Το παιχνίδι είναι η ίδια η διαδικασία εξέλιξης του εγκεφάλου και των δεξιοτήτων είτε μιλάμε για ένα άτομο ή για τον άνθρωπο σαν είδος. Ας μην βγάζουμε έξω και όλα τα θηλαστικά. Το παιχνίδι είναι κωδικοποιημένο στο dna μας και έχει πολλαπλά οφέλη.
Παιχνίδι ή παίγνιο αποκαλείται μια δομημένη δραστηριότητα που έχει ως σκοπό την ψυχαγωγία ή ασκείται σαν εκπαιδευτικό εργαλείο. Το παιχνίδι διαφέρει από την εργασιακή απασχόληση και την τέχνη, για τους παρακάτω λόγους.
Η εργασία έχει σαν κύριο σκοπό την ανταμοιβή, ενώ μέσα από την τέχνη, εκφράζονται ιδεολογίες και αισθητική. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως μέσα σε ένα παιχνίδι δε βρίσκουμε στοιχεία αισθητικής ή πολλές φορές δεν υπάρχει ανταμοιβή.
Είναι μέρος της παγκόσμιας ανθρώπινης κληρονομιάς και της συλλογικής εμπειρίας. Παιχνίδια, είτε επιτραπέζια είτε με την ευρεία έννοια παρατηρούνται σε όλους τους πολιτισμούς από την αρχή της ιστορίας.
Από τα αρχαιότερα παιχνίδια που έχουν ανακαλυφθεί είναι το Βασιλικό Παιχνίδι του Ουρ (Royal Game of Ur) [ Βίντεο ] , ( Βρετανικό Μουσείο ) που παιζόταν από τη βασιλική οικογένεια στη Μεσοποταμία από το 2600 π.Χ. Το παιχνίδι αυτό θεωρείται ο πρόδρομος του σημερινού Τάβλι.
Ας μην ξεχνάμε πως και στην αρχαία Ελλάδα μεγάλης σημασίας ήταν τα «αθλητικά παιχνίδια», οι Ολυμπιακοί Αγώνες και άλλοι ανά τη χώρα, με τεράστια απήχηση και ενίοτε πολιτική χροιά. Όπως άλλωστε και σήμερα…
Πάνω απ” όλα όμως ήταν ένας τρόπος εξάσκησης του σώματος και του πνεύματος αλλά και του ήθους των νέων και των αγωνιζόμενων. Πάντα όμως και διασκέδασης!
Κύριοι παράγοντες του παιχνιδιού είναι οι κανόνες, τα επιτεύγματα, η πρόκληση και η αλληλεπίδραση. Τα παιχνίδια, γενικά, υποβάλλουν τον παίκτη σε μια ψυχική ή σωματική διέγερση, ή πολλές φορές και τα δύο.
Η προκαλούμενη έκκριση αδρεναλίνης και σεροτονίνης στον εγκέφαλο είναι τόσο ευεργετικές που αναστέλλουν συμπτώματα άγχους και κούρασης.
Πολλά παιχνίδια βοηθάνε στην ανάπτυξη πρακτικών δεξιοτήτων, μπορεί να έχουν τη μορφή άσκησης ή να έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Το παιχνίδι για τα παιδιά είναι εξίσου σημαντικό με την τροφή και την αγάπη.
Τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει ένα παιδί να παίξει ακόμα και μόνο του ένα άυλο παιχνίδι με μεγάλη φαντασία -π.χ. να κάνει τα ποτήρια στρατιωτάκια ή να κλωτσάει ένα τσαλακωμένο χαρτί παίζοντας ποδόσφαιρο.
Το παιχνίδι είναι σημάδι υγείας. για μικρούς, μεγάλους και ζώα! Πόσοι δεν έχουν παίξει «τρέξε και φέρε» ή κυνηγητό με το σκύλο τους; Μην το παραλείπετε ποτέ !!!
«Γηράσκω Αεί Διδασκόμενος» αλλά παίζοντας ποιος νιώθει γέρος ??? !!!
Εξάλλου ακόμη και «ο Θεός παίζει ζάρια»……!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου