Πρόκειται για ένα νηστίσιμο παραδοσιακό της Τουρκίας όσο και της Ελλάδας, αλλά εδώ το ονομάζουμε Βαρβάρα, από την γιορτή της Αγίας Βαρβάρας.
Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Δυτική Θράκη το γλυκό γίνεται με κοπανισμένο σε γουδί σιτάρι, το οποίο βράζεται και ανακατεύεται με κοπανισμένο, ψημένο σουσάμι, αμύγδαλα, καρύδια και γλυκαίνεται με πετιμέζι, χυμό ροδιών, χουρμάδες, σύκα ή ζάχαρη.
Οι Έλληνες χριστιανοί το φτιάχνουν συνήθως στην εορτή της Αγίας Βαρβάρας, κατά την οποία φτιάχνεται και μοιράζεται συμβολίζοντας την πανσπερμία !!!!!
Υλικά:
●► 1 ½ ποτήρι Σιτάρι
●► 3 κουταλιές σούπας Ρυζάλευρο λιωμένο με νερό
●► 1 ποτήρι αμύγδαλα θρυμματισμένα
●► 1 ποτήρι σταφίδες ξανθές
●► 3 κουταλιές σούπας σταφίδες μαύρες
●► 2 ποτήρια ζάχαρη
●► 7 βερίκοκα ξερά κομμένα καρέ
●► 7 σύκα ξερά κομμένα σε καρέ
●► 1 ποτήρι καρύδια θρυμματισμένα
●► 2 – 3 γαρύφαλλα
●► 8 ποτήρια νερό περίπου
●► 3 κουταλιές σούπας ανθόνερο
●► 1 ρόδι για τον στολισμό
Εκτέλεση:
Από το βράδυ πλένουμε καλά το σιτάρι , το μουσκεύουμε σε νερό μέχρι να το σκεπάσει & το πρωί το βράζουμε μέχρι να μαλακώσει στο ίδιο του το νερό συμπληρώνοντας 8 ποτήρια νερό ακόμη ( στην χύτρα θέλει 30 λεπτά ).
Μετά προσθέτουμε τα αμύγδαλα, τα βερίκοκα, τα καρύδια, τις μαύρες σταφίδες, τις ξανθές σταφίδες και τα γαρύφαλλα. Τα βράζουμε για 10 λεπτά και προσθέτουμε το λιωμένο ρυζάλευρο, την ζάχαρη, τα σύκα και τα βράζουμε για άλλα 10 λεπτά.
Τέλος προσθέτουμε το ανθόνερο , ανακατεύουμε & βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά ( ανάλογα πόσο πηκτό θέλει ο καθένας να είναι ).
Γεμίζουμε μπολάκια και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Όταν τα σερβίρουμε τα στολίζουμε με καρύδια ή αμύγδαλα που έχουμε κρατήσει ειδικά γι’ αυτό ή με ρόδι και κανέλα.
chefoulis.gr , el.wikipedia.org
●► 1 ½ ποτήρι Σιτάρι
●► 3 κουταλιές σούπας Ρυζάλευρο λιωμένο με νερό
●► 1 ποτήρι αμύγδαλα θρυμματισμένα
●► 1 ποτήρι σταφίδες ξανθές
●► 3 κουταλιές σούπας σταφίδες μαύρες
●► 2 ποτήρια ζάχαρη
●► 7 βερίκοκα ξερά κομμένα καρέ
●► 7 σύκα ξερά κομμένα σε καρέ
●► 1 ποτήρι καρύδια θρυμματισμένα
●► 2 – 3 γαρύφαλλα
●► 8 ποτήρια νερό περίπου
●► 3 κουταλιές σούπας ανθόνερο
●► 1 ρόδι για τον στολισμό
Εκτέλεση:
Από το βράδυ πλένουμε καλά το σιτάρι , το μουσκεύουμε σε νερό μέχρι να το σκεπάσει & το πρωί το βράζουμε μέχρι να μαλακώσει στο ίδιο του το νερό συμπληρώνοντας 8 ποτήρια νερό ακόμη ( στην χύτρα θέλει 30 λεπτά ).
Μετά προσθέτουμε τα αμύγδαλα, τα βερίκοκα, τα καρύδια, τις μαύρες σταφίδες, τις ξανθές σταφίδες και τα γαρύφαλλα. Τα βράζουμε για 10 λεπτά και προσθέτουμε το λιωμένο ρυζάλευρο, την ζάχαρη, τα σύκα και τα βράζουμε για άλλα 10 λεπτά.
Τέλος προσθέτουμε το ανθόνερο , ανακατεύουμε & βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά ( ανάλογα πόσο πηκτό θέλει ο καθένας να είναι ).
Γεμίζουμε μπολάκια και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Όταν τα σερβίρουμε τα στολίζουμε με καρύδια ή αμύγδαλα που έχουμε κρατήσει ειδικά γι’ αυτό ή με ρόδι και κανέλα.
Καλή επιτυχία ~ Καλοφάγωτο ~ Καλές Γιορτές !!!
chefoulis.gr , el.wikipedia.org
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου