Από τη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στις ΗΠΑ, το Facebook είχε δεχθεί αυστηρή κριτική για το ρόλο που έπαιξε σε αυτή την υπόθεση.
Οπως είχε γίνει γνωστό, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης ήταν ανάμεσα στους ιστότοπους που είχαν δώσει στοιχεία για τους χρήστες του.
Τώρα το Facebook έκανε ένα βήμα παραπάνω, αφού δημοσίευσε για πρώτη φορά λεπτομερή αναφορά για τα αντίστοιχα αιτήματα που έχει δεχθεί από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.
Στην κορυφή της λίστας, όπως αναμενόταν, βρίσκονται οι ΗΠΑ.
Στην αναφορά, που καλύπτει το πρώτο εξάμηνο του 2013, αναφέρεται πως η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε στοιχεία για 20.000-21.000 χρήστες.
Αξίζει να σημειωθεί, πως οι ΗΠΑ είναι η μοναδική χώρα για την οποία δεν υπάρχει ο ακριβής αριθμός, καθώς δεν επιτρέπει στην εταιρεία να τον κοινοποιήσει.
Κάτι που θα αποκατασταθεί στις επόμενες αναφορές, σύμφωνα με τον γενικό νομικό σύμβουλο του Facebook, Κόλιν Στρετς.
Συνολικά, 74 κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο ζήτησαν πληροφορίες για περίπου 38.000 χιλιάδες χρήστες του Facebook.
Από την Ελλάδα έγιναν αιτήσεις για τα στοιχεία 141 χρηστών του μέσου κοινωνικής δικτύωσης και ικανοποιήθηκε το 54% αυτών.
Πίσω από τις ΗΠΑ, οι χώρες που έκαναν τα περισσότερα αιτήματα είναι η Ινδία (4.144 άτομα), η Βρετανία (2.337), η Γερμανία (2.068) και η Ιταλία (2.306).
Οι πληροφορίες ζητήθηκαν στο πλαίσιο ερευνών που αφορούσαν από ποινικές υποθέσεις, έως ζητήματα εθνικής ασφάλειας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Facebook.
Σε κάποιες περιπτώσεις οι κυβερνήσεις ήθελαν απλές βασικές πληροφορίες για το χρήστη,
.. όπως το όνομά του ή το πότε έκανε εγγραφή στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ενώ άλλες φορές ζητήθηκε η διεύθυνση ΙΡ ή το περιεχόμενο του λογαριασμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου