Οι σαλάτες πάντα έχουν την τιμητική τους σε ένα τραπέζι, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για δροσερούς συνδυασμούς, υλικά που σε ταξιδεύουν γευστικά και παντρεύονται εξαιρετικά μεταξύ τους, δίνοντας το τέλειο αποτέλεσμα.
Μια πατατοσαλάτα με γαρίδες και σαφράν, αποτελεί μια επιλογή που πληρεί τα παραπάνω και θα σας χαρίσει επιπλέον μια πανδαισία χρωμάτων γεύσεων και αρωμάτων στο τραπέζι σας.
Η πατάτα ( επιστημονική ονομασία .. Σολανόν το κονδυλόρριζον, Solanum tuberosum ) γνωστή και ως "γεώμηλο", είναι φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Σολανιδών ( Solanaceae ).
Καλλιεργείται για τους εδώδιμους κονδύλους της, οι οποίοι είναι πλούσιοι σε άμυλο και αποτελούν τροφή μεγάλης θρεπτικής αξίας.
Είναι φυτό ιθαγενές των υψιπέδων του Mεξικού, του Περού, της Xιλής και της Kολομβίας, περιοχές όπου ζούσαν Ινδιάνοι, Ίνκας, Αζτέκοι.
Μεταφέρθηκε από τη Νότιο Αμερική στην Ισπανία από Ισπανούς εξερευνητές και γρήγορα επεκτάθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Είναι ευρύτατα διαδεδομένη στην Ελλάδα και αποτελεί τμήμα της βασικής διατροφής του πληθυσμού.
Στην Ελλάδα την έφερε ο Ιωάννης Καποδίστριας. Στην αρχή καλλιεργήθηκε σε περιορισμένη κλίμακα, πειραματικά, στην περιοχή της Tίρυνθας.
Λέγεται μάλιστα ότι ο Ιωάννης Καποδίστριας λόγω της επιφυλακτικότητας των Ελλήνων προς το νέο τρόφιμο τις κλείδωνε σε αποθήκες τις οποίες εσκεμμένα άφηνε αφύλακτες τη νύχτα, ώστε να μπορεί ο λαός να τις κλέψει νομίζοντας ότι είναι πολύτιμες.
Η παραγωγή πατάτας ήταν πολύ σημαντική, ιδιαίτερα στα δύσκολα χρόνια των Παγκοσμίων πολέμων, αφού έθρεψε και κράτησε ζωντανούς πολλούς ανθρώπους.
Ευδοκιμεί καλύτερα σε δροσερό, υγρό κλίμα. Η Γερμανία, η Ρωσία και η Πολωνία είναι οι μεγαλύτερες πατατοπαραγωγές χώρες της Ευρώπης.
Υλικά (για 4 άτομα):
•► 16 μέτριες γαρίδες
•► 450 γραμμ. πατάτες κομμένες στα δύο
•► 200 γραμμ. τρυφερή ρόκα
•► 1 σκελίδα σκόρδο θρυμματισμένη
•► 1 chilly χωρίς σπόρους ψιλοκομμένο
•► ¼ κ.γ. σαφράν σε κλωστές θρυμματισμένο
•► 1 κ.γ. ψιλοκομμένη φλούδα lime
•► ¼ φλιτζ. χυμό lime
•► 1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Ξεφλουδίστε τις γαρίδες, αφήνοντας τις ουρές τους. Ρίξτε δύο κ.σ. ελαιόλαδο στο τηγάνι και ροδίστε τις πατάτες.
Μεταφέρετε σε ταψί και ανακατέψτε με το σαφράν, λίγο αλάτι και πράσινο πιπέρι. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Σε ένα μικρό μπολ ανακατέψτε τις γαρίδες με το σκόρδο, το chilly, τη φλούδα lime και ένα κ.σ. λάδι.
Ζεστάνετε ένα μαγειρικό σκεύος σε μέτρια φωτιά και ψήστε τις γαρίδες για δύο λεπτά από κάθε πλευρά.
Σε ένα μικρό βαζάκι ανακινείστε το χυμό lime και το υπόλοιπο λάδι, προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.
Τοποθετείστε τις πατάτες σε ένα πιάτο, από πάνω τη ρόκα και τις γαρίδες και περιχύστε με τη σος.
•► 16 μέτριες γαρίδες
•► 450 γραμμ. πατάτες κομμένες στα δύο
•► 200 γραμμ. τρυφερή ρόκα
•► 1 σκελίδα σκόρδο θρυμματισμένη
•► 1 chilly χωρίς σπόρους ψιλοκομμένο
•► ¼ κ.γ. σαφράν σε κλωστές θρυμματισμένο
•► 1 κ.γ. ψιλοκομμένη φλούδα lime
•► ¼ φλιτζ. χυμό lime
•► 1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Ξεφλουδίστε τις γαρίδες, αφήνοντας τις ουρές τους. Ρίξτε δύο κ.σ. ελαιόλαδο στο τηγάνι και ροδίστε τις πατάτες.
Μεταφέρετε σε ταψί και ανακατέψτε με το σαφράν, λίγο αλάτι και πράσινο πιπέρι. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Σε ένα μικρό μπολ ανακατέψτε τις γαρίδες με το σκόρδο, το chilly, τη φλούδα lime και ένα κ.σ. λάδι.
Ζεστάνετε ένα μαγειρικό σκεύος σε μέτρια φωτιά και ψήστε τις γαρίδες για δύο λεπτά από κάθε πλευρά.
Σε ένα μικρό βαζάκι ανακινείστε το χυμό lime και το υπόλοιπο λάδι, προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.
Τοποθετείστε τις πατάτες σε ένα πιάτο, από πάνω τη ρόκα και τις γαρίδες και περιχύστε με τη σος.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου