Το δημιούργημα του 22χρονου Evan Spiegel και του 24χρονου Bobby Murphy, που κυκλοφόρησε το 2011, αυτοκαταστρέφεται σκοπίμως.
Οι χρήστες έξυπνων κινητών τηλεφώνων μπορούν να στείλουν φωτογραφίες ή βίντεο στους φίλους τους, τα οποία εξαφανίζονται μέσα σε 10 δευτερόλεπτα ή και λιγότερο, εάν προλάβει να το δει ο παραλήπτης, και υποτίθεται ότι μετά, τα συγκεκριμένα αρχεία διαγράφονται από τους διακομιστές (servers).
Η εφαρμογή βρήκε αμέσως μεγάλη απήχηση στους εφηβικούς κύκλους, καθώς ήταν ένας διασκεδαστικός τρόπος επικοινωνίας, που δεν άφηνε ίχνη προσωπικών δεδομένων.
Υπολογίζεται ότι κάθε μέρα τραβιούνται παγκοσμίως πάνω από 200 εκατομμύρια φωτογραφίες, από 60 εκατομμύρια που ήταν το Φεβρουάριο.
Η υπερ-αύξηση της δημοτικότητας της εφαρμογής συγκρίνεται με τις πρώτες μέρες του Twitter και του Instagram, όπου οι χρήστες έμπαιναν στον πειρασμό να στείλουν εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου σε προσεκτικά επιλεγμένους χρήστες.
Και παρόλο που το Snapchat στηρίζεται στο εφήμερο, οι δημιουργοί της εφαρμογής φαίνεται πως έχουν γερή υποστήριξη, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν επιδείξει ακόμα κάποιο κερδοφόρο επιχειρηματικό πλάνο.
Η εφαρμογή κατάφερε να κερδίσει 60 εκατομμύρια δολάρια από χρηματοδοτήσεις, το επιχειρηματικό κεφάλαιο τον Φεβρουάριο έφτανε τα 13,5 εκατομμύρια, ενώ η αξία της εφαρμογής εκτιμάται από τους αναλυτές στα 800 εκατομμύρια δολάρια.
Από τους εκατομμύρια χρήστες του Snapchat, δεν θα μπορούσε ίσως να λείπει ο Mark Zuckerberg, δημιουργός του Facebook.
Όταν όμως το Facebook κυκλοφόρησε μία αντίστοιχη ανταγωνιστική υπηρεσία δεν κατάφερε να απειλήσει ούτε ελάχιστα το Snapchat, που είδε το μερίδιο του στην αγορά να εκτοξεύεται.
Η αξία του Snapchat ξεπερνάει τα 715 εκατομμύρια δολάρια που πλήρωσε το Facebook για να αποκτήσει το Instagram, στο οποίο κυκλοφορούν πάνω από 40 εκατομμύρια φωτογραφίες την ημέρα.
Πώς προέκυψε όμως το Snapchat; Οι δύο εμπνευστές, ο Spiegel και ο Murphy, κατέληξαν στην ιδέα μετά από ένα σκάνδαλο στις ΗΠΑ με πολιτικούς, που φάνηκε πως επιδίδονταν στο λεγόμενο “sexting”.
Τι θα γινόταν εάν αυτές οι ντροπιαστικές φωτογραφίες μπορούσαν να καταστραφούν αυτόματα, μόλις τις έβλεπε ο παραλήπτης;
Οι συμφοιτητές τους δεν φάνηκε να ενθουσιάζονται από την εργασία που παρουσίασαν οι δύο κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος στο Πανεπιστήμιο.
Έτσι, ο Spiegel αποφάσισε να παρατήσει τις σπουδές του και να ασχοληθεί με την ανάπτυξη της εφαρμογής από την τραπεζαρία του σπιτιού του.
Σνομπάροντας τη Silicon Valley, το Snapchat που απασχολεί σήμερα 17 άτομα προσωπικό, εγκατέστησε τη βάση του σε ένα παραθαλάσσιο σπίτι στο Venice Beach της Καλιφόρνια.
Όπως συνέβη και στην περίπτωση του Facebook, οι δημιουργοί του Snapchat έχουν μπει σε μία δικαστική διαμάχη με πρώην συμφοιτητή τους, τον Frank Reginald Brown, που ισχυρίζεται ότι το Snapchat είναι δική του ιδέα και έχει δουλέψει μάλιστα πάνω στην εφαρμογή, αλλά οι φίλοι του τον παραμέρισαν στην πορεία μετά από διαμάχη τους.
Σε κάθε περίπτωση πάντως υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν πως οι φωτογραφίες που στέλνονται μέσω Snapchat μπορεί να έχουν μεγαλύτερη μονιμότητα απ’ ό,τι νομίζει ή θα ήθελε ο αποστολέας τους, ενώ η εταιρεία αναγνωρίζει πως το υλικό που διαγράφεται από τους διακομιστές μπορεί να ανακτηθεί με το κατάλληλο εργαλείο.
secnews.gr , The Independent , enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου