Disqus


***
SEARCHING THE BLOG

Loading




SEARCHING


Τελευταίες ... Αναρτήσεις

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑ … ΣΕ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ !!!

ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ

...Δεν Ελπίζω Τίποτα, Δεν Φοβάμαι Τίποτα, Είμαι Ελεύθερος. ...Ζούμε Μόνοι, Πεθαίνουμε Μόνοι, Το Ενδιάμεσο Φωτεινό Σημείο Το Λέμε Ζωή. ...Ελευτεριά Θα Πει Να Μάχεσαι Στη Γης Χωρίς Ελπίδα. ...Θεός Θα Πει Να Κυνηγάς Θεό Στον Αδειανόν Αγέρα. ...Ολάνθιστος Γκρεμός Της Γυναικός Το Σώμα. ...Πιο Δυνατή Η Ψυχή Από Την Ανάγκη, Και Δε Συχωρνάει. ...Τι Θα Πει Λεύτερος; Αυτός Που Δεν Φοβάται Το Θάνατο. ...Ότι Δεν Συνέβη Ποτέ, Είναι Ότι Δεν Ποθήσαμε Αρκετά. ...Αλίμονο Σε Όποιον Ζει Στην Έρημο Και Θυμάται Του Κόσμου. ...Αγωνιζόμαστε Για Τα Άφταστα, Και Γι' Αυτό Ο Άνθρωπος Έπαψε Να Είναι Ζώο. ...Ο Αληθινός Χριστός Περιπατάει Και Αγωνίζεται Μαζί Με Τους Ανθρώπους. ...Τα Τετραθέμελα Του Κόσμου Τούτου: Ψωμί, Κρασί, Φωτιά, Γυναίκα. ...Έχεις Τα Πινέλα, Έχεις Τα Χρώματα, Ζωγράφισε Τον Παράδεισο Και Μπες Μέσα. ...Η Πετρά, Το Σίδερο, Το Ατσάλι Δεν Αντέχουν. Ο Άνθρωπος Αντέχει. ...Αν Μια Γυναίκα Κοιμηθεί Μόνη, Ντροπιάζει Όλους Τους Άντρες. ...Ω Πολυφίλητο Κορμί, Το Πιο Κρυφό ‘Σαι Μονοπάτι. ...Η Στερνή Η Πιο Ιερή Μορφή Της Θεωρίας Είναι Η Πράξη.

*

Έλληνες γρηγορείτε ~ Εάλω η πατρίδα μας .!!!

*

ΥΠ' ΟΨIΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ !!!


«Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος, είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.

Να καταστρέψεις τα βιβλία του, την κουλτούρα του, την ιστορία του.

Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία, να κατασκευάσει μια νέα παιδεία, να επινοήσει μια νέα ιστορία ...

Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αρχίσει αυτό το έθνος να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.

Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα».

"Μίλαν Κούντερα" (Το βιβλίο του γέλιου και της λήθης)

*

Η Ενημέρωση Έρχεται Κοντά σας !!!

Η Ενημέρωση Έρχεται Κοντά σας !!!

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Ο Φιλελληνισμός στην Τέχνη !!!!


Ελληνίδες σε σκλαβοπάζαρο, S. Η. Benoit Darondeau. Eλαιογραφία σε μουσαμά.

Στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη !!!!

Έκθεση με τίτλο «Ο Φιλελληνισμός στην Τέχνη: Έργα και αντικείμενα από τη Συλλογή του Μιχάλη και της Δήμητρας Βαρκαράκη», η οποία θα εγκαινιαστεί την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου και ώρα 20.00 [ σήμερα ], παρουσιάζει το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη.

«Ο Φιλελληνισμός, δηλαδή η έμπρακτη ή συναισθηματική συμπαράσταση προς τους αγωνιζόμενους Έλληνες, εκδηλώθηκε με διάφορες μορφές: με την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας, την κάθοδο εθελοντών, τη συνεισφορά θρησκευτικών ή φιλανθρωπικών οργανώσεων, προπαγανδιστικά άρθρα στον τύπο καθώς και με μια πληθώρα έργων τέχνης και κάθε είδους καλλιτεχνημάτων.

Επίσης, με τη συμβολή σημαντικών προσωπικοτήτων του πνευματικού κόσμου, όπως οι Goethe, Holderlin, Chateaubriand, Hugo, Shelley και Byron, ο οποίος πέθανε στο Μεσολόγγι το 1824» εξηγεί η επιμελήτρια της έκθεσης, Δρ Ιστορίας της Τέχνης, Φανή-Μαρία Τσιγκάκου.

«Ο εικαστικός φιλελληνισμός έφερε στο προσκήνιο μια πλούσια παραγωγή έργων φιλοτεχνημένων από ρομαντικούς, Ευρωπαίους καλλιτέχνες, Γάλλους –κυρίως–, Άγγλους, Ιταλούς, Γερμανούς.

Κατ’ εξοχήν “φιλέλληνας ζωγράφος” θεωρείται ο Eugene Delacroix, o οποίος έχοντας ως πηγή έμπνευσης τα ποιήματα του Byron φιλοτέχνησε εμβληματικές παραστάσεις, που θεωρήθηκαν φιλελληνικά μανιφέστα.

Το φιλελληνικό ρεπερτόριο αναπτύχθηκε γύρω από ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα, καθώς και από τη φρίκη και τα δεινά του πολέμου για τον άμαχο πληθυσμό» συνεχίζει η κα Τσιγκάκου.

«Λικέρ Μεσολογγίου» και «σαπούνι Υψηλάντης»

«Τα δημοφιλέστερα ζωγραφικά έργα αναπαράχθηκαν σε χαρακτικά τυπώματα και αντικείμενα, ώστε να είναι προσιτά στο ευρύτερο κοινό.

Οι φιλελληνικοί κύκλοι διατήρησαν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για την “Ελληνική Υπόθεση” με άρθρα στον Τύπο, με θεατρικές παραστάσεις, με συνεστιάσεις, χορούς, μουσικές βραδιές και φιλελληνικές δημοπρασίες και παζάρια,

…όπου έβρισκε κανείς καλλιτεχνήματα και χρηστικά αντικείμενα, διακοσμημένα με φιλελληνικές παραστάσεις, κάθε είδους, όπως σερβίτσια φαγητού ή τσαγιού, επιτραπέζια ρολόγια, ανθοδοχεία, κηροπήγια, φιαλίδια για αρώματα με ολόσωμες παραστάσεις Ελλήνων, χαρτιά ταπετσαρίας, κεντήματα, μελανοδοχεία, μπιζουτιέρες, τραπουλόχαρτα, βεντάλιες.

Επίσης, ηδύποτα με τραβηχτικούς τίτλους, όπως “Λικέρ Μεσολογγίου” ή “Λικέρ Ναυαρίνου”, ενώ υπήρχε και το “σαπούνι Υψηλάντης” και καραμέλες τυλιγμένες σε χαρτί με φιλελληνικά στιχάκια» επισημαίνει η κα Τσιγκάκου.

Αυτό είναι το υλικό που συγκροτεί τη Συλλογή Μιχάλη και Δήμητρας Βαρκαράκη, η οποία αριθμεί συνολικά 304 αντικείμενα. Εντοπίζονται εδώ πίνακες φιλοτεχνημένοι από διακεκριμένους ρομαντικούς ζωγράφους του 19oυ αιώνα, όπως οι Carle Vernet, J.P. Vinchon, Pierre Bonirote, Cesar Willich, Peter von Hess, Joseph Petzl, J.J. Frey.

Επίσης, περιλαμβάνεται μια πλειάδα αντικειμένων –εξαιρετικής ποιότητας– όπως επίχρυσα, επιτραπέζια ρολόγια με επιμελημένες γλυπτικές σκηνές, πιάτα με ιστορικές παραστάσεις, πολυτελή βάζα από πολύχρωμη πορσελάνη διακοσμημένα με φύλλο χρυσού

…και μια ανεξάντλητη ποικιλία σχημάτων και παραστάσεων, που εμπνέονται από τα δημοφιλέστερα φιλελληνικά, ζωγραφικά έργα, ανθρωπόμορφα φιαλίδια και αγαλματίδια πορσελάνης με εκτυφλωτικά χρώματα, κεντήματα, επίχρυσα κηροπήγια και αγαλματίδια, μελανοδοχεία και διάφορα μικροαντικείμενα με ευφάνταστα σχήματα και μοτίβα.

«Η Συλλογή Μιχάλη και Δήμητρας Βαρκαράκη, προσφέροντας μια άρτια ανθολόγηση φιλελληνικών καλλιτεχνημάτων, αναδεικνύει το εύρος της δημιουργικότητας της φιλελληνικής θεματικής, ενώ, παράλληλα, συγκροτεί ένα πολύτιμο σύνολο, ευρείας χρήσεως, για τους τεχνοϊστορικούς, για τους μελετητές της νεοελληνικής ιστορίας και, βέβαια, για τους φιλότεχνους.

Πρόκειται για ένα γοητευτικό καλλιτεχνικό πανόραμα που καλεί τους επισκέπτες να επαναπροσδιορίσουν τα όρια μεταξύ “υψηλής τέχνης” και “λαϊκής κουλτούρας” και, παράλληλα, να αναπλάσουν την ιστορία και τους μύθους της Ελληνικής Επανάστασης» καταλήγει η επιμελήτρια της έκθεσης.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά από 5 ετών και τους γονείς τους, καθώς και σχολικές επισκέψεις για όλες τις βαθμίδες.

Βυρωνικό θέμα, Ceasar Willich. Ελαιογραφία σε μουσαμά.

Έλληνας αγωνιστής θρηνεί τη νεκρή γυναίκα και το παιδί του, Γαλλική Σχολή. Ελαιογραφία σε μουσαμά, γύρω στο 1830.

Ο Λόρδος Βύρωνας στην αγκαλιά της Ελλάδος. Επιτραπέζιο επίχρυσο ρολόι, 1830-40.

Η μονομαχία του Γκιαούρ και του πασά. Επιτραπέζιο ρολόι από πολύχρωμη πορσελάνη, 1830-40.

Αθηναϊκή οικογένεια επιστρέφει στο κατεστραμμένο σπίτι της, Peter Von Hess. Eλαιογραφία σε μουσαμά.


Τόπος έκθεσης: Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, Βασιλίσσης Σοφίας 9 και Μέρλιν 1, Αθήνα. Tηλ.: 210 3611206. E-mail: info@thf.gr

Διάρκεια έκθεσης: 24 Φεβρουαρίου – 3 Μαΐου 2015. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00-18:00 / Πέμπτη: 10:00-20:00.


archaiologia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :