Μπορεί οι γάτες να μην έχουν εφτά ζωές στην πραγματικότητα αλλά οι γάτες και όλα τα κατοικίδια ζώα έχουν την δυνατότητα να κάνουν την ζωή μας και εφτά φορές καλύτερη. Πάρα πολλές έρευνες έχουν δείξει πως η κατοχή και η φροντίδα ενός ζώου βελτιώνει την ποιότητα της ζωής μας.
Η κατοχή οικόσιτου ζώου μας κάνει να νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι, μειώνει το άγχος μας και μας παρακινεί να είμαστε πιο ενεργητικά άτομα. Οι περισσότεροι άνθρωποι υιοθέτησαν κάποιο ζώο για συντροφιά και αυτό με την σειρά του τους χάρισε την πιο ειλικρινή αγάπη.
Στα παλαιότερα χρόνια είχαμε κατοικίδια για πιο πρακτικούς λόγους, ένας σκύλος για το κυνήγι, μια γάτα για να προστατεύει το σπίτι από τρωκτικά, κάποια αιγοπρόβατα για γάλα, μαλλί και κρέας.
Σήμερα τα περισσότερα σπίτια έχουν κάποιο κατοικίδιο είτε σκύλο ή γάτα, είτε πιο σπάνια κατοικίδια, όπως φίδι ή κουνέλι. Αν και σίγουρα σας ακούγεται περίεργο, κάθε κατοικίδιο σε όποιο είδος και αν ανήκει έχει θεραπευτική δράση στο στρες μας και όχι μόνο.
Ακόμα και τα ψάρια έχουν όφελος για την υγεία μας, αφού η παρακολούθηση ενός ενυδρείου σε μια αίθουσα αναμονής οδοντιατρείου μείωσε κατά 30% των ασθενών το άγχος σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε στην Ελβετία.
Στις μέρες μας το Pet Therapy χρησιμοποιείτε από πολλούς τομείς της ιατρικής για τα θεαματικά του αποτελέσματα. Τα πρώτα έγγραφα που πιστοποιούν πως τα ζώα χρησιμοποιήθηκαν ως θεραπευτές είναι από την Αγγλία στις αρχές του 19ου αιώνα.
Σε μια μεγάλη μελέτη που έγινε από πανεπιστήμιο της Αυστραλίας έδειξε πως η κατοχή κατοικίδιου μειώνει το στρες, την αρτηριακή πίεση, μειώνει την χοληστερόλη καθώς και την συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών άσχετα από τις διατροφικές συνήθειες των ατόμων.
Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων πηγαίνουν κατά 15% λιγότερο στον γιατρό, παρουσιάζουν ταχύτερη ανάρρωση και το 70% αυτών δήλωσαν πως ποτέ δεν αισθάνονται μόνοι τους.
Επίσης οι ιδιοκτήτες σκύλων εμφανίζουν 55 λεπτά σωματικής δραστηριότητας παραπάνω την εβδομάδα από ότι τα άτομα χωρίς σκυλιά.
Στον σύγχρονο κόσμο πολλές κλινικές ηλικιωμένων ή παιδιών με ιδιαιτερότητες έχουν εντάξει στα θεραπευτικά τους προγράμματα, οικόσιτα ζώα. Τα παιδιά που μεγαλώνουν με ζώα στο σπίτι είναι πιο ισορροπημένα, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και λιγότερες αλλεργίες.
Είναι εξοικειωμένα στο να αναλαμβάνουν ευθύνες, είναι περισσότερο συγκεντρωμένα, κατανοούν καλύτερα τα σημάδια της μη λεκτικής επικοινωνίας και έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα.
Από την άλλη μεριά οι ηλικιωμένοι με κατοικίδια φαίνεται να απολαμβάνουν περισσότερο την ζωή, να νιώθουν λιγότερους πόνους, να βρίσκουν την χαμένη τους ενέργεια, να μην αρρωσταίνουν συχνά και να νιώθουν πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένοι.
Στα γηροκομεία της Ευρώπης και της Αμερικής οι ηλικιωμένοι συνηθίζεται να έχουν κάποιο κατοικίδιο συνήθως γάτα ή ινδικό χοιρίδιο. Επίσης στην Αμερική, σκυλιά συνήθως Λαμπραντόρ εκπαιδεύονται για να κάνουν παρέα με αυτιστικά παιδιά έχοντας ιδιαιτέρως θετικά αποτελέσματα.
Μπορούμε να αναφέρουμε πάρα πολλά μέσα θεραπείας που τα ζώα έχουν κυρίαρχο ρόλο όπως η θεραπευτική ιππασία, οι σκύλοι των ατόμων με προβλήματα όρασης, το κολύμπι με δελφίνια για αποκατάστασή ατόμων με αναπηρίες και άλλα πολλά.
Ένα επίσης καινοτόμο πρόγραμμα στην Αμερική είναι το ”Project Pooch”, είναι ένα πειραματικό πρόγραμμα μέσω του οποίου ανήλικοι παραβάτες υιοθετούν σκυλάκια μετά από την έξοδό τους από σωφρονιστικά ιδρύματα.
Μέχρι σήμερα το 97% των ανηλίκων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα έχουν επανενταχθεί με μεγάλη επιτυχία στην κοινωνία και δεν έχουν επιδείξει άλλη παραβατική συμπεριφορά.
Η επιλογή του κατάλληλου κατοικιδίου είναι θέμα γούστου, στυλ και χρόνου που έχουμε να διαθέσουμε για αυτό. Άλλα από σκύλο μέχρι ιγκουάνα η σχέση μεταξύ ανθρώπου και ζώου θα είναι πάντα εποικοδομητική.
Ο άνθρωπος από την αρχή που αποκτά ένα ζώο είναι υπεύθυνος για την διατροφή του, την υγεία του, την φροντίδα και σίγουρα το ζώο θα τον αποζημιώσει με μια πίστη άνευ όρων.
Το ανιδιοτελές ενδιαφέρον ενός ζώου, η συντροφικότητα, η αποδοχή, η αγάπη χωρίς κριτική, το κατατάσσει στους καλύτερους και πιο πιστούς φίλους του ανθρώπου.
Τα μάτια ενός ζώου έχουν την ικανότητα
να μιλούν μια σπουδαία γλώσσα.
Martin Buber
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου