Οι βιολόγοι έχουν την τάση να πιστεύουν ότι η αγάπη προέρχεται από τα γονίδια που σχετίζονται με την αναπαραγωγή και πιστεύουν πως αυτό το συναίσθημα είναι το αποτέλεσμα ενός κοκτέιλ ορμονών.
Οι ψυχολόγοι, από την άλλη πλευρά, αφαιρούν τελείως τα γονίδια και εξηγούν το φαινόμενο με ψυχολογικές ή κοινωνικές αιτίες.
Οι εξελικτικοί ψυχολόγοι σκέφτονται την αγάπης ως επέκταση της σεξουαλικότητας, αλλά και σαν μία κατάσταση μέσα στη οποία εξασφαλίζεται η ασφάλεια και το μεγάλωμα των παιδιών.
Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση δεν είναι επιστημονικά ορθή για τον συγγραφέα που υποστηρίζει πως η αγάπη είναι μια δευτερεύουσα πτυχή της εξέλιξης, όπως είναι η θρησκεία και η τέχνη.
Η κατάσταση της ύπαρξης, υποστηρίζει ο συγγραφέας, σε μια μονογαμική σχέση αγάπης είναι αντιπαραγωγική από βιολογικής άποψης.
Ίσως για να κατανοήσουμε τους λόγους της μονογαμίας θα πρέπει να μάθουμε περισσότερα για την προέλευση της φαινυλαιθυλαμίνης, μιας ορμόνης που παράγεται σε μεγάλες ποσότητες, όταν ερωτευόμαστε.
Μέχρι το δέκατο όγδοο αιώνα η ρομαντική αγάπη δεν απασχολεί τους φιλοσόφους. Ήταν ένα ασήμαντο θέμα, που προοριζόταν μόνο για τους ποιητές.
Άλλα η αστική κοινωνία που προέκυψε κατά τη διάρκεια του διαφωτισμού, άρχισε να ονειρεύεται την ελευθερία του να αγαπάει και να παντρεύεται πέρα από οικονομικά και άλλα κριτήρια.
Αυτή η επιθυμία, όμως, θεωρήθηκε αναρχική από τους φιλοσόφους της εποχής, δεδομένου ότι θα μπορούσε να προκαλέσει την αποσταθεροποίηση της κοινωνίας.
Σύμφωνα με τον συγγραφέα, ποτέ ξανά στην ιστορία της ανθρωπότητας, η αγάπη δεν άξιζε τόσο πολύ και δεν έχει τόσο κεντρική θέση στη ζωή μας όσο σήμερα.
Το νόημα της ζωής μας εξαρτάται από την ευτυχία που αισθανόμαστε.
Εξ ου και η αμείλικτη επιδίωξη της αγάπης.
Ο έρωτας και η αγάπη είναι «η νέα θρησκεία της κοινωνίας μας» , ισχυρίστηκε ο Γερμανός κοινωνιολόγος Ούλριχ Μπεκ και μάλλον είχε δίκιο.
Απόσπασμα από το βιβλίο «Έρωτας… ένα απειθάρχητο συναίσθημα» , του Ρίχαρντ Ντάβιντ Πρεχτ.
tokleidi.com
tokleidi.com
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου