Η ένταση και η έκταση της οικονομικής κρίσης έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία των ανθρώπων. Αν και τα στοιχεία είναι ακόμη περιορισμένα, μελέτες έδειξαν πως παρατηρείται μια σημαντική επιδείνωση των δεικτών για την ψυχική υγεία αλλά και σημαντική αύξηση στην μετάδοση λοιμωδών νόσων.
Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι οι πολιτικές λιτότητας που επιβάλλονται στο πλαίσιο της κρίσης υπονομεύουν τις συνταγματικές αρχές των ευρωπαϊκών συστημάτων υγείας, όπως την αλληλεγγύη, την ποιότητα και την ισότητα στην παροχή υπηρεσιών.
Δομές υγείας που ολοένα και συρρικνώνονται, νοσοκομεία που υπολειτουργούν, προσωπικό που απολύεται ή που δουλεύει χωρίς να πληρώνεται και στην μέση όλων ο πολίτης που βλέπει να συρρικνώνεται η ίδια του η ζωή.
Οι επιπτώσεις της κρίσης στην υγεία είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Αλλά φταίει για όλα η κρίση;
Κατά πόσο με άλλοθι την κρίση χάνουμε ένα σημαντικό μέρος της «δωρεάν» υγείας και πρόνοιας που για χρόνια ολόκληρα πληρώναμε και οδηγούμαστε (όσοι ακόμη έχουν κάποια χρήματα) στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα υγείας;
Η κρίση ως τώρα απειλούσε την τσέπη μας, μα τώρα απειλεί άμεσα την ίδια μας την ζωή. Αν το εθνικό σύστημα υγείας είναι χρεοκοπημένο σημαίνει πως και η χώρα είναι χρεοκοπημένη.
Ποια χώρα που θέλει να λέγεται ανεπτυγμένη και ευρωπαϊκή αφήνει τους πολίτες της χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη την ώρα που η ανεργία και η φτώχεια γιγαντώνονται.
Πρόσφατα ο Υπουργός Υγείας δήλωσε πως θα ήταν ευχαριστημένος με μια σύνταξη των 360€. Αυτό όμως θα είχε κάποια αξία αν ο εν λόγω «κύριος» είχε ζήσει έστω και δυο μήνες στην ζωή του με αυτά τα χρήματα. Αν ο μισθός σου είναι πάνω από 5000€ τον μήνα μιλάς εκ του ασφαλούς και ίσως και κακώς μιλάς.
Οι διαμαρτυρίες των γιατρών, των νοσηλευτών και γενικότερα των εργαζομένων στο χώρο της υγείας είναι θεμιτές και αναφαίρετο δικαίωμά τους. Αλλά καλό θα ήταν να μην στρέφονται ενάντια στους πολίτες.
Κρατήστε ανοιχτά τα νοσοκομεία και προσφέρετε δωρεάν τις υπηρεσίες σας σε αυτούς που τις έχουν ανάγκη. Δεν οδηγεί πουθενά καμιά μορφή αγώνα που στρέφεται ενάντια στο καλό των πολιτών.
Φαίνεται πως σε λίγο καιρό θα ζούμε σε μια χώρα που η πρόνοια και η υγεία θα είναι προνόμιο των λίγων και όχι δικαίωμα όλων.
Ναι, το σύστημα υγείας μπορεί να μην είναι οικονομικά βιώσιμο αλλά μήπως καλό θα ήταν να νοιαστείτε και για το πως η ζωή των πολιτών της χώρας δεν είναι βιώσιμη.
Τα στοιχεία μελέτης που αναφέρονται στο άρθρο είναι
από το ΕΠΙΨΥ και το Πανεπιστήμιο Οξφόρδης.
tokleidi.com
από το ΕΠΙΨΥ και το Πανεπιστήμιο Οξφόρδης.
tokleidi.com
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου