Το να γράφεις και να εκφράζεις τα συναισθήματα σου είναι άκρως θεραπευτικό για την ψυχή σου.
Γράψτε για τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τα όνειρά σας αλλά και για τις εμπειρίες σας.
Είναι ένας καλός τρόπος για να ανακουφιστείτε από ψυχολογικά προβλήματα και να καθαρίσει το μυαλό σας.
Με το γράψιμο μπορείτε να γνωρίσετε πολλά πράγματα για τον εαυτό σας
… που δεν γνωρίζατε πριν, να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας, να ξεπεράσετε τα τραύματα σας, να αντιμετωπίσετε καλύτερα μια απώλεια και τις απογοητεύσεις της ζωής.
Ένα blog μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα προσωπικό ημερολόγιο όπου μπορείτε να μοιραστείτε τις σκέψεις σας με όλο τον κόσμο.
Ένα σχόλιο σε ένα πρόβλημα σας μπορεί να είναι διαφωτιστικό, άλλωστε είναι αλήθεια πως δύο μυαλά είναι πάντα καλύτερα από ένα.
Κάποιος δεν χρειάζεται να είναι ειδικός για να κατέχει την κοινή λογική.
Σε ένα πρόβλημα οι αισθήσεις και τα συναισθήματα μας κατακλύζουν και έτσι η κοινή λογική μένει έξω.
Ένας τρίτος που βρίσκεται έξω από το πρόβλημα μπορεί να σας βοηθήσει από τη δική του εμπειρία αλλά αυτό που είναι πιο θεραπευτικό είναι να συνειδητοποιήσετε πως δεν είστε (όπως ίσως πιστεύετε) σε ένα αδιέξοδο, ότι υπάρχουν και άλλες απόψεις και εναλλακτικές λύσεις.
Το γράψιμο είναι μια πιο αργή διαδικασία σε σχέση με την ομιλία.
Στην ομιλία τα λόγια πολλές φορές εκφέρονται χωρίς σκέψη και αν γίνει ένα λάθος δεν μπορεί να διορθωθεί παρά μόνο να εξηγηθεί.
Στο γραπτό λόγο το μυαλό συμμετέχει πιο ενεργά, το λάθος μπορεί να διορθωθεί αλλά και πράγματα μπορούν να διαγραφούν ή και να προστεθούν με την πάροδο του χρόνου.
Ο γραπτός λόγος είναι ανθεκτικότερος και αναλλοίωτος στο χρόνο.
Από τα προϊστορικά χρόνια ο άνθρωπος είχε ανάγκη να γράψει και να εκφράσει ιδέες ή οι σκέψεις ή απλά να περιγράψει τον τρόπο που ζει.
Τα σχέδια στους τοίχους των σπηλαίων δεν είναι παρά μια μορφή έκφρασής του προϊστορικού ανθρώπου.
Σε μια μελέτη που διεξήχθη το 1999 από το περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, οι ΗΠΑ μελέτησαν τις επιδράσεις της γραφής σε άρρωστα άτομα.
Ασθματικοί ασθενείς βελτίωσαν την λειτουργία των πνευμόνων τους κατά 19% γράφοντας για τις τραυματικές εμπειρίες τους και ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα μείωσαν τα συμπτώματα της νόσου σε ποσοστό 28%.
Ο James Pennebaker, καθηγητής σε Πανεπιστήμιο του Τέξας και ένας από τους πρώτους που ασχολήθηκε με την ανάπτυξη θεραπευτικών τεχνικών γραφής,
… προτείνει να γράφουμε σε πρώτο πρόσωπο, να είμαστε ειλικρινείς σε αυτά που γράφουμε και να περιγράφουμε τις τραυματικές μας εμπειρίες ώστε να απαλλαγούμε από αυτές.
Ο γραπτός λόγος βελτιώνει τις νοητικές διεργασίες, αυξάνει την δημιουργική δραστηριότητα και επεκτείνει την ψυχική μας δύναμη.
Όταν γράφετε απελευθερώνεστε από εσωτερικές εντάσεις, ανατρέπετε συναισθηματικές εμπλοκές, μπορείτε να ανακαλύψετε βαθύτερες αισθήσεις σας, να δείτε που τελειώνει ο φόβος σας και να συνειδητοποιήσετε τα αίτια των ψυχικών περιορισμών και του πόνου σας.
Δεν χρειάζεται να γνωρίζετε τεχνικούς κανόνες. Το μόνο που χρειάζεται είναι το θάρρος να γράψετε την αλήθεια σας από τα βάθη της ψυχής σας.
Γράψτε την ιστορία σας, μπορεί να είναι θεραπευτική. Χρησιμοποιείστε στην ιστορία τα δικά σας προβλήματα, τις τραυματικές καταστάσεις της ζωής σας και δώστε της την εξέλιξη που επιθυμείτε.
Μέσω της δικής σας ιστορίας μπορεί να επιλύσετε εσωτερικές συγκρούσεις και να επικοινωνήσετε με τον υγιή και ήρεμο εαυτό σας.
Γράψτε για θέματα που σας αφορούν, τα όνειρά σας, τις συγκρούσεις που δυσκολεύουν τη ζωή σας, την καθημερινότητα σας και αυτά που αγαπάτε.
Ίσως όλοι μας θα πρέπει να γράψουμε την πλοκή για την ταινία της ζωής μας και ίσως έτσι να αρχίσουν να επουλώνονται οι πληγές μας.
«Κοίτα τι γίνεται στον κόσμο.
Κάθε μέρα προκύπτει κάτι συναρπαστικό ή εξοργιστικό
για το οποίο μπορείς να γράψεις.
Με όλα αυτά που συμβαίνουν, πώς θα μπορούσα εγώ
να σταματήσω να γράφω;»
τάδε εφη … Gwendolyn Brooks / Αφροαμερικανίδα ποιήτρια.
Βιβλιογραφία: «Ψυχανάλυση και γραφή» του Νίκος Παπαχριστόπουλος / Ψυχολόγος- ψυχαναλυτής.
lovepeaceangelhapiness , tokleidi.com , gnomikologikon.gr
Κάθε μέρα προκύπτει κάτι συναρπαστικό ή εξοργιστικό
για το οποίο μπορείς να γράψεις.
Με όλα αυτά που συμβαίνουν, πώς θα μπορούσα εγώ
να σταματήσω να γράφω;»
τάδε εφη … Gwendolyn Brooks / Αφροαμερικανίδα ποιήτρια.
Βιβλιογραφία: «Ψυχανάλυση και γραφή» του Νίκος Παπαχριστόπουλος / Ψυχολόγος- ψυχαναλυτής.
lovepeaceangelhapiness , tokleidi.com , gnomikologikon.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου