Μια καταπληκτική σπανακόπιτα με μαύρες σταφίδες, θα σας κεράσουμε σήμερα.
Φτιαγμένη από την γιαγιά μιας από τις καλύτερες φίλες μου, ενθουσιάστηκα μόλις την δοκίμασα!
Την είχε φτιάξει με σπιτικό φύλλο και ήταν μια από τις καλύτερες πίτες που έχω γευτεί.
Ζήτησα αμέσως την συνταγή για να την φτιάξω και μόνη μου, μιας και μου αρέσει τον ελεύθερο χρόνο μου να ασχολούμαι με την κουζίνα.
Η μαύρη σταφίδα συνδυάζεται αρμονικά με τα υπόλοιπα υλικά, δίνοντας μια ελαφρά γλυκύτητα στην αυτήν την πίτα!
Ιδανική για περιόδους νηστείας, αλλά αν μας αρέσει μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο τυράκι.
Χρησιμοποίησα φύλλο κρούστας και μπορώ να πω ότι η πιτούλα φτιάχνεται εύκολα, ώστε δεν χρειάστηκε να διαθέσω πολύ χρόνο που είναι πολύτιμος για το διάβασμα των μαθημάτων μου.
Αν δεν έχουμε χρόνο ή δεν βρίσκουμε φρέσκο σπανάκι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο.
Υλικά : (για ένα στρογγυλό ταψί με διαμ. 36 εκ.)
●► 600 γρ. φύλλα κρούστας
●► 1 1/2 κιλό φρέσκο σπανάκι ή 1 1/4 κιλό κατεψυγμένο σπανάκι
●► 4 - 5 μεγάλα φρέσκα κρεμμυδάκια
●► 100 γρ. μαύρες σταφίδες
●► 5 - 6 κλωνάρια άνηθο
●► 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
●► αλάτι και πιπέρι
●► ελαιόλαδο για τα φύλλα
Εκτέλεση :
Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά το σπανάκι. Αφαιρούμε τα σκληρά κοτσάνια, κρατώντας τα τρυφερά. Κόβουμε τα φύλλα σε μεγάλα κομμάτια και τα τρυφερά κοτσανακια σε μικρά, για να ψηθούν εύκολα.
Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο σπανάκι, παρακάμπτουμε την παραπάνω διαδικασία.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες. Ψιλοκόβουμε τον άνηθο. Πλένουμε τις σταφίδες και τις βάζουμε να στραγγίσουν.
Σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι ή σε ευρύχωρη κατσαρόλα, βάζουμε το μισό ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά. Ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε ως να ροδίσουν.
Προσθέτουμε και το σπανάκι. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα ως να μαραθεί το σπανάκι.
Προσθέτουμε τον άνηθο. Σοτάρουμε για ακόμα δύο τρία λεπτά.
Κατεβάζουμε το τηγάνι από την φωτιά, αλατοπιπερώνουμε την γέμιση και την αφήνουμε στην άκρη να χλιάνει.
Ετοιμάζουμε τα φύλλα :
Λαδώνουμε καλά ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 36 εκ. περίπου. Στρώνουμε το πρώτο φύλλο και το λαδώνουμε. Τοποθετούμε ένα δεύτερο από πάνω βάζοντάς λίγο πιο λοξά και το λαδώνουμε και αυτό. Με τον τρόπο αυτό θα καλύψουμε γύρω γύρω τα πλαϊνά του ταψιού, χωρίς να υπάρχουν κενά.
Συνεχίζουμε ως να χρησιμοποιήσουμε τα μισά φύλλα κρούστας.
Ρίχνουμε την γέμιση πάνω στα λαδωμένα φύλλα και την στρώνουμε με ένα κουτάλι. Φροντίζουμε να έχει το ίδιο πάχος παντού.
Σκορπίζουμε επάνω στην γέμιση τις σταφίδες.
Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας όπως και παραπάνω σουρώνοντάς τα λίγο, λαδώνοντάς τα καλά και αυτά.
Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο ακόμα.
Η πίτα αυτή έχει σχετικά χαμηλό ύψος.
Πριν βάλουμε την πίτα μας στον φούρνο, την βρέχουμε ελαφρά με το χέρι μας με λίγο νερό. Αυτό θα βοηθήσει τα φύλλα της επιφάνειας να γίνουν πιο τραγανά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, αντιστάσεις πάνω-κάτω, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 30-35 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο μας.Ή ως να ροδίσουν καλά τα φύλλα της πίτας μας.
Αφού βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο, αφήνουμε λίγο στην άκρη να χλιάνει η πίτα μας.
syntageskardias
●► 600 γρ. φύλλα κρούστας
●► 1 1/2 κιλό φρέσκο σπανάκι ή 1 1/4 κιλό κατεψυγμένο σπανάκι
●► 4 - 5 μεγάλα φρέσκα κρεμμυδάκια
●► 100 γρ. μαύρες σταφίδες
●► 5 - 6 κλωνάρια άνηθο
●► 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
●► αλάτι και πιπέρι
●► ελαιόλαδο για τα φύλλα
Εκτέλεση :
Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά το σπανάκι. Αφαιρούμε τα σκληρά κοτσάνια, κρατώντας τα τρυφερά. Κόβουμε τα φύλλα σε μεγάλα κομμάτια και τα τρυφερά κοτσανακια σε μικρά, για να ψηθούν εύκολα.
Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο σπανάκι, παρακάμπτουμε την παραπάνω διαδικασία.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες. Ψιλοκόβουμε τον άνηθο. Πλένουμε τις σταφίδες και τις βάζουμε να στραγγίσουν.
Σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι ή σε ευρύχωρη κατσαρόλα, βάζουμε το μισό ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά. Ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε ως να ροδίσουν.
Προσθέτουμε και το σπανάκι. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα ως να μαραθεί το σπανάκι.
Προσθέτουμε τον άνηθο. Σοτάρουμε για ακόμα δύο τρία λεπτά.
Κατεβάζουμε το τηγάνι από την φωτιά, αλατοπιπερώνουμε την γέμιση και την αφήνουμε στην άκρη να χλιάνει.
Ετοιμάζουμε τα φύλλα :
Λαδώνουμε καλά ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 36 εκ. περίπου. Στρώνουμε το πρώτο φύλλο και το λαδώνουμε. Τοποθετούμε ένα δεύτερο από πάνω βάζοντάς λίγο πιο λοξά και το λαδώνουμε και αυτό. Με τον τρόπο αυτό θα καλύψουμε γύρω γύρω τα πλαϊνά του ταψιού, χωρίς να υπάρχουν κενά.
Συνεχίζουμε ως να χρησιμοποιήσουμε τα μισά φύλλα κρούστας.
Ρίχνουμε την γέμιση πάνω στα λαδωμένα φύλλα και την στρώνουμε με ένα κουτάλι. Φροντίζουμε να έχει το ίδιο πάχος παντού.
Σκορπίζουμε επάνω στην γέμιση τις σταφίδες.
Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας όπως και παραπάνω σουρώνοντάς τα λίγο, λαδώνοντάς τα καλά και αυτά.
Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο ακόμα.
Η πίτα αυτή έχει σχετικά χαμηλό ύψος.
Πριν βάλουμε την πίτα μας στον φούρνο, την βρέχουμε ελαφρά με το χέρι μας με λίγο νερό. Αυτό θα βοηθήσει τα φύλλα της επιφάνειας να γίνουν πιο τραγανά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, αντιστάσεις πάνω-κάτω, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 30-35 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο μας.Ή ως να ροδίσουν καλά τα φύλλα της πίτας μας.
Αφού βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο, αφήνουμε λίγο στην άκρη να χλιάνει η πίτα μας.
Καλή επιτυχία ~ Καλή σας όρεξη !!!
syntageskardias