Έχουμε πλέον μπει στο τελευταίο στάδιο της οριστικής μετάβασης στη ψηφιακή μετάδοση τηλεοπτικού σήματος. Σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να σταματήσουν την προβολή των παραδοσιακών αναλογικών προγραμμάτων μέχρι το τέλος του 2012 και η ημερομηνία αυτή θα ισχύσει καταληκτικά και για την Ελλάδα.
Η έναρξη της διαδικασίας και η σταδιακή μεταφορά σε ψηφιακή εκπομπή μέχρι και το 2012, ξεκίνησε το 2006 από την κρατική τηλεόραση. Σε ένα από τα τελευταία βήματα τις διαδικασίας αυτής στις 14 Δεκεμβρίου 2012 διακόπτεται το αναλογικό σήμα από το Κέντρο Εκπομπής «Χορτιάτης» στη Θεσσαλονίκη.
Κατά συνέπεια, η Θεσσαλονίκη και μεγάλο μέρος των νομών Πέλλας, Κιλκίς, Πιερίας και Ημαθίας καθώς και μικρό μέρος του νομού Χαλκιδικής θα «εκπέμπει» ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα.
Η απόφαση αυτή αφορά όλα τα κανάλια (δημόσια και ιδιωτικά κανάλια εθνικής και περιφερειακής ή τοπικής εμβέλειας) που εκπέμπουν το πρόγραμμά τους από το συγκεκριμένο κέντρο εκπομπής το οποίο καλύπτει πάνω από 1,5 εκ. τηλεθεατές, ενώ η μετάβαση θα συνεχιστεί και σε υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας.
Τι είναι το ψηφιακό σήμα ?
Το ψηφιακό σήμα λαμβάνει μόνο διακριτές τιμές 0 και 1, σε αντίθεση με το αναλογικό σήμα, που μπορεί να λάβει συνεχείς τιμές.
Κατά την ψηφιακή μετάδοση αποστέλλονται τέτοια αριθμητικά στοιχεία(bits), που εφόσον ο δέκτης τα λάβει θα τα αποκωδικοποιήσει σε εικόνα, ήχο και άλλες πληροφορίες. Ο δέκτης μπορεί να λάβει αυτά τα στοιχεία ή να μην τα λάβει, δηλαδή ή θα έχει σωστή εικόνα και ήχο ή δεν θα έχει καθόλου λήψη.
Οφέλη της ψηφιακής μετάδοσης στην ποιότητα της εικόνας !
- Στην αναλογική τηλεόραση, όταν η απόσταση του πομπού από το δέκτη είναι μεγάλη, το σήμα σταδιακά εξασθενεί και εμφανίζονται στην οθόνη χιόνια, που είναι ο θόρυβος της συχνότητας (όταν το σήμα κατεβαίνει και φθάνει στα επίπεδα του θορύβου). Στην ψηφιακή μετάδοση δεν υπάρχουν χιόνια, η εικόνα μπορεί είτε να είναι σωστή ή να μην υπάρχει καθόλου, όταν το σήμα είναι πολύ χαμηλό. Όταν το σήμα είναι πάνω από ένα επίπεδο λήψης, που ονομάζεται κατώφλι ευαισθησίας, η εικόνα και ο ήχος είναι τέλεια (το κατώφλι ευαισθησίας των ψηφιακών δεκτών είναι χαμηλότερο από αυτό των αναλογικών). Με σήμα 35 dbμV οι ψηφιακοί δέκτες έχουν άψογη εικόνα, ενώ στην αναλογική εκπομπή σε αυτό το επίπεδο ξεκινά η αποτύπωση της έγχρωμης εικόνας στον δέκτη με αρκετό θόρυβο. Ιδιαίτερα στη θάλασσα, η ψηφιακή εκπομπή θα δώσει πλέον λήψη τέλειας εικόνας σε όλο το Αιγαίο.
- Στην ψηφιακή λήψη τα σήματα, που φθάνουν στον δέκτη με καθυστέρηση (ανακλάσεις από λόφους ή κτίρια), μεταφράζονται σε ωφέλιμο σήμα λήψης στην ψηφιακή μετάδοση και όχι σαν παρεμβολές και είδωλα, όπως στην αναλογική.
- Αν ο ψηφιακός δέκτης, το εκπεμπόμενο πρόγραμμα και η οθόνη είναι HD, τότε η εικόνα θα είναι ανώτερη από αυτή του απλού DVD και θα είναι εφάμιλλη ενός Blu-Ray δίσκου.
Σε μια συχνότητα που έως τώρα τα κανάλια εξέπεμπαν ένα πρόγραμμα θα μπορούν πλέον με συμπίεση MPEG να εκπέμψουν ένα μπουκέτο καναλιών ανάλογα και με τη συμπίεση που εφαρμόζει σε καθένα από αυτά ο πάροχος.
Αν τα μπουκέτα είναι της τάξης των 4 καναλιών τότε ο χώρος για τα κανάλια κάνοντας χρήση των ίδιων συχνοτήτων τετραπλασιάζονται. Με τον τρόπο αυτό μπορεί κάποιος τηλεοπτικός σταθμός να δημιουργήσει και να εκπέμψει ένα πακέτο προγραμμάτων σε μια συχνότητα που μέχρι τώρα μετέδιδε ένα μόνο πρόγραμμα.
Επίσης σε περιοχές (όπως το Λεκανοπέδιο Αττικής), που για να γίνει εφικτή κάλυψη για την λήψη των καναλιών, οι εταιρίες αναγκάζονται να εκπέμπουν σε 2 ή και σε 3 διαφορετικές συχνότητες (από διαφορετικά σημεία), με την ψηφιακή εκπομπή αρκεί μια και μόνο συχνότητα απελευθερώνοντας έτσι συχνότητες.
Στην πραγματικότητα τα κανάλια θα μπορούν πλέον να εκπέμπουν σε μια μόνο συχνότητα σε όλη την Ελλάδα. Με την απελευθέρωση συχνοτήτων νέα μπουκέτα καναλιών θα βρουν χώρο. Έτσι θα μπορούν μικρότερα κανάλια να συνεργάζονται και να εκπέμπουν ένα δικό τους μπουκέτο σε όλη την Ελλάδα.
Απαιτήσεις για λήψη ψηφιακού σήματος.
Στην περίπτωση που η τηλεόραση του δέκτη δεν περιέχει ενσωματωμένο δέκτη τύπου MPEG-4, προκύπτει η ανάγκη για εξωτερικό ψηφιακό αποκωδικοποιητή. Στην αγορά υπάρχουν οι εξής δύο επιλογές:
- Standard Definition: Καλύπτει τηλεοράσεις που δεν έχουν τη δυνατότητα προβολής υψηλής ευκρίνειας (high definition) εικόνας. Σε τηλεοράσεις με μόνο υποδοχή Scart συνιστάται η χρήση αποκωδικοποιητών Standard Definition.
- High Definition: Καλύπτει τηλεοράσεις που έχουν δυνατότητα προβολής υψηλής ευκρίνειας (HD Ready) εικόνας με υποδοχή HDMI. Στις τηλεοράσεις HD Ready συνιστάται η χρήση αποκωδικοποιητών High Definition για προβολή όλων των προγραμμάτων σε ψηφιακή ποιότητα. Επίσης οι High Definition αποκωδικοποιητές κατά κανόνα φέρουν εισδοχή usb, στην οποία κάποιος μπορεί να τοποθετήσει memory stick ή external hard disc (εξωτερικός δίσκος αποθήκευσης δεδομένων) και έτσι να μπορεί να καταγράφει κάποιο πρόγραμμα από οποιοδήποτε κανάλι και ακολούθως να μπορεί να το αναπαραγάγει.
1)... Standard Definition ψηφιακός δέκτης :
2)... High Definition ψηφιακός δέκτης :
verusplus.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου