Νέα διάσταση στον όρο «outsourcing» έδωσε Αμερικανός εργαζόμενος, ο οποίος, όπως διαπιστώθηκε σε έλεγχο ασφαλείας της εταιρείας του, είχε «στείλει» τη δουλειά του σε εταιρεία στην Κίνα, και περνούσε το χρόνο του στο χώρο εργασίας στο YouTube, το Reddit, το Facebook, το eBay κλπ.
Όπως αναφέρει το BBC, ο εργαζόμενος πλήρωνε το 1/5 του μισθού του σε μία εταιρεία η οποία εδρεύει στο Σενγιάνγκ στην Κίνα, η οποία έκανε τη δουλειά του για λογαριασμό του.
Η ιδιαίτερη αυτή δραστηριότητα «ατομικού» outsourcing ήρθε στο φως μετά από τον εντοπισμό και τη διερεύνηση ασυνήθιστης δραστηριότητας στα αρχεία VPN (Virtual Private Network) της εταιρείας.
Το αποτέλεσμα ήταν να βρεθεί μία ανοιχτή και πλήρως ενεργή σύνδεση VPN από το Σενγιάνγκ στη θέση εργασίας του εργαζομένου, η οποία είχε ενεργοποιηθεί πριν από μήνες- για την ακρίβεια, ο εργαζόμενος φαινόταν να έχει μπει στο σύστημα από την Κίνα, αν και φαινόταν να…κάθεται κανονικά στο γραφείο του.
Στην αρχή υπήρχαν υποψίες για malware που διενεργούσε κατασκοπεία, ωστόσο η περαιτέρω έρευνα αποκάλυψε την αλήθεια.
Ο εργαζόμενος χαρακτηρίζεται ως σιωπηλός και ευγενής οικογενειάρχης, καθώς και γνώστης πολλών γλωσσών προγραμματισμού.
Όπως αναφέρθηκε, είχε αποστείλει ταχυδρομικά τα στοιχεία ασφαλείας του (RSA token) στην Κίνα, έτσι ώστε κατά τη διάρκεια της ημέρας εργαζόμενοι από την κινεζική εταιρεία να μπαίνουν στο σύστημα και να δουλεύουν για λογαριασμό του, κατά το εργάσιμο ωράριο.
Όπως φαίνεται, είχε κάνει την ίδια απάτη και σε άλλες εταιρείες, κερδίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια το χρόνο, πληρώνοντας περίπου 50.000 δολάρια ετησίως στην κινεζική εταιρεία.
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο εργαζόμενος έχει απολυθεί. Σύμφωνα με τον Guardian, εθεωρείτο ως ένας από τους πιο «λαμπρούς» εργαζομένους της εταιρείας. Την υπόθεση αποκάλυψε ο Άντριου Βαλεντάιν, ερευνητής της Verizon Business στην ιστοσελίδα του.
Η εταιρεία είχε αρχίσει να δίνει τη δυνατότητα στους software developers της να δουλεύουν περιστασιακά από το σπίτι, και έτσι είχε στήσει ένα VPN concentrator για να διευκολύνει τη διαδικασία.
Όταν το τμήμα ΙΤ αντιλήφθηκε την ασυνήθιστη δραστηριότητα, απευθύνθηκε στη Verizon, η οποία αποκάλυψε τις καθημερινές συνδέσεις από το Σενγιάνγκ, οι οποίες διαρκούσαν σε κάποιες περιπτώσεις ολόκληρη τη διάρκεια του ωραρίου.
Οι κώδικες που έγραφε είχαν χαρακτηριστεί ως καθαροί και καλογραμμένοι, ενώ ο εργαζόμενος είχε επαινεθεί επειδή τους υπέβαλλε εντός προθεσμιών- για την ακρίβεια, η performance review έκανε λόγο για τον καλύτερο developer της εταιρείας.
secnews.gr , naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου