Οι βιταμίνες που θεωρούνται γενικά σημαντικότερες, για έναν ασκούμενο ή για έναν αθλητή υψηλού επιπέδου, είναι αυτές του συμπλέγματος Β.
Οι άνθρωποι που γυμνάζονται χρειάζονται περισσότερες βιταμίνες από το μέσο άνθρωπο για τους παρακάτω λόγους:
Οι αθλητές γενικά έχουν μεγαλύτερες ενεργειακές ανάγκες.
Με την άσκηση και την προκαλούμενη από αυτήν εφίδρωση, χάνονται εκτός από ηλεκτρολύτες και μεγάλα ποσά υδατοδιαλυτών βιταμινών.
Μεγιστοποίηση των ωφελειών από την προπόνηση καθώς και συντομότερη ανάκτηση των δυνάμεων μετά από κάθε προπόνηση ή αγώνα επιτυγχάνεται με επαρκή πρόσληψη βιταμινών.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α
Καμία έρευνα δεν έχει αποδείξει μέχρι σήμερα πως η επιπρόσθετη χορήγηση Βιταμίνης Α, μπορεί να βοηθήσει στη μυϊκή ανάπτυξη ή σε κάποιο άλλο τομέα.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ
Το ίδιο συμβαίνει και σ’ αυτή τη περίπτωση, αφού δεν υπάρχει καμία επίσημη καταγραφή πως η επιπλέον χορήγηση βιταμίνης Κ μπορεί να ωφελήσει τους αθλητές.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ E
Από μια έρευνα που έγινε επί 3 μήνες σε μια ομάδα αθλητών, έδειξε ότι η χορήγηση 400mg βιταμίνης Ε βελτίωσε την απόδοση των αθλητών σε αερόβιες δραστηριότητες.
Σ’ άλλη ομάδα αθλητών η χορήγηση βιταμίνης Ε σε καθημερινή βάση για 2 μήνες αυτή τη φορά, βελτίωσε σημαντικά τη μέγιστη κατανάλωση οξυγόνου, ενώ ταυτόχρονα ελάττωσε το σχηματισμό γαλακτικού οξέος. Αυτό σημαίνει ότι οι καύσεις στους μυς έγιναν πιο αποτελεσματικές.
Άρα, η βιταμίνη Ε βελτιώνει τις επιδόσεις, αν και πολλές μελέτες που έχουν γίνει σε αθλητές δρόμων αντοχής έχουν αντικρουόμενα αποτελέσματα. Σε αθλητές υψηλού επιπέδου σχετικά ασφαλείς δόσεις είναι περίπου 200-600 Ι.U. ημερησίως.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ C
Το ασκορβικό οξύ ή βιταμίνη C περιλαμβάνεται σε διάφορα βιοχημικά μονοπάτια που είναι σημαντικά για το μεταβολισμό και την υγεία και τα οποία βοηθούν την άσκηση.
Τα αποτελέσματα των μελετών που ερευνούν τις απαιτήσεις για βιταμίνη C σε αθλητές, πάρθηκαν βάσει των αλλαγών που παρατηρήθηκαν στο πλάσμα, τον ορό και τη συγκέντρωση ασκορβικού οξέος λευκοκυττάρων μετά από οξεία άσκηση.
Η άσκηση προκαλεί γενικά μια παροδική αύξηση στην κυκλοφορία του ασκορβικού οξέος στο αίμα, αλλά μια πτώση εμφανίζεται μετά από την παρατεταμένη άσκηση. Βάσει των αλλαγών στη συγκέντρωση του ασκορβικού οξέος μέσα στο αίμα, παραμένει ακόμα ασαφές εάν η κανονική άσκηση αυξάνει το μεταβολισμό της βιταμίνης C.
Η κανονική άσκηση δεν αυξάνει την απαίτηση για βιταμίνη C στους αθλητές.
Σε μια άλλη μελέτη παρατηρούμε τα αποτελέσματα της διαιτητικής συμπλήρωσης βιταμίνης C στα αντιοξειδωτικά ένζυμα ερυθροκυττάρων κατά τη διάρκεια ενός αθλητικού αγώνα.
Τα δείγματα αίματος πάρθηκαν από 16 εθελοντές αθλητές αντοχής, που συμμετείχαν σε αγώνα, 1 ώρα μετά από αυτόν. Τα αποτελέσματα πάρθηκαν, λαμβάνοντας υπόψη τη μεμονωμένη λήψη βιταμίνης C και τα επίπεδα πλάσματος.
Οι αθλητές χωρίστηκαν σ’ αυτούς που έλαβαν τη βιταμίνη C και σ’ αυτούς που αποτελούσαν την ομάδα ελέγχου. Η ομάδα ελέγχου πριν τον αγώνα είχε τα κανονικά επίπεδα πλάσματος, ενώ μετά τον αγώνα η ουρική διυδρογενάση οξέος αυξήθηκε.
Η δραστηριότητα καταλάσης των ερυθροκυττάρων αυξήθηκε μετά από τον αγώνα στην ομάδα που χορηγήθηκε η βιταμίνη.
Συμπερασματικά η συμπλήρωση βιταμίνης C, βοηθά στην αποφυγή των αρνητικών αποτελεσμάτων της άσκησης και στην ακεραιότητα των ερυθροκυττάρων.
bloglines.gr , dietplus.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου