Αλλά αυτό δεν αποκλείει το να δεχτούμε βοήθεια από έξω, οι δυνατότητες της ψυχής πάντα αναζωογονούνται με κάποια βοήθεια από έξω, τόσο πολύ που, στην μεγαλύτερη πλειονότητα των περιπτώσεων στον κόσμο, η βοήθεια από έξω είναι σχεδόν απόλυτα απαραίτητη.
Η επιτάχυνση της επιρροής που έρχεται απ' έξω θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε τις δυνατότητες μας. Και τότε ξεκινάει η ανάπτυξη, έρχεται η πνευματική ζωή και ο άνθρωπος γίνεται άγιος και τέλειος, όταν φτάσει στο τέλος. Αυτή η εξωτερική επιρροή επιτάχυνσης δεν μπορεί να προέλθει από βιβλία. Η ψυχή μπορεί να δεχτεί επίδραση και ώθηση μόνο από μια άλλη ψυχή και όχι από οτιδήποτε άλλο. Μπορεί να μελετάμε βιβλία όλες μας τις ζωές, μπορεί να γίνουμε πάρα πολύ διανοούμενοι, αλλά στο τέλος θα ανακαλύψουμε ότι δεν έχουμε αναπτύξει καθόλου την πνευματικότητα. Η υψηλή διανοητική ανάπτυξη δεν συνεπάγεται και την ισοδύναμη πνευματική ανάπτυξη ενός ανθρώπου. Αντίθετα, βλέπουμε κάθε μέρα περιπτώσεις όπου η διάνοια έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ εις βάρος του πνεύματος. Για την διανοητική ανάπτυξη μπορούμε να πάρουμε πολύ μεγάλη βοήθεια από τα βιβλία, αλλά για την πνευματική ανάπτυξη δεν μπορούμε να βοηθηθούμε σχεδόν καθόλου. Αυτό συμβαίνει γιατί τα βιβλία δεν μπορούν να μας δώσουν ώθηση απ' έξω. Για να αναπτύξουμε το πνεύμα πρέπει η ώθηση να προέλθει από μια άλλη ψυχή.

Ο ΣΠΟΡΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Η ψυχή από την οποία έρχεται η ώθηση αποκαλείται "Γκουρού", "ο Δάσκαλος", και η ψυχή στην οποία μεταβιβάζεται η ώθηση αποκαλείται "ο Μαθητής". Για να μεταβιβαστεί αυτή η ώθηση, πρέπει κατ' αρχήν η ψυχή του μεταβιβάζοντα να κατέχει αυτή τη δύναμη. Κι ακόμη, αυτός όπου θα μεταβιβαστεί η ώθηση πρέπει να είναι δεκτικός, ώστε τη δεχτεί. Ο σπόρος πρέπει να είναι ζωντανός σπόρος και το χωράφι πρέπει να είναι καλά οργωμένο και προετοιμασμένο. Και όταν ικανοποιούνται αυτές οι δύο συνθήκες, τότε πραγματοποιείται μια πολύ όμορφη ανάπτυξη της θρησκείας.

Αυτός ο οποίος μιλάει και μεταβιβάζει τη διδασκαλία πρέπει να είναι θαυμάσιος, αλλά το ίδιο πρέπει να είναι κι αυτός που ακούει και δέχεται τη διδασκαλία. Μόνο όταν και τα δύο αυτά μέρη είναι θαυμάσια, τότε μόνο μπορεί να υπάρξει μια πνευματική ανάπτυξη. Αυτοί είναι πραγματικοί δάσκαλοι και πραγματικοί μαθητές. Οι υπόλοιποι προσποιούνται ότι ασχολούνται με την πνευματικότητα. Έχουν μια μικρή διανοητική επικοινωνία, που ικανοποιεί λίγο την περιέργεια τους, αλλά μόνο στέκονται στο περιθώριο του ορίζοντα της θρησκείας. Υπάρχει κάποια αξία σ' αυτό, αφού αυτός που διψάει πραγματικά για τη θρησκεία, μόνο τότε μπορεί να ξυπνήσει. Όλα έρχονται στο πλήρωμα του χρόνου. Είναι ένας μυστηριώδης νόμος της φύσης, που ορίζει ότι όταν το χωράφι είναι έτοιμο, τότε ο σπόρος θα έρθει. Έτσι, όταν η ψυχή είναι έτοιμη να δεχτεί τη θρησκεία, τότε ο μεταβιβαστής της θρησκευτικής δύναμης θα έρθει και ο αμαρτωλός αναζητητής θα συναντήσει τον σωτήρα αναζητητή.

Υπάρχουν όμως μεγάλοι κίνδυνοι σ' αυτό, όπως ο κίνδυνος να μπερδέψει η ψυχή που δέχεται το προσωρινό συναίσθημα με τον πραγματικό θρησκευτικό πόθο. Πολύ συχνά μπερδεύουμε αυτές τις ωθήσεις και τις συγχέουμε με την πραγματική δίψα για θρησκεία. Και όσο διαρκεί αυτή η σύγχυση, η πραγματική συνεχής δύναμη της επιθυμίας της ψυχής δεν θα έρθει και δεν θα βρούμε τον μεταβιβαστή.

Υπάρχουν ακόμη περισσότερες δυσκολίες για το μεταβιβαστή. Υπάρχουν πολλοί, που αν και βυθισμένοι στην άγνοια, είναι τόσο φιλόδοξοι που νομίζουν ότι ξέρουν τα πάντα. Και δεν σταματούν εκεί, αλλά προσφέρονται να σηκώσουν κι άλλους στους ώμους τους. Έτσι ο τυφλός οδηγεί τον τυφλό, και οι ίδιοι πέφτουν στην τάφρο. Ο κόσμος είναι γεμάτος από τέτοιους. Ο καθένας θέλει να είναι ένας δάσκαλος. Ο κάθε ζητιάνος θέλει να κάνει ένα δώρο αξίας εκατομμυρίων δολαρίων. Έτσι όπως ο ζητιάνος αυτός είναι γελοίος, έτσι είναι και αυτού του είδους οι δάσκαλοι.

Πως όμως μπορούμε να γνωρίσουμε ένα δάσκαλο; Κατ' αρχήν ο ίδιος δεν χρειάζεται ένα δαυλό για να γίνει ορατός, όπως δεν χρειαζόμαστε φως ή κερί για να δούμε τον ήλιο. Η αλήθεια είναι αυταπόδεικτη, δεν απαιτεί κάποια επιβεβαίωση. Διεισδύει στα μεγαλύτερα βάθη της φύσης μας και όλο το σύμπαν στέκεται και λέει "Αυτό είναι αλήθεια". Έτσι είναι οι πολύ μεγάλοι δάσκαλοι. Όμως μπορούμε να δεχτούμε βοήθεια και από μικρότερους δασκάλους. Και αφού δεν είμαστε πάντοτε ικανοί να έχουμε την διαίσθηση και την κρίση για να ανακαλύψουμε έναν τέτοιον άνθρωπο, πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα τεστ, με συγκεκριμένες απαιτήσεις και συνθήκες. Τέτοια είναι η αγνότητα, η πραγματική δίψα για γνώση και η καρτερικότητα.

Καμιά ακάθαρτη ψυχή δεν μπορεί να είναι θρησκευτική. Αυτή είναι η πιο σημαντική συνθήκη. Η αγνότητα με κάθε τρόπο είναι απόλυτα απαραίτητη.

Η επόμενη συνθήκη είναι μια πραγματική δίψα για τη γνώση. "Ποιος θέλει;" Αυτή είναι μια παλιά ερώτηση. Μπορούμε να έχουμε ότι θέλουμε, αυτός είναι ένας παλιός, αρχαίος νόμος. Αυτός που θέλει, παίρνει. Το να θέλουμε θρησκεία είναι κάτι πολύ δύσκολο. Δεν είναι τόσο εύκολο, όσο συνήθως νομίζουμε.

Ακόμη, ξεχνάμε ότι θρησκεία δεν είναι να ακούς ομιλίες ή να διαβάζεις βιβλία, αλλά είναι μια συνεχής μάχη, ένας συνεχής αγώνας, μια συνεχής πάλη με τη φύση μας. Ένας συνεχής αγώνας, μέχρι να επιτευχθεί η νίκη, μια νίκη που μπορεί να έρθει αμέσως, ή να μη έρθει ούτε μετά από εκατοντάδες ζωές. Και πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι' αυτό. Ο μαθητής που είναι προετοιμασμένος έτσι και έχει αυτό το πνεύμα θα συναντήσει την επιτυχία.

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΓΡΑΦΩΝ

Εκείνοι που ασχολούνται πάντα με τα λόγια και αφήνουν το νου να ψάχνει τη δύναμη των λέξεων, χάνουν το πνεύμα. Έτσι, ο δάσκαλος πρέπει πάντα να γνωρίζει το πνεύμα των Γραφών. Σ' έναν δάσκαλο πρέπει πρώτα να ψάξουμε αν γνωρίζει το μυστικό των Γραφών. Όλος ο κόσμος μελετά τις Γραφές, Βίβλους, Βέδες, Κοράνια, κλπ. Αλλά όλα αυτά είναι λέξεις, εξωτερικές συνθήκες, σύνταξη, ετυμολογία, φιλοσοφία, τα ξερά κόκαλα της θρησκείας. Θα ανακαλύψετε ότι κανένας από τους μεγάλους δασκάλους του κόσμου δεν χρησιμοποιεί αυτές τις διαφορετικές ερμηνείες των γραφών, δεν παιδεύτηκαν με τα κείμενα και με τα λόγια. Δεν λένε "Αυτή η λέξη σημαίνει αυτό και αυτή είναι η φιλολογική σχέση αυτού και της λέξης…." Μπορείτε να μελετήσετε όλους τους μεγάλους δασκάλους της ανθρωπότητας και θα δείτε ότι κανένας δεν χρησιμοποιεί αυτό τον τρόπο. Αυτοί μίλησαν, ενώ οι άλλοι που δεν έχουν τίποτα να πουν, θα πάρουν μια λέξη και θα γράψουν ένα τρίτομο έργο για τη πηγή της και τη χρήση της.

Αν θέλεις να είσαι Χριστιανός δεν είναι απαραίτητο να ξέρεις αν ο Χριστός γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ ή στην Βηθλεέμ ή την ακριβή ημερομηνία που έκανε την Επί του Όρους Ομιλία. Το μόνο που απαιτείται είναι να αισθάνεσαι την Επί του Όρους Ομιλία. Δεν είναι ανάγκη να διαβάσεις δύο χιλιάδες λέξεις για το πότε αυτή έχει δοθεί. Όλα αυτά είναι για την απόλαυση του διανοούμενου. Αφήστε τους να την έχουν, πείτε "αμήν" σ' αυτό.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΔΩΣΕ ΜΟΥ ΜΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΑΞΙΑΣ ΕΝΟΣ ΔΟΛΑΡΙΟΥ

Η τρίτη συνθήκη είναι το κίνητρο. Αυτός που δεν διδάσκει με απώτερα κίνητρα, όπως φήμη, δόξα, ή οτιδήποτε, αλλά το κάνει από αγνή αγάπη για σένα, αυτός είναι ο πραγματικός δάσκαλος. Οποιοδήποτε άλλο κίνητρο, όπως το κέρδος ή το όνομα, θα κατέστρεφε αμέσως το μεταβιβαζόμενο μήνυμα. Συνεπώς όλα πρέπει να γίνουν μέσω της αγάπης. Μόνο όταν κάποιος γνωρίζει τον Θεό μπορεί να είναι δάσκαλος. Όταν βλέπεις ότι ένας δάσκαλος πληροί όλες αυτές τις συνθήκες, είσαι ασφαλής. Αν δεν έχουν πραγματοποιηθεί, δεν είναι σοφό να τον αποδεχτείς.

Ένας τυφλός άνθρωπος που μπαίνει σ' ένα μουσείο, απλώς έρχεται και φεύγει. Αν θέλει να δει, πρέπει πρώτα να ανοίξουν τα μάτια του. Αυτός που ανοίγει τα μάτια μας στη θρησκεία είναι ο δάσκαλος. Είναι πολύ ωραίο να μιλάμε για ελευθερία, για ανεξαρτησία, αλλά χωρίς ταπεινότητα, σεβασμό, ευλάβεια και πίστη δεν μπορεί να υπάρχει θρησκεία. Σε λαούς ή σε εκκλησίες, όπου αυτή η σχέση δάσκαλου - μαθητή δεν κυριαρχείται από πνευματικότητα, εκεί δεν υπάρχει καθόλου ποιότητα. Αυτοί από ποιον θα μάθουν; Κι αν έρθουν να μάθουν, τότε θα αγοράσουν τη γνώση. Δώσε μου θρησκεία ενός δολαρίου! Δεν μπορώ να πληρώσω ένα δολάριο γι' αυτό; Η θρησκεία δεν μπορεί να γίνει μ' αυτό τον τρόπο.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΔΑΣΚΑΛΟ

Η προσοχή μας θα έπρεπε να κατευθυνθεί και να σταθεροποιηθεί στον δάσκαλο, ως μια ανώτατη εκδήλωση του Θεού. Και καθώς η δύναμη της προσευχής συγκεντρώνεται εκεί, η εικόνα του δασκάλου ως ανθρώπου θα διαλυθεί. Το πλαίσιο θα εξαφανιστεί και θα μείνει εκεί ο πραγματικός Θεός. Δεν υπάρχει τίποτε ανώτερο και ιερότερο από την γνώση που έρχεται σε μια ψυχή, μεταβιβαζόμενη από έναν πνευματικό δάσκαλο. Βρείτε τον δάσκαλο, υπηρετείστε τον σαν παιδί, ανοίξτε τη καρδιά σας στην επίδραση του, δείτε σ' αυτόν τον Θεό εκδηλωμένο. Γι' αυτούς που φτάνουν στην αλήθεια με ένα τέτοιο πνεύμα ευλάβειας και αγάπης, ο κύριος της Αλήθειας λέει τα πιο όμορφα λόγια: "Βγάλτε τα παπούτσια του από τα πόδια του, γιατί το μέρος στο οποίο στέκεται είναι ιερό". Όπου κι αν ειπωθεί το όνομα του, αυτό το μέρος ιεροποιείται. Πόσο μπορεί ένας άνθρωπος να λέει το όνομα του, και μ' αυτό τον τρόπο να προσεγγίζει έναν άλλον άνθρωπο, από τον οποίο πηγάζουν πνευματικές αλήθειες; Αυτό είναι το πνεύμα μέσα στο οποίο πρέπει να διδαχτούμε. Τέτοιοι δάσκαλοι, χωρίς αμφιβολία, είναι πολύ λίγοι στον κόσμο. Αλλά ποτέ δεν υπήρχε ο κόσμος χωρίς κάποιους τέτοιους δασκάλους. Αυτοί οι δάσκαλοι είναι τα αγνά λουλούδια της ανθρωπότητας και κάνουν τον κόσμο να συνεχίζει να προχωράει. Είναι η δύναμη που εκδηλώνεται από τις γεμάτες ζωή καρδιές τους, που κρατάει τα σύνορα αυτού του κόσμου άθικτα.

ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ

Θα έρθει η στιγμή που θα υπερβούμε την ανθρώπινη φύση μας και θα γνωρίσουμε εκείνον όπως πραγματικά είναι. Αλλά όσο είμαστε άνθρωποι, πρέπει να τον λατρεύουμε με τη μορφή του ανθρώπου. Πιο πέρα υπάρχει άλλη ομάδα δασκάλων, οι Χριστοί αυτού του κόσμου, οι δάσκαλοι των δασκάλων, που ενσαρκώνουν τον Θεό καθαυτό, στη μορφή του ανθρώπου. Αυτοί είναι πολύ ανώτεροι. Μπορούν να μεταβιβάζουν την πνευματικότητα μ' ένα άγγιγμα, με μια ευχή, που κάνει ακόμα και τους χειρότερους χαρακτήρες άγιους σε μια στιγμή. Θα έχετε διαβάσει ότι αυτοί μπορούν να κάνουν τέτοια πράγματα. Αυτοί δεν είναι όμως οι δάσκαλοι για τους οποίους εγώ μιλάω. Αυτοί είναι οι δάσκαλοι όλων των δασκάλων. Είναι οι ανώτατες εκδηλώσεις του Θεού στον άνθρωπο. Εμείς δεν μπορούμε να δούμε το Θεό, κι αυτά είναι τα μόνα όντα που δεσμευόμαστε να λατρεύουμε. Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να δει το Θεό καθώς αυτός εκδηλώνεται στον Υιό. Δεν μπορούμε να τον δούμε, κι αν το προσπαθήσουμε τότε θα δούμε μια απαίσια καρικατούρα του Θεού.

Υπάρχει μια αρχαία ιστορία της Ινδίας, για έναν άνθρωπο αμαθή, που του ζητήθηκε να φτιάξει μια εικόνα του Θεού Σίβα. Μετά από μέρες αγωνίας και μάχης, τέλος έφτιαξε την εικόνα μιας μαϊμούς. Έτσι κι εμείς, όσο είμαστε άνθρωποι, όποτε προσπαθούμε να σχηματίσουμε μια εικόνα του Θεού, φτιάχνουμε μια καρικατούρα του, γιατί δεν τον έχουμε κατανοήσει ως κάτι ανώτερο από τον άνθρωπο. Αυτή η στιγμή θα έρθει όταν εμείς θα υπερβούμε την ανθρώπινη φύση και θα τον γνωρίσουμε όπως είναι. Αλλά όσο είμαστε άνθρωποι πρέπει να τον λατρεύουμε με τη μορφή του ανθρώπου.

Η θρησκεία είναι μια πραγμάτωση και πρέπει να κάνουμε μια ξεκάθαρη διάκριση μεταξύ της ομιλίας και της πραγμάτωσης. Οτιδήποτε δέχεστε στην ψυχή είναι πραγμάτωση. Ο άνθρωπος δεν έχει καμία ιδέα του πνεύματος. Πρέπει να σκεφτεί για το πνεύμα με τις μορφές που έχει μπροστά του. Πρέπει να το σκεφτεί σαν τον γαλάζιο ουρανό, σαν τα απέραντα λιβάδια, ή την θάλασσα, ή κάτι ανάλογο, τεράστιο. Πως αλλιώς μπορούμε να φανταστούμε το Θεό;

Έτσι, τι κάνουμε πραγματικά; Θέλουμε να αναφερθούμε στην παντοδυναμία και σκεφτόμαστε τη θάλασσα! Είναι ο Θεός η θάλασσα; Απαιτείται λίγη κοινή λογική, και τίποτα δεν είναι τόσο σπάνιο, όσο η κοινή λογική. Ο κόσμος είναι γεμάτος από ομιλίες.

Δύο τάξεις των ανθρώπων δεν λατρεύουν τον Θεό ως άνθρωπο: το ανθρώπινο κτήνος, που δεν έχει θρησκεία και ο Παραμαχάμσα, ο ανώτατος Γιόγκι, ο οποίος έχει υπερβεί την ανθρώπινη φύση, έχει αφήσει πίσω του το νου και το σώμα κι έχει ξεπεράσει τα φυσικά όρια. Όλη η φύση έχει γίνει ο εαυτός του. Δεν έχει ούτε νου, ούτε σώμα και μπορεί να λατρεύει το Θεό ως Θεό, όπως το μπορεί ένας Ιησούς ή ένας Βούδας. Αυτοί δεν λατρεύουν τον Θεό ως άνθρωπο. Το άλλο άκρο είναι το ανθρώπινο κτήνος, που καταλαβαίνετε πόσο ακραίο φαίνεται.

Παρόμοια είναι η περίπτωση της ακραίας άγνοιας σε αντίθεση με το άλλο άκρο της γνώσης. Κανένας απ' αυτούς δεν λατρεύει. Ο άνθρωπος που βρίσκεται στην πλήρη άγνοια δεν λατρεύει το Θεό. Δεν έχει αναπτυχθεί αρκετά για να νιώθει την ανάγκη να το κάνει. Εκείνοι που έχουν κατακτήσει την ανώτατη γνώση, επίσης, δεν λατρεύουν τον Θεό, γιατί έχουν φτάσει στην αυτοπραγμάτωση κι έχουν γίνει ένα μαζί του. Συνεπώς είναι απόλυτα απαραίτητο να λατρεύεις τον Θεό ως άνθρωπο, κι είναι ευλογημένες οι φυλές που έχουν έναν Θεάνθρωπο να λατρεύουν. Οι Χριστιανοί έχουν έναν τέτοιο Θεάνθρωπο στο πρόσωπο του Χριστού. Έτσι σκαρφαλώνουν και προσεγγίζουν το Χριστό. Αυτός είναι ο φυσικός τρόπος να βλέπεις το Θεό στον άνθρωπο. Όλες οι άλλες ιδέες του Θεού είναι συγκεντρωμένες εκεί.

Ο μεγάλος περιορισμός που έχουν οι Χριστιανοί είναι ότι δεν παίρνουν υπόψη τους τις άλλες εκδηλώσεις του Θεού, πέρα από το Χριστό. Υπάρχει η εκδήλωση του Θεού κι αλλού, όπως στον Βούδα, και θα υπάρχει σε εκατοντάδες άλλους. Μην περιορίζετε το Θεό κάπου. Αποδώστε όλο το σεβασμό, που νομίζετε ότι πρέπει να δώσετε στο Θεό, στο Χριστό, γιατί είναι η μόνη λατρεία που μπορούμε να έχουμε. Ο Θεός δεν μπορεί να λατρευτεί. Αυτός είναι το αιώνιο ον του σύμπαντος. Η εκδήλωση του στον άνθρωπο είναι η μόνη που μπορούμε να λατρέψουμε, η μόνη στην οποία μπορούμε να προσευχηθούμε.

Είναι πολύ καλός ο τρόπος, το τυπικό της προσευχής των Χριστιανών, όταν λένε "Στο όνομα του Χριστού". Είναι σοφό να σταματήσουν να προσεύχονται στο Θεό, και να απευθύνουν την προσευχή τους μόνο στο Χριστό. Ο Θεός κατανοεί τις ανθρώπινες αποτυχίες και αδυναμίες και γίνεται άνθρωπος, για να κάνει καλό στην ανθρωπότητα.

"Οποτεδήποτε υποχωρεί η αρετή και επικρατεί η ανηθικότητα, τότε Εγώ έρχομαι για να βοηθήσω την ανθρωπότητα", λέει ο Κρίσνα. Αυτές οι μεγάλες ενσαρκώσεις του Θεού πρέπει να λατρεύονται. Πρέπει να τους λατρεύουμε τιμώντας και τις μέρες που γεννήθηκαν και τις μέρες που έφυγαν από αυτό τον κόσμο, κατά τις οποίες θα πρέπει να δίνουμε περισσότερο σεβασμό σ' αυτούς.

Στην λατρεία του Χριστού, θα πρέπει να τον λατρεύουμε όπως αυτός επιθυμεί, στην ημέρα της γέννησης του, με νηστεία και προσευχή, κι όχι με γιορτές. Όταν αυτά γίνονται έτσι όπως λέμε τώρα, τότε Αυτοί εκδηλώνουν τους εαυτούς τους στις ψυχές μας και μας κάνουν να μοιάζουμε μ' αυτούς. Αλλά δεν πρέπει να ανακατέψετε το Χριστό με το Βούδα, με ξωτικά που τριγυρίζουν στον αέρα, κι όλες αυτές τις ανοησίες. Είναι ιεροσυλία να καλείς το Χριστό σε μια πνευματιστική συγκέντρωση για να χορέψει. Έχω δει μεγάλη υποκρισία σ' αυτή τη χώρα (την Αμερική, στμ.). Δεν είναι αυτός ο σωστός τρόπος για να έρθουν αυτές οι εκδηλώσεις του Θεού. Το άγγιγμα τους όμως μπορεί να εκδηλωθεί σ' έναν άνθρωπο, κι όταν ο Χριστός αγγίζει, όλη η ψυχή του ανθρώπου αλλάζει. Ο άνθρωπος μεταμορφώνεται και γίνεται όπως Εκείνος. Όλη του η ζωή μπορεί να γίνει πνευματική.

Από κάθε πόρο του σώματος του Χριστού εκπορεύεται πνευματική δύναμη. Τι ήταν αυτές οι μεγάλες δυνάμεις στο χαρακτήρα του Χριστού, που φαίνονται στα θαύματα και στις θεραπείες; Αυτά είναι τα χαμηλά πράγματα, που κάνοντας τα αυτός δεν θα μπορούσε να βοηθήσει, επειδή βρισκότανε ανάμεσα σε χυδαίους ανθρώπους. Που διοχετεύτηκε αυτή η θαυματουργική ικανότητα; Διοχετεύτηκε ανάμεσα στους Ιουδαίους, κι αυτοί δεν τον αναγνώρισαν. Που δεν διοχετεύτηκε; Στην Ευρώπη. Τα θαύματα έγιναν στους Ιουδαίους, που απέρριψαν το Χριστό, και η Επί του Όρους Ομιλία πήγε στην Ευρώπη, κι αυτοί τον αποδέχτηκαν. Το ανθρώπινο πνεύμα δέχεται αυτό που είναι αληθινό και απορρίπτει αυτό που είναι ψευδές. Η μεγάλη δύναμη του Χριστού δεν είναι στα θαύματα του ή στις θεραπείες του. Οποιοσδήποτε ανόητος θα μπορούσε να κάνει αυτά τα πράγματα. Οι ανόητοι μπορούν να θεραπεύσουν τους άλλους. Οι διάβολοι μπορούν να θεραπεύσουν τους άλλους. Έχω δει τρομερά δαιμονικούς ανθρώπους να κάνουν υπέροχα θαύματα. Έχω δει ανόητους να θεραπεύουν μέσα σε μια στιγμή με τη θέληση τους τις πιο τρομερές αρρώστιες. Αυτές είναι πράγματι δυνάμεις, αλλά συχνά είναι δαιμονικές δυνάμεις.

Οι άλλες δυνάμεις είναι όπως η πνευματική δύναμη του Χριστού, που θα ζει και θα ζει για πάντα, μια παντοδύναμη γιγάντια Αγάπη, και τα λόγια της Αλήθειας που αυτός διδάσκει. Η πράξη της θεραπείας των ανθρώπων σε μια στιγμή θα ξεχαστεί, αλλά τα λόγια του "Ευλογημένοι αυτοί που είναι αγνοί στη καρδιά" ζουν και σήμερα. Αυτά τα λόγια είναι μια τεράστια, ανεξάντλητη αποθήκη δύναμης. Όσο διαρκεί ο ανθρώπινος νους, τόσο δεν θα ξεχαστεί το όνομα του Θεού. Αυτά τα λόγια θα ρέουν και ποτέ δεν θα πάψουν να υπάρχουν. Αυτές είναι οι δυνάμεις που δίδαξε και που είχε ο Ιησούς. Η δύναμη της αγνότητας είναι μια βέβαιη δύναμη. Έτσι, λατρεύοντας το Χριστό, προσευχόμενοι σ' αυτόν, πρέπει πάντα να θυμόμαστε τι αναζητάμε. Όχι ανοησίες, όπως θαύματα, αλλά τις θαυμαστές δυνάμεις του πνεύματος, που απελευθερώνουν τον άνθρωπο, του δίνουν τον έλεγχο όλης της φύσης, τον παίρνουν από τη σκλαβιά και του δείχνουν τον Θεό μέσα του.

esoterica
Read more »