Με επιτυχία στέφθηκε πρωτοποριακή επέµβαση µεταµόσχευσης τραχείας, στην Ιταλία. Η 19χρονη Βρετανίδα, που έπασχε από µια σπάνια µορφή καρκίνου, µπορεί τώρα µε αισιοδοξία να ατενίζει το µέλλον.
Οι γιατροί χρησιµοποιώντας ιστό από τη µύτη και τον µυελό των οστών της νεαρής Βρετανίδας δηµιούργησαν ένα νέο όργανο, βιολογικά ταυτόσηµο µε την τραχεία της ασθενούς. Είναι σηµαντικό πως, δεδοµένου ότι στον οργανισµό της γυναίκας δεν υπάρχει γενετικό υλικό του δότη, δεν χρειάζεται να πάρει φάρµακα για την απόρριψη του µοσχεύµατος. Και σύµφωνα µε την αναφορά των γιατρών, η ασθενής µπορούσε να µιλήσει ξανά µόλις τέσσερις ηµέρες µετά την επέµβαση.
«Είναι µία µοναδική λύση σε ένα άλυτο πρόβληµα. Μέχρι σήµερα η κατάληξη του ασθενούς ήταν αναπόφευκτη», δηλώνει στην «Daily Μail» ο Βάλτερ Τζιοβανίνι, µέλος της ιατρικής οµάδας που έφερε εις πέρας τη µεταµόσχευση, και προσθέτει: «Το συγκεκριµένο είδος καρκίνου είναι σπάνιο και δύσκολο να αντιµετωπιστεί, γιατί είναι ανθεκτικό στη χηµειοθεραπεία και στην ακτινοβολία. Επιπλέον, η αντικατάσταση της τραχείας µε συσκευή µηχανικής υποστήριξης δεν έχει φέρει αποτελέσµατα».
Η χειρουργική οµάδα µε επικεφαλής τον καθηγητή Πάολο Μακιανίνι αφαίρεσε από την τραχεία του δότη όλα τα κύτταρα, αφήνοντας µόνο έναν σωλήνα από χόνδρο. Λίγο πριν από την επέµβαση, οι γιατροί κάλυψαν τον σωλήνα µε τα βλαστοκύτταρα της ασθενούς χρησιµοποιώντας ιστούς που προηγουµένως είχαν αναγεννήσει στο εργαστήριο. Στη συνέχεια, το όργανο µεταµοσχεύθηκε στη νεαρή Βρετανίδα. Σε δύο - τρεις µήνες τα βλαστοκύτταρα θα έχουν καλύψει τελείως την τραχεία, δηµιουργώντας ένα νέο όργανο. Στο µεταξύ, η τραχεία λειτουργεί χωρίς τα κύτταρα, σαν ένα είδος µηχανικής υποστήριξης έως ότου τα βλαστοκύτταρα να το µετατρέψουν σε κανονικό όργανο.
Παρόµοια επέµβαση και πάλι µε επιτυχία , είχε πραγµατοποιήσει ο Πάολο Μακιανίνι πριν από δύο χρόνια σε µία ασθενή που έπασχε από φυµατίωση. Οπως επισήµανε όµως ο Αλεσάντρο Νάνι Κόστα, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Μεταµόσχευσης της Ιταλίας, «το νέο στοιχείο είναι ο συνδυασµός µιας χειρουργικής τεχνικής µε τη βιοτεχνολογία, µέσω της χρήσης βλαστοκυττάρων».

tanea.gr , inout.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου