Ποιος το είπε πως μουσακά θα φτιάχνουμε μόνο με μελιτζάνες και μοσχαρίσιο κιμά;
Αυτή τη φορά θα τον παραλλάξουμε για καλό σκοπό, ελαφρώνοντάς τον από τα πολλά λάδια και τηγανίσματα. Είναι μια εξαιρετική συνταγή !!!
Υλικά: [ Για 8 άτομα ]
Για το μουσακά:
●► 1 κιλό κιμά κοτόπουλου
●► ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
●► 2 κρεμμύδια μεγάλα και ψιλοκομμένα
●► 1 καρότο τριμμένο
●► 1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
●► 6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
●► 3 φλιτζάνια ντομάτα κονκασέ
●► 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
●► 2 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο και ψιλοκομμένο
●► 2 μελιτζάνες κομμένες σε κύβους
●► 3 κολοκύθια κομμένα σε κύβους
●► 3 πιπεριές κόκκινες κομμένες σε κύβους
●► 100γρ. ντομάτες λιαστές και κομμένες σε κύβους
●► 5 πατάτες μεγάλες και κομμένες σε χοντρές φέτες κατά μήκος
●► αλάτι, πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ:
●► 1 λίτρο γάλα
●► 60γρ. βούτυρο
●► 60γρ. αλεύρι
●► 2 κρόκους αβγών
●► 150γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
●► ½ φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη για το τελείωμα
Εκτέλεση:
Φτιάχνετε τον κιμά:
Τοποθετείτε μια φαρδιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
Προσθέτετε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, το καρότο και το σέλερι.
Σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν. Αλατίζετε και ανακατεύετε συχνά.
Μόλις αρχίσουν να παίρνουν χρώμα τα λαχανικά, προσθέτετε τον κιμά και το σκόρδο, αλατίζετε και ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να σπάσουν οι σβόλοι.
Προσθέτετε τις ντομάτες και τον πελτέ, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε και μαγειρεύετε μέχρι να δέσει ο κιμάς και να πιει τα υγρά του. Προσθέτετε το θυμάρι.
Για τα λαχανικά:
Σοτάρετε τα λαχανικά (μελιτζάνα, κολοκύθι, πιπεριά) με ελαιόλαδο το καθένα χωριστά, μέχρι να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν.
Αλατίζετε και τα αναμιγνύετε με το μίγμα του κιμά.
Παράλληλα βράζετε και τις πατάτες σε αλατισμένο νερό ώστε να μαλακώσουν αλλά να κρατάνε και λίγο. Τις αλατίζετε.
Για την μπεσαμέλ:
Βάζετε σε κατσαρολάκι το βούτυρο να λιώσει πάνω σε μέτρια φωτιά.
Ρίχνετε το αλεύρι και ανακατεύετε συνεχώς με αβγοδάρτη να γίνουν ομοιογενές μίγμα που θα αφήσετε να ψηθεί λίγο.
Προσθέτετε σταδιακά το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρει βράση η κρέμα και να πήξει.
Εκτός φωτιάς ανακατεύετε μέσα τους κρόκους με έντονες κινήσεις του αβγοδάρτη για να μην ψηθούν και μετά το περισσότερο από το τριμμένο τυρί. Αλατοπιπερώνετε.
Για το τελείωμα:
Αλείφετε με βούτυρο ένα ταψί διαστάσεων 25x30εκ. και κάνετε μια πρώτη στρώση με πατάτες.
Από πάνω απλώνετε το μίγμα του κιμά με τα λαχανικά.
Κάνετε ακόμα μία στρώση από πατάτες και τελειώνετε με την μπεσαμέλ.
Πασπαλίζετε από πάνω με το υπόλοιπο τυρί και τη φρυγανιά και ψήνετε το φαγητό στους 180°C μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του.
olivemagazine.gr
Για το μουσακά:
●► 1 κιλό κιμά κοτόπουλου
●► ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
●► 2 κρεμμύδια μεγάλα και ψιλοκομμένα
●► 1 καρότο τριμμένο
●► 1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
●► 6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
●► 3 φλιτζάνια ντομάτα κονκασέ
●► 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
●► 2 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο και ψιλοκομμένο
●► 2 μελιτζάνες κομμένες σε κύβους
●► 3 κολοκύθια κομμένα σε κύβους
●► 3 πιπεριές κόκκινες κομμένες σε κύβους
●► 100γρ. ντομάτες λιαστές και κομμένες σε κύβους
●► 5 πατάτες μεγάλες και κομμένες σε χοντρές φέτες κατά μήκος
●► αλάτι, πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ:
●► 1 λίτρο γάλα
●► 60γρ. βούτυρο
●► 60γρ. αλεύρι
●► 2 κρόκους αβγών
●► 150γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
●► ½ φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη για το τελείωμα
Εκτέλεση:
Φτιάχνετε τον κιμά:
Τοποθετείτε μια φαρδιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
Προσθέτετε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, το καρότο και το σέλερι.
Σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν. Αλατίζετε και ανακατεύετε συχνά.
Μόλις αρχίσουν να παίρνουν χρώμα τα λαχανικά, προσθέτετε τον κιμά και το σκόρδο, αλατίζετε και ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να σπάσουν οι σβόλοι.
Προσθέτετε τις ντομάτες και τον πελτέ, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε και μαγειρεύετε μέχρι να δέσει ο κιμάς και να πιει τα υγρά του. Προσθέτετε το θυμάρι.
Για τα λαχανικά:
Σοτάρετε τα λαχανικά (μελιτζάνα, κολοκύθι, πιπεριά) με ελαιόλαδο το καθένα χωριστά, μέχρι να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν.
Αλατίζετε και τα αναμιγνύετε με το μίγμα του κιμά.
Παράλληλα βράζετε και τις πατάτες σε αλατισμένο νερό ώστε να μαλακώσουν αλλά να κρατάνε και λίγο. Τις αλατίζετε.
Για την μπεσαμέλ:
Βάζετε σε κατσαρολάκι το βούτυρο να λιώσει πάνω σε μέτρια φωτιά.
Ρίχνετε το αλεύρι και ανακατεύετε συνεχώς με αβγοδάρτη να γίνουν ομοιογενές μίγμα που θα αφήσετε να ψηθεί λίγο.
Προσθέτετε σταδιακά το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρει βράση η κρέμα και να πήξει.
Εκτός φωτιάς ανακατεύετε μέσα τους κρόκους με έντονες κινήσεις του αβγοδάρτη για να μην ψηθούν και μετά το περισσότερο από το τριμμένο τυρί. Αλατοπιπερώνετε.
Για το τελείωμα:
Αλείφετε με βούτυρο ένα ταψί διαστάσεων 25x30εκ. και κάνετε μια πρώτη στρώση με πατάτες.
Από πάνω απλώνετε το μίγμα του κιμά με τα λαχανικά.
Κάνετε ακόμα μία στρώση από πατάτες και τελειώνετε με την μπεσαμέλ.
Πασπαλίζετε από πάνω με το υπόλοιπο τυρί και τη φρυγανιά και ψήνετε το φαγητό στους 180°C μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του.
Καλή σας όρεξη !!!
olivemagazine.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου