Disqus


***
SEARCHING THE BLOG

Loading




SEARCHING


Τελευταίες ... Αναρτήσεις

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑ … ΣΕ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ !!!

ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ

...Δεν Ελπίζω Τίποτα, Δεν Φοβάμαι Τίποτα, Είμαι Ελεύθερος. ...Ζούμε Μόνοι, Πεθαίνουμε Μόνοι, Το Ενδιάμεσο Φωτεινό Σημείο Το Λέμε Ζωή. ...Ελευτεριά Θα Πει Να Μάχεσαι Στη Γης Χωρίς Ελπίδα. ...Θεός Θα Πει Να Κυνηγάς Θεό Στον Αδειανόν Αγέρα. ...Ολάνθιστος Γκρεμός Της Γυναικός Το Σώμα. ...Πιο Δυνατή Η Ψυχή Από Την Ανάγκη, Και Δε Συχωρνάει. ...Τι Θα Πει Λεύτερος; Αυτός Που Δεν Φοβάται Το Θάνατο. ...Ότι Δεν Συνέβη Ποτέ, Είναι Ότι Δεν Ποθήσαμε Αρκετά. ...Αλίμονο Σε Όποιον Ζει Στην Έρημο Και Θυμάται Του Κόσμου. ...Αγωνιζόμαστε Για Τα Άφταστα, Και Γι' Αυτό Ο Άνθρωπος Έπαψε Να Είναι Ζώο. ...Ο Αληθινός Χριστός Περιπατάει Και Αγωνίζεται Μαζί Με Τους Ανθρώπους. ...Τα Τετραθέμελα Του Κόσμου Τούτου: Ψωμί, Κρασί, Φωτιά, Γυναίκα. ...Έχεις Τα Πινέλα, Έχεις Τα Χρώματα, Ζωγράφισε Τον Παράδεισο Και Μπες Μέσα. ...Η Πετρά, Το Σίδερο, Το Ατσάλι Δεν Αντέχουν. Ο Άνθρωπος Αντέχει. ...Αν Μια Γυναίκα Κοιμηθεί Μόνη, Ντροπιάζει Όλους Τους Άντρες. ...Ω Πολυφίλητο Κορμί, Το Πιο Κρυφό ‘Σαι Μονοπάτι. ...Η Στερνή Η Πιο Ιερή Μορφή Της Θεωρίας Είναι Η Πράξη.

*

Έλληνες γρηγορείτε ~ Εάλω η πατρίδα μας .!!!

*

ΥΠ' ΟΨIΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ !!!


«Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος, είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.

Να καταστρέψεις τα βιβλία του, την κουλτούρα του, την ιστορία του.

Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία, να κατασκευάσει μια νέα παιδεία, να επινοήσει μια νέα ιστορία ...

Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αρχίσει αυτό το έθνος να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.

Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα».

"Μίλαν Κούντερα" (Το βιβλίο του γέλιου και της λήθης)

*

Η Ενημέρωση Έρχεται Κοντά σας !!!

Η Ενημέρωση Έρχεται Κοντά σας !!!

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Κόκκινο σκαθάρι Vs Φοίνικες [ part II ]



ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΚΑΘΑΡΙ ΤΩΝ ΦΟΙΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ.

Α. Το κόκκινο σκαθάρι των φοινίκων


Rhynchophorus ferrugineus (Olivier) (Coleoptera: Curculionidae),
κν. κόκκινος ρυγχωτός κάνθαρος των φοινίκων (redpalmweevil)
Το έντομο Rhynchophorus ferrugineusθεωρείται σήμερα ως ο σημαντικότερος εχθρός των φοινικοειδών.

Είδη φοινικοειδών που προσβάλλει και υπάρχουν στην Ελλάδα

Areca catechu, Arenga pinnata, Caryota urensi, Cocos nucifera, Corypha elata, Elaeis guineensis, Livistona decipiens, L. chinensis, L. australis, Phoenix canariensis, Phoenixdactylifera, P. roebelinii, P. sylvestris, Sabal causiarum, S. palmetto, Trachycarpus fortunei, Washingtonia filifera κ.α.

Τα είδη Chamaerops humilis καιWashingtonia robusta .... αναφέρονται ως ανθεκτικά στο έντομο.

Μορφολογία

Τα ακμαία (αρσενικά και θηλυκά) έχουν κόκκινο-καστανό χρώμα, μήκος 3 cm περίπου και φέρουν ρύγχος. Οι προνύμφες είναι ευκέφαλες, άποδες και μπορούν να φτάσουν σε μήκος τα 5 cm πριν τη νύμφωση.

Βιολογία

Τα θηλυκά ωοτοκούν γύρω στα 300 αυγά σε οπές ή πληγές του φοίνικα. Τα αυγά εκκολάπτονται σε 2-5 ημέρες. Οι προνύμφες εισχωρούν στο εσωτερικό του φοίνικα ανοίγοντας στοές.

Η ανάπτυξη των προνυμφών διαρκεί 1-3 μήνες. Η νύμφωση γίνεται μέσα ή έξω από τον κορμό, μέσα σε κουκούλι που φτιάχνει η προνύμφη από ξερές ίνες του φοίνικα και διαρκεί 14-21 ημέρες οπότε γίνεται έξοδος των ακμαίων.

Συνεπώς ο βιολογικός κύκλος του εντόμου διαρκεί 4 μήνες περίπου.

Στον ίδιο φοίνικα μπορεί να απαντώνται επικαλυπτόμενες γενιές και συνυπάρχουν όλα τα βιολογικά στάδια του εντόμου.

Ζημιά – Συμπτώματα

Η ζημιά προκαλείται κυρίως από τις προνύμφες. Η προσβολή ξεκινά κυρίως από την κορυφή του φοίνικα, στη βάση των νεαρών φύλλων ή από πληγές στα φύλλα και στον κορμό, όπου τα θηλυκά ωοτοκούν.

Οι προνύμφες τρέφονται με μαλακές ίνες. Λίγο πριν την νύμφωση, μετακινούνται προς το εσωτερικό του κορμού ανοίγοντας στοές και μεγάλες κοιλότητες. Οι στοές στο πάνω μέρος του κορμού φτάνουν σε μήκος έως και 1 m.

Χαρακτηριστικό μακροσκοπικό σύμπτωμα είναι η καταστροφή της νέας βλάστησης (καρδιάς) και η κάμψη των παλαιών φύλλων πού δίνει στο φυτό την όψη ανοικτής ομπρέλας.

Οι έντονα προσβεβλημένοι φοίνικες εμφανίζουν ολική απώλεια των φύλλων και σήψη του κορμού, με συνέπεια τη ξήρανση του δέντρου. Συνήθως η ζημιά που προκαλείται από τις προνύμφες είναι ορατή πολύ μετά την έναρξη της προσβολής.

Β) Τρόποι Αντιμετώπισης.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησης είναι η κοπή και ταφή όλων των προσβεβλημένων φοινικόδεντρων στα πρώτα στάδια της προσβολής πριν την έξοδο των ακμαίων και την αναπαραγωγή τους. Μεγάλη όμως προσοχή πρέπει να δοθεί κατά τη μεταφορά των προσβεβλημένων τμημάτων του κορμού, ώστε να μη διαφύγουν τυχόν υπάρχοντα ακμαία έντομα

Πολύ καλά αποτελέσματα έχει η αντιμετώπιση με βιολογικό τρόπο, με σκευάσματα εντομοπαθογόνου νηματώδη (π.χ. capsanem). Χρειάζεται όμως στη περίπτωση αυτή πολύ προσεκτική και επιμελής εφαρμογή.

Σας ενημερώνουμε ότι λόγω της σοβαρότητας του προβλήματος στους φοίνικες έχει βγει απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων που επιτρέπει κατ’ εξαίρεση την εφαρμογή χημικών εντομοκτόνων για την καταπολέμηση του συγκεκριμένου εχθρού των φοινίκων και για το χρονικό διάστημα μέχρι τις 3-6-2010. Τα φυτοφάρμακα που επιτρέπονται είναι:

α) ACTARA 25 WG (δραστική ουσία thiamethoxam, αριθμός έγκρισης 14103).
β) Σκευάσματα με δραστική ουσία imidacloprid, περιεκτικότητα 20% β/ο ή β/ο και μορφή υγρό διάλυμα (SL).
γ) Σκευάσματα δραστική ουσία cypermethrin,περιεκτικότητα 10% β/ο και μορφή υγρό γαλακτωματοποιήσιμο (EC), με μόνο τρόπο εφαρμογής τον ψεκασμό κάλυψης στο κομμένο φυτό και στα κομμένα τεμάχια του φυτού κατά τη διαδικασία της κοπής.

Τα στοιχεία της κατ’ εξαίρεση διάθεση στην αγορά είναι τα εξής:

1). Δόσεις :

α) ACTARA 25 WG: 0,020-0,030% (20-30 γραμ. σκευάσματος/ 100 λίτρα ψεκαστικου υγρού).
β) IMIDACLOPRID 20% SL ή 20,6% SL: 0,050%-0,075% (50-75 κ.εκ. σκευάσματος/100λιτρα ψεκαστικου υγρού).
γ) CYPERMETHRIN 10% EC: 0,040-0,060% (40-60 κ. εκ. σκευάσματος / 100 λίτρα ψεκαστικου υγρού

2) όροι και προϋποθέσεις για την κατ’ εξαίρεση έγκριση διάθεσης των σκευασμάτων : Τα σκευάσματα θα χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις προφυλάξεις και τις οδηγίες χρήσης που αναφέρονται στις εγκρίσεις κυκλοφορίας τους, όπως ισχύουν σήμερα, και σύμφωνα με τη φυτοϋγειονομική νομοθεσία.

3) Διαπίστωση του προβλήματος εφαρμογής των σκευασμάτων : η εφαρμογή των σκευασμάτων θα γίνεται παρουσία Γεωπόνου, ο οποίος θα επιβεβαιώνει την προσβολή από το Rhynchophorus ferrugineus (Olivier), θα επιβλέπει την κοπή και κάψιμο των φοινικόδεντρων και θα είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή των σκευασμάτων σύμφωνα με τους όρους της παρούσας απόφασης .

4) Τρόπος- χρόνος εφαρμογής – αριθμός εφαρμογών:

α) Μέτρα πρόληψης της εξάπλωσης :

• Κατά την κοπή των φυτών : ψεκασμός κάλυψης με thiamethoxam ;ή cypermethrin ή imidacloprid στο κομμένο φυτό, στα κομμένα τεμάχια του φυτού, στη θέση κοπής του φυτού και στον τόπο γύρω από τη θέση κοπής. Αριθμός εφαρμογών : μια (1) εφαρμογή με ένα μόνο από τα ανωτέρω σκευάσματα.
• Στο χώρο διατήρησης των ευπαθών φυτών (φυτώρια) : σε περίπτωση που υπάρχουν ύποπτα σημεία προσβολής στο χώρο ή στη γύρω περιοχή, προληπτικά εφαρμογή με ψεκασμό κάλυψης των φυτών με thiamethoxam ή imidacloprid. Αριθμός εφαρμογών : μια (1) εφαρμογή με ένα μόνο από τα ανωτέρω σκευάσματα.

β) μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης (στη περίπτωση που επιβάλλεται να ληφθούν από την φυτοϋγειονομική νομοθεσία):

• ριζοπότισμα (μόνο σε μικρού μεγέθους φοινικόδεντρα), με διασυστηματικό εντομοκτόνο (thiamethoxam , imidacloprid).
• Εγχύσεις στη περιοχή της στεφάνης ή στον κορμό των φοινικόδεντρων με διασυστηματικό εντομοκτόνο (thiamethoxam , imidacloprid).

5) Γνωστοποίηση ενεργειών στην Υπηρεσία: οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων στις οποίες έγινε εφαρμογή εντομοκτόνου σκευάσματος σύμφωνα με τα ανωτέρω καθώς και οι αρμόδιοι Γεωπόνοι των Δήμων ή Κοινοτήτων (σε περίπτωση που η εφαρμογή έγινε σε κοινόχρηστους χώρους), υποχρεούνται εντός δέκα (10) ημερών από την εφαρμογή τους να προσκομίσουν στην Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Δωδεκανήσου έκθεση που να περιλαμβάνει:

1/5) Το σκεύασμα που χρησιμοποιήθηκε
2/5) Η ποσότητα που απαιτήθηκε
3/5) Ο αριθμός των δένδρων ή των κομμένων δένδρων που ψεκάστηκαν
4/5) Βεβαίωση του γεωπόνου που επιβεβαίωσε το πρόβλημα και επέβλεψε την διαδικασία.

α) Πριν την εφαρμογή σε κοινόχρηστους χώρους, οι Δήμοι υποχρεούνται να προειδοποιούν τους περίοικους.
β) Τόσο οι Δήμοι όσο και οι ιδιώτες να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την επισήμανση των περιοχών όπου έγινε η εφαρμογή.
γ) Κατά τη διάρκεια της εφαρμογής και μέχρις ότου στεγνώσει το ψεκαστό υγρό, να μη εισέρχονται άνθρωποι και κατοικίδια ζώα στην ψεκαζόμενη περιοχή.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΜΕΡΟΣ Ι


nad.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :