Ειδικότερα, ερευνητές από τη Γερμανία και τη Γαλλία απέδειξαν για πρώτη φορά ότι η καφεΐνη επηρεάζει θετικά τα αποθέματα πρωτεϊνών στον εγκέφαλο ποντικιών και συγκεκριμένα της πρωτεΐνης tau, που ενοχοποιείται για την εμφάνιση της νόσου.
Η εκφυλιστική αυτή νόσος του εγκεφάλου, που μέχρι σήμερα είναι ανίατη, συνήθως εμφανίζεται στη μέση ηλικία με αρχικά της συμπτώματα την ήπια έκπτωση της μνήμης και των άλλων νοητικών λειτουργιών.
Η καφεΐνη έχει αποδειχτεί και στο παρελθόν ότι επηρεάζει την έναρξη της νόσου και η νέα αυτή έρευνα επιβεβαιώνει παλαιότερα ευρήματα.
Στην έρευνα, η οποία διήρκεσε δύο χρόνια και επικεφαλής της ήταν η Κρίστα Μίλερ, καθηγήτρια Φαρμακευτικής Χημείας στο πανεπιστήμιο της Βόνης και ο Ντέιβιντ Μπλουμ του πανεπιστημίου της Λιλ στη Γαλλία,
… οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ποντίκια γενετικά μεταλλαγμένα ώστε να εμφανίσουν πρόωρα συμπτώματα Αλτσχάιμερ.
Στα ποντίκια χορηγήθηκε μία ουσία που μοιάζει με την καφεΐνη κι αναστέλλει τα αποθέματα της πρωτεϊνης tau.
Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου (control group) στην οποία δόθηκε μόνο ψευδοφάρμακο (placebo), τα γενετικά μεταλλαγμένα ποντίκια εμφάνισαν σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα στα τεστ μνήμης,
… σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στην ηλεκτρονική έκδοση της αμερικανικής επιστημονικής επιθεώρησης Neurobiology of Aging.
«Κάναμε ένα σημαντικό βήμα μπροστά. Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι πραγματικά πολλά υποσχόμενα...και οι παρενέργειες είναι περιορισμένες», δήλωσε η Μίλερ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν περαιτέρω δοκιμές σε πειραματόζωα και αν τα αποτελέσματα είναι θετικά μπορεί να ακολουθήσει και κλινική έρευνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου