Για χιλιάδες χρόνια αρχαίοι πολιτισμοί σε όλη την Ασία χρησιμοποιούν την κουρκουμίνη (ή κουρκούμη) για να εμπλουτίζουν τα τρόφιμα.
Όμως αυτό το μπαχαρικό δεν αποτελεί μόνο ένα ενισχυτικό γεύσης, αλλά διαθέτει και ισχυρές αντιφλεγμονώδεις, αντιδιαβητικές, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες που το καθιστούν ένα ισχυρό φάρμακο.
Παρότι χρησιμοποιείται εδώ και καιρό στην παραδοσιακή ιατρική, οι επιστήμονες κατά τις τελευταίες δεκαετίες αποκάλυψαν τις λεπτομέρειες για το πώς λειτουργεί στο σώμα και θεραπεύει διάφορες νόσους.
Η κουρκουμίνη θεραπεύει επιβλαβή βακτήρια και τις ασθένειες που προκαλούν φλεγμονές.
Ένα έγγραφο του 1049 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό nature είναι μία από τις πιο πρόσφατες έρευνες που αναγνωρίζουν τις αντιβακτηριακές ιδιότητες της κουρκούμης.
Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι η κουρκουμίνη εξολοθρεύει τα ακόλουθα βακτήρια: Staphylococcus aureus, Salmonella paratyphi, Trichophyton gypseum και Mycobacterium tuberculosis.
Κατά τη δεκαετία του 1970, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κουρκούμη είναι επίσης αποτελεσματική στη διατήρηση των επιπέδων χοληστερόλης, στην καταπολέμηση του διαβήτη, ανακουφίζει σε περιπτώσεις φλεγμονής και καταστρέφει οτιδήποτε βλάπτει την υγεία.
Στη δεκαετία του ’80, ανακαλύφθηκε ότι η κουρκουμίνη είναι ένα ισχυρό φάρμακο για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου καθώς ρυθμίζει την έκφραση των γονιδίων που συμβάλλουν στην ογκογέννεση, στην κυτταρική επιβίωση, τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, στην εισβολή και την αγγειογέννηση.
Η κουρκουμίνη βελτιώνει την επικοινωνία των κυττάρων σε όλο το σώμα.
Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από ένα περίπλοκο δίκτυο κυττάρων που επικοινωνούν μεταξύ τους , προωθώντας την ανάπτυξη, καταπολεμώντας τις ασθένειες, επεξεργάζεται θρεπτικά συστατικά , δημιουργεί ορμόνες και εκτελεί επιπλέον σημαντικές λειτουργίες.
Αυτό επιτυγχάνεται μέσω μεταφοράς σημάτων στο σώμα που χρησιμοποιούν τα κύτταρα για αγγελιοφόρους παρέχοντας διαρκώς σημαντικές πληροφορίες.
Όταν τα κύτταρα αδυνατούν να επικοινωνήσουν σωστά, μπορούν να προκύψουν διάφορα είδη ασθενειών.
Οι διαβητικοί για παράδειγμα υποφέρουν λόγω βλάβης στην επικοινωνία των κυττάρων στο πάγκρεας που παράγει ινσουλίνη.
Τα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση υποφέρουν από μία αποτυχία των νευρικών κυττάρων να στείλουν πληροφορίες επαρκώς από ένα τμήμα του εγκεφάλου στο άλλο.
Τα συμπληρώματα διατροφής με κουρκουμίνη είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την πρόληψη ασθενειών.
Η κουρκούμη ενισχύει τον οργανισμό, είναι φθηνή και κυκλοφορεί και σε μορφή κάψουλας.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου