◙=>
Ψάρι και άπαχο κόκκινο κρέας: Συνιστούν εξαιρετική πηγή νουκλεοτιδίων, δομικών στοιχείων του DNA με ζωτική σημασία για την ανάπτυξη, τη λειτουργία και την αποκατάσταση των κυττάρων. Έχει αποδειχτεί ότι τα νουκλεοτίδια βελτιώνουν την ανοσολογική αντίδραση. Εάν είσαι χορτοφάγος, προτίμησε τα μανιτάρια, μία από τις σημαντικές πηγές τους.
◙=>
Φράουλα, κόκκινη πιπεριά, ακτινίδιο, εσπεριδοειδή: Πρόκειται για φρούτα και λαχανικά-πρωταγωνιστές σε περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά.
◙=>
Σκόρδο: Με τόσα αντισηπτικά και αντιμικροβιακά συστατικά, είναι η καλύτερη αντιβίωση, και μάλιστα 100% φυτική. Ο στόχος σου είναι οι 2 σκελίδες την ημέρα.
◙=>
Καρότο: Προσφέρει στον οργανισμό βήτα-καροτένια και βιταμίνη Α, από τις πιο σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες.
◙=>
Γιαούρτι, ξινόγαλα: Η συχνή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων ζύμωσης ενισχύει την ανοσολογική άμυνα στο έντερο. Σε πρόσφατα ερευνητικά αποτελέσματα επισημαίνεται ότι τα γιαούρτια που φτιάχνονται με συγκεκριμένα βακτήρια –προβιοτικά– έχουν ευεργετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα.
◙=>
Ελαιόλαδο, αβοκάντο: Πολύτιμα, λόγω της βιταμίνης Ε που περιέχουν.
◙=>
Καρύδια: Πλούσια σε σελήνιο, που παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού (σε αρκετές έρευνες συνδέονται οι διαταραχές του με την έλλειψη σεληνίου).
◙=>
Κοτόπουλο, θαλασσινά, μοσχάρι και μοσχαρίσιο συκώτι, φιστίκια, ψωμί ολικής αλέσεως: Πρόκειται για τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό για την πρόληψη των λοιμώξεων, ειδικά αυτών του αναπνευστικού. Ο ψευδάργυρος από ζωικές τροφές απορροφάται καλύτερα από αυτόν που προσλαμβάνεται από τρόφιμα φυτικής προέλευσης.
Μικρά μυστικά διατροφής για υγεία
◙=>
Πες «ναι» στα υγιεινά ντρέσινγκ: Χωρίς πολύ κόπο και με σίγουρο κέρδος στη γεύση, μπορείς να αυξήσεις την καθημερινή πρόσληψη ευεργετικών για την άμυνα του οργανισμού στοιχείων προσθέτοντας πάντα στη σαλάτα λαδολέμονο ή λάδι με ψιλοκομμένο σκόρδο ή με λίγο μαύρο πιπέρι.
◙=>
Αγάπησε τις σούπες και τα ζεστά ροφήματα: Οι ζεστοί «ατμοί» τους λειτουργούν προληπτικά για κρυολογήματα και παθήσεις του αναπνευστικού.
◙=>
Πιες νερό: Καθώς το χειμώνα βρισκόμαστε για πολλές ώρες καθημερινά σε χώρους που θερμαίνονται, το σώμα μας αφυδατώνεται αρκετά. Η ισορροπία των υγρών στον οργανισμό συμβάλλει σε όλες τις λειτουργίες του συμπεριλαμβανομένης και αυτής του ανοσοποιητικού.
◙=>
Περιόρισε τις γλυκές γεύσεις: Όταν θερίζουν οι ιώσεις, και ειδικά αν είσαι ευάλωτη σε αυτές, συνιστάται να μειώσεις τη συνολική κατανάλωση ζάχαρης – του καλύτερου φίλου των μικροβίων η οποία «τρέφει» όλους τους μικροοργανισμούς.
Η αντιοξειδωτική σου ασπίδα
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες αποτελούν τα βασικά συστατικά που μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, όταν προσλαμβάνονται από τη διατροφή ή από ειδικά σκευάσματα. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει:
◙=>
Τις βιταμίνες Α, C και το β-καροτένιο που συντελούν στην ενδυνάμωσή του μέσω της αύξησης της δραστικότητας των προστατευτικών κυττάρων.
◙=>
Τη βιταμίνη Ε που συντελεί στην παραγωγή β-κυττάρων, μιας ειδικής κατηγορίας λεμφοκυττάρων με ουσιαστικό ρόλο σε ειδικούς αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού.
◙=>
Τον ψευδάργυρο και το σελήνιο. Το τελευταίο, όπως αποδεικνύεται σε νέες μελέτες, συμβάλλει μαζί με τη βιταμίνη C στην παραγωγή των λεμφοκυττάρων που καταπολεμούν λοιμώξεις και ιώσεις.
Εάν η διατροφή σου είναι πλούσια σε προϊόντα-πηγές αντιοξειδωτικών, πιθανόν να μη χρειαστεί να καταφύγεις στα συμπληρώματα. Σε κάθε περίπτωση, μην τα χρησιμοποιείς αν δε συμβουλευτείς έναν ειδικό.
shape.gr