Τα σύγχρονα smartphones είναι, η αλήθεια, αρκετά εξελιγμένα τεχνολογικά, σε σημείο να μπορεί κάποιος άνετα να ισχυριστεί ότι γνωρίζουν πάρα πολύ καλά εμάς και τις συνήθειές μας.
Μήπως, όμως γνωρίζουν, υπερβολικά πολλές πληροφορίες για μας – περισσότερες απ’ όσες θα έπρεπε να τους παρέχουμε;
Αυτός ο προβληματισμός, ο οποίος αφορά συσκευές που έχουμε συνέχεια μαζί μας και τις χρησιμοποιούμε σε κάθε κομμάτι της ζωής μας, κυριαρχεί σε συζητήσεις περί προστασίας της «ιδιωτικότητας» στις μέρες μας.
Και τα smartphones, σε πολλές περιπτώσεις, ίσως και να μην τη «σέβονται» όσο θα έπρεπε, με τη δική μας, βέβαια, πάντα, ανοχή…
Οι Location based services, για παράδειγμα, μπορούν να παρακολουθούν κάθε μας κίνηση.
Αυτό μπορεί να μας είναι χρήσιμο, όταν θέλουμε να εντοπίσουμε πού ακριβώς βρίσκεται ένα κατάστημα κοντά μας ή να κάνουμε check-in σε μία τοποθεσία στην οποία βρισκόμαστε (ακολουθώντας τη σχετική «μόδα»), μπορεί να γίνει όμως και ένα πρώτης τάξεως «εργαλείο» στα χέρια των marketers για να «μάθουν» τις συνήθειες μας και να αξιοποιήσουν αυτή τη γνώση στην προώθηση των προϊόντων τους.
Κι αυτό μπορεί να μην είναι πάντα κάτι το οποίο θέλουμε…
Έχοντας τις υπηρεσίες εντοπισμού θέσης «ανοικτές», δε θα πρέπει να εκπλαγείτε αν το κινητό σας (μέσω κάποιας εφαρμογής είτε ακόμη και… SMS) σας προτείνει κάποιo κατάστημα ή κάποια υπηρεσία του.
Φυσικά, πρόκειται για μία δυνατότητα που μπορείτε να απενεργοποιήσετε, πολλοί όμως είναι εκείνοι που το ξεχνούν ή απλά δεν το κάνουν ποτέ, καθώς θεωρούν τα πλεονεκτήματα του να έχουν ανοικτές τέτοιες υπηρεσίες περισσότερα.
Επιπλέον, με τόσες χιλιάδες εφαρμογές να είναι διαθέσιμες στα διάφορα stores των λειτουργικών και να αποκτούν «δικαιώματα» που τους δίνουμε εμείς (θυμηθείτε το άρθρο μας για την εφαρμογή MyPermissions που δίνει μία «λύση» στα υπερβολικά «permissions που δίνουμε κάποιες φορές σε applications), δεν είναι απίθανο πολλά από τα προσωπικά μας δεδομένα να φτάνουν σε «χέρια» που δε θα έπρεπε ή δε θα θέλαμε με τίποτα.
Σε κάθε περίπτωση, καθώς τα smartphones βρίσκονται πλέον ολοένα και περισσότερο σε κάθε κομμάτι της ζωής μας, οι ισορροπίες στο κομμάτι του τι «γνωρίζουν» για μας ανά πάσα στιγμή αρχίζουν να χάνονται.
Το παρακάτω infographic, που δημιουργήθηκε από την εκπαιδευτική πύλη OnlineColleges.com, αναφέρεται σε αυτό ακριβώς το ζήτημα, θέλοντας με απλό τρόπο να δείξει στον καθένα από μας πόσα γνωρίζει το smartphone μας όσον αφορά προσωπικές πληροφορίες, που, σε άλλες περιπτώσεις, θα δίναμε δύσκολα σε κάποιον άγνωστο και πώς αυτές μπορούν να αξιοποιηθούν.
Έχει ενδιαφέρον να το μελετήσει κάποιος, ώστε να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα για το τι «δικαιώματα» τελικά πρέπει να δίνει στη συσκευή του και πότε αυτά ξεπερνούν κάποια λεπτά και ευαίσθητα «όρια».
secnews.gr , digitallife.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου