Κάθε χρόνο, κοντά στο Πάσχα, η σαγκουινιά μας, μας προμηθεύει με ένα σωρό ζουμερά σαγκουίνια.
Άλλα γίνονται φρεσκοστυμμένος χυμός και άλλα καταναλώνονται ολόκληρα σαν φρούτα.
Αυτή τη φορά αποφάσισα να φτιάξω και ένα κέικ, που θα ήταν γεμάτο πορτοκαλένιο άρωμα και γεύση.
Οι φέτες των σαγκουινιών με το έντονο πορτοκαλοκκόκινο χρώμα, καραμελώθηκαν μαζί με φέτες λεμονιού μέσα σε σιρόπι και ομόρφυναν την επιφάνεια του κέικ.
Ένα μέρος του αλευριού αντικαταστάθηκε με σιμιγδάλι, με αποτέλεσμα το κέικ να θυμίζει ραβανί χωρίς σιρόπι. Γι' αυτό σκέφτομαι την επόμενη φορά που θα το φτιάξω, πριν το αναποδογυρίσω στην πιατέλα, να το σιροπιάσω.
Αφράτο και μοσχοβολιστό το κέικ μας με τις καραμελωμένες φέτες πορτοκαλιού, ήταν τόσο ταιριαστή συνοδεία στο πρωινό και το απογευματινό μας καφεδάκι!
Πάμε να σας δείξω πως θα το φτιάξετε και εσείς!
Υλικά :
Για τις φέτες φρούτων
●► 1 μεγάλο ακέρωτο σαγκουίνι
●► 1 μεγάλο ακέρωτο λεμόνι
●► 160 γρ. ζάχαρη
●► 300 γρ. νερό
●► 50 γρ. νερό επιπλέον
Για το κέικ
●► 200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
●► 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
●► 1 κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ
●► 1/8 κουταλάκι αλάτι
●► 150 γρ. βούτυρο αγελάδος
●► 220 γρ. ζάχαρη απλή
●► 3 μεγάλα αυγά
●► 1 κουταλάκι ξύσμα από σαγκουίνι
●► 80 ml. χλιαρό γάλα
●► 60 ml. χυμό σαγκουίνι
●► 1 μασουράκι άρωμα βανίλιας
Εκτέλεση :
Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι των 26 εκ. και ύψους 6 εκ. τουλάχιστον.
Κόβουμε ένα κομμάτι αντικoλλητικό χαρτί με την διάμετρο της βάσης του ταψιού. Ντύνουμε και τα πλαϊνά του ταψιού με λωρίδες αντικ. χαρτιού. Βουτυρώνουμε πολύ καλά και το αντικολλητικό χαρτί.
Πλένουμε και σκουπίζουμε το πορτοκάλι και το σαγκουίνι. Ξύνουμε την φλούδα τους στον ψιλό τρίφτη τυριού.
Κρατάμε το ξύσμα του πορτοκαλιού χωριστά. Το ξύσμα του λεμονιού το φυλάμε σε σακουλάκι στην κατάψυξη για άλλη χρήση.
Κόβουμε τα φρούτα σε φέτες 1/4 του εκατ. Αφαιρούμε τα κουκούτσια αν υπάρχουν.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε την ζάχαρη με το νερό πάνω σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ως να λιώσει η ζάχαρη. Αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε τις φέτες των φρούτων φροντίζοντας να τις καλύψουμε με το σιρόπι. Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 8-10 λεπτά, ως να αρχίσουν να καραμελώνουν.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και με μια μεταλλική λαβίδα, παίρνουμε μία μία τις φέτες και τις τοποθετούμε στον πυθμένα και τα πλαϊνά του ταψιού που προετοιμάσαμε.
Βάζουμε και πάλι το τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα 50 ml. του επιπλέον νερού.
Σιγοβράζουμε ως να δέσει και πάλι.
Αδειάζουμε το σιρόπι επάνω στα φρούτα, μέσα στο ταψάκι.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι, το μπαίκιν πάουντερ και το αλάτι.
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το βούτυρο που θα είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Προσθέτουμε και την ζάχαρη. Χτυπάμε με το μίξερ χειρός να αφρατέψουν πολύ καλά.
Προσθέτουμε τ' αυγά ένα ένα, το ξύσμα πορτοκαλιού και το άρωμα βανίλιας. Χτυπάμε για ακόμα 5 λεπτά. Σταματάμε το μίξερ.
Προσθέτουμε εναλλάξ στο μείγμα των αυγών, το μείγμα του αλευριού, το χλιαρό γάλα και τον χυμό του πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε με πλαστική σπάτουλα ή κουτάλι να ενοποιηθούν τα υλικά.
Αδειάζουμε το μείγμα του κέικ επάνω στα σιροπιασμένα φρούτα.
Στρώνουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι.
Βάζουμε το ταψάκι μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου.
Ψήνουμε για μια ώρα περίπου, ανάλογα τον φούρνο μας. Εάν βυθίσουμε την λάμα ενός μαχαιριού στο κέικ, θα πρέπει να βγαίνει καθαρή.
Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά. Κατόπιν αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.
Αφαιρούμε προσεκτικά το αντικολλητικό χαρτί για να φανούν οι ροδέλες του πορτοκαλιού και του λεμονιού.
Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και κατόπιν σερβίρουμε !!!
Tip: Ταιριάζει ωραία με μια μπάλα παγωτό βανίλια !!!
Σημαντική Σημείωση : Μετατροπές μονάδων της Μαγειρικής ,Συντομογραφίες κ. α. μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ
syntageskardias
Υλικά :
Για τις φέτες φρούτων
●► 1 μεγάλο ακέρωτο σαγκουίνι
●► 1 μεγάλο ακέρωτο λεμόνι
●► 160 γρ. ζάχαρη
●► 300 γρ. νερό
●► 50 γρ. νερό επιπλέον
Για το κέικ
●► 200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
●► 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
●► 1 κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ
●► 1/8 κουταλάκι αλάτι
●► 150 γρ. βούτυρο αγελάδος
●► 220 γρ. ζάχαρη απλή
●► 3 μεγάλα αυγά
●► 1 κουταλάκι ξύσμα από σαγκουίνι
●► 80 ml. χλιαρό γάλα
●► 60 ml. χυμό σαγκουίνι
●► 1 μασουράκι άρωμα βανίλιας
Εκτέλεση :
Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι των 26 εκ. και ύψους 6 εκ. τουλάχιστον.
Κόβουμε ένα κομμάτι αντικoλλητικό χαρτί με την διάμετρο της βάσης του ταψιού. Ντύνουμε και τα πλαϊνά του ταψιού με λωρίδες αντικ. χαρτιού. Βουτυρώνουμε πολύ καλά και το αντικολλητικό χαρτί.
Πλένουμε και σκουπίζουμε το πορτοκάλι και το σαγκουίνι. Ξύνουμε την φλούδα τους στον ψιλό τρίφτη τυριού.
Κρατάμε το ξύσμα του πορτοκαλιού χωριστά. Το ξύσμα του λεμονιού το φυλάμε σε σακουλάκι στην κατάψυξη για άλλη χρήση.
Κόβουμε τα φρούτα σε φέτες 1/4 του εκατ. Αφαιρούμε τα κουκούτσια αν υπάρχουν.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε την ζάχαρη με το νερό πάνω σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ως να λιώσει η ζάχαρη. Αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε τις φέτες των φρούτων φροντίζοντας να τις καλύψουμε με το σιρόπι. Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 8-10 λεπτά, ως να αρχίσουν να καραμελώνουν.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και με μια μεταλλική λαβίδα, παίρνουμε μία μία τις φέτες και τις τοποθετούμε στον πυθμένα και τα πλαϊνά του ταψιού που προετοιμάσαμε.
Βάζουμε και πάλι το τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα 50 ml. του επιπλέον νερού.
Σιγοβράζουμε ως να δέσει και πάλι.
Αδειάζουμε το σιρόπι επάνω στα φρούτα, μέσα στο ταψάκι.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι, το μπαίκιν πάουντερ και το αλάτι.
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το βούτυρο που θα είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Προσθέτουμε και την ζάχαρη. Χτυπάμε με το μίξερ χειρός να αφρατέψουν πολύ καλά.
Προσθέτουμε τ' αυγά ένα ένα, το ξύσμα πορτοκαλιού και το άρωμα βανίλιας. Χτυπάμε για ακόμα 5 λεπτά. Σταματάμε το μίξερ.
Προσθέτουμε εναλλάξ στο μείγμα των αυγών, το μείγμα του αλευριού, το χλιαρό γάλα και τον χυμό του πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε με πλαστική σπάτουλα ή κουτάλι να ενοποιηθούν τα υλικά.
Αδειάζουμε το μείγμα του κέικ επάνω στα σιροπιασμένα φρούτα.
Στρώνουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι.
Βάζουμε το ταψάκι μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου.
Ψήνουμε για μια ώρα περίπου, ανάλογα τον φούρνο μας. Εάν βυθίσουμε την λάμα ενός μαχαιριού στο κέικ, θα πρέπει να βγαίνει καθαρή.
Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά. Κατόπιν αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.
Αφαιρούμε προσεκτικά το αντικολλητικό χαρτί για να φανούν οι ροδέλες του πορτοκαλιού και του λεμονιού.
Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και κατόπιν σερβίρουμε !!!
Tip: Ταιριάζει ωραία με μια μπάλα παγωτό βανίλια !!!
Σημαντική Σημείωση : Μετατροπές μονάδων της Μαγειρικής ,Συντομογραφίες κ. α. μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ
Καλή επιτυχία ~ ΚαλοΦάγωτο να σας είναι !!!
syntageskardias
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου