Τα 30 του χρόνια έκλεισε σήμερα το MS-DOS, το λειτουργικό σύστημα πάνω στο οποίο η Microsoft έχτισε την αυτοκρατορία της. Ήταν 27 Ιουλίου του 1981 όταν η Microsoft αγόρασε τα δικαιώματα για το QDOS (Quick and Dirty Operating System) από την εταιρεία Seattle Computer Products (SCP) για $25.000.
Το QDOS, γνωστό επίσης και σαν 86-DOS, είχε σχεδιαστεί από την SCP για να τρέχει στον επεξεργαστή 8086 της Intel , και ουσιαστικά<…>
φτιάχτηκε μόλις μέσα σε 2 μήνες, για να είναι έτοιμη η έκδοση 0.1 το 1980.
Στο μεταξύ η IBM σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει το λειτουργικό CP/M-86 στον επερχόμενο υπολογιστή Personal Computer, που ήταν το στάνταρ λειτουργικό για επεξεργαστές αρχιτεκτονικής 8086 και 8080. Όμως η συμφωνία με την Digital Research, που ανέπτυσσε το CP/M, ναυάγησε. Τότε η IBM προσέγγισε τη Microsoft, η οποία είχε κάποια χρόνια εμπειρίας με το M-DOS, τη BASIC και άλλα σημαντικά εργαλεία. Όπως φαντάζεστε εκ του αποτελέσματος, η συνεργασία IBM/Microsoft αποδείχτηκε μάλλον επιτυχημένη.
Η IBM κυκλοφόρησε τον Personal Computer (PC) τον Αύγουστο του 1981 με την έκδοση 1.14 του QDOS της SCP. Λίγους μήνες αργότερα όμως η Microsoft παρήγαγε το MS-DOS 1.24, που έγινε το επίσημο λειτουργικό του IBM PC. Το 1983 κυκλοφόρησε η έκδοση 2.0 του MS-DOS, το 1984 η έκδοση 3.0, ενώ η έκδοση 4.0, που χρησιμοποιούσε ποντίκι και μενού, κυκλοφόρησε το 1989. Κάπου εκεί το λειτουργικό της IBM, PC-DOS, άρχισε να διαχωρίζεται από το MS-DOS. Το 1990 η Microsoft κυκλοφόρησε τα Windows 3.0, αλλάζοντας οριστικά την εστίασή της. Εκείνη την περίοδο οι εταιρείες λογισμικού άρχισαν να νιώθουν πως τα 640KB μνήμης, που ήταν το όριο στον IBM PC, δεν ήταν πλέον αρκετά.
Παρ’ όλα αυτά, το 1991 κυκλοφόρησε το MS-DOS 5.0, μαζί με την QBASIC, και το 1993 το MS-DOS 6.0. Πλέον η Microsoft, η IBM και η Digital Research (DR-DOS) βρίσκονταν σε έναν αγώνα δρόμου για τις εκδόσεις των λειτουργικών τους. η IBM κυκλοφόρησε το PC-DOS 6.1, η Microsoft ακολούθησε με το MS-DOS 6.2. Η IBM έβγαλε στην αγορά το PC-DOS 6.3. H Novell έκανε την έκπληξη, κυκλοφορώντας το Novell DOS 7.0.
Όλα αυτά μέχρι το 1995, που τα Windows 95, με υπόβαθρο το MS-DOS 7.0 και το νέο σύστημα αρχείων FAT32 σήμαναν την αρχή του τέλους για το DOS. Όλες οι άλλες εκδόσεις DOS εξαφανίστηκαν από την αγορά. Μόνο στα τέλη του ’90, μετά τη φούσκα των dot com, θα κυκλοφορούσε ένα νέο λειτουργικό με μορφή γραμμής εντολών – φυσικά αναφερόμαστε στο Linux.
Σε αυτό το άρθρο της wikipedia μπορείτε να δείτε μία σύγκριση των γνωστών λειτουργικών συστημάτων x86 DOS: en.wikipedia.org
Σημείωση … Στην αρχική δημοσίευση δεν υπήρχαν οι φωτογραφίες , αλλα ευρέθησαν στο GOOGLE από τον admin
thesecretrealtruth , pcsteps.gr , secnews.gr
Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011
MS-DOS: Βρε πώς καταντήσαμε, που τριανταρίσαμε…
Ετικέτες
Τεχνολογία
,
Internet
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου