Για να παραθέσει κανείς ολόκληρη τη φιλολογία, τη μυθολογία και το συμβολισμό των όφεων στις θρησκείες και στις παραδόσεις, θα χρειαζόταν να κάνει μια εκτεταμένη έρευνα και να δαπανήσει πολύ από το χρόνο του. Τέτοιες μελέτες υπάρχουν και έχω μερικές υπόψην μου, στο παρόν άρθρο όμως δεν θα μας απασχολήσουν αυτά τα ομολογουμένως σημαντικά και ενδιαφέροντα ζητήματα αλλά θα ασχοληθούμε με μερικές περιπτώσεις που έχουν υποπέσει στην αντίληψή μου, ενώ κάποιες από αυτές έχουν ταξινομηθεί και στο προσωπικό μου αρχείο.
Η Αργολίδα, όπως θα ξέρετε, είναι η πατρίδα του διασημότερου ίσως φιδιού, μαζί με τον Όφι της Γένεσης, της Λερναίας Ύδρας, που εξολόθρευσε ο Ηρακλής, ως μέρος των περίφημων Άθλων του. Στα βορειοδυτικά του νομού υπάρχει ο ορεινός όγκος που χωρίζει την Αργολίδα από την Αρκαδία και περιλαμβάνει μερικά ψηλά βουνά, γνωστότερο από τα οποία είναι το Αρτεμίσιο, ιερό όρος της θεάς Άρτεμης. Η περιοχή στα ΒΔ είναι έρημη πια και ο επισκέπτης συναντά μικρούς οικισμούς, από τους οποίους πολλοί είναι ερειπωμένοι πια. Στα παλιά χρόνια ωστόσο κατοικούνταν και υπήρχαν αρκετές αγροικίες. Εκεί λοιπόν, έξω από τον μικρό οικισμό του Αγίου Στεφάνου, ένας πολύ ηλικιωμένος μου διηγήθηκε την εξής ιστορία.
Κάποτε δυο χωρικοί είχαν πάει για κυνήγι και παραμόνευαν μέσα στο πυκνό ρουμάνι. Σε μια στιγμή ο ένας από τους δύο απομακρύνθηκε και κρύφτηκε κάτω από ένα μεγάλο δέντρο. Λίγο αργότερα ο φίλος του άκουσε ένα δυνατό συριγμό, τόσο που τρόμαξε και τρέχοντας προς το φίλο του τον είδε να βρίσκεται στο στόμα ενός γιγάντιου φιδιού, το οποίο τη στιγμή εκείνη τον κατάπινε. Οργισμένος καθώς ήταν, ξέχασε το φόβο του και επιτέθηκε στο στοιχειό, κατορθώνοντας να το σκοτώσει και ανοίγοντας την κοιλιά του να βγάλει από μέσα το φίλο του, ο οποίος ήταν λιπόθυμος. Τον μετέφερε σπίτι του, τον έκανε καλά και ο φίλος του δεν θυμόταν τίποτα, οπότε και ο ίδιος δεν του είπε το παραμικρό. Μετά από μερικά χρόνια οι δυο φίλοι ξαναπήγαν για κυνήγι και τυχαία πέρασαν από εκείνο το σημείο, οπότε το θύμα του φιδιού είδε τα τεράστια κόκκαλά του και αναρωτήθηκε τι είδους θηρίο ήταν εκείνο που είχε πεθάνει εκεί. Τότε ο φίλος του διηγήθηκε το τι είχε συμβεί, οπότε το θύμα θυμήθηκε αυτά που είχε ξεχάσει και αμέσως πέθανε από το φόβο του.
Η ιστορία αυτή δεν είναι πρωτότυπη ούτε και αποκλειστική της Αργολίδας. Για την ακρίβεια, την ίδια αυτούσια ή και με παραλλαγές, συναντάμε σε πολλά σημεία της Ελλάδας και του πλανήτη και αυτό με κάνει να πιστεύω ότι ουσιαστικά πρόκειται για αρχετυπική διήγηση, αν και γνωρίζω πως αρκετοί θα διαφωνήσουν με αυτή την άποψη.
Παρόμοιες ιστορίες από την ίδια περίπου εποχή αλλά και από την πιο σύγχρονη, βρίσκουμε και στον περίφημο Αχλαδόκαμπο της Αργολίδας, έναν τόπο που αναρωτιέμαι για ποιόν ακριβώς λόγο βρίθει από ένα σωρό μεταφυσικά συμβάντα. Φαίνεται πως κάτι σημαντικό υπάρχει εκεί αλλά ακόμα η έρευνά μου είναι στα σπάργανα.
Μια περισσότερο σύγχρονη περίπτωση γιγάντιου φιδιού αναφέρεται στην περιοχή της Πάτρας, στην ευρύτερη τοποθεσία της Κλάους. Μερικές σχετικές περιπτώσεις αναφέρθηκαν πρόσφατα σε σχετικό άρθρο του περιοδικού Mystery. Οι δικές μου πληροφορίες αναφέρουν ότι η ευρύτερη περιοχή της Κλάους και της Πάτρας γενικότερα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες από γαιωδαιτικής και όχι μόνο άποψης αλλά αυτά είναι ζητήματα που έχουν ένα πολύ μεγαλύτερο βάθος και απαιτούν πολύ συγκεκριμένες γνώσεις που η παράθεσή τους ξεφεύγει από τα όρια του άρθρου αυτού. Θα περιοριστώ να σας αναφέρω όμως ότι η περιοχή της Αχαϊας έχει ιδιαίτερο εσωτερικό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι ο Κυβερνήτης της ανήκει στη σκοτεινή πλευρά και το εντυπωσιακότερο μάλιστα είναι ότι τόσο ο Δαίμονάς της όσο και ο Άγγελός της έχουν το ίδιο όνομα. Ενώ μάλιστα ολόκληρη η χώρα έχει μόνο έναν Δαίμονα, η Αχαϊα φαίνεται πως έχει τον δικό της κι αυτό είναι εξίσου σημαντικό.Αλλά θα χρειαστεί να περιοριστώ μόνο σε αυτές τις αναφορές, τις οποίες σίγουρα οι αναγνώστες μου θα αντιμετωπίσουν με αρκετή δυσπιστία. Είμαι προετοιμασμένος όμως για αυτό το ενδεχόμενο.
Μια ακόμη περίπτωση για την οποία έχω αρκετές πληροφορίες, εντοπίζεται στην περιοχή των Μεγάρων Αττικής και πιο συγκεκριμένα στην ορεινή περιοχή του Αλεποχωρίου, στα Γεράνεια όρη. Πρόκειται για μια κατάφυτη περιοχή με πυκνό δάσος και εκπληκτική θέα στον Κορινθιακό κόλπο, όπως επίσης και στις Αλκυονίδες νήσους. Μέχρι ένα συγκεκριμένο υψόμετρο υπάρχουν πολλά σπίτια, εξοχικά κυρίως, λίγο ψηλότερα υπάρχουν τα μοναστήρια του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και της Αγίας Παρασκευής (ψηλότερα), ενώ από εκεί και πάνω συνεχίζεται το παρθένο δάσος μέχρι την κορυφή του βουνού, όπου υπάρχει ένα τεράστιο ραντάρ. Υπάρχουν πολλές διηγήσεις μεταξύ των γυναικών και ανδρών μοναχών των δύο Μονών, σχετικά με ένα τεράστιο φίδι που μερικοί από αυτούς έχουν συναντήσει και, φυσικά, οι ίδιοι το αποδίδουν σε δαιμονική παρουσία. Το πρόβλημα είναι όμως ότι και περαστικοί έχουν αναφέρει είτε ότι έχουν δει τα τεράστια ίχνη του ή και μέρος από αυτό ακόμα.
Οι περιγραφές μιλούν για ένα γιγάντιο φίδι, το οποίο έχει κεφάλι μεγάλο όσο ένας "κουβάς" ή ένα μεγάλο πανέρι, ενώ επίσης διαθέτει "μαλλιά" και κέρατα. Οι θεάσεις του είχαν κορυφωθεί πριν από πέντε περίπου χρόνια ενώ τώρα είναι σποραδικές ή τουλάχιστον έτσι μου έχει αναφερθεί.
Ένα στοιχείο το οποίο για δικούς μου λόγους θεωρώ σημαντικό ώστε να αναφέρω, είναι το εξής. Πιθανόν αρκετοί από εσάς να έχετε ακούσει για τον πατέρα Πορφύριο, μια από τις μεγαλύτερες πατερικές φιγούρες της σύγχρονης εκκλησιαστικής παράδοσης. Ο Πορφύριος, λοιπόν, είχε επισκεφτεί την περιοχή και του είχαν δείξει το σημείο, ψηλά στο βουνό, όπου είχαν συμβεί οι περισσότερες θεάσεις του φιδιού. Ο ίδιος, γνωστός στους χριστιανικούς κύκλους για το ότι "έβλεπε" με μια όραση όχι συνηθισμένη,τους είχε πει ότι στο σημείο εκείνο στο παρελθόν "είχε χυθεί αίμα, πολύ αίμα. Ο τόπος από κάτω έχει πάρα πολλά οστά, μεγάλο κακό είχε γίνει εδώ πέρα".
Μέσα από τις ελάχιστες αναφορές που σας παρέθεσα, κατανοεί ο οποιοσδήποτε αναγνώστης πιστεύω ότι ο συμβολισμός και η σημασία των όφεων είναι μια δύσκολη αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα υπόθεση. Εάν σε όλα αυτά προσθέσετε τη γνώση ότι αρκετές από τις εμπειρίες αυτές συμβαίνουν σε μέρη που από παλιά θεωρούνται σημαντικά, καθώς έχουν συμβεί πολλών ειδών μεταφυσικά φαινόμενα, καθώς σε μερικές περιπτώσεις και θεάσεις ιπτάμενων αντικειμένων, τότε μπορεί να προκύψουν σημαντικά συμπεράσματα...
thesecretrealtruth , kemanakh
Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011
Φίδια - πνεύματα ή κάτι άλλο;
Ετικέτες
Μυστικισμός
,
Παράξενα Φαινόμενα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου