Μια από τις βασικότερες συνταγές για όσους θέλουν να λένε ότι ξέρουν να μαγειρεύουν.
Για μια πιο ελαφριά εκδοχή της μπορείτε να παραλείψετε τα αβγά. Όσο κι αν αυτό θα έκανε κάποιους σεφ να τραβάνε τα μαλλιά τους!
Αν σας αρέσει το άρωμα του μοσχοκάρυδου να ξέρετε ότι ταιριάζει εξαιρετικά!
Τέλος, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι μπορείτε να κάνετε τη μπεσαμέλ σας πιο σφιχτή ή πιο αραιή τροποποιώντας αναλόγως τη δοσολογία στο γάλα και το αλεύρι.
Υλικά:
●► 6 κ.σ. κοφτές βούτυρο ή μαλακή μαργαρίνη
●► 7-8 κ.σ. κοφτές αλεύρι
●► 1 lt γάλα
●► 3 κ.σ. τυρί τριμμένο
●► 1-2 κρόκοι αβγών
●► αλάτι, πιπέρι άσπρο
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σιγά σιγά το γάλα (όχι να βράσει).
Σε μεγαλύτερη κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά να λιώσει.
Ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά το αλεύρι στο λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ή σύρμα μέχρι να διαλυθεί καλά.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε αργά το γάλα στο μείγμα με το αλεύρι, ανακατεύοντας διαρκώς.
Επαναφέρουμε το σκεύος στην εστία και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να πήζει η σάλτσα και γίνει λεία σαν κρέμα.
Προσθέτουμε το τυρί.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και όταν κρυώσει κάπως η σάλτσα, ρίχνουμε τους κρόκους καλά χτυπημένους.
Αν δε χρησιμοποιήσουμε την μπεσαμέλ αμέσως, πρέπει να την ανακατεύουμε κατά διαστήματα, για να μην κάνει κρούστα ή να καλύψουμε την επιφάνεια με μεμβράνη.
gourmed.gr
●► 6 κ.σ. κοφτές βούτυρο ή μαλακή μαργαρίνη
●► 7-8 κ.σ. κοφτές αλεύρι
●► 1 lt γάλα
●► 3 κ.σ. τυρί τριμμένο
●► 1-2 κρόκοι αβγών
●► αλάτι, πιπέρι άσπρο
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σιγά σιγά το γάλα (όχι να βράσει).
Σε μεγαλύτερη κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά να λιώσει.
Ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά το αλεύρι στο λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ή σύρμα μέχρι να διαλυθεί καλά.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε αργά το γάλα στο μείγμα με το αλεύρι, ανακατεύοντας διαρκώς.
Επαναφέρουμε το σκεύος στην εστία και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να πήζει η σάλτσα και γίνει λεία σαν κρέμα.
Προσθέτουμε το τυρί.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και όταν κρυώσει κάπως η σάλτσα, ρίχνουμε τους κρόκους καλά χτυπημένους.
Αν δε χρησιμοποιήσουμε την μπεσαμέλ αμέσως, πρέπει να την ανακατεύουμε κατά διαστήματα, για να μην κάνει κρούστα ή να καλύψουμε την επιφάνεια με μεμβράνη.
Καλή επιτυχία να έχετε !!!
gourmed.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου