Εύκολα μηλοπιτάκια που καταναλώνονται όχι μόνο σε περιόδους νηστείας ... Ευχαριστούμε την κ. Στέλλα για την πεντανόστιμη συνταγή που μας εκμυστηρεύτηκε!
Υλικά
●► 1 ποτήρι (νερού) σπορέλαιο
●► 1/2 ποτήρι ( νερού) ξηρό λευκό κρασί
●► 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
●► 2 βανίλιες
●► 500 gr φαρίνα
Για την γέμιση
●► 3 μέτρια προς μεγάλα μήλα κόκκινα και ξινόμηλα
●► 1 ποτήρι (νερού) ζάχαρη
●► κανέλλα αναλόγως τις προτιμήσεις
Για το πασπάλισμα
●► ζάχαρη άχνη
●► κανέλλα
Εκτέλεση
Τρίβουμε στο χοντρό ρεντέ [ μικρός τρίφτης φρούτων ] τα μήλα μας καθαρισμένα .
Τοποθετούμε τα μήλα σε κατσαρολάκι απλωτό με χαμηλά τοιχώματα ή τηγάνι (όπως κάνω εγώ) μαζί με τη ζάχαρη και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά (στο 3 ) χωρίς να ανακατεύουμε πολυ, μέχρι να μειωθούν τα πολλά υγρά .
Δεν πρέπει να καραμελώσει το μήλο απλά να μαραθεί και να διώξει τα πολλά ζουμιά. Κλείνουμε τη φωτιά ρίχνουμε την κανέλλα, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Αυτό το βήμα μπορεί να γίνει την προηγούμενη μέρα .
Σε μια λεκανιτσα τοποθετούμε το κρασί, τη ζάχαρη, τις βανίλιες και το σπορέλαιο. Ανακατεύουμε με το χέρι να λιώσει η ζάχαρη κ έπειτα προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά κ ζυμώνουμε.
Η ζύμη δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω αλεύρι αναλόγως το ποτήρι που χρησιμοποιείτε, πρέπει να είναι λιπαρή και μαλακή. Επίσης δεν είναι λεία όποτε μη φοβηθείτε ότι έχετε κάνει κάτι λάθος.
Χωρίστε τη ζύμη σε 30 ισομεγέθη μπαλάκια του πινγκ-πονγκ και μέσα στην παλάμη σας πιέστε το μπαλάκι να γίνει ένα επίπεδο στρογγυλό , στη μέση βάλτε μια κουταλιά του γλυκού από τη γέμιση κ διπλώστε στη μέση να ενωθούν οι άκρες καλά .
Πιάνουμε τις δυο άκρες από τον μισό κύκλο που έχει δημιουργηθεί και τις ενώνουμε, όποτε έχει δημιουργηθεί ένα φουσκωτό μπαλάκι.
Τοποθετούμε σε ταψάκι με λαδόκολλα με τις ενώσεις από τα μπαλονάκια μας προς τα κάτω .
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 25 με 30 λεπτά.
Αφού τα βγάλουμε από το φούρνο περιμένουμε 5 λεπτά για να αχνίσουμε και να κανελλώσουμε.
Λίγα μυστικά ακόμα
Τα υλικά και η γέμιση να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Αν χρησιμοποιήσετε μόνο ξινόμηλα αυξήστε τη ζάχαρη της γέμισης.
Ο χρόνος ψησίματος είναι για μπαλάκια σε μέγεθος πινγκ-πονγκ άψητα, όταν ψηθούν απλώνουν και φουσκώνουν λίγο αλλά δεν παίρνουν πολυ χρώμα.
Μην τα παραψήσετε απλά τσεκάρετε τον πάτο τους για να δείτε ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
Αχνίστε και κανελλώστε όσο είναι ακόμη ζεστά διαφορετικά η άχνη δεν θα κολλήσει.
Μην τα κλείνετε αεροστεγώς πριν κρυώσουν εντελώς (μετά από 6ωρο δηλαδή) αλλιώς θα παπαριάσουν και θα λασπώσουν.
sintagespareas.gr
●► 1 ποτήρι (νερού) σπορέλαιο
●► 1/2 ποτήρι ( νερού) ξηρό λευκό κρασί
●► 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
●► 2 βανίλιες
●► 500 gr φαρίνα
Για την γέμιση
●► 3 μέτρια προς μεγάλα μήλα κόκκινα και ξινόμηλα
●► 1 ποτήρι (νερού) ζάχαρη
●► κανέλλα αναλόγως τις προτιμήσεις
Για το πασπάλισμα
●► ζάχαρη άχνη
●► κανέλλα
Εκτέλεση
Τρίβουμε στο χοντρό ρεντέ [ μικρός τρίφτης φρούτων ] τα μήλα μας καθαρισμένα .
Τοποθετούμε τα μήλα σε κατσαρολάκι απλωτό με χαμηλά τοιχώματα ή τηγάνι (όπως κάνω εγώ) μαζί με τη ζάχαρη και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά (στο 3 ) χωρίς να ανακατεύουμε πολυ, μέχρι να μειωθούν τα πολλά υγρά .
Δεν πρέπει να καραμελώσει το μήλο απλά να μαραθεί και να διώξει τα πολλά ζουμιά. Κλείνουμε τη φωτιά ρίχνουμε την κανέλλα, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Αυτό το βήμα μπορεί να γίνει την προηγούμενη μέρα .
Σε μια λεκανιτσα τοποθετούμε το κρασί, τη ζάχαρη, τις βανίλιες και το σπορέλαιο. Ανακατεύουμε με το χέρι να λιώσει η ζάχαρη κ έπειτα προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά κ ζυμώνουμε.
Η ζύμη δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω αλεύρι αναλόγως το ποτήρι που χρησιμοποιείτε, πρέπει να είναι λιπαρή και μαλακή. Επίσης δεν είναι λεία όποτε μη φοβηθείτε ότι έχετε κάνει κάτι λάθος.
Χωρίστε τη ζύμη σε 30 ισομεγέθη μπαλάκια του πινγκ-πονγκ και μέσα στην παλάμη σας πιέστε το μπαλάκι να γίνει ένα επίπεδο στρογγυλό , στη μέση βάλτε μια κουταλιά του γλυκού από τη γέμιση κ διπλώστε στη μέση να ενωθούν οι άκρες καλά .
Πιάνουμε τις δυο άκρες από τον μισό κύκλο που έχει δημιουργηθεί και τις ενώνουμε, όποτε έχει δημιουργηθεί ένα φουσκωτό μπαλάκι.
Τοποθετούμε σε ταψάκι με λαδόκολλα με τις ενώσεις από τα μπαλονάκια μας προς τα κάτω .
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 25 με 30 λεπτά.
Αφού τα βγάλουμε από το φούρνο περιμένουμε 5 λεπτά για να αχνίσουμε και να κανελλώσουμε.
Λίγα μυστικά ακόμα
Τα υλικά και η γέμιση να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Αν χρησιμοποιήσετε μόνο ξινόμηλα αυξήστε τη ζάχαρη της γέμισης.
Ο χρόνος ψησίματος είναι για μπαλάκια σε μέγεθος πινγκ-πονγκ άψητα, όταν ψηθούν απλώνουν και φουσκώνουν λίγο αλλά δεν παίρνουν πολυ χρώμα.
Μην τα παραψήσετε απλά τσεκάρετε τον πάτο τους για να δείτε ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
Αχνίστε και κανελλώστε όσο είναι ακόμη ζεστά διαφορετικά η άχνη δεν θα κολλήσει.
Μην τα κλείνετε αεροστεγώς πριν κρυώσουν εντελώς (μετά από 6ωρο δηλαδή) αλλιώς θα παπαριάσουν και θα λασπώσουν.
Καλή επιτυχία ~ ΚαλοΦάγωτα Να Σας Είναι !!!
sintagespareas.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου