Σήμερα η ύπαρξη ασύρματου δικτύου Wi-Fi στο σπίτι δεν είναι πολυτέλεια αλλά «αναγκαιότητα» μιας και όλο και περισσότερες συσκευές μπορούν να συνδεθούν ασύρματα μεταξύ τους και με το Internet.
Μάλιστα οι κατασκευαστές προτάσσουν το γεγονός ότι τα μηχανήματα τους έχουν την δυνατότητα «να συνδεθούν εύκολα και γρήγορα χωρίς καλώδια».
Είναι όμως δεδομένη η σύνδεση Wi-Fi όπως το αναφέρουν ή το ασύρματο οικιακό δίκτυο θέλει φροντίδα για να αποδώσει σωστά;
Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις συμβαίνει το δεύτερο μιας και το δίκτυο Wi-Fi δεν φτάνει ούτε κατά διάνοια την αξιοπιστία ενός ενσύρματου δικτύου Ethernet.
Υπάρχουν όμως κάποια βασικά σημεία τα οποία αν προσεχτούν μπορούν να οδηγήσουν σε πιο απροβλημάτιστες υλοποιήσεις.
1)… Μην συνδέετε τις συσκευές απευθείας μεταξύ τους. Χρησιμοποιήστε ένα ασύρματο router, ένα access point ή ένα gateway.
Υπάρχουν δύο τύποι σύνδεσης μεταξύ συσκευών που υποστηρίζουν δικτύωση Wi-Fi: ad-hoc και infrastructure. Στην πρώτη δύο συσκευές συνδέονται απευθείας μεταξύ τους και ανταλλάσσουν δεδομένα όπως για παράδειγμα δύο PSP.
Η λειτουργικότητα αυτής της σύνδεσης είναι περιορισμένη και προορίζεται για συγκεκριμένες «πρόχειρες» εργασίες.
Στην δεύτερη περίπτωση ένα εξειδικευμένο μηχάνημα παίζει τον ρόλο του Access Point, αναλαμβάνοντας την οργάνωση και τις συνδέσεις του ασύρματου δικτύου.
Κάθε συσκευή δεν συνδέεται απευθείας με την άλλη αλλά μέσω του access point.
To access point μπορεί να είναι αυτόνομη συσκευή ή ενσωματωμένο λειτουργικό κομμάτι ενός ασύρματου router ή ενός gateway.
Αυτή η τελευταία μορφή «όλα-σε-ένα» μάλιστα είναι και η πιο διαδεδομένη μιας και συχνά η εταιρεία που παρέχει το Internet προσφέρει μαζί με το πακέτο και ασύρματο ρούτερ.
Βέβαια, και αυτό είναι αναμενόμενο, οι δυνατότητες αυτού του βασικού μηχανήματος της προσφοράς απέχουν από τις δυνατότητες των πιο προχωρημένων μοντέλων που κυκλοφορούν.
Ειδική περίπτωση αποτελεί και το λεγόμενο Wi-Fi Direct που βρίσκουμε στα smartphone μιας και εδώ ένα από τα μηχανήματα αναλαμβάνει να παίξει τον ρόλο ενός βασικού access point.
2)... Χρησιμοποιήστε την σωστή τεχνολογία στην ασύρματη δικτύωση.
Αρχικά το δίκτυο Wi-Fi ακολουθούσε την προδιαγραφή ΙΕΕΕ 802.11b με μέγιστη ονομαστική ταχύτητα 11 Mbps. Μετά ήλθε το IEEE 802.11g με ταχύτητα 54 Mbps και πραγματική διαμεταγωγή στην περιοχή των 20 Mbit/sec.
Αυτό είναι και το σύνηθες στα προσιτά ασύρματα ρούτερ.
Σήμερα όμως το στάνταρτ είναι το IEEE 802.11n με ταχύτητα 300 Mbps (πραγματική γύρω στα 40 Mbit/sec) το οποίο μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να περάσει ακόμα και σήμα βίντεο υψηλής ευκρίνειας.
Ακόμα πιο ψηλά υπάρχουν τα μηχανήματα dual band τα οποία χρησιμοποιώντας όχι μόνο την καθιερωμένη περιοχή συχνοτήτων των 2,4 GHz αλλά και αυτήν των 5 GHz αυξάνουν την ονομαστική ταχύτητα στα 450 Mbps.
Τέλος, μέσα στο 2012 θα δούμε και τις πρώτες υλοποιήσεις του νέου επερχόμενου IEEE 802.11ac του επονομαζόμενου και Gigabit Wi-Fi.
Αποφύγετε την σύνδεση και χρήση παλαιοτέρων συσκευών κατά ΙΕΕΕ 802.11b. Θα μειώσουν την ταχύτητα όλου του δικτύου Wi-Fi.
Αν δεν σας ενδιαφέρει μόνο το Internet και θέλετε να stream-άρετε βίντεο και μάλιστα ματρόσκες Hi-Def, διαθέστε τα χρήματα για ένα σοβαρό access point IEEE 802.11n.
3)... Τοποθετήστε το access point στο σωστό σημείο.
Ναι, πολλές φορές το ασύρματο ρούτερ πρέπει να μπει εκεί που τελειώνει η τηλεφωνική παροχή αλλά μήπως αλλάζοντας του θέση θα λυθούν πολλά προβλήματα; Υπάρχουν κάποιοι εμπειρικοί κανόνες που θα σας βοηθήσουν:
Ι. Το δίκτυο Wi-Fi δεν περνάει τοίχους τριών δωματίων. Σύμφωνα με τα υλικά κατασκευής των σπιτιών στην Ελλάδα, αν το access point είναι ένα άκρο του σπιτιού και το media player στο άλλο άκρο και παρεμβάλλονται μεταξύ τους τρία δωμάτια θα επικοινωνήσετε με μεγάλη δυσκολία. Μην παραξενεύεστε που δεν είναι δυνατή η ροή βίντεο ή ακόμα και μουσικής.
ΙΙ. το ασύρματο δίκτυο δεν ανεβοκατεβαίνει ορόφους. Αν είστε από τους τυχερούς (-άτυχους στην συγκεκριμένη περίπτωση) να ζείτε σε μεζονέτα, μην παραξενεύεστε γιατί «δεν πιάνει επάνω». Απλά προσθέστε access point σε κάθε όροφο.
4)... Αποφύγετε τις παρεμβολές.
Μπορεί να μην είμαστε και η πιο εξελιγμένη τεχνολογικά χώρα αλλά αν ψάξετε στο σπίτι σας θα βρείτε εύκολα πέντε με οκτώ δίκτυα Wi-Fi . Φυσικά αφορούν τα δίκτυα των γειτόνων τα οποία όλα μαζί μοιράζονται 13 συγκεκριμένα κανάλια επικοινωνίας.
Αν το δικό σας δίκτυο Wi-Fi εκπέμπει στο ίδιο ή σε κοντινό κανάλι με αυτό του γείτονα τότε η πραγματική ταχύτητα και των δύο δικτύων πέφτει δραματικά λόγω παρεμβολών.
Το χειρότερο είναι ότι μόνο τρία κανάλια, τα 1, 6 και 11 δεν έχουν καθόλου παρεμβολές μεταξύ τους και γιαυτό απαντώνται σαν αρχικές ρυθμίσεις στα περισσότερα access point.
Αν δεν βρείτε ευτυχία στα τρία προαναφερόμενα κανάλια, σαν δεύτερη λύση δοκιμάστε τα ενδιάμεσα κανάλια 4 και 8 που ναι μεν έχουν παρεμβολές με τα 1, 6 και 11 αλλά μικρές.
Υπάρχουν εφαρμογές που σας δείχνουν σε ποιά κανάλια εκπέμπουν οι γείτονες (και εσείς φυσικά) για να τα αποφύγετε αλλάζοντας τις ρυθμίσεις του access point.
Για παράδειγμα μία τέτοια εφαρμογή σε smartphone Android είναι το Wifi Analyzer. Τα δίκτυα ΙΕΕΕ802.11n εκπέμπουν σε δύο κανάλια ταυτόχρονα οπότε η αναζήτηση ελεύθερων καναλιών δυσκολεύει σε αστικά περιβάλλοντα.
Σημείωση … Τα παραπάνω τέσσερα σημεία προσοχής θα σας βοηθήσουν στο να φτιάξετε ένα απροβλημάτιστο ασύρματο δίκτυο.
Η υλοποίηση ενός σταθερού και γρήγορου δικτύου Wi-Fi πολλές φορές χρειάζεται σωστή μελέτη και συχνά αρκετές δοκιμές.
Μην φοβάστε να πειράξετε τις ρυθμίσεις του access point σας ή να το μετακινήσετε. Θα ανταμειφθείτε για την προσπάθεια.
Το άρθρο έγραψε ο Βαγγέλης Βασιλόπουλος , που είναι Ηλεκτρονικός Μηχανικός, MSc, με εξειδίκευση στις Τηλεπικοινωνίες. Ασχολείται ενεργά με την τεχνολογία σαν μηχανικός πάνω από είκοσι χρόνια γράφοντας συμβουλευτικά άρθρα και δοκιμάζοντας μηχανήματα. Μπορείτε να τον βρείτε εδώ.
techblog.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου