"Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που κατέχουν χρήσιμες γνώσεις τις οποίες θα ήθελαν να μοιραστούν", εξηγεί το Google στον επίσημο μπλογκ του. "Στις αρχές της εβδομάδας, ζητήσαμε από ορισμένους επιλεγμένους ανθρώπους να δοκιμάσουν ένα νέο και δωρεάν εργαλείο για να γράφουν άρθρα που το Google αποκαλεί 'knol' (από την αγγλική λέξη knowledge - γνώση).
"Σκοπός μας είναι να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους που γνωρίζουν ιδιαίτερα ένα θέμα να γράψουν ένα άρθρο αναφοράς", προσθέτει το Google.
Η μεγάλη διαφορά με την Wikipedia, τα άρθρα της οποίας είναι προϊόν συνεργασίας και γενικά ανώνυμα, είναι πως κάθε άρθρο θα φέρει υπογραφή και θα γράφεται από έναν μόνο συγγραφέα, ακόμα και εάν το Google θα επιτρέπει στους κυβερνοναύτες να προσθέτουν σχόλια, επιπλέον πληροφορίες, παραπομπές και φωτογραφίες. "Σε πολλά θέματα, θα υπάρχουν πολλές ανταγωνιζόμενες΄knol΄", εξηγεί.
"Η κύρια ιδέα πίσω από αυτό το πρόγραμμα είναι να φέρουμε στο φως τους συγγραφείς", συνεχίζει το Google, για το οποίο "το να ξέρουν ποιος έγραψε τι θα βοηθήσει τους χρήστες".
Μία άλλη επιλογή που τη διαφοροποιεί από την Wikipedia, που είναι ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, είναι η διαφήμιση, ένα μέρος της οποίας θα επιστρέφει στο Google. "Στη διακριτική ευχέρεια του συγγραφέα, ένα ΄knol΄θα μπορεί να έχει διαφημίσεις", προσθέτει ο όμιλος, το 99% των εσόδων του οποίου προέρχεται από διαφημίσεις δημοσιευμένες στις εταιρικές ιστοσελίδες ή δίπλα στις απαντήσεις της μηχανής αναζήτησης που διαθέτει.
"Εάν ένας συγγραφέας επιλέξει να έχει διαφημίσεις, το Google θα του δώσει ένα σημαντικό μέρος των εσόδων από αυτές", αναφέρει.
Το Google ανακοινώνει πως ελπίζει ότι αυτά τα ηλεκτρονικά άρθρα θα καλύψουν "όλα τα θέματα, από επιστημονικές αρχές έως ιατρικές πληροφορίες, από τη Γεωγραφία στην Ιστορία, τον ελεύθερο χρόνο, τις οδηγίες χρήσης ή τα προϊόντα".
"Το Google δεν θα είναι διευθυντής σύνταξης" και ο έλεγχος των περιεχομένων "θα παραμείνει στα χέρια των συγγραφέων", προειδοποιεί ο όμιλος. Σκέπτεται επίσης να ταξινομήσει τα "knol" ανάλογα με την ποιότητά τους. Αυτά τα περιεχόμενα θα είναι χωρίς αποκλειστικά δικαιώματα και θα μπορούν να διασυνδεθούν από άλλες μηχανές αναζήτησης.
Η Wikipedia, μία από τις ιστοσελίδες με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα διεθνώς που δημιουργήθηκε το 2001, φιλοξενεί σχεδόν εννέα εκατομμύρια άρθρα σε περισσότερες από 200 γλώσσες, αλλά η ανώνυμη πλευρά των άρθρων, τα οποία μπορούν να τροποποιηθούν από τον καθένα κάθε στιγμή, προκάλεσε πρόσφατα κάποια προβλήματα αξιοπιστίας. Συγκεκριμένα, αποκαλύφθηκε ότι ορισμένες εταιρίες έγραφαν οι ίδιες τα άρθρα που τις αφορούσαν.
texn.blogspot
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου