Τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα μπορούν να μας βοηθήσουν να κάνουν καλύτερες διατροφικές επιλογές, υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία (12-15 Μαΐου) στο Λίβερπουλ.
Ο Δρ Έρικ Ρομπινσον και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ επανεξέτασαν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία της επιστημονικής βιβλιογραφίας και διαπίστωσαν ότι
.. ενώ οτιδήποτε μας αποσπά την προσοχή (τηλεόραση, τηλέφωνο, ραδιόφωνο) ενώ τρώμε συντελεί σε αύξηση της πρόσληψης τροφής κατά 50%, η τήρηση ενός διατροφικού ημερολογίου συντελεί τελικά στην μείωση της προσλαμβανόμενης τροφής.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αν θυμόμαστε τι έχουμε καταναλώσει μέσα στη μέρα, είμαστε σε θέση να χαλιναγωγήσουμε τις διατροφικές επιλογές μας στα επόμενα γεύματα.
Βέβαια, η απόσπαση της προσοχής όντως διαταράσσει το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου εμποδίζοντας τη δημιουργία γευστικών αναμνήσεων.
Βασισμένοι σε αυτή τη θεωρία, οι ερευνητές σχεδίασαν μια εφαρμογή (app) για έξυπνα κινητά τηλέφωνα που βοηθούν παχύσαρκα και υπέρβαρα άτομα να θυμούνται τι τρώνε.
Στο πρώτο στάδιο ο χρήστης πριν φάει, επιλέγει από έναν κατάλογο το είδος του γεύματος του (πρωινό, σνακ, γεύμα, ποτό κ.λπ.) και στη συνέχεια φωτογραφίζει αυτό που πρόκειται να φάει.
Στο δεύτερο στάδιο της εφαρμογής πρέπει να συμπληρώσει κάτω από τη φωτογραφία που έχει τραβήξει κάποιες πληροφορίες, όπως εάν έφαγε όλο το γεύμα του ή αν αισθάνεται χορτάτος.
Στο τρίτο και τελευταίο στάδιο, υπάρχει ένα χρονολόγιο των διατροφικών του προηγούμενων επιλογών ώστε να μπορεί ανά πάσα στιγμή να δει τι έχει φάει.
Οι επιστήμονες δοκίμασαν την εφαρμογή σε ομάδα 12 υπέρβαρων και παχύσαρκων εθελοντών (7 γυναίκες και 5 άνδρες), όλοι υπάλληλοι του Πανεπιστημίου του Μπέρμινγκχαμ, το διάστημα Αύγουστος- Σεπτέμβριος 2012.
Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν κάτοχοι έξυπνου κινητού, είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος πάνω από 25, ήθελαν να χάσουν βάρος, και δεν είχαν ιστορικό διατροφικών διαταραχών και δεν είχαν κάνει αγωγή με ινσουλίνη.
Στην αρχή της μελέτης, ο μέσος ΔΜΣ ήταν 32,1, δηλαδή 96,3 κιλά και η μέση ηλικία τα 42 έτη. Κατά τη διάρκεια των 4 εβδομάδων της μελέτης, η μέση απώλεια βάρους ήταν 1,5 κιλά.
Συγκεκριμένα, οι μισοί έχασαν 1 κιλό ή και περισσότερο, 4 έχασαν από κανένα έως 1 κιλό και οι υπόλοιποι δύο εθελοντές πήραν από 100 έως 400 γραμμάρια.
Οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούσαν την εφαρμογή κατά μέσο όρο 5,7 φορές την ημέρα και ο μέσος αριθμός των «επεισοδίων» σίτισης ή κατανάλωσης υγρών ήταν 2,7 την ημέρα.
«Από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, διαφαίνεται ότι οι εθελοντές χρησιμοποιούσαν τακτικά την εφαρμογή στο κινητό τους και μάλιστα την είχαν παραμετροποιήσει σύμφωνα με τις προσωπικές τους ανάγκες, ενώ κατάφεραν να διεκπεραιώνουν επιτυχώς και τα τρία απαιτούμενα στάδια», εξήγησε ο Δρ Ρόμπινσον.
Και συμπληρώνει ότι η απώλεια 1,5 κιλών κατά μέσο όρο είναι ισάξια με την προσπάθεια που καταβάλει κάποιος να χάσει βάρος μέσο διατροφής και γυμναστικής.
Ο βρετανός ερευνητής τονίζει μάλιστα ότι οι εθελοντές δεν είχαν λάβει ειδικές διατροφικές οδηγίες, πέραν της ορθής χρήσης της συσκευής.
Αν και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, η επαλήθευση τους σε μεγαλύτερο κλινικό δείγμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χρήσης της εφαρμογής είναι απολύτως αναγκαία, προκειμένου να τεκμηριωθεί η χρησιμότητά της.
Σε κάθε περίπτωση ο Δρ Ρόμπινσον θεωρεί ότι ο σχεδιασμός του έξυπνου αυτού διατροφικού ημερολογίου εισάγει μια νέα οπτική στην διαχείριση του βάρους και στην προαγωγή υγιεινότερων διατροφικών επιλογών.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου