Είναι ένα από τα αγαπημένα εδέσματα της κουζίνας μας, φαγάκι καλόβολο κι ευπροσάρμοστο.
Υλικά:   [ για 8 μερίδες ]
Για τον κιμά
●► 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
●► 2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια
●► 750 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
●► 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού, ψιλοκομμένα ντοματάκια κονσέρβας
●► λίγο αλάτι
●► φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
●► 6 κουταλιές της σούπας αλεύρι
●► 8 κουταλιές της σούπας βούτυρο
●► 1,5 λίτρο γάλα:
●► 250 γρ. τριμμένη κεφαλογραβιέρα
●► 3 αυγά
●► λίγο αλάτι
●► φρεσκοτριμμένο πιπέρι
●► λίγο μοσχοκάρυδο ( προαιρετικά )
Για τα μακαρόνια
●► 500 γρ. μακαρόνια Νο. 2 για παστίτσιο
●► 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
●► 250 γρ. κεφαλοτύρι και φέτα τριμμένα
●► λίγο αλάτι
●► φρεσκοτριμμένο πιπέρι
●► φρυγανιά τριμμένη για το ταψί
Εκτέλεση:
Ετοιμάζετε πρώτα το μείγμα του κιμά: Ζεσταίνετε το λάδι και τηγανίζετε τα κρεμμύδια μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Προσθέτετε τον κιμά και τον καβουρντίζετε για 8’-10’.
Ρίχνετε τα ντοματάκια, αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζετε 30’-40’ μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
Κατόπιν ετοιμάζετε την μπεσαμέλ ως εξής: Ζεσταίνετε το βούτυρο και προσθέτετε το αλεύρι. Ανακατεύετε διαρκώς και προσθέτετε το γάλα σιγά σιγά.
Δένετε την κρέμα ανακατεύοντας διαρκώς και προσθέτετε (έξω από τη φωτιά) την κεφαλογραβιέρα, αλάτι, πιπέρι, λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά) και τα αυγά ένα ένα. Ανακατεύετε καλά μετά από κάθε προσθήκη υλικού.
Στο μεταξύ βράζετε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό και τα στραγγίζετε καλά. Τα πασπαλίζετε με το τυρί και τα ανακατεύετε με το βούτυρο λιωμένο.
Προσθέτετε στα μακαρόνια 6-7 κουταλιές της σούπας μπεσαμέλ και τα στρώνετε σε ταψί βουτυρωμένο και πασπαλισμένο με φρυγανιά. Πάνω από τα μακαρόνια στρώνετε μια στρώση κιμά και τέλος την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
Ψήνετε το παστίτσιο στους 200 °C για 1 ώρα περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του και σερβίρετε κομμένο σε μεγάλα ορθογώνια ή τετράγωνα κομμάτια.
Δεν διαμαρτύρεται αν το συνοδεύσουμε με λευκό κρασί, φρέσκο ή και βαρελίσιο, απολαμβάνει τη συντροφιά ενός φρέσκου ερυθρού ενώ συμπαθεί επίσης τα ροζέ.
icookgreek.com
Για τον κιμά
●► 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
●► 2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια
●► 750 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
●► 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού, ψιλοκομμένα ντοματάκια κονσέρβας
●► λίγο αλάτι
●► φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
●► 6 κουταλιές της σούπας αλεύρι
●► 8 κουταλιές της σούπας βούτυρο
●► 1,5 λίτρο γάλα:
●► 250 γρ. τριμμένη κεφαλογραβιέρα
●► 3 αυγά
●► λίγο αλάτι
●► φρεσκοτριμμένο πιπέρι
●► λίγο μοσχοκάρυδο ( προαιρετικά )
Για τα μακαρόνια
●► 500 γρ. μακαρόνια Νο. 2 για παστίτσιο
●► 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
●► 250 γρ. κεφαλοτύρι και φέτα τριμμένα
●► λίγο αλάτι
●► φρεσκοτριμμένο πιπέρι
●► φρυγανιά τριμμένη για το ταψί
Εκτέλεση:
Ετοιμάζετε πρώτα το μείγμα του κιμά: Ζεσταίνετε το λάδι και τηγανίζετε τα κρεμμύδια μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Προσθέτετε τον κιμά και τον καβουρντίζετε για 8’-10’.
Ρίχνετε τα ντοματάκια, αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζετε 30’-40’ μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
Κατόπιν ετοιμάζετε την μπεσαμέλ ως εξής: Ζεσταίνετε το βούτυρο και προσθέτετε το αλεύρι. Ανακατεύετε διαρκώς και προσθέτετε το γάλα σιγά σιγά.
Δένετε την κρέμα ανακατεύοντας διαρκώς και προσθέτετε (έξω από τη φωτιά) την κεφαλογραβιέρα, αλάτι, πιπέρι, λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά) και τα αυγά ένα ένα. Ανακατεύετε καλά μετά από κάθε προσθήκη υλικού.
Στο μεταξύ βράζετε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό και τα στραγγίζετε καλά. Τα πασπαλίζετε με το τυρί και τα ανακατεύετε με το βούτυρο λιωμένο.
Προσθέτετε στα μακαρόνια 6-7 κουταλιές της σούπας μπεσαμέλ και τα στρώνετε σε ταψί βουτυρωμένο και πασπαλισμένο με φρυγανιά. Πάνω από τα μακαρόνια στρώνετε μια στρώση κιμά και τέλος την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
Ψήνετε το παστίτσιο στους 200 °C για 1 ώρα περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του και σερβίρετε κομμένο σε μεγάλα ορθογώνια ή τετράγωνα κομμάτια.
Δεν διαμαρτύρεται αν το συνοδεύσουμε με λευκό κρασί, φρέσκο ή και βαρελίσιο, απολαμβάνει τη συντροφιά ενός φρέσκου ερυθρού ενώ συμπαθεί επίσης τα ροζέ.
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας όρεξη !!!
icookgreek.com
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου