Νέες δυνατότητες απέκτησε η Μονάδα Μεταγονιδιωματικής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη, η οποία ενισχύθηκε με μια νέα πλατφόρμα υψηλής απόδοσης για την ανάγνωση (αλληλούχηση) του DNA.
Χάρη στον νέο εξοπλισμό, αλλά και στην εμπειρία που έχει ήδη συσσωρεύσει στη γονιδιωματική ανάλυση, το ΙΜΒΒ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, καθίσταται ο επιστημονικός φορέας της χώρας μας με τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό στον τομέα ανάγνωσης DNA, καθώς και την απαραίτητη τεχνογνωσία για την αξιοποίησή του.
Το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, από τα τέλη της δεκαετίας 1980, έχει συμμετάσχει σε όλα τα μεγάλα ερευνητικά προγράμματα στην έρευνα του γονιδιώματος (ζύμη, δροσόφιλα, κουνούπι, ανθρώπινα γονιδιώματα κλπ).
Την τελευταία τετραετία έχει προσθέσει στις υποδομές του τρεις πλατφόρμες για την αλληλούχηση του DNA, αξίας άνω του μισού εκατομμυρίου ευρώ.
Η αξιοποίηση της συγκεκριμένης υποδομής επιτρέπει στους Έλληνες επιστήμονες πλέον, να διαβάζουν ολόκληρο το ανθρώπινο γονιδίωμα σε χρονικό διάστημα μόνο μερικών ημερών και με κόστος λίγων χιλιάδων ευρώ, καθιστώντας έτσι την ανάγνωση του DNA γρήγορη, οικονομική και ευρέως προσβάσιμη.
Επίσης, η ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας αιχμής στο ΙΜΒΒ τού προσδίδει επιστημονικό κύρος, συγκριτικό πλεονέκτημα στη διεκδίκηση διεθνών ανταγωνιστικών προγραμμάτων, καθώς και εξοικονόμηση σημαντικών πόρων που θα διέφευγαν στο εξωτερικό.
Η Μονάδα Μεταγονιδιωματικής Ανάλυσης του Ινστιτούτου, χάρη στη νέα υποδομή, έχει τη δυνατότητα της ταυτόχρονης ανάλυσης όλων των περίπου 20.000 γονιδίων του ανθρώπου ή την ταυτόχρονη ανάλυση εκατοντάδων γονιδίων που έχουν σχέση με διάφορες κατηγορίες νοσημάτων με γενετική αιτιολογία.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου